Aika usein vilahtaa viesteissä lopettaneiden hoksanneen uudestaan lukemisen taitonsa. Elämän maustettahan se on, rentoutumiskeino, oman ajattelun innostajakin, varmaan paljon muutakin.
Tämän aamun kahvitteluajatuksiin muljahti sellainen , että jotkut kauan sitten luetut kirjat, kymmenien vuosien takaiset, ovat jääneet jollain tavalla elämään aijen sopukoissa, jotkut tapahtumat ja henkilöt vain tavallaan kulkevat mukana -todellakin, kolmekymmenen vuoden takaa -ehkä kauempaakin.
Moni kirja, varmasti hyvä ja mukaansatempaava, sitten taas unohtuu -ellei saman tien niin muutaman vuoden kuluttua ainakin jäljellä on vain harmaa muistikuva josko sen olisin lukenut.
Tuosta sitten teinkin sen oman listani ensiksi mieleen tulevista ja varmasti kauan mielessä pysyneistä kirjoista.
Pois jätin -ihan tahallani- kaiken nuoruudessa kunkin aikanaa innostusta herättäneiden poliittisten ja hengellisten , filosofisten ja toisaalta myös tietopuolisten kirjojen ryppään, ja otin vain nämä ns kaunokirjalliset -tosin monet hyvin realistisesti elämää kuvaavat - mukaan.
Ibsen; Peer Gynt
Guareschi; Isä Camillon kylä
Hugo; Kurjat
Linna:Täällä pohjantähden alla
W.Somerset Maugham; koko suomeksi käännetty tuotanto
Pentti Haanpää; joo, koko tuotanto oikeastaan niin hyvää elämän ja oman aikakautensa kuvausta ettei siitäkään viitsi yhtä erikseen nostaa
Veikko Huovinen; Havukka-ahon ajattelija
Ilmari Kianto; Ryysyrannan Jooseppi
Eino Leino, kaikki runot
Aleksis Kivi; seitsemän veljestä
Miten muilla, mitkä kirjat ovat jättäneet jälkeensä todella pitkäksi aikaa?