elämän edellytykset

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005900335.html?fbclid=IwAR3BmeaeHGcrXTfMwWENxht3lICoiKIqHXPQIwjEtncArHRmNll62nzbpvA

Noin on laskettu. En epäile, etteikö tuolla summalla hyvinkin toimeentule. Itse asiassa tiedän hyvin että pienemmälläkin pärjää. Eikä vielä tarvitse hakea toimeentulotukea, asumistukea, maataloustukea, sopeutumiseläkettä jne.

Asiassa on kuitenkin yksi mutta. Ihmiset ovat kovin erilaisessa asemassa jo ennestään, eivät tämän ja viime vuoden tai muutaman viimeisen vuoden tulot merkitse kovinkaan paljon.
Jos on omaisuutta, vaikkapa oma asunto, oma auto, vaatteita kaapissa enemmän kuin eläissään jaksaa puhki kuluttaa, harrastusvälineitä, työkaluja, elektroniikkaa, keittiökoneita, huonekaluja ja arabian posliinia vaikka myytäväksi asti ja sattuu vielä asumaan muutaman kilometrin etäisyydellä kirjastoista, kaupoista, kokoontumistiloista, järven tai meren rannasto jonne voi kesäpäivänä ongelle mennä ja omaa jonkinlaisen ammatin tai on koulutettu jolloin siinä sivussa tulee myös hiukan semmoista epävirallista verkostoa -ainakin kahvikupin ja pullan saa useammin kuin kadulla majaileva mitään osaamaton… ei siinä todellakaan sitten tarvitse aina niin kaikesta maksaa jos jotain haluaa.

Tarvitttava rahamäärä siis on aivan erilainen.

Ei minusta ihmisten elämänmahdollisuuksia voi noin suoraviivaisesti arvioida.

Useimmiten se omaisuuden määrä on paljon merkittävämpi kuin senhetkiset tulot. Onhan aivan selvää sekin, että esimerkiksi laitettessa tulevaisuudessa hyvin tuottavaa yritystä liikkeelle tai opiskeltaessa hyvään asemaan mahdollistavaan oppiarvoon on usemman vuoden ajan siihen sijoitettava rahaa paljon enmmän kuin siitä just sillä hetkellä hyötyä on. Kysymyksessä siis on sijoitus, jos tulopuoli näyttääkin paperilla menneen miinuksen puolelle, niin ei ihminen todellisuudessa ainakaan köyhtynyt ole.

Jos tuo mittaus tarkoittaa sitä että mitään omistamaton ihminen elelee ihmisarvoisesti noilla summilla, niin ok, niinpä eleleekin. Mutta voi se joskus tiukallakin olla.

1130 euroa pk-seudun ulkopuolella siis yksinasuvan rahantarve! Kas kummaa, mina asun pk-seudun sisällä ja rahantarpeeni on vähäisempi kuin tuo: Kelan laskelmien mukaan noin 1000 euron tienoilla, sisältäen kaiken: asumisen, terveydenhoidon, ruuan, harrastukset, julkisen liikenteen, vaatteet jne.
Minullahan tosin on poikkeuksellisen halpa vuokra: 440 euroa/kk, joka tosin nousee 15 eurolla ensi vuonna.

Julkisen liikenteen kausilippu on pakollinen, ellei ole mitään omaa kulkuneuvoa. Joskus vaikuttaa siltä, etteivät maaseudulla asuvat tiedäkään, että myäs pk-seudulla välimatkat ovat sen verran pitkiä, ettei niitä ihan jalkaisin kuljeta jatkuvasti. Minun työmatkani esimerkiksi on ollut pitkään noin 15 km suuntaansa. Sen taittaa bussi+metro-yhdistelmällä runsaassa puolessa tunnissa, ja kuukausilippu maksaa runsaan satasen.
Lähimmälle terveysasemalle minulla on 3 km, kauppa ja kirjasto sen sijaan ovat ihan 100 metrin päässä kotiovelta. Lähimmät kapakat ovat 500 metrin päässä, mutta niitä onkin ostarilla oikein rykelmä. Niihin minulla ei mene enää rahaa. Joskus ennen on mennyt enemmänkin. :slight_smile:

Elämän edellytykset?
“Kun on katto pään päällä, ruokaa jääkaapissa, ei ole nälkä ei vilu eikä kipuja niin aika hyvin on asiat.” Näin minulle sanottiin joskus kun kipuilin ja tuskailin sekasortoisen elämäni raunioilla. Aika kummalliselta lohdutukselta se kuulosti kun, perhe hajonnut, koti myyty, työpaikka mennyt, lapset vihaisia, mies juopporemmissä jossain vetämässä omaa elämäänsä alas. Syyllisyys, häpeä, konkurssi.
Ei raha ratkaise jos elämässä muuten ei ole kaikki asiat balanssissa.
Ei minulla nyt ole sen enempää tuloja kuin ennenkään, mutta asiat on rauhoittuneet ja selkiintyneet joten ei ole enää valittamistakaan. Kun ei toivo ja halua sellaista mitä ei voi saada niin mieli on hyvä.
Olen ihmetellytkin sitä miten olenkaan pärjännyt niin pienellä rahamäärällä mitä saan, mutta kulutustottumukseni ovatkin ihan eri luokkaa kuin hyvässä virassa olevalla sisarellani, eikä hän ole sen enempää onnellinen tai onneton kuin minäkään, enkä ole kateellinen hänen ulkomaan matkoistaan tai muusta mitä rahalla saa.
Mielestäni elämän edellytykset ovat hyvät ihmissuhteet, työ mitä tehdä, liikunta ja luonto. Niin ja usko Jumalaan, vaikka kaikki eivät tykkääkään että niin kirjoitan.

Asia on noin, vaikkei sitä huomaa niinkauan kuin nuo perusasiat ovat kunnossa. Ehkä sen tajuaa vasta sitten kun ei ole.

Kun joskus on ollut tilanne jossa ei noita ollut, se antoi jonkinlaisen rokotuksen pienistä asioista valittamista vastaan.

Alle tonnin olen elänyt pitkään, kyllä siitä ruokansa ja asumisensa maksaa. Mutta ei siinä tietysti juhlita, ei matkustella eikä osallistuta kursseille eikä hankita uusia työkaluja.
Tuo laskelma, muuten, niin siinä sanottiin, on tehty sellaisella olettamuksella että kaikkialla voisi työ- ja asiointim atkansa taittaa julkisilla kulkuvälineillä. Noinhan asia ei ole. Käytännössä julkinen liikenne toimii siellä missä sitä ei edes tarvittaisi, matkat pääsääntöisesti sellaisia että polkupyörälläkin tulisi toimeen.

Tupakkaan ja viinaan ei laskelman tekijöiden mukaan ole noissa budjetoitu -ehkäpä hyvä niin. Totta puhuen, ei minullakaan näistä tuloista edes riittäisi niihin. Joskus riitti, ja kyllä niihin menikin. Vaikka kuinka väitettäisiin että kun ne geenit käskevät ja korkeampi voima ja ties minkä pahan silmän lähettämä sairaus pakottaa jne niin noiden kanssa on kyllä aika paljon kiinni omasta valinnastakin. Ei viinan ja tupakan puutteeseen kukaan kuollut ole, omalta mukavuusalueelta on toki joutunut poistumaan.

Ei sitäkään tietysti kukaan toinen ole oikeutettu tuomitsemaan jos ihminen asuu sitten vaatimattomammin, syö vähemmän ja kulkee vaikka jalkaisin jotta saa illalla viettää omasta mielestään laatuaikaa sikspäkkinä kanssa. Turhaa sitä on moralisoida, ellei ihminen vaadi että siitä pitäisi jonkun muun maksaa tai huolta kantaa.

Eli siis, jos vaikka minä jonain päivänä alan pihistämään muista menoistani ja ryhdyn taas katselemaan maailmaa pienen pöhnän läpi, niin kiitos vaan mutta älkää edes te, hyvät plinkkiystävät, tulko silloin kertomaan minulle miten pitäisi elää ja miten te, viisaan ja ymmärtäväisen miehen kaltaisina, olette eläneet. Kyllä se omaan päätökseen silloin perustuu, ja omiin haluihin. Kaikkiin haluihin kun eivät sitten, ellei tulotasoni muutu, raha riitä, ja silloin päätetään tapauskohtaisesti mitä halutaan eniten.

Mutta, takaisin asiaan.
Tuo vähän yli tonni käteen on sellainen summa että meillä jää melkoinen porukka kovasti sen alle.
Pienimmät eläkkeet ovat monta sataa alle, ja jos ei asiat satu sopimaan kaavoihin ja pykäliin, ei siihen yhteiskunnan taholta tarjota mitään tukiaisa lisukkeiksi. (ja nyt taas puhun kokemuksesta, kas perhanaa)

Niille kaikkein pienimmille tuloille olisi jotain, inhimillisyyden nimissä, tehtävä.

Kansalaispalkka, eli perustulo olisi tietty yksi ratkaisu. Se muuten jakaa mielipiteitä eri puolueissa, ja hajontaa on näkemyksissä puolueiden sisälläkin. Lisäksi on vielö enemmän hajontaa siinä, minkä suuruinen tuo perustulo pitäisi olla.
Yksi vinkki muuten kevään vaalikoneiden selailuun tuo perustulo.

Nythän lakisääteinen toimeentulotuki on asumiskulut + terveydenhoitokulut + n. 500 euroa muihin tarpeisiin kuukaudessa. Eli se viisi hunttia pitäisi jäädä jokaiselle asumiskulujen ja terveydenhoiton ja lääkkeiden jälkeenkin. Miksi jollakin ei sitten jää, on minulle edelleen hieman mysteeri. Toimeentulotukeen on oikeutettuja kuitenkin kaikki, jos muut tuet ja tulot eivät riitä täyttämään tuota lakisääteistä määrää.
Taisi olla kuitenkin niin, että jos vuokra on älyttömän korkea, siihen ei saa tukea koko summalle, vaan pitää etsiä halvempi asunto.

Perustulon takaaminen jokaiselle voisi olla hyvä ajatus.

Ongelmia asiassa tietysti on. Jos perustulo, vaikka se n. 1200 euroa jolla pystyy täällä pohjolan hangissa asumaan ja syömään ja itsensä vaatettamaan (ainakin siihen asti kun kaikki terveydenhuolto on laitettu amerikanmalliin, eli sairaalaan ei oteta ellei maksusta ole tietoa),
annettaisiin tasan kaikille, myös niille joilla jo on varallisuutta enemmän kuin eläissään kuluttamaan ehtisi, ja mahdollisuus tehdä sen lisäksi tyuötä, se tulisi kovin kalliiksi.

Jos taas tehdään rajaus, eli se annettaisiin vain niille joilla ei mitään ole, ei omaisuutta eikä huushollissa tuloja tuota rahamäärää enempää, niin sekä paljon omistavat että säännöllistä palkkaa nauttivat vastustaisivat koska juuri he eivät sitten saisi ns. ilmaista rahaa.

Tämä on yksi sosiaalipolitiikan peruskysymyksiä, on jaettava rahaa myös niille jotka eivät sitä kurjuuden torjuntaan tarvitsisi, koska heidän hyväksymisensä sosiaalipolitiikalle on välttämätön.

Ei tuollaista 500e rahaa muihin tarpeisiin taida kukaan saada? Mistä muuten nappasit tuon tiedon?
Mielenkiinnolla haluaisin tietää onko tuo totta? Kuulostaa aika isolta summalta?

Näin yksin asuvana se on jossain tuossa 1200-1300€ välissä mitä kuussa on ns. kiinteät kulut. Voin ainakin omalta kohdaltani todeta sen väittämän todeksi että tulojen kasvaessa myös menot kasvavat. Sitä rupeaa löytymään yhtäkkiä jos jonkinlaista harrastusta jotka syö rahaa, tulee tehtyä semmoisia hankintoja mitä ei ennen raatsinut tehdä tai käytyä syömässä ystävien tai työkaverien kanssa ulkona yms. yms.

Puhumattakaan nyt siitä mitä joku auto ja sen ylläpitäminen sekä käyttäminen maksaa.

Joo että kyllä se elämänlaatua parantaa kun on varaa muuhunkin kuin vain siihen välttämättömään elossa pysymiseen.

Tehän elätte makeaa elämää väittää joku kokoomusnuori HS:n palstoilla työttömille, jotka saa just ja just ne tukensa vuokraan ja ruokaan riittämään. Katsokaa nyt vaikka mihinkä hyvänsä maailman kehitysmaahan, missä ihmiset joutuisivat kadulle kerjäämään teidän asemassanne. Miten hyvin teillä onkaan asiat!

Noh, pitkään tuossa joku vuosi sitten työttömänä olleena voin sanoa että ei se nyt ihan noin ole. Joo, kyllähän täällä Suomessa sosiaaliturva on jo ihan yhteiskuntarauhankin kannalta varmasti pelkästään positiivinen asia, mutta älköön nyt kukaan olko niin putkinäköinen että sitä kitkuttamista miksikään makeaksi elämäksi lähtee sanomaan.

Se on lakisääteinen toimeentulotuen perusosa. Tiedon saa mm. ihan Kelan sivuilta, ja se on vähän alle 500.
“Perusosan määrä yksin asuvalle on 491,21 euroa vuonna 2018.”
kela.fi/toimeentulotuki-mihin-menoihin

Tuo perusosahan ei ole paljon noussut viime vuosina, eli se oli muistaakseni melkein sama kun olin sosiaalitoimistossa harjottelussa 2013. Kelan maksettavaksihan perustoimeentulotuki tuli vuoden 2017 alussa.

Mutta onko tuo vajaa 500 sittenkään kovin iso summa, kun sen pitää riittää ruokaan, vaatteisiin, puhelimeen/nettiin, liikkumiseen, harrastuksiin. Siis kaikkeen muuhun asumisen ja terveydenhoidon jälkeen. Monellehan se ei riitä, ja ruokatäydennystä haetaan sitten leipäjonosta.
Jos ihminen polttaa tupakkaa ja käyttää alkoholia, tuo vajaa viisi hunttia hupenee nopeasti.

Kävinpä lukemassa mitä siellä luki. meillä se perusosa oli 417. Meidän tulot ovat tosi pienet, mutta eipä ole menotkaan päätä huimaavat. Asunto on edullinen niin pärjätään ihan hyvin. Ja kun kaikki mistä iloa ja nautintoa nykyisin saa on nykyisin melkein ilmaista, no meno jonnekin luontoon tietenkin maksaa kun täytyy olla auto, mutta muuten menee hyvin. Kun ei suurta komeaa taloa keskeltä kaupunkia järven rannalta halua (enkä kyllä viihtyisikään) eikä muutakaan suurta ja kallista niin ihan pärjäilee.
Hankalaahan se olisikin näillä tuloilla, elää kalliin maun mukaan. Mutta en kadehdi heitä jotka saavat rahaa ja elävät leveästi, ihan hyvä että jotkut kierrättää rahaa, kun itse en siihen kykene.
Jokainen elää tavallaan ja hyvä niin.

Asumiseen saa menemään melkein mitä tahansa. Nollasta viiteenkymmeneetuhanteen euroon vuodessa.

Käytännössä ihan nollalla ei selviä edes asunnoton, uskoisin. Johonkin lämpimään on välillä päästävä, ja joskus joutuu jotain maksamaankin.

Kyllä se niin taitaa olla, että minullakin suurin yksittäinen menoerä on asuminen ja siihen liittyvät kulut. Jääkö sitten joka kuukausi tuollaista rahasummaa sen jälkeen, eipä taida.

Ilman tukia kuitenkin vielä pärjään, jotenkin. Ehkä johonkin asiaan voisi jotain saada, mutta kun kuitenkin henki pihisee ilmankin niin yritän sitten edelleen sinnitellä näin. Eikä totta puhuen ole aikoihin , kymmeniin vuosiin, tarvinnut nälkää kärsiä. Jos ei niin kaikkia mukavuuksiakaan elämässä sitten tietysti ole. Ehkä ei kannata itseään niihin totuttaakaan, olen senkin huomannut että poisoppiminen jostain on joskus paljon vaikeampaa.

Ellei asumisen ja terveydenhoitokulujen jälkeen jää käteen vähintään 491,21 euroa, on oikeutettu toimeentulotukeen. Näin sanoo ihan laki. Tietenkin tuen hakeminen on ihan vapaaehtoista.
Jos on alaikäisiä lapsia, tuo perusosa on tietysti suurempi. Kelan sivuilta löytynee laskureita, joilla kukin saa tarkan summan.

Toimeentulotuki on tietenkin viimesijainen tuki, jonka laskelmassa lasketaan kaikkien muiden tulojen (palkka, muut tuet ja tulot) ja menojen (asuminen, perusterveydenhoito ja muu eläminen eli mainittu perusosa) erotus. Jos se menee pakkasen puolelle, saa erotuksen verran toimeentulotukea.

Erikseen voi vielä hakea sosiaalitoimistosta harkinnanvaraista toimeentulotukea johonkin akuuttiin tarpeeseen tai muuhun pakolliseen menoon.

Nämä asiat on minulle tuttuja sekä oman kokemuksen että ammattini kautta.

Asumiskulut kai hyväksytään täysimääräisinä vain jos asuu vuokralla -eli kysymyksessä on itse asiassa tulonsiirto veronmaksajilta vuokra-asuntoihin sijoittaneille.
Jos asustelee vanhassa mökissä -jonka kunnossapitoon menee toisinaan melkein yhtä paljon vuodessa kuin samankokoisessa vuokra-asunnossa asumiseen, kaikenlaisine korjauksineen , ei kuitenkaan saa samaa euromäärää tukea kuin se vuokraisännän lompsaa lihottava kaveri. Miksi ei, siihen on syynä se että tulonsiirrot nyt vaan on suunniteltu noin menemään.

Asumiseen tosiaan menee minultakin rahaa vuosittain aika paljon, sille nyt vaan en mahda mitään. Tai ehkä pääsisin hiukan halvemmalla kun muuttaisin vaikka Helsinkiin, kaikkien mahdopllisten palvelujen sijainti kävelymatkan päässä säästäisi kai aika paljon.

Terveydenhuoltoon minulta sitten loput rahat menevätkin.
Tällaisen äijän terveydenhuolto kun on melkein sataprosenttisesti sitä että syön riittävästi ja joskus jopa monipuolisesti, ostan sen verran vaatetta etten vilustu ja työntekoon hankin turvalliset kamppeet etten telo itseäni. Ja kyllä siihen itsensä terveenä pitämiseen kuluu, ei voi sillekään mitään. Mutta kun ei sitäkään lasketa terveydenhoidoksi, tässäkin asiassa ennaltaehkäisy ei ole hyväksyttävä menoerä.

Jos sitten jättäisin sapuskapuolen hiukan heikommalle, vaikkapa ryyppäisin niilläkin euroilla niin kai siinä alkaisi löytymään sellaistakin terveydenhoitomenoa joka oikeuttaisi johonkin kompensaatioon yhteiskunnan taholta? Se vaan että kipeänä ei ole kivaa, joten ei taida huvittaa.

Minun laskelmieni mukaan minulle siis jää asumisen ja sen oheiskulujen sekä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon menojen jälkeen kovin vähän rahaa. Ei missään tapauksessa lähelle viittäsataa euroa kuukaudessa eli vuodessa kuuttatuhatta brysselinmarkkaa. Ei tässä semmoisia jää.

Mutta, ei hätää.
Alle tonnin eläkkeellä pystyy kyllä syömään ja asumaan, eli huolehtimaan välttämättömästä terveydenhuollosta. Itse asiassa elämästä pystyy jopa nauttimaan.

Kelan sivulta: Asumismenoina voidaan huomioida kohtuullisen suuruisina:
vuokra sekä erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset (kuten sähkölämmitys)
Omistusasunnossa: hoitomenot, joita ovat vastikkeet sekä erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset
henkilökohtaisen asuntolainan korot, jos laina otettu asunnon hankkimiseksi tai perusparantamiseksi
Omakotitalon välttämättömät hoitomenot lämmityskustannukset, vesimaksut ja kiinteistökohtaiset menot (esim. jätemaksu, nuohousmaksu, vakuutusmaksut, kiinteistövero sekä tontin vuokra).
henkilökohtaisen asuntolainan korot, jos laina otettu asunnon hankkimiseksi tai perusparantamiseksi.

kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot

Niin, riippuu tietysti että minkä pituiset matkat lasket kävelymatkoiksi, ja mitkä lasket kaikkiin mahdollisiin palveluihin. Elintarvikekauppa useimmilla on kävelymatkan päässä, mutta jos asut vaikkapa jossain itäisessä lähiössä ja haluat käväistä joskus ihan keskustassa, niin kävelymatkaa voi kertyä toistakymmentä kilometriä suuntaansa. Esim. Kontulasta Helsingin ydinkeskustaan on 14 km, ja sen kun kävelet edestakaisin niin aikaa voi varata siihen kohtalaisesti.
Minun työmatkani puolestaan oli pitkään 15 km yhteen suuntaan, mutta kuten tiedämme, kävelymatka on venyvä käsite.

Käytännössä kulkuneuvoton tarvitsee kuitenkin julkista liikennettä, jonka käyttö myös sisältyy siihen perusosaan 491,21 e.

Ruoka ja vaatteet sisältyvät siihen perusosaan 491,20 euroa kuukaudessa. Työntekovälineet voinee vähentää verotuksessa, kuten työvaatteetkin.

No niin, koska kutsuit ruoka- ja vaatekuluja “ennaltaehkäiseviksi” kuluiksi. Mutta vaikka eläisi kuinka terveellisesti, saattaa tarvita joskus terveydenhoitoa, jonka välttämättömiin menoihin on mahdollista saada tukea erikseen.

kela.fi/toimeentulotuki-ter … uoltomenot

Kerrostalossa vuokraan tai yhtiövastikkeeseen (eli ns "hyväksyttäviin menoihin) kuuluu mm. kaikki talonmiestyöt, kuten lumityöt, pihateiden hiekoitus talvella, rännien puhdistukset, vuosikorjaukset, porraskäytävien ym tilojen siivoojan palkka, nurmikon leikkaus ja pihan koristekasvit, pensaaitojen muotoilut jne.
Vuokraan sisältyy varsinaisen asumiskulun lisäksi asunnon omistajalle tuleva korko eli tuotto sijoitetulle pääomalle, ja usein siinä on sisällä yhtiövastikkeen osuudessa jo taloyhtiön keräämää ns. varmuusrahastoa ja pitkäaikaisten lainojen korkoja ja kuoletusta, eli olemassaolevan pääoman kasvattamista.

Jos omakotitalon muuttaa yhtiömuotoiseksi ja maksaa sille yhtiövastiketta, saa toki tukea paremmin , mutta ei kuitenkaan yhtä hyvin kuin vuokralla asuessaan.

Asumistukea määriteltäessä ei tutkita jokaisen mökin todellisia kuluja vaan niille on annettu päätösten perustaksi summat jotka saattavat jonkun asunnon kohdalla olla jopa totuudenmukaiset, mutta riippuen asunnon iästä, varustelutasosta, lämmitysmuodosta, kunnosta, korjaustarpeista jne riippuen myös jotain aivan muuta.
Jos olet, vadelmamunkki, noita työksesi laskenut ja päätöksiä tehnyt, niin oletko monenkin mökin todelliset kunnossapito- ja välttämättömät korjaus- ym tarpeet ihan oikeast käynyt paikan päällä tutkimassa ja kustannuslaskelmia tekemässä?

Mehän puhuimme toimeentulotuesta, emmekä asumistuesta. Ne ovat ihan eri tuet, vaikka molemmat tulevat nykyisin Kelasta.
Tosin myös asumistukea voi saada omistusasuntoon.

Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, jota haetaan kaikkien muiden tulojen ja tukien päälle, mikäli käteen jää nettona vähemmän kuin 491,21 euroa kuukaudessa asumisen ja terveydenhoidon jälkeen.
Toimeentulotukea voi siis saada myös asumistuen ja muiden tukien lisäksi.

Mielestäni tämä on melko yksinkertainen asia, jonka kertomiseen menee kuitenkin aina yllättävän iso rulla rautalankaa.

Toimeentulotuki: kela.fi/toimeentulotuki
Asumistuki: kela.fi/asunto-ja-asumismenot

[i]Omakotitalon asumismenoiksi hyväksytään:
omakotitalon hoitomenot
73 % asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen henkilökohtaisten lainojen koroista.

Hoitomenoilla tarkoitetaan vedestä, lämmityksestä ja muista omakotitalon kuluista aiheutuvia menoja. Omakotitalon todellisia vesi- ja lämmitysmenoja tai kiinteistön muita menoja ei tarvitse selvittää Kelalle erikseen. Tällaisia menoja ovat esimerkiksi kunnossapidosta aiheutuvat menot.
[/i]

Jos asiat ovat kaikilla noin hyvin kuin tuo rahanjakoilmoitus kertoo, niin eipä sitten mitään.

Jokaiselle maksetaan asunto ja hyvinvoinnista huolehditaan, terveys pidetään kunnossa ja sen lisäksi annetaan melkein kuusitonnia vuodessa selvää rahaa käytettäväksi miten haluaa.

Mitä sitten lienevät ne jutut joiden mukaan pienimmillä eläkkeillä elävien täytyy jopa valita ostetaanko tässä kuussa lääkkeitä särkyihin ja tauteihin niin paljon kuin tarvitsisi vai syödäänkö niin paljon kuin nälkä olisi vai olisiko nyt hankittava hellaklapeja ettei vilu yllätä …väittävät ettei kaikilla mökinmummuilla tuosta virallisesta tiedotteesta huolimatta eläke kaikkeen riitä?

Jos asia noin helppoa ja yksimielistä yhteiskunnan taholta olisi niin mikähän konkelo siinä on mielessä kun ei kuitenkaan niitä pienimpiä eläkkeitä ja työttömyystukia laiteta sille tasolla että ne tasan varmasti riittäisivät jokaisella noihin kolmeen tarpeelliseen asiaan? Ei siinä tarvitsisi palkata kokopäivätoimisia viisaita konsulentteja pöytänsä taakse jakamaan sitä toimeentuloa eri palasina erillisten anomusten perusteella? Työllistävä vaikutus jollekin ammattiryhmälle vai poliitikoille mukavaa veulaamista jossa jokainen voi esittää tekevänsä jotain yleishyödyllistä kun hiukan aina siirrellään edestakaisin ja ollaan antavinaan jotain, kiristetään pois toisesta kohtaa ja rakennetaan sokkelosta aina hiukan monimutkaisempaa. Saadaa töitä oppilaitoksille jotka kouluttavat uusia sukupolvia osaajiksi sen sokkelon suhteen, tutkimaan pykäläviidakkoa ja jakamaa köyhänapua tarkkojen ohjeistuksien rajoissa… ja onhan siinä työtä virkamieskunnan lisäksi myös virastojen siivoojilla, taksikuskeilla jotka kyyditsevät mummuja sosiaalitomistoon, avustajilla jotka siirtävät mummun nöyrimmän anomuksen tietokoneelle jota mummulla ei itsellään ole eikä osaisi käyttääkään, postikin saa kuljetettavakseen edelleen päätöksiä ja lappusia, rakentajillekin riittää ajoittain uusien virkahuoneiden laittamista ja saneeraamista, eihän niitä samoja tapetteja siellä montaa vuotta katsella, tietokoneohjelmistoja tarvitaan, ja sitä monimutkaisempia mitä monimutkaisemmaksi rahanjako saadaan… saa tuosta moni leipänsä, en kiellä.

Mutta joskus tulee mieleen että ei se kiinalaisten vanha konsti ihan hullu ollut, Maon aikana laittoivat kaikki valtion viisaat ja vallantuntoiset pikkuvirkamiehet osaksi kesää peltotöihin , tuottamaan ruokaa kansalle ja antoivat hiukan maistaa työntekoakin -ettei ihan unohtunut.

Huomenta. Omakohtainen kokemus jostain menneisyydestä oli se, kun elin vielä yksin eikä ollut omistusasuntoa (jota ei kyllä ole vieläkään) niin eräskin vuokranantajaehdokas, kun olin sanonut että vuokra on liian kallis minun tuloille, että “sinähän saat asumistukea, eihän se sinua haittaa mikä se vuokra on”.
Kylläpä tympäisi ja aukaisi silmät mihin tämä armas Suomen maa on menossa ja kukapa sille mitään voi? Taitaa olla liian suuri soppa selvitettäväksi.
Otin kuitenkin edullisimman vuokra-asunnon.
Kun on parisuhteessa ei ole tuo lähes 500 euroa vaan sen pienempi luku. Käykääpä kokeilemassa Kelan laskurilla saatteko toimeentulotukea? Ei saa ellei ole tosiaan sairausmenoja tai muita isoja kuluja joka kuukausi. Ja jos hakee niin pankkitilit Kela tarkistaa. Eikä toimeentulotuki ole kuin väliaikainen muoto. Kyllähän niitä tukimuotoja on, ja hyvä että on joillekin jotka oikeasti tarvitsevat.
Minun lapsuudessa oli häpeällistä pyytää mitään apua sosiaaliluukulta. Viimeiseen asti oli itse pärjättävä. Mikä ei ollut ollenkaan huono asia oppia, edelleen tulee hyvä olo kun pärjää omin avuin.
Hyvää sunnuntain jatkoa.

Helppoa kuin heinänteko, se rahan saanti.
Jois on varaa asua Kelan mielestä oikein, ja osaa hoitaa asioitaan.

Laskin Kelan laskurilla saisinko asumistukea.
Jos asun vanhassa mökissä, jonka kunnossapito ja lämmitys valitettavasti maksaa, aikalailla enemmän kuin uuden kerrostalon kohdalla, en laskurin mukaan saa asumistukea, Kelan mielestä asumiskulut ovat 150 euroa kuukaudessa joten ei tule tukea, ei.

Mutta, jos samassa kunnassa pystyisinkin ostamaan osakehuoneiston, jonka lämmitykset ja korjaukset ja pihojen kunnossapidot ja tien auraukset ja siivoukset ja rännien putsaukset ja ikkunoiden vaihdot ja putkiremontit maksisin ihan kuten omassa mökissäkin mutta yhtiön tilin kautta, enkä itse suoraan, niin kas kummaa, laskurin mukaan saisin heti 250 euroa asumistukea.

Ettäkö laki on kaikille sama?

Tarttis myydä mökki (siitä vois joltain erakoksi ryhtyvältä masokistilta ja saada jostain jokunen kymppitonni lisää rahaa niin miksen vaihtaisikin. Ei tarvitsisi tehdä itse mitään, ehtisi vaikka paremmin hankkimaan jotain lisäansioita… mutta mistä sen muutaman kymppitonnin nyt sitten ottaisi… hmmm…

Yksityisiä vuokran antajia on tosiaan moneen lähtöön. Jo joskus 90-luvun laman aikaan oli lehdessä juttua miespuolisista vuokranantajista, jotka halusivat vuokralaiseksi naispuolisia sinkkuja, voidakseen ehdottaa näille vuokran maksamista luonnossa.
Siihen suuntaan Suomi oli siis menossa about 25 vuotta sitten. Sanosin, että nykyään somen ym. metoo-kampanjoiden aikana moinen ei kävisi laatuun yhtä helposti ilman seuraamuksia, mutta varmasti yksityisiä on edelleen moneen lähtöön.

Minusta sinun vuokran antajasi pointti oli ihan asiallinen, eli mainita asumistuen mahdollisuudesta. Onko sosiaaliturva siis Suomen menemistä huonompaan suuntaan? :confused:

Nykyisin asuntoyhtiöitä on tullut monenlaisia ja hyvin kalliitakin toki, mutta yleensä asuntojen vuokraaminen on ammattimaista ja kovaa bisnestä. Kuntien omat asuntoyhtiöt, jollaisessa esim. itse asun, ovat onneksi melko kohtuuhintaisia ja toimviat enemmän yleishyödylliseltä pohjalta.

Minun vuokrani 34 neliön yksiössä on 438 euroa, joka nousee tosin ensi vuonna 450 euroon. Kohtuullisen edullinen pk-seudulla silti edelleen.

Se on totta, että puolison tulot vaikuttaa toimeentulotuen määrään. Perusosa 491,21 euroa jonka mainitsin, on yksin asuvalle yhdelle ihmiselle asumiskulujen ja terveydenhoiton jälkeen. Tietysti jos puolison tulot on yhtä pienet tai olemattomat, molemmat saavat saman verran. Mutta jos puoliso tienaa enemmän, se pienentää toisen tukea.

Tällä muuten keinotellaan aika paljon, eli salataan esimerkiksi yhdessä asuminen Kelalta.