voiks imbesilli alkoholisti raitistuu?

voiko pahasti vajaa älynen alkoholisti raitistua, joka ei vaan myönnä olevansa alkoholisti, eikä ymmärrä alkoholismista mitään, eikä ymmärtäis vaikka kuinka johdonmukaisesti sille selittäs alkoholismista?

onko alkoholisti tuhoon tuomittu jos on vaikka saanu ryyppäämisen takia pahan aivovamman?

tätä mä oon aina miettiny…

Luulen että voi.
Ajattelutavassa ja toimintatavoissa voi tapahtua muutoksia järjen määrästä riippumatta, mutta todennäköisyys muutokseen voi ola kovasti pienempi.
Mutta tämä oli arvaus, tai mielipide, eikä perustu edes keskittyneeseen ajatteluun.

Asian vierestä; useimmilla ihmisillä on omasta mielestään rahaa hiukan liian vähän, terveydestäkin ollaan huolissaan, fyysistä suorituskykyä saadakseen uhrataan melkein mitä tahansa. kavereitakin saisi olla enemmän. Erilaisista tunne-elämyksistä ja terapioista maksetaan mielellään tilit juhannuksesta jouluun asti.

Mutta järkeä, sitä lähes jokaisella on omasta mielestään ihan tarpeeksi, melkein poikkeuksetta enemmän kuin muilla ympärillä olevilla.

Ainakin tunnen erään lievästi kehitysvammaisen ja oppimishäiriöisen alkoholistin, joka parhaimmillaan ollut puoli vuotta raittiina. Ilman mitään erityisiä hoitoja tai ryhmiä, pelkällä tsempillä. Päihteettömässä päivätoiminnassa vaan käypi pullakahvilla.
Asuu vieläpä ns. märässä asuntolassa, joka nostaa saavutuksen kunnioitettavuutta. :slight_smile:

Pysyvämpikin raittius oisi hälle varmasti mahdollinen, joten pidämme peukkuja.

Välillä tuntuu siltä, että juominen se vasta järkeä vaatiikin. :smiley: Varsinkin, jos koittaa samalla pitää ns. normaalin elämän kuliseeja pystyssä. Sehän on jatkuvaa suunnittelua, selittelyä, valheiden verkoston hallintaa, itsen manipuloimista ja juonittelua. Ei mitään ihan helppoa hommaa.

Mutta ihan vakavasti sanoen, minäkään en usko, että raitistuminen olisi jollain tavalla “järjestä” kiinni. Laitoin sanan lainausmerkkeihin, koska jo käsite “järki” on niin moniulotteinen varsinkin arkikielessä, ettei olekaan ihan helppo edes avata tarkalleen sen sisältöä.

Tunnen erään miehen, joka joi paljon, kunnes sai aivoverenvuodon. Hengenlähtö oli hänellä silloin todella lähellä ja moni arkinenkin asia, kuten käveleminen, piti opetella uudestaan. Toipumisprosessi on ollut pitkä ja rankka, mutta hän taitaa elää nyt tasapainoisempaa elämää kuin ennen tuota dramaattista käännettä. Hän on opetellut uuden instrumentin soittoa, käy aktiivisesti kuorossa laulamassa ja on mukana vapaaehtoistoiminnassa. Välillä kroppa pistää vastaan eikä esim. soittamisesta tule mitään, mutta hän omaa positiivisen ja realistisen otteen elämään.

Tämä tapauksen mies ei ole imbesilli, aloittajan termiä käyttääkseni, mutta hänen tarinansa kertoo jotain siitä, miten raitistuminen voi kyllä tapahtua myös nimenomaan silloin, kun fyysinen ja psyykkinen kapasiteetti on jollain tavalla radikaalisti rajoittunut.

Iloisia uutisia sinulle! Olenhan minäkin raitistunut ja mullahan on jonkinlainen aivovammakin. Kuten alkoholismiin sairastumien ei katso “älyn” määrää, ei raitistuminenkaan ole sen määrästä kiinni. - Ei sitä ainakaan verukkeena juomisen jatkamiselle voi käyttää.

Imbesilli ei pysty suoriutumaan raha-asioiden hoitamisesta, viranomaisasioinnista, lomakkeiden täyttämisestä, oppimaan kunnollisesti tietokoneen käyttöä jne. Imbesillillä on edunvalvoja joko lähimmäinen tai viranomaisten kautta järjestetty yleinen edunvalvoja. Debiileistä osa voi suoriutua itsenäisesti. Yleinen edunvalvoja antaa holhottavalle, olipa tämä idiootti/imbesilli/debiili/normaali noin 300 €/kk → teoriassa (mutta ei käytännössä) imbesilli pystyisi ostamaan/haetuttamaan 15 lavaa kepardia kuussa eli olisi joka toinen päivä jurrissa ja joka toinen päivä krapulassa olettaen, että edunvalvoja ei kaljoittelusta ole tietoinen. Imbesillejä voi näkyä Alkon nurkilla.

Yleinen edunvalvoja voidaan määrätä myös alkoholistille, joka täysin holtittomasti hoitaa raha-asiansa tyyliin ostaa luotolla Buster -veneen 60 hevosvoiman perämoottorilla, menee saareen ja sytyttää umpijurrissa kaasuhellaa tupakka suussa ja joutuu viikoiksi räjähdyksen takia sairaalaan.

"onko alkoholisti tuhoon tuomittu jos on vaikka saanu ryyppäämisen takia pahan aivovamman?

Kävelykepeistä ja kainalosauvoista on raittiuden kautta päästy eroon. Esim. kirjailija Pekka Kejonen (käveli kepeillä 38-vuotiaana) raitistui, ryhtyi perhokalastajaksi ja on julkaissut raittiina monta kirjaa. Rullatuolista on myös noustu pois - tosin se on vienyt enemmän aikaa. Kävelykepeistä on päästy eroon ja ryhdytty isännöintialalle - ja isännöintihommissa tienaa jopa kolmen - kymmenen kauppatieteen professorin verran merkonomipohjalta.

Joskus toipuminen ei edisty merkittävästi. Esim. Ahti Karjalainen ei pystynyt oppimaan tekstinkäsittelylaitteen (sähkökirjoituskone, jossa on pieni näyttö ja tietokoneohjelma) käyttöä. Mutta vanhat asiat hän muisti ja pystyi auttamaan muistelmiensa kirjoittamisessa.

“tätä mä oon aina miettiny…”

Hannu Uusitalon mukaan tieteellisesti merkittävää tutkimusta voidaan tehdä vasta tuhansien havaintoyksiköiden aineistoilla. Suomalaisten imbesillien alkoholismista tai raitistumisesta ei ole mahdollista tehdä tieteellisesti merkittävää tutkimusta, joten Juha Valjakkalan kuuluisaa lausetta lainatakseni: sitä te voitte miettiä.

joo hyvä tietää!

unohdin salanankin (sori et oon vähän tyhmä), mutta perustin uuden käyttäjätunnuksen!

kiitos LasolLarska!

no mul on budjetti just toi. mut en juo jokatoinen päivä, vaan pari viikkoa putkeen ja sit 2 viikkoo raittiina!

Käsittääkseni kirjoitat itsestäsi, tosin vähättelet älyllisiä lahjojasi, koska olet ymmälläsi alkoholismin perimmäisen luonteen edessä.
Kirjoituksestasi päätellen olet sairastunut alkoholismiin. Se on krooninen sairaus, joka osuu kehen tahansa. Siitä voi kuitenkin toipua elämään raittiina, kunhan ei ota ensimmäistä ryyppyä. Sen käsittää kuka tahansa. Alkoholismin luonteeseen kuitenkin kuuluu, että se on itsensä kieltävä sairaus. Alkoholisti on voimaton alkoholiin nähden. Siksi ensimmäisestä ryypystä kieltäytyminen ei aina onnistu, joten sairaus saa lisää pontta jokaisesta humalasta.

Lääketehtaat ovat kiihkeästi etsineet alkoholismista parantavaa lääkettä, mutta sellaista ei vielä ole osattu kehittää. Kuitenkin täydellinen pidättäytyminen alkoholista antaa mahdollisuudet elää tavallista, tylsää tai onnellista, elämää. Sellainen onnistuu tänään lukuisilta alkoholisteilta. Jotkut heistä asuvat lähellä sinua. Et ole yksin sairautesi kanssa kamppailemassa. Raittiina pysymisen keinoja on monia, itselleni se on AA, ihan niin kuin tuhansille toivonsa menettäneille, ja sitten pakkomielteisestä juomisesta vapautuneille.

Ryhmissä jaamme kokemuksemme, voimamme ja toivomme

Niin onko se raitistuminen järjen määrästä kiinni?

Omalta kannalta ajateltuna, niin toivottavasti ei :cry: :cry: