Käväisin eilen kaverin kanssa kaffeella eräässä ravintola-baarissa, joka on entisen lukiomme lähellä. Mestassa on päivisin lounas, ja erikseen “karvalakki-puoli”; siis juoppojen puoli. Ei varsinainen räkälä, mutta sinne päin; keppana-baarin, lounasruokalan ja opiskelijakahvilan risteytys.
Mestassa on näyttänyt jo 10 vuoden ajan kokoontuvan, tai lähes asuvan sama n. kymmenhenkinen ryyppyseurue. Aamusta iltaan. Juoden keppanaa ja drinkkejä, humaltuen, vatvoen samoja asioitaan ja keskusteluitaan vuodesta toiseen, joka ikinen päivä.
Silti suurin osa heistä näyttää olevan suht kunnossa, pysyvän jotenkin skarppina jatkuvasta juomisesta huolimatta, ulkoasunsakin jotenkuten huoliteltu vuodesta toiseen. Heitä on sekä herroja että rouvia, iältään n. 40 - 70.
Epäilemättä kaikki ovat alkoholin suurkuluttajia, mutta eilen tajusin, että he kaikki eivät ole alkoholisteja!
Juoppoja kenties, sellaisiksi heitä voi haukkua, mutta ei alkoholisteja.
Joukossa on ainakin yksi alkoholisti. Noin nelikymppinen nainen, jonka vointi ja olotila on jatkuvasti kehnompi. Yleensä hän on pökkyrässä ja tuiterissa jo aamulla, kun muut ovat skarppeja.
Muutamia vuosia aiemmin hänkin oli hieman virkumpi ja hehkeämpi, mutta nykyisin punertava, turvonnut olotilansa näyttää vieroksuttavan jo pöytäseuruettaankin.
Lisäksi hän haastaa riitaa humaltuessaan lisää; kiekuu ja raakkuu vastenmielisellä äänellään kenelle tahansa näköpiiriin osuvalle.
Kun fysiologisia muutoksia asteittain tapahtuu, juomisen haitat alkavat ylittää sen edut. Miellyttävä juominen “vaikutuksen” saamiseksi, mielialan ja toimintakyvyn kohottamiseksi suhteellisen normaalilta tasolta alkaa väistyä pakottavamman “lääkkeeksi juomisen”, aikaisemman juomisen aiheuttamien tuskan ja kurjuuden “parantamisen” tieltä. Haittojen lisääntymisen perussyy on rappeutuminen. Elimet ja systeemit, jotka kerran toivottivat tervetulleiksi suuret määrät alkoholia ja sietivät sen myrkylliset jälkivaikutukset vahingoittuvat. Kun alkoholisti nyt lopettaa juomisen, on hänen kärsimyksensä ankarammat ja pitkittyneet.
juwanet.org/sosterv/alkoholi … smi_on.htm
Alkoholismi on ensi- ja loppupeleissä fyysinen, perinnöllinen sairaus. Se aktivoituu hermosolutasolla, ja siksi kallonkutistaja ei voi tehdä alkoholistista kohtuukäyttäjää, vaikka kuinka hoitaisi tämän tunne-elämän kriisit ja “sisikundin” kuntoon.
Alkoholismi on psyyken lisäksi myös keskushermostossa ja geeneissä. Näiden monien ulottuvuuksiensa takia alkoholismi ei parane koskaan.
Parantunutta, vähentämään onnistunutta ei yleensä pidetä alkoholistina. Alkoholin suurkuluttaja ei ole sama asia kuin alkoholisti. On paljon suurkuluttajia ja tapajuoppoja, jotka eivät ole alkoholisteja.
Varsinainen alkoholismi-sairaus on ennenkaikkea tyypin 2 alkoholismi.
fi.wikipedia.org/wiki/Alkoholism … lkoholismi
Hieman oon taas innoissani näistä tieteilyistäni!