Masennuslääkkeen lopettaminen...

tajusin juuri, että otin sunnuntaina viimeisen masennuslääkkeeni. mun olis siis pitänyt jatkaa niiden syömistä vielä tovi niin, että otan puolikkaan pillerin joka toinen päivä, mutta mielialani on kuitenkin hyvä, joten ajattelin jättää ne nyt pois. vieroitusoireita (vai pitääkö niitä sanoa nyt lopetusoireiksi :slight_smile: ) on kyllä, mutta luulis, että nekin helpottaa pian…

“Hoidon lopettamiseen liittyvinä oireina voi esiintyä huimausta, unihäiriöitä, ahdistusta, vapinaa, huonovointisuutta, päänsärkyä, sekavuutta, agitaatiota, tuntohäiriöitä (pistelyn tyyppisiä tuntemuksia, sähköiskumaisia tuntemuksia, ihon tunnottomuutta, näkö- tai kuulohäiriöitä), hikoilua, ripulia, herkkätunteisuutta tai ärtyisyyttä, sydämentykytystä.”

nyt saatte sitten pitää kaikki sormet ja varpaat ristissä, että pärjäisin jo ilman tuota lääkettä, eikä pelaaminen tulis enään mieleen :slight_smile:
tunnen itseni kyllä paljon vahvemmaksi ja tasapainoisemmaksi, kuin vaikka reilu puoli vuotta sitten. liekö apuna ollut tuo lääke myös, mutta ehdottomasti se, että en ole pelannut!!

oliko täällä muilla mitään kokemuksia lääkeavusta peliongelmassaan?

Kaikkien lääkkeitten lopetuksessa tulee vierotusoireita, jotka vaikuttaa yleiseen fiilikseen, Itsellä ollut jo kauan uniongelmia ja lääkkeitä on joutunut syömään. Imovane nukahtamiseen ollut paras, kun on noudattanut annostusta ja välillä vaihtanut lääkettä. Masennuslääkkeitä oon kokeillut nimenomaan uniongelmiin, mutta minulle ne ei sopinut, kun toisesta tuli pahoinvointi ja toisen ottaminen aiheutti jaloissa outoa tunnetta
( levottomat jalat ) Itse haluaisin olla ilman unilääkettä, mutta ongelma tulee siinä, että jos en saa nukuttua, niin yleis fiilis laskee ja oon altis hakemaan nettikasinoista tekemistä. Siks neuvosinkin, että et ihan seinään lopettas lääkitystä, jos sen lopetus aiheuttaa uniongelmia. Tarkkaile itsees ja yleensä viikko on aika jolloin vierotusoireiden pitäis häipyä. Jos tulee mitään pelaamiseen liittyviä ajatuksia tai huomaat muutoksia käyttäytymisessäs, että ei tunne hyvälle, niin jatka lääkitystä ja yritä vähentämällä lopettaa lääkitys.
Lääkkeet on hyvä ratkaisu moniin ongelmiin, jos vaan käyttää oikein ja annos on lääkärin suositus.

oon saanut nyt päivän mittaan aika paljon sellaisia “sähköshokkeja” ja olo on melko rauhaton, poissaoleva, janoinen ja hermostunut muutenkin.

soitin paikkakuntani päivystävälle hoitajalle, jolta siis pitäisi saada puhelimitse neuvoja ja arvio siitä, että onko ihmisen vaiva lääkärikäyntiä vaativa vai kokeiliskos kotikonstit ensin…
(lekurini suositteli soittoa tuonne lääkkeen lopettamishetkellä, jos oireet meinaa oikeasti alkaa häiritsemään…en tiedä, että minkälaista apua tuosta piti olla…?)

keskustelin n.10minuuttia naisäänen kanssa, joka kertoi mulle samat asiat, kun itsekin jo tiesin.
puhelusta jäi jotenkin paskanmaku suuhun. olisin varmaan lähinnä ollut jotain asiasta tietävää juttukaveria vailla, joka olis voinut sanoa mulle, että noi on ihan normaaleja lääkkeen lopettamiseen liittyviä oireita ja olis ehkä neuvonut, että mihin asti niitä voi ja pitää kestää ja mitäs sit seuraavaks…
nyt jäi sellainen fiilis, että tuo täti piti mua jonain tärisevänä narkkarina, joka olis tarvinnut uuden reseptin jotain… :frowning:

olipa hyvä avautua jonnekin…! :smiley:

mutta joo, olihan tää jo tiedossa, että vieroitusoireita tulee, en vaan olis uskonut niiden olevan näin voimakkaita!

olo on jotenkin epätodellinen…nukahdin joskus kahdeksan pintaan lapsen kanssa ja nyt heräsin janoon…

mietin tuossa, että ei kai mun enään kannattais kuitenkaan aloittaa uudestaan tota lääkettä…? olen nyt sen kolme päivää ollut ilman…
pakko kai se on aamusta yrittää saada omalääkäri kiinni…

Sähköshokkeja… onko käyttämäsi lääke kenties Efexor? Meikäläisessä se aiheutti samanlaisia vieroitusoireita jo seuraavana päivänä käytön lopettamisesta. Sattumalta alotin toisen lääkityksen tähän päälle joka lopetti vieroitusoireet. Sen lääkkeen lopettamisesta sitten parin kuukauden päästä taas ei tullut mitään.

Ihan normaaleilta vieroitusoireilta vaikuttaa. “Helpoin” ratkaisu olisi vaan yrittää kestää ne. Oma ongelmani ratkesi aika helposti, joten en tiedä miten pitkään ne oireet voivat mahdollisesti kestää, mutta tsemppiä!

Muotoillaan näin, että ne sähkösävärit ym. jotka liittyvät siihen akuuttiin juttuun lopetuksen vieroihin, ovat vain ne ohimenevä ilmiö ja liittyvät aika poikkeuksetta vähän kaikkiin mieliala ja masennuslääkkeisiin ainesosien takia. Oikeastaan niistä ja niiden kestosta ja kuinka pian lopettamisen jälkeen ilmaantuvat, voi lähinnä päätellä vain kuinka tottunut kroppa niihin on. Toisilla ne kestävät jokusia päiviä ja toisilla viikkokaupalla. Riippuen toki kauan on lääkkeitä syöty.

Mutta se miten sitten korvien väliin vaikuttaa jättäminen, selviää vasta ajan kanssa ja joskus ei edes tajua sitä miten paljon ne kuitenkin vaikuttivat vaikkei siltä tuntunutkaan kun niihin oli tottunut. Joskus voi olla niin, että lopetat ja aloitat vuoden päästä uudestaan ja vasta silloin tavallaan kirkastuu ja huomaa mikä vaikutus lopettamisella on. Jotkut voivat ihan kuin vetää Ranskalaisilla viivoilla, mitä juttuja tuli lopettamisen jälkeen ja miten ne poistuivat kun aloitti taas. Eikä ole edes tajunnut. Aika tyypillinen tuntuu olevan se, että pinna palaa helpommin, elämä tuntuu puurolta ja jotenkin harmaalta… vaikka sikäli ihan ok eikä mitään debistä mistään eikä edes tunnu vaikealta. Mutta ihan täysin yksilöllisiä juttuja, kuten sekin mihin ja miksi niitä on syönyt. Kuten erään miespuolisen tutun sanoin “Ei tää nyt koskaan sitten taida mennä ihan tasapainoon, kun söin yhtä mielialalääkettä pari vuotta, niin sängyssä ei oikein innostunut mistään ja kuti ei meinannut lähteä oikein millään, ei vain saanut tietystä mielentilasta kiinni. Mutta sitten kun mä lopetin ne, sängyssä on kyllä kuin teinipoika taas, mutta kun mua ketuttaa koko ajan ja vähän kaikki, mä näytän keskisormea tasaisesti liikenteessäkin, ja joskus mua ketuttaa siellä jopa sängyssäkin”. → Jotenkin luulen, että tähän kiteytyy AIKA monen lääkkeensyöjän tunnot.

Itsekin jokusia jaksoja elämässä noita syönyt, kun alkoi uni olla vaikea saada ja töissä ym:kin elämässä vähän rupesi olemaan ylipaljon stressiä. Vähän samoin, kuin varmaan aika monella muullakin. Eli vähän antibioottimaisesti käteen annettiin kun asioita valitti ja “kokeilepa noita”. (Kuten varmaan muutamalle sadalle tuhannelle tässä maassa, ilman sen kummempaa diagnoosiakaan, kunhan “mua väsyttää ja on harmaata”). Itse ainakin koin ongelmaksi vähän sen, että niistä tulee pikku noidankehä. Kyllä niistä jotenkin hatarasti muistellen, alussa tuli jokin pieni “valoinen hulmahdus” ja alkoi saada unta paremmin jne. Mutta kun söit niitä pitkään, niin ne vähän inflatoivat itsensä ja et huomaa niistä oikein mitään apua. Mitä pienempään syyhyn niitä syöt, niin varmaan sama juttu kaikilla. Eli jos ei ole mitään sellaista NIIN syvää debistä, että muistat aina sen selkeän eron syön - en syö -välillä. Eli kun syöt niitä kauan, huomaat siinä vain niiden haittapuolet ja mietit miksi nyt jonkun yhden napin otat aamusella, kun kummiskin sekin jotenkin puurouttaa olemista, tai ainakin tuntuu siltä. Sitten taas kun lopetat, niin jo niiden vieroitusoireina taas kun tuo kemianvirta lakkaa, niin saat kaikenlaisia säkäreistä pinnan palamiseen ja voit olla kauan syvemmässä harmaudessa kuin ne aloittaessasi, koska mukaan tulevat kaikki tekijät kun ne loppuvat elimistöstä jne… Ja vaikkei muuten, niin siksi että kehosi tottui niin tuohon tasaiseen lääkeannokseen.

Vaikeita juttuja ja kukin huomaa itse. Monella se yksi nappi aamulla menee vain jo niin tapana, ettei edes ajattele syövänsä mitään lääkettä varsinaisesti. Ps. itsekin olisin saanut aika monta pakettia noita lääkkeitä sillä rahalla, mitä kerran pari viikkoa lopetuksen jälkeen menin näyttämään nyrkkiä liikenteessä mielestäni epäasiallisesti ryhmittyvälle autolle. Nyt tiedän sitten ainakin, miltä yksi kaupungin siviilipoliisiautoista näyttää… :laughing:

Ja olleellisena: Juuri siksi ne pitäisi aina pyrkiä ajamaan alas hitaasti ja tosiaan puolittaen, joskus suunnilleen ihan viimeiset liki siitäkin puolikkaan murustaen, koska vaikka niistä nyt ei tule kuin lähinnä inhottavia vieroitusoireita (säkäreistä huomaa hyvin, klassisimpia), niin yhtä lailla ne vaikuttavat sitten sinne pääkoppaankin, toisilla kovastikin, kun yks kaks niitä ei saakaan. Mutta se tietty itsestä kiinni, jos haluaa lopettaa seinään ja se tuntuu ihan ok ratkaisulta niin eroa sikäli ei tietty ole siihen, että ajaisi ne alas hitaasti. Alasajolla vain liennytetään tuo vaihe kun tuntuu selkeitä oloja niiden lopetuksesta. Lopputulos nyt kummiskin aikaa myöten sama, että niitä ei ole elimistössä ja mitään fyysistä ym. ei tunne eroa. Henkinen puoli sitten taas sellainen, että sen tietää vain kokeilemalla.

kiitoksia vastauksista :slight_smile:

essitalopram (?) on ilmeisesti se vaikuttava aine tossa lääkkeessä. on joku cipralexin rinnakkaisvalmiste…?
ymmärsin niin, että noi on kevyimmästä päästä masennuslääkkeitä, mutta onneks en oo syönyt niitä pidempään (aloitin helmikuussa…) koska noi vieroitusoireet on aika kauheita nytkin…!

olo on vieläkin vähän outo koko ajan, säkäreitä ja sellaista omituista levotonta fiilistä, mutta pelihimot ei oo sentään palannut… :wink: …vaikka en nyt oikeasti uskokaan siihen, että jotain pillereitä popsimalla pelihimot katoaa, kuin taikaiskusta, mutta masennukseen nuo kyllä auttoi ja sitä kautta tietysti vähensi itsetuhoista käytöstä.

enköhän mä tän nykimisen kestä kuitenkin, jos palkintona on tasapainoisempi minä ilman pillereitä :slight_smile:

Miksi lopetit masislääkeesi rouva qwerty? Ihan vaan tiedoksi, niitä kuuluu syödä koko loppuelämä, jos halutaan estää masiksen uusiutuminen. Hei masennus ei ole mikään päänsärky, että lääkeen voi jättää pois kun särky on mennyt pois! Jos ei loppuelämää niin hyvin pitkiä ajanjaksoja kuitenkin, ei mitään muutaman vuoden pikakuureja.

Heitänpä tähän oman kokemukseni asiasta. Käytin lääkkeitä väärin vuosia, pelkästään päihtymistarkoituksessa. Toleranssi kasvoi aika kohtuuttomaksi. Nyt olen elänyt raittiina kohta kuusi vuotta, tuosta ajasta ensimmäiset neljä vuotta totaalisesti ilman mitään lääkkeitä. Elämäni järjestyi sitä mukaa, kun käsittelin menneisyyttäni, oloni samalla tasapainottuen. Silti tuo neljän vuoden lääkkeetön aika oli yhdeltä osa-alueelta jatkuvaa taistelua. Sosiaaliset pelot nimittäin. Noihin pelkoihin kun ei auttaneet vaikka kuinka pyrin altistamaan itseni tilanteisiin, joissa panikoin. Apua ei ollut myöskään jatkuvasta asioiden prosessoinneista. Loppuen lopuksi olin niin väsynyt noihin taisteluihin, että pitkällisen harkinnan tuloksena päätin aloittaa uudelleen mielialalääkityksen. Juuri tuo samainen lääke, josta ketjun aloittaja mainitsi.
Omalla kohdallani tuo lääkitys auttaa minua siinä, ettei pääkoppani enää ala etukäteen pyörittää mitä erilaisimpia variaatioita eri sosiaalisiin tilanteisiin liittyen, vaan kykenen menemään erilaisiin tilanteisiin, sen kummemmin valmistautumatta.

Olen kärsinyt paniikkihäiriöstä kaikkineen 16 vuotta, joskin kulunut vuosi on ollut paniikkivapaa, kiitos tuon lääkitykseni. Omalla kohdallani jatkan itseni prosessoimista, asioiden, tunteiden jne. käisttelemistä samalla tavoin kuin ennenkin, mutta silti koen tarvitsevani tässä hetkessä tuon lääkkeen. En ole tehnyt päätöstä, että syön lääkettä loppuikäni, mutten ole myöskään tänään sitä lopettamassa, vaan seurailen tilanteen kehittymistä rauhallisesti päivän kerrallaan.

Ainoastaan yhdessä asiassa haluan mrs. qwertyä varoittaa: nimittäin siinä, että tämä pakonomainen pelaaminen on samalla tapaa tunne-elämän sairaus, kuin alkoholismikin, joten kannattaa olla varovainen ennen kuin tekee liian äkkipikaisia ratkaisuja suuntaan tahi toiseen.

Toisaalta nuo mielialalääkkeet taitavat olla sellaisia, että niiden vaikutus elimistössä poistuu kokonaan vasta n. puolen vuoden kuluttua, joten mikäli mielialoissa alkaa tuntua kovin suuria mullistuksia, kannattanee ainakin keskustella asiasta jonkun ihmisen kanssa. Itse ainakin tässä hetkessä syön tuon yhden “ihmepillerin” päivässä, ennen kuin alan ajamaan itseni väsyksiin erinäisten pelkojen kanssa, koska omalla kohdallani tuo liiallinen väsymys madaltaa kynnystä sortua entiseen elämäntapaan, joka kohdallani olisi tie joka ei veisi kovin montaa askelta eteenpäin.

Kaikkea hyvää sinulle kanssamatkaajani ja muista että itse kuitenkin taidat tietää parhaiten mikä on sinulle parasta :slight_smile:

hei kiitos :slight_smile:

olin teininä pitkään masentunut.pääsin jossain vaiheessa yli siitä, mutta masennukseni ilmeisesti uusi nyt synnytyksen jälkeen, joten siksi lääkärini suositteli tuota lääkettä kokeiltavaksi. tarkoitukseni ei ollutkaan syödä tuota kuin kuurina, mutta lääkärini kertoi myös sen, että kaikki eivät pääse lääkkeestä koskaan eroon…

…tulipa vaan mieleen, että
tämä ketju+avautumiseni aiheesta ei välttämättä kuulu palstan aihepiiriin suoranaisesti mutta masennukseni auttoi kivasti pitämään peliharrastuksesta kiinni ja pelaaminen tietenkin ruokki masennustani, joten koittakaa kestää… :slight_smile:

oli vähän villi viikonloppu…perjantai meni töissä ihan mukavasti mutta eilen ja tänään on ollut melkoisia mielialan vaihteluita. ihan laidastaa laitaan vaihtelee olotila jatkuvasti…ja viimeyönä sain paniikkikohtauksen…
tulin siihen tulokseen, että menen heti huomenna lääkärini juttusille. joko jatkan tuota lääkkeeni napsimista tai sitten keksittävä jotain muuta mutta ei tää mun nykyinen olo kovin mukava ole…!

No oikeastaan noin ympäripyöreästi todettava, että sinulla on sitten JO lääkkeen lopettamisesta melkosia vieroja ja oloja. Eräs tohtori kerran itselleni sanoi, että mitä “epätodellisempi” olo ja varsinkin jos tulee huomattavasti sellaista henkistä tuntemusta, joka on radikaali muutos lääkkeen lopettamisen jälkeen verrattuna aiempaan (ja toki aikaan, joka oli ENNEN kuin edes aloitti), niin sitten ollaan kyllä lopettamassa liian nopeasti tai ei kannata edes sillä hetkellä yrittää lopettaa välttämättä. Koska selvästi kroppa huutaa melko tavalla jo lääkettäkin, saati sitten että henkinen kuormitus palaa. JA silloin jos olo on oikein kurja ja ahdistunut, niin siinä sitten saattaa juurikin hyvin helposti alkaa touhuta jotain joka tuo lohtua, tai alkaa toimia vähän turhan impulsiivisesti. Juuri riippuvuuksien kyseessä ollen tuo aika taitenotettava juttu taitaa ollakin… Viina ja pelit ja mikä nyt kellekin, sitten voivat hyvin tuollaista helpottaakin taas valheellisesti. Henk. koht. juttuja.

Mutta sinällään tuollainen kuuriluontoinen puoli vuotta on aika lyhyt aika, siinä on alkanut juuri oikeastaan vaikuttaa vasta paremmin, ja sitten kun se loppuu seinään niin kaikkea voi aiheuttaa. Se on ihan selviö. Äkkiä nuo olot siitä alkavat helpottaa tietty jos niiden kanssa vain sinnittelee, eivät ne loputtomiin kestä. Mutta sitten taas jos raja muuttuu veteen piirretyksi viivaksi ja ei meinaa edes huomata mikä johtui lääkkeen lopettamisesta ja mistä jatkui henkinen paha olo, joka ei tunnu helpottavan niin sitä ei sitten kukaan muu tiedä paitsi itse. Ja ehkä tietty lääkäri, sitten kun mennyt niin kauan aikaa että alkaa olla jo psyykkistä muuta huonoa oloa, eikä lääkkeestä johtuvaa. Itsehän sen aina päättää, mutta toisaalta joku mieto lääke ja linjalla nappi aamukahvin kanssa, kuten taitaa olla sinullakin ollut. Niin ehkä sitä ei kannattaisi kauheasti stressata ottaako vai eikö ota, jos se ei otettaessa aiheuttanut mitään sanottavampia haittaolojakaan. Jos vertaa, että sen lopettaminen saa aikaan noin jyrkän ja huonon olon ja jos se tuntui sinulla auttavan ettei pelaa, niin kohta saatat taas pelatakin… Joka sitten varmaan Sinun tapauksessasi taitaa olla mahdollisesti kovinkin paha kriisi vielä päälle, KUN kerran kerrot aika isona syömisen syynä olleen että ei tee mieli pelata ja on tasapainoinen olo. Halvemmaksi haittavaikuttamaton lääke varmaan kuukausitasolla tulee, kuin että pahimmassa tapauksessa itsellesi, alat lääkitä oloa pelien adrehuumalla… Kaikki on suhteellista, paljon on paljon tai vähän… riippuen nälökulmasta.

jep, halvemmaksi tuo aamunappi tulee kyllä kun peliharrastus…

lääkäri oli sitä mieltä, että jatkan lääkkeen syömistä tuolla pienemällä annoksella ja katsotaan oloja taas myöhemmin. olin jo ihan varma, että pääsen niistä eroon ja olisin jopa voittamassa masikseni, mutta eihän tästäkään tosiaan ihan hetkessä parane…aloitin siis tänään lääkkeen uudelleen.
noh, ei kai tuo nyt ihan maailmanloppu ole, vaikka noita jonkun aikaa joutuiskin vielä syömään…!
täytyy kai sitä jotain positiivista tästä edellisestäkin viikosta repiä; pelit ei ole olleet mielessä yhtään :slight_smile:

pakko kyllä mainita vielä se, että itse koen saaneni mielettömästi apua tuosta lääkkeestä pelihimoani vastaan. olen tasapainoisempi, rauhallisempi, hallitsen tunteeni (mikä on tietysti ihan kiva ominaisuus äidissä ja vaimossa…) ja pystyn nyt ajattelemaan asioita pidemmälle, kuin seuraavaan pelikertaan tai rahapäivään (niinkuin tuokin…).

mutta mikä toimii yhdelle niin ei sitten välttämättä toimi toiselle… mutta kaikista eniten mua on auttanut tää vertaistuki täällä :slight_smile:

toivottavasti pääsen tuosta lääkkeestä vielä joskus eroon. tiedän muutamia ihmisiä, jotka todella joutuvat syömään lopun elämäänsä masennuslääkettä…masentavaa? :neutral_face:

katsotaanpas tuota lääkityksen lopettamista siis myöhemmin…nyt minä ja mahtava päänsärkyni (tämä johtuu varmaan lääkkeestä…) yritetään painua unelle… :slight_smile:

Hmm… en ala mitenkään kotipsykologiksi, mutta jo ihan kokemusperäisesti omallakin kohdallani ja muidenkin joita vierestä katsonut:

Et kai nyt teet tuosta kyseisen lääkkeen syömisestä jotenkin vähän turhan kärpäsestä härkästä… eli ajatus siitä, että syöt jotain tuollaista lääkettä, saa sinut jotenkin häpeämään tilannetta tai ajattelemaan olevasi nyt jotenkin “hullu” ja vajavainen tms…? Kuulostaa nyt puhumasi perusteella vähän siltä, että teet tuosta jotenkin riippakiven. Ja samalla jos nyt olen käsittänyt oikein, sinulla ei kuitenkaan ole mitään LÄÄKITYSTÄ monikossa, eli siis jotenkin ohjelmamaisesti syö montaa eri lääkettä tms tms joka toki jo elämässä näkyy ja tuntuukin usein. Ihan tuollainen nappi päivässä aamukahvella alas kulautettuna, jos oikein olen käsittänyt… Ihan näin mainintana, että johan nykypäivänä sadat tuhannet Suomalaiset syövät vähintään kuuriluontoisesti nykyajan paineissa ja työstresseissä sun muissa tuollaista “ei näistä nyt haittaakaan ole…” nappia päivässä, sitä edes sen kummemmin miettimättä.

Itsekin mietin jokusen kuukauden alkuun (vaikka sain ne ihan siksi, että sanoin etten oikein sekavan työrytmin takia saa unta ja verenpainetta on vähän kun kotona on mittaillut), että olenko nyt jotenkin päästä himmeämpi kun muut, kun tällaista syön, mutta sitten oikeastaan silmät avasi kerran yhdessä työpaikassa ruokalassa kun unohdin Cipralex-rasian ruokatilan pöydälle. Menin pari tuntia myöhemmin hakemaan ja siellä oli väkeä paikalla, työkaveri antoi käteen että sori en mä sun asioitasi urki mutta kun ei tiedetty kenen tämä on niin lunttasin nimen tuosta paperista. Ai sä syöt tuota, mä syön itse Zoloftia, toinen alkoi puhua että hän taas joutuu ottamaan sekä uni- että nukahtamislääkkeitä joskus. Eräs taas kertoi, että hänellä oli kai vähän jotain burnout-masista joskus aikanaan ja joutui syömään pariakin, oli sairaslomallakin jne jne. Ja tässäkin sakissa pari sellaista, että en olisi ikinä uskonut myöntävän jos jotain “hullunlääkkeitä” syö. Eli kyllä ne melkoista arkipäivää siis ovat. Aikansa kun syö niin siinä se menee c-vitamiinitabujen kanssa samalla… Eli mitäpä siitä, toinen syö verenpainelääkkeitä, toinen rytmihäiriöihin, kolmas mielialaan…

Ja jos tuollaisesta yksi nappi päivässä, hyväksi havaitusta lääkkeestä sitten tulee se loppuiän “tapa” eikä sitä kannata lopettaa tai ajaa alas, niin sittenpä sitä syö. Hintakin kun nyt tosiaan on noissa sellainen, että se ei ole kenellekään kynnyskysymys. Oletan…

olen aina pitänyt itseäni suht vahvana tyyppinä, mutta tää peliongelman ja masennuksen kanssa painiminen on kyllä vaatinut apua muualtakin. ahdistaa äitini suhtautuminen asiaan. hän ei meinaa hyväksyä sitä, että tytär oikeasti tarvitsee lääkitystä. noh, en syyttele äitiäni mitenkään, ymmärrän sen, että hänen nuoruudessaan masennus ei ollut sairaus. nämä ihmiset olivat vain laiskoja. “ota itseäsi niskasta kiinni, ryhdistäydy, ota appelsiini ja mene vaikka lenkille!” jees. mahtoi olla tehokasta…

pelkään, että joudun syömään noita lääkkeitä vielä vuosia, mutta ei kai sekään nyt mikään maailmanloppu olis…josko mä voisin kokeilla vaikka keväällä tuota annoksen pienentämistä sit uudestaan…

mulla ei ole ollut pitkään aikaan näin hyvä olo, joten kyllä kait se aamutabu on parempi ottaa…! :smiley:

ne säkärit ja muut oireet ei ole vaivannut pariin päivään ja manian tapaiset olotilatkin on helpottanut…

ärsyttää koko lopettamisyritys… :neutral_face:
ei tää todellakaan ollut oikea hetki. nyt on vielä melkoinen meininki työpaikallakin, joten olis parempi, että olis nuppi kunnossa :wink:

…olipas taas sekava selostus, mutta ehkä siitä saa joku mun kanssa yhtä väsynyt yksilö edes jotain selkoa :smiley:

No joo, masennushan nyt on tietty enemmän tai vähemmän nykyajan yksi muotikeksinnöistä ja siihen vetoaminen on niin helppo tapa saada aina vähän saikkuakin jos haluaa lusmuilla työpaikalla, että sanana on vähän inflatoitunut.

Tosin vähän sanoisin, että ei ennen välttämättä ollutkaan masennusta ihan siinä merkityksessä kuin nykyään. Ihmiset elivät yksinkertaisemmin ja maanläheisemmin ja toki oli paljon isompia huolia terveyden, toimeentulon ja vaikka minkä kanssa enemmän kuin nykyään, mutta yksinkertaisempi elämä ja yhteisöllisyys sun muu ei varmaan ollut mikään huono juttu. Masennushan on kieltämättä mitä suuremmissa määrin elintasosairaus nyky-yhteiskunnassa ja vastahan masentuneita alkoi tulla kun koko termi lanseerattiin ihan ns. viralliseksi termiksi lääketieteeseen. Sitä ennen oli suunnilleen fyysiset vaivat ja sota-ajan aiheuttamat traumat ja post-traumaattiset vaivat, mutta siihen se suurinpiirtein jäikin :slight_smile: Jos vielä ei-niin-kovin-kauan-aikaa-sitten, kuoltiinkin jossain syrjäkylillä likimain “onnettomuuteen”, “pääntautiin” (henkilö otti päästään kiinni ja hoiperteli ennen kaatumistaan) tai “laakiin” (henkilö otti rinnastaan kiinni, korahti ja kaatui). Joten aika yksinkertaista se oli. Nykyään pitää kaikkeen löytyä syy ja diagnoosi ja vaikka mitä veivausta. Varmasti olet kipeä niin fyysisesti kuin psyykkisesti, kun panet googleen mitä tahansa joka tuntuu vaivaavan. Aina löytyy vaiva joka oireeseen, yleensä montakin…

Mutta toisaalta. Jos nyt sitten olisi vaihtoehtona joku “vanhan kansan unettomat yöt” tai ottaa se yksi nappi päivässä, kumpi sitten on terveempää ja tekee tasapainoisemmaksi. Ja kun äiti kysyy niin sanot, että juu lopetit sen lääkkeen, et tarvinnut sitä enää. Ja äitellä ollessa nappaat napin jonkun vessakäynnin yhteydessä nopeasti pois äidin näköpiiristä :wink: Ei äideille muutenkaan kannata kertoa kaikkia syntejään, sieltä tulee helposti vain sanomista. Tai no… ei oman äitini elintavoilla ja ajattelumalleilla kyllä… mutta toiset ovat kovempi arvostelemaan kuin toiset. Mutta ei nyt varmaan hyvää olo ja lääkkeiden lopetusta/puolittelua sun muuta kannata siksi alkaa suorittaa, että äidin mielestä et niitä tarvi. Äidillä on oma elämänsä ja ajattelutapansa, sinulla omasi. Tässä maassa on jo ihan tarpeeksi porukkaa, jotka ovat tehneet valintoja vielä vanhalla iälläkin koska vanhemmat niin ovat halunneet. Ja lopputuloksia on sitten vaikka mitä… Usein huonojakin…

…mä olen ainoa lapsi, joten olen “äidin ja isin pikku prinsessa” aina :laughing:
…on siinäkin tietty puolensa…

mutta joo, elän tietysti ihan omaa elämääni omien valintojeni kanssa.

olen puhunut masennuksestani ja peliongelmasta monille läheisilleni. olen onnekas, että mulla on näin mahtava tukiverkosto. kaikilla ei ole näin hyvä tuuri…

enkä mä halua suurennella tätä lääkejuttua…uskon, että lääkärini tietää mitä tekee (vaikka niitä valelekureita pompsahtelee nyt esiin joka suunnalta… :wink: ) joten syön niitä nyt sen aikaa, kun tarve vaatii. olo on kuitenkin taas normaali. tai siis sellainen, kun se on nyt puolisen vuotta ollutkin. joskus jopa onnellinen :smiley:

Vaikka tämä menee vähän off-topiciksi, niin vain ehkä sellainen pieni esimerkki, että aina se oma tyynnyttämiskeinonsa kannattaa kyllä pyrkiä löytämään ettei tulisi pelattua. Ainakin oletan, että eräälle pari päivää sitten näkemälleni henkilölle tuli pelistä johtuva aggressio hieman kalliiksi häviön lisäksi ja jokin pieni mielialantasaaja saattaisi olla jopa paikallaan…

Eräällä huoltoasemalla istuskelin kahvilla, missä juuri oikein klassista eli samat hedelmäpelien pelaajat päivästä toiseen etenkin jos iltapäivällä menet tai illansuussa. Juuri täysi-ikäistyneet opiskelijat, töistä tulijat, hieman eläkeläisiä, mutta aika ns. automarkettimainen etäisyyksiltään joten ei tätää osaa hirveästi. Mutta yhtä kaikki. Ihan tavallisen ja tasapainoisen oloinen henkilö menee automaatille kokeilemaan muutaman kolikon. No, seuraavasta liikkeestä näki ettei pelaaminen ollut ihan hanskassa, kun alkoi kakskymppisten vaihtoralli. En nyt niin seurannut, mutta syrjäsilmällä vain näki juoksentelun vaihtokone - peliautomaatti. Siinä sitten kun aikaa oli kulunut, niin huomasi että olemus meni vähän kärttyisäksi ja alkoi vähän turhan raju ruudun"hipaisu"tapa, ottaen huomioon kyseessä olevan kosketusnäytön. Lopputuloksena se, että löi usean kerran nyrkillä tauluun ja ilmeisesti jostakin sormuksesta johtuen onnistui kyllä vetämään ruudun oikein kunnolla hämähäkinverkko-sälöille. Ja tosiaan kosketusnäyttö eli EI VARMASTI halpaa hommaa… No, vartijan kiinniottamaksi ja poliisin noutamaksi, selvästi itsekin reaktiotaan jo katuvana. Mutta kaikkine penaltteineen ja korvauksineen varmasti aika muistoihinpainuva primitiivireaktio.

Eli tarinan opetus: Jos itselläsi on hyvä olo lääkkeiden kanssa, niin en nyt tarkoita että alkaisit noin käyttäytyä mutta ei varmaan ajatellut tuo kyseinen henkilökään aikaisemmin…, niin mitäpä niitä lopettamaan. Ja tuollaisessa tapauksessa jo toivoisi toki, että tämän tempun tekijäkin ymmärtäisi jotain peliongemansa laadusta… Olisi suotavaa varmaan miettiä hieman.

jep, tuo samanlainen raivo tuntuu tutulta…
mulla se purkautui huutamisena kotona, tavaroiden paiskomisella ja mielettömänä kiroiluna…huomasin, että lapseni säikkyi mua ja kohtauksiani, joten päätin hakea apua, kun en muuten saanut mitään tolkkua ajatuksistani. lapseni kuitenkin ansaitsee tasapainoisen äidin, joten pidän ratkaisuani hyvänä. hah! TAAS mä puolustelen masennuslääkitystäni… :unamused:

mun työpaikalla käy tosi paljon ongelmapelaajia koneiden kimpussa. välillä tekis oikeasti mieli ottaa näitä ihmisiä hartioista kiinni ja vähän ravistella todellisuuteen…
muutamalle kantikselle saa jatkuvasti huomauttaa tosta pelien mäiskimisestä. oikeesti, jos niitä olis tarkotus hakata niin niissä olis esim. päärynäpallo roikkumassa…
mutta joo, muistan kyllä sen raivon vielä liiankin hyvin. ja rahojen häviäminen oli kaikkien muiden syy, ei koskaan oma…muistan sellaisenkin tapauksen jostain lähes kymmenen vuoden takaa, kun lähdin takavetoisella autollani talvi-aikaan huoltsikan pihasta. ajoin kuin mielipuoli, kun olin just hävinnyt (varmaan joku 300) kaikki silloiset rahani automaatteihin…hyvä, etten ajanut ojaan…

Jep, itsekin olin hyvän tovin elämästäni vähän noiden koneiden kunnossapidon kanssa yhtenä pikku osa-alueena tekemisissä, tai sanotaan ennemminkin että kunnossaPYSYMISEN, eli aivan eri asia…

Voi kyllä sanoa, että melkoista raivoa häviöistä nähnyt aiemminkin, mutta ensimmäinen kerta kun joku niin kovat kiepit ottaa että noin pahasti saa hakattua ruudun hajalle. Mutta kyllähän etenkin noissa vanhanmallisissa neliönappisissa joissa napit olivat enemmän koholla eivätkä edes niin samalla tasolla muun pinnan kanssa kuin nykyään, olivat aina käynnistys ja tuplausnapit halki, rikki tai heiluivat kokonaan irti. Ja ei niitä kyllä hajalle saa normaalilla käytöllä vaikka vähän reippaamminkin painellaan.

Mutta pakko kyllä todeta, että jos joku huolto on ollut aina nopeaa niin se on ollut kyllä automaattien…Jos lähemmäs kaksi vuorokautta jossain on laite hajalla, oli vilkas tai hiljainen paikka, niin tuntui ja tuntuu olevan pitkä aika. Jos vertaa vähän mihin tahansa esim. ostoskeskuksessa tapahtuvaan ei-akuutin laitteiston huoltoon, niin kyllä melkoista tahtia ollaan paikalla.

En ole itse oikein koskaan tullut ajatelleeksi, että tuollaiset raivokohtaukset liittyisivät jotenkin masennukseen. Joskus itsellänikin ollut tuollaisia kohtauksia liikenteessä, joku muu ajaa ensin vähän törkeästi liikenteessä, esim. ei päästä minua joustavasti ryhmittymään moottoriliikennetielle, niin ajan väkisin kaiteita hipoen rampin loppuun ja kiilaan auton eteen kaasu pohjassa. Joskus kun siellä on ollut toinen kuumakalle ratissa, niin mittari on käynyt jossakin 180 km/h:ssa. Tuossa tilanteessa ei oikein ole millään väliä, sama kun kuolisi kun hetkeä aiemmin on miettinyt, ajaisiko auton päin kalliota. Yleensä tuossa on ollut taustalla muu kuin pelaamisen aiheuttama masennus.
Itsekin olen aina nähnyt pelaamisen olevan seurausta masennuksesta. Silloin kun mieli on tyyni, niin harvemmin tulee pelailtua. Kauppareissuilla iskee kyllä usein vielä valitettavasti se tyhjyyden tunne, jolloin on mentävä häviämään ne rahat siihen automaattiin. Kotona ei onneksi ole koskaan tehnyt mieli pelata, muutenhan minä olisin survonut rahani nettikasinoihin. Nettiriippuvainen kyllä olen, ja kulutan aikaani paljon eri foorumeilla ja tykkään väitellä täysin eri mieltä olevien ihmisten kanssa esim. politiikasta. No, tavallaan tämäkin tulisi lopettaa, koska se ruokkii vain masennusta kun vastaväittelijänä on henkilö, jonka mukaan esim. sosiaaliturva tulisi lopettaa kokonaan, tai että masennus on vain itsekeksitty sairaus.

…näkisin itsekin punaista, jos joku lähtis mun kanssa väittelemään tuollaisia… :laughing:

oli mullekin ihan uus juttu toi, että masennus voi oireilla noinkin. mutta kyllä on noi rattiraivot ym. kiukkukohtaukset nykyisin historiaa. en tiedä, että onko se pelaamattomuuteni, lääkityksen vai minkä ansiota, mutta hyyä näin! :slight_smile: