Vanhemmuuden teemaviikko: lapsi erotilanteessa

Päihdelinkin toimitus välittää kysymyksen ETKL:n ammattilaisille

Jos sinulla on kysymyksiä päihteisiin ja vanhemmuuteen liittyen, voit jättää kysymyksesi joko suoraan palstalle tai kyselylomakkeen kautta, jolloin se välitetään valitsemallesi palstalle.


Miten neuvoisitte alkoholistin päihteetöntä puolisoa lähtemään yhteisestä kodista lapsen kanssa, jossa lapsen toinen (päihteellinen) vanhempi ei suostu tekemään lapsen osoitteenmuutosta? Kuka voi auttaa tapaamissopimuksessa ja pitääkö lapsen heti lähdön jälkeen saada tavata isää? Onko se äidille turvallista järjestää?

Tilanne: lapsi pieni, omaa tahtoa ei voida kysyä. Asunut koko elämänsä yhdessä osoitteessa. Äiti hoitanut tätä kotona. Isä käynyt töissä. Lain näkökulmasta lasta ei voi viedä pois omasta kodista ilman molempien vanhempien lupaa. Jos toinen vanhempi lähtee, lapsen kanssa jäävästä tulee lähivanhempi. Siksi äiti ei voi lähteä yksin. Isästä tehty parissa vuodessa 5 lastensuojeluilmoitusta (lastensuojelu tehnyt, syy päihteiden käyttö). Isällä juomattomia jaksoja ja retkahduksia. Äidistä ei ilmoituksia. Äiti ei jaksa yhteistä asumista mutta kokee että ei myöskään voi jättää lasta isälle. Lastensuojeluun ja -valvojalle vähintään 2-3 kk jonot.

Lastensuojelu sanonut, että heidän apu on päihdeperheille, ja jos äiti eroaa, lastensuojelullista tarvetta ei ole, koska lapsella on silloin turvallinen koti, ohjattiin lastenvalvojalle. Lastenvalvoja sanoi, että tänne voivat tulla vain asioista yksimieliset vanhemmat, ei sellaiset jotka ovat eri mieltä lapsen osoitteesta.

Perheneuvolasta sanottiin, että eivät hoida tapaamisasioita ja eroja.

Perheasioiden sovittelu on perheille, ja koska mies vastustaa erilleen muuttoa, asiakkaaksi ei pääse ilman lapsen toista vanhempaa eikä tämä halua neuvottelemaan. Oikeusaputoimistosta sai 15 min neuvonta-ajan, josta tuli ohjeet: pitäisi saada kirjallinen näyttö, että on yrittänyt miestä saada muuttamaan pois asunnosta, mutta hän ei suostu lähtemää. Tästä saisi ”ikään kuin luvan” lähteä, kun on muuta vaihtoehtoa ei ole. Toinen vaihtoehto olisi odottaa siihen, että tilanne kärjistyy ja hän alkaa juoda, jolloin olisi pakko lähteä pakoon.
Ohje oli outo, koska A) kenellä tahansa on oikeus erota milloin tahansa” b) miksi lapsen kanssa ottaa riski ja jäädä odottelemaan tilanteen kärjistymistä.

Taustalla se, että päihteitä käyttävällä miehellä on aiemmasta erosta tuomiot laittomasta uhkauksesta ja pahoinpitelystä. Neuvotteluyritykset kotona ovat osoittaneet että helposti ei mene ero nytkään. Fyysinen uhka ollut toistaiseksi pois.

Äiti ei haluaisi kärjistää eroa, koska isä lapselle tärkeä ja toivoo tapaamisten tulevaisuudessa olevan mahdollisia. Tilanteen kärjistäminen vaikuttaa välittömästi lasten mahdollisuuksiin nähdä molempia vanhempia.

Kuka auttaa?

Hei,

Tilanne kuulostaa haastavalta. Vanhempien tehtävä on turvata lastensa arki ja elämä. Päihteet eivät kuulu turvalliseen lapsuuteen. Jos äiti haluaa erota, niin hänellä on oikeus muuttaa lapsen kanssa omaan kotiin ja jos lähteminen kotoa pelottaa, niin alueen turvakotiin voi olla yhteydessä. Heillä on osaamista vaikeisiin erotilanteihin ja sieltä saa tukea eroprosessiin. Jos äiti kokee väkivallan uhkaa tai turvattomuutta, niin turvakodissa voi myös asua.

nettiturvakoti.fi/nain-haet-apua/turvakodit/

Jatkan vastaamista myöhemmin, kun selvittelen ensin, miten nämä asiat lastensuojelullisesti menee <3

-Julia

Hei,

Ensi- ja turvakoti liitolla on eroauttamiseen osaamista. Olisiko teidän lähellä mahdollisesti näitä palveluita. Eroauttamisen piiriin pääsee luultavasti nopeammin kuin tahoihin, joista laitoit olevan kovat jonot.

Linkistä löytyy enemmän tietoa ja sieltä myös linkki chat-palveluun, jossa voi kahdenkesken chattailla ammattilaisen kanssa:

ensijaturvakotienliitto.fi/tiet … uttaminen/

Täältä löytää myös infoa:

apuaeroon.fi/

Päihteitä käyttävän puolison voi ohjata oman alueen päihdepalveluihin tai vertaisryhmiin niitä löytyy esim täältä:

paihdelinkki.fi/fi/mista-apua/vertaistukiryhmat

Voimia kaikille osapuolille <3