Veljeni tietokoneen vankina

Eli veljeni on 20-vuotias. Asuu äitinsä kanssa kahdestaan. Useita vuosia jo istunut joka päivä koneella aamusta iltaan. Jos kattoo mitä se siellä koneella tekee, ni kaikenmaailman WOWit ja Kalit ja muut Online-pelit auki ja joitain muita nettipalveluita…

Ja töissä EI käy. Sanoo vaan et kyl sossu maksaa. Eikä maksa mitään vuokria, ruokia tai mitään muutakaan äidille, vaan istuu vaan koneella aamusta iltaan ja joskus jos jostain rahaa saa (esim. toimeentulotuki, tai mitä lie saa), niin ostaa sillä itelle jotain sipsiä ja jotain pikkunaposteltavaa.

Kaikki on sille yrittäny sanoa, että nyt rupeet sitä asuntoa oikeesti ettimään, kun äiti ei kehtaa edes vieraita asuntoonsa tuoda sotkun takia. Veljellä on olkkarissa sänky, jonka päällä on läppäri. Sängyn ympärillä on hirvee sotku: kaljapulloja/-tölkkejä, pizzalaatikoita, karkki- ja sipsipusseja, lautasia, laseja, jopa kattiloita on välillä.

Äiti on päättäny, että sehän ei sen sotkuja siivoo, “aikuinen” mies kun on. Jääkaapissakin on useesti vaan valo just sen takii, että veli tajuis, et sen pitäis iteki sitä ruokaa maksaa, eikä vaan elää äitin siivellä.

Jos äiti veljen potkaisis pihalle, ni sehän muuttais vaan iskälle asumaan, ja siitä nyt ei taas mitään hyvää seurais, sillä siellä sille vaan tarjoiltais lisää sitä kaljaa, eikä varmaan kiellettäis tota tietokonettakaan. Lämmin ruoka ois aina pöydässä jne… Sais bilettää niinku tahtoo.

Eli mihin tästä pitäis ottaa yhteyttä, että oikeesti veli sais sen asuntonsa ja työnsä hankittua, kun ei siitä oikeesti näytä mitään tulevan. Veli ei osaa hoitaa noita asioita selvästikään itse, sillä sanoo vaan aina, että joo joo, oon jo pistäny asuntohakemuksen menemään ja kyllä sossu maksaa! Ne on luvannu et ne maksaa mun vuokran!!!

Viimeks ku veli oli kännissä, oli äiti sanonu sille, että pistäpä musaa vähä hiljemmalle. No ei ollu veli uskonu. No äiti sano sit uudestaan eikä vieläkään uskonu. Sit äiti sano, että pitääkö soittaa poliisit paikalle ku sä et mitään usko!? No veli oli sit kilahtanu ja kaikki oli käyny tosi nopeesti, ettei äitikää oikein tajuu mitä tapahtu. Äiti oli vissiin lentäny sängylle ja ranteessa joku jälki… :frowning: Meinas veli lyödä äitiä, mutta eipä onneks lyöny.

Veljellä on siis hermot tosi kireenä, sanoo olevansa masentunu ja sairas.

Ei mikään ihmekään, että on masentunu, jos vaan monta vuotta on istunu koneen äärellä, eikä kavereita ole juurikaan. Ja ne kaverit, jotka sillä nyt sattuu olemaan jäljellä, on ns. ryyppykavereita. Että tosi hyvin menee :confused:

Veli saattaa arkipäivinäki rupee ryyppäämään.

Kohta jos ei mitään apua mistään rupee tulemaan, ni äitin on kai pakko potkasta veli pihalle, että sais vihdoin ja viimein ruveta sisustaa omaa asuntoonsa ja elämään!!! Se kehtais sit vieraitaki kutsua asuntoonsa ilman että tarttee hävetä omaa poikaansa… :confused: Mut sit siinä kuitenki käy niin, että päätyy sinne iskälle asumaan ja sama meno jatkuu. Luultavasti alkoholisoituiski vielä pahemmin…

Neuvoja pliis… Miten muut on selvinny samanlaisesta tilanteesta ja onko välit läheisiin säilyny hyvänä??
Kun veli ei tajua, että me kaikki ajatellaan sen parasta…

Voi ei. Kauhea tilanne.
En osaa antaa neuvoja, mutta yks vaihtoehto on, että jos veljelläsi on paha masennus, niin
siihen pitäis saada apua. Noi kaljat ja pelit voivat olla laastareita siihen masennukseen.
Onko jompikumpi vanhemmistasi alkoholisti? Tarkoitan, että onko tuo malli kaljan vetämiseen
opittu esim. isältä.

Voimia sinulle ja äidillesi. Selvittäkää vaikka paikallisesta terveyskeskuksesta, mihin
veljellesi voisi tilata ajan.

Voivoi… En minäkään kauheasti osaa neuvoja antaa, mutta taitaa tuo masennus olla se mikä on aiheuttanut ja tavallaan eristäydyttänyt muista, ja siihen varmaankin hän nyt tarvitsisi ensimmäisenä apua.

Voimia sinulle ja äidillesi.

X

On kyllä todella hirveä tilanne, varsinkin äitiäsi kohtaan jos tilanne on jo noin karannut käsistä että veli alkaa olla aggressiivinen. Tilanne ei todellakaan ole helposti korjattavissa ja jos hän on monta vuotta ollut koneella ei siitä siirtyminen ns. normaaliin elämään ole helppoa veljellesi eikä varsinkaan äidille ja sinulle.

Ratkaisuja pitäisi tapahtua, vaihtoehdot ovat vähissä mutta kuulostaa siltä että tarvitsette perheeseenne ulkopuolisen ihmisen apua. Oman kunnan sosiaalityöntekijään voisi olla yhteydessä, jos he voisivat järjestää apua. Tiedän aikanin yhden mahdollisuuden; Neljä astetta - toiminta.
Neljä astetta on kallis, mutta kunnalle. Neljä astetta “nuoriso toiminta” on lähinnä suunnattu nuorille laitoksesta päässeille, jotka aloittelevat oman elämän rakentamista, Mutta toisaalta tilanne on myös teidän perheessä sama. Sieltä teillä olisi mahdollisuus saada ulkopuolinen mies henkilö avuksi. He tekevät suunnitelmia jokaisen kohdalle, on ruoan laittoa, rahan käsittelyn harjoituksia ja ns. “hauskaa tekemistä” - erityisesti sellaista mitä veljesi tykkää (paitsi ei koneella oloa).

Toivottavasti en ammu ihan harhaan ehdotuksessani, mutta yritys kannattaa - ette selviä yksin.
Voimia.