Vastaamon tietomurron uhri

Puoliso on ollut Vastaamon asiakas ja yksi tietomurron uhreista. Tilanne on todella paha ja on vaara, että hänen työtilanteensa romuttuu henkisen pahoinvoinnin lisäksi. On vaikea ymmärtää, miten pahasti sekaisin on tämän rikoksen tekijä.

Voiko mikään tai kukaan auttaa uhria? Itse olen täysin vailla keinoja.

On outoa, että Plinkin asiantuntijat osallistuvat niin vähän keskusteluun.

Kovin ikävä vuoto.
Plinkin asiantuntijoita ei lienee edes ole. Ylläpidossa muutama henkilö.

Voin vain kuvitella kuinka kova isku on ihmiselle joka on esim. mielenterveys ongelmissa ja sitten asiat leviää nettiin.
Ehkä helpottaa tieto, että netin tietotulvaan hukkuu moni asia.
Voimia sinne
Putkis 0132, alkoholisti.

Moni voi toki olla myös epätietoinen, mitä tietoja ylipäätään kirjataan. Tässä on terapeuttien vastauksia kirjauskäytännöistä.
yle.fi/uutiset/3-11612496

Nuo ohjeet pätee nähdäkseni pääpiirteittäin myös käynteihin vaikkapa päihdeklinikalla tai psykiatrian klinikalla.

Uutisissa on ollut viime päivinä ohjeita rikoksen uhrille. Somessa kiertää myös tärkeä tukikampanja hastageilla #enjaa #enlue #äläjaa #älälue
Ne ovat signaaleja myös rikoksen tekijälle siitä, että emme tosiaankaan aio lukea kenenkään henk.koht. hoitotietoja, vaikka joku niitä julkisuuteen levittäisi.

Punainen Risti on avannut juuri auttavan puhelimen uhreille.
punainenristi.fi/uutiset/20 … den-tueksi

Maksuton numero on 0800 100 200

Edit: tässä vielä linkki Rikosuhripäivystyksen ohjeisiin:
riku.fi/toimi-nain-jos-tiet … -verkkoon/

Vastaamo on avannut kriisipuhelimen uhreille. Numero löytyy heidän nettisivulta. Siellä myös muita ohjeita. Rikosuhri päivystys myös auttaa. Ensisijaisen tärkeää on rikosilmoituksen teko jos on saanut kiristysviestin. Sillä petaa omaa tulevaisuutta jos joutuu identiteettivarkauden uhriksi.

Kauhean vaikea uskoa, että kenenkään työpaikka olisi uhattuna vuodetun tiedon takia. Ensinnäkin työnantajat tuskin etsivät TOR verkosta vuodettuja tietoja ja toiseksi aika epäeettistä olisi vuodetun tiedon käyttäminen jotain työntekijää vastaan.

Itsekin olen “uhri”, sain kiristyssähköpostin ja nyt sitten kohta päätyy koko potilaskertomus nettiin. Eikä voisi ihan kauhean paljon vähempää kiinnostaa. Enemmän huolestuttaa se, että henkilötunnukseni päätyy kaiken kansan nähtäväksi. Sillä voi joku ilkeä nilkki yrittää rikosta. Mutta en aio senkään takia menettää yöuniani ennen kuin se on tapahtunut. Sitten ehdin kyllä stressaamaan riittämiin jos niin käy.

Toivottavasti tekijä saadaan kiinni ja vastuuseen.

^ Siinä yllä tulikin varsin kattavasti sama, mitä itseni piti tähän kommentoida. Näitä Vastaamosta vuotaneita tietoja on julkaistu lähinnä dark webissä ja tavikset harvemmin käyttävät dark webiä, ainakaan sen vuoksi, että voisivat tonkia randomien potilastietoja. Jos ja kun näitä tietoja on tavallisen internetin puolella julkaistu, niin hyvin pian sivuston X moderaattori on käynyt siivoamassa ne pois. Toki joku on voinut ehtiä ottamaan screen shotit noista ennen kun mode on ehtinyt hätiin. Hirveä tapaushan tämä on ja ymmärrän kyllä, jos ahdistaa ja kuumottaa, mutta tyystin ei kannata yöuniaan menettää sen vuoksi, että kaikki kansa pääsisi nyt lukemaan omat, arkaluontoiset potilastiedot.

Hetun joutuminen vääriin käsiin voikin olla sitten jo vakavampi juttu, joka saattaa poikia ihan oikeita ja pahojakin ongelmia. Onhan näitä rikoksia tapahtunut paljonkin jo ennen tätä Vastaamo-keissiä. Identiteettivarkausrikosten ehkäisemiseksi suosittelenkin ottamaan omaehtoisen luottokiellon, sekä tekemään OmaPostissa kiellon, että muuttoilmoitusta ei saa tehdä ilman vahvaa tunnistautumista, ts. paperisena.

Mitähän mahdat tarkoittaa Plinkin asiantuntijoilla? Ei Päihdelinkki mikään Kyberturvallisuuskeskus, oikeusaputoimisto tai rikosuhripäivystys ole :unamused: .

Hei!

Tässä tietoa ja toimintaohjeita tietomurron uhreille (Rikosuhripäivystyksen tiedote):

TOIMI NÄIN, JOS TIETOJASI ON VUODETTU VERKKOON:

Rikosuhripäivystys tarjoaa apua ja tukea Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehdyn tietomurron uhriksi joutuneille ja heidän läheisilleen.

Suuressa tietomurrossa hankittuja arkaluontoisia asiakastietoja on levitetty verkossa, ja yksityishenkilöiltä on kiristetty rahaa tietojen levittämisellä uhkaamalla.

Uhrit voivat saada käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua Rikosuhripäivystyksen palveluissa:

  • Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.
    * RIKUchat on auki arkisin 9–15 ja lisäksi maanantaisin 17–19. RIKUchat
    * Suomen Punaisen Ristin auttava puhelin on auki klo 9–21 numerossa 0800 100 200. Auttava puhelin on tarkoitettu kriisiavuksi tietomurrosta kärsiville asiakkaille. SPR
  • Myös esimerkiksi Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelin
  • Vastaamon kriisipuhelin 044 4141 997, avoinna ma klo 13–15 ja klo 16.00–18.30
  • Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut ohjeet, kuinka toimia, jos omia tietoja on levitetty tai uhattu levittää verkossa: Kysymyksiä ja vastauksia identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille

NEUVOJA UHRIKSI JOUTUNEELLE
Jos olet saanut Psykoterapiakeskus Vastaamolta ilmoituksen, että tietosi on kaapattu tietomurrossa, tee rikosilmoitus poliisille.
Poliisin antamat toimintaohjeet rikosilmoituksen tekemisestä Vastaamo-tapauksessa
Poliisi: Sähköinen rikosilmoitus

Jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, ota viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille. Älä maksa kiristäjälle.

Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna, ota näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus.

Luottokieltojen avulla voit ennaltaehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Henkilötunnuksella ja muilla tiedoilla rikoksen tekijä voi onnistua tekemään esimerkiksi osamaksukauppoja tai ottamaan muuta luottoa. Luottokieltojen tekemisellä voi ehkäistä näitä petosrikoksia. Tämä omaehtoinen määräaikainen luottokielto ei estä sinua itseäsi tekemästä osamaksukauppaa tai ottamaan muuta luottoa. Saat erillisen tositteen, jolla osoitat luottokelpoisuutesi omaehtoisesta luottokiellosta huolimatta. Luottorekistereitä ylläpitää Suomessa kaksi eri tahoa, suosittelemme tekemään luottokiellon molempiin:
Asiakastieto: Oma luottokielto
Bisnode: Oma luottokielto

Rekisteröintikiellon tekemisellä voit ennaltaehkäistä sitä, että henkilötiedoillasi sinut merkittäisiin esimerkiksi kaupparekisteriin jonkun yrityksen vastuuhenkilöksi. Kun teet rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), sinua ei saa merkitä henkilötiedoillasi mihinkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi.
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH): Rekisteröintikielto

Voit estää henkilötiedoillasi tehtävät osoitteenmuutokset pyytämällä muuttosuojauksen sekä Postilta että Digi- ja väestötietovirastosta. Jos esimerkiksi henkilötiedot on varastettu, voit pyytää tätä muuttosuojausta. Suojatulle ei voi tallentaa minkäänlaista osoitteenmuutosta tai jakelun keskeytystä niin kauan kuin suojaus on päällä. Näin sinun nimissäsi ei voida tilata mitään tavaraa toiseen osoitteeseen. Postin muuttosuojauksen voi tehdä netissä, mutta Digi- ja väestötietoviraston muuttoesto edellyttää henkilökohtaista asiointia palvelupaikassa. Muuttosuojaus kannattaa tehdä molempiin:
Posti: Muuttosuojaus
Digi- ja väestötietovirasto: Muutto

Harkitse myös tietojen luovuttamisen kieltämistä Väestötietojärjestelmään. Jos tietovuodon aikaiset osoitetietosi tai muut tietosi ovat muuttuneet, olisi hyvä suojata nykyiset tietosi. Sinulla on oikeus saada tietoa siitä, mitä tietoja sinusta on vuotanut. Näiden tietojen selvittäminen voi auttaa sinua harkitsemaan mitä toimia voit tehdä välttyäksesi lisävahingoilta.
Digi- ja väestötietovirasto: Tietojen luovuttamisen kieltäminen

Ja täältä löytyy vielä kattavampi lista apupaikoista: Tietovuotoapu.fi

Kiitos viesteistä, tuesta, tiedoista ja erilaisista näkövinkkeleistä, joista tutkailla tilannetta!

Uhrin tuntemukset ja tietomurron vaikutukset elämään vaihtelevat varmaan paljonkin tapauskohtaisesti. Ihmisillä on erilaiset perhe- ja työtilanteet ja syyt olla Vastaamon asiakkaana.

Rikosilmoitus on nyt tehty, laki-ihminen ollut apuna ja muitakin asioita ehditty hoitaa, kun lääkäri myönsi joksikin aikaa sairauslomaa.

P.S.
Sellaista vielä todettakoon, että kiristäjä(t) ei(vät) tule saamaan meiltä ropoakaan.

Onko tämä Vastaamo-homman tutkinta edennyt yhtään? Luen kyllä uutisia ja niissä on ollut juttuja tähän liittyen, mutta meinaan, että onko sen tietomurron tekijän jäljille päästy lainkaan. Multa on mennyt tyystin ohi, jos on. Jotenkin tuli sellainen kuva, että kyseinen hakkeri ei olisi mikään varsinainen ruudinkeksijä ja operoisi ihan Suomesta käsin. Onhan poliisin nörttiosasto onnistunut selvittämään isompia/vaikeampia juttujakin.

Juridisesti tietomurron tekijä on toki isoin syyllinen ja niin pitää ollakin. Itse pidän kuitenkin pahempana tekijänä tässä Vastaamon porukkaa, joka silkkaa ahneuttaan/laiskuuttaan/ammattitaidottomuuttaan jätti tietoturvan aivan retuperälle ja käytännössä avoimet ovet kaikille vähän heikkotasoisemmillekin oman elämänsä hakkereille. Jos ei itse osaa laittaa tietoturva-asioita kuntoon, sitä varten löytyy kyllä firmoja, jotka tekevät sen paremmin. Tässäkin tapauksessa olisi tullut lopulta paljon halvemmaksi maksaa ulkopuoliselle ammattilaiselle. No, onhan tuosta Vastaamolle seurauksia tullut ja ainakin on konkassa koko putiikki. Korvauksia tässä tilanteessa ex-asiakkaiden vain on suht turha odotella. Mennee ensijaisesti velkojien taskuun kaikki massi, mitä konkurssipesästä on nyhdettävissä. En tiedä, tuleeko Valtiokonttori vastaan tällasissa tapauksissa. Eipä Suomessa sinänsä millään jättikorvauksilla koskaan mitään asioita “korjailla” ja oikeastaan ihan hyvä niin. Kohtuullista olisi kuitenkin saada rahat takaisin terapiasessioista, jotka vuosivat ympäriinsä.