Vappua 2021

Mukavaa VAPPUA kaikille.
Kopioin tähän mielestäni hauskan vappukirjoituksen paikallislehdestämme.
Ei ehkä paras mahdollinen täys-lopettajille, mutta mielestäni kannattaa lukea. Ajatuksella.

Anssi Mehtälä “Mikkelin Möyhentäjä” Länsi-Savo 1.5.2021:

KESKUSTELTIIN kerran työpaikan lounaspöydässä alkoholista. Yleensä juttumme käsittelevät kuolemaa, mutta silloin oli parempi päivä.

Kollega kehui punaviiniä. Kun sitä illalla vähän ottaa, nukuttaa mukavasti. Ja vatsakin toimii.

Nyökyttelin myönteisesti. Mutta ajattelin, että oli semmoinenkin aika kun alkoholijuomia arvotettiin muilla kriteereillä.

Hyötysuhde oli tärkein. Siksi ei ole tarvinnut maistaa Marlin mustaherukka- ja kirsikkaviiniä tai Ruskaa yli 40 vuoteen. En ikävöi äitivainaan pottuviiniäkään.

DEBYYTTIHUMALAN saavutin perinteisesti rakennetulla drinkillä. ”Old fashioned” sisälsi yhden osan kaikkea eräästä baarikaapista.

Oli oikein Amerikan ilta. Oli hauskaa porukalla, Hurriganesin Hot Wheels soi eikä mitään sattunut.

Selvisimmekin ajoissa. Keskushermostossa kun epäilemättä jytisi 75-prosenttisesti pelkkä tietoisuus siitä, että nyt sitä ollaan päissään ja maitoilu loppui tähän. Olimme 14.

JUOMISEN parhaat puolet löysin heti, mutta jatkossa lajin opiskelu ei aina sujunut yhtä tyylikkäästi.

Kerrankin kun… antaa olla. Te varmasti tiedätte mitä ajan takaa.

Pyhän Yrjön posliininvalkealle alttarille on joskus uhrattu. Pitkään, nöyränä ja äänekkäästi.

JOIMME syistä, joiden takia ihmiset yleensäkin juovat. Että olisi hyvä meininki ja asiat tuntuisivat sujuvan.

Sama taisi valjeta muinaisille egyptiläisille kun he havaitsivat, että kun veteen unohtui viljaa, ajan kanssa vesi kummasti lisää tehoa. Siksiköhän ne kävelivät niin jännästi sivuttain?

Ja kun tislaaminen oli opeteltu, tulos nimettiin monessa maassa elämän vedeksi.

Se oli hyvä asia. Moni sai palkkansakin ainakin osin alkoholina ja sen käyttö oli jokapäiväistä. Eikähän noitavainoja ja ruttoja olisi selvin päin kestänytkään.

VIEHTYMYS alkoholiin on syvällä geeneissämme. Turha sitä on kiistää, vaikka moni tulee mainosti toimeen ilman.

Siinä missä moni tapakulttuurin osa on vuosituhansien saatossa kadonnut, merkittävä osa ihmisistä ilahtuu edelleen kuningas Alkoholin kärpännahkaviitan kahinasta. Ja suurin osa heistä toteuttaa kutsumustaan ilman ongelmia.

OPISKELUAIKANA alkoholi höysti yhdessäoloa jollakin tavalla lähes aina. Baareissa pidettiin iloa. Silloin ei tosin vielä yksikään tuttu ollut kuollut haimatulehdukseen.

Juominen oli vain hauskaa. Silloin jaksoi ja krapula oli luovan kepeä olotila, jonka hoitoon riitti pullo keltaista Jaffaa.

Toisin on nyt. Jälkitiloissa apua tarvitsee myös henkiselle puolelle ja yhden illan riemua saa potea kolme päivää. Tulkitsin jo pitkän aikaa tämän merkiksi siitä, että ei poika enää tällä lailla.

Toki niitä haittoja näki jo nuorena, kun asiaa nyt miettii. Kävelykatu muistutti perjantaiyössä välillä Asterixista tuttuja tappelun hullunmyllyjä. En usko että moni siellä selvänä rötisi.

Kesätöissä näki raksamiehiä, joiden työkalupakkiin kuului pullo Vinettoa. Sudin tai lastan kädessä pysyminen edellytti sen kellontarkkaa annostelua työpäivän aikana.

MINULLE alkoholi on tehnyt voittopuolisesti hyvää. Silloinkin kun aamulla on tehnyt pahaa.

Parhaita tilanteita muistelen vuosikymmenten jälkeenkin lämmöllä.

Ihmissuhderintamalla on tullut otettua Neil Armstrongin harppauksia, kun kemiallisesti pulppuileva optimismi on vallannut mielen ja kannustanut sankaritekoihin.

Miettikääs kuinka monta kertaa tässä maailmassa olisi jäänyt sanomatta, että lähdetkö tanssimaan tai mennäänkö teille vai meille, jos kielenkantoja ja/tai lantioita ei olisi vähän öljytty.

TÄNÄÄN saattaa joku kyseenalaistaa alkoholin käytön älykkyyden. Viimeistään kun katsoo peiliin.

Syytä onkin.

Minkä tahansa harrastuksen pitäisi tuottaa hyvää mieltä. Rutiinit vain turhauttavat ja näivettävät mielen.

Ellei ole niin aukotonta perustelua kuin entisellä miehellä. Hän sanoi juovansa siksi, että on mukavaa kun henki haisee ja kaatuilee.

Alkoholista olen tähän ikään oppinut, että kun satsaa määrän asemesta laatuun, pärjää aina.

Ennen sitä rehenteli, että liika on liikaa mutta kohtuus liian vähän.

Nyt kohtuus riittää ihan hyvin. Hyötysuhde on kohdallaan.