Vanhemman alkoholiongelma aikuisen lapsen mielestä

Näin isänpäivänä tuli taas mieleen, pitäisikö käydä oman isän luona. Laitoin kyllä viestin ja vastasi että on kaamea darra.
Ai niin. :unamused:
Turtunut olo iski ja sitten suretti. Sitten oli paha mieli.
En ole kovinkaan vanha, mutta vaikka asunkin omillani ja isäni käy töissä ja on normaalit elämät hänelläkin, on hänen alkon käyttönsä todella inhottavaa.
Joka vkl pää täyteen pe - su aamu. Täyttä alkoholismia. On saanut nenäänsä joltain joskus ja minutkin jättänyt hakematta kaveriltani yökylästä kun olin 12. Sain kävellä sateessa 10km katsomaan sitä örveltämistä koska oli vkl oltava isän luona. Tähän päälle sitten kaikkea laidasta laitaan.

Miten suhtautua? Muuttaa ei voi toista.
Olen surullinen. Itsekin käytin holia melko lailla aiemmin mutta nyt vähentänyt roimasti kun ei se mitään muuta tee kuin pahentaa tilannetta.
Olen turtunut ja vihainen. :cry: Minusta tuntuu kuin isäni olisi hylännyt minut alkoholin ja puolisonsa takia. Kyllå hän välittää lapsistaan, mutta olemme ajautuneet melko kauas toisistamme. Ei ollut mukavaa lapsena olla siinä turvattomassa tilassa jossa aikuiset eivät huomanneet jos lapsi lähti am 3 yöllä ulos ettei tarvitsisi katsella.

Ei tämä mikään terapiapalsta ole, mutta vähän avata ajatuksia. :frowning:

Miten muiden juova vanhempi on unohtanut /kaltoinkohdellut lastaan.

Hei, olen Mia ja mukana täällä Kotikanavalla vanhemmuuden teemaviikkojen ajan ammattilaisena. Hienoa, että kirjoitit ajatuksistasi. Et ole ainoa, jolle isänpäivä on ollut vaikea. Mietit, että millaisia kaltoinkohtelun kokemuksia muilla on. Kaltoinkohtelun kokemukset ovat yleisempiä kuin kuvitellaan. Varsinkin silloin, kun vanhemmat juovat tai käyttävät muita päihteitä, lapset joutuvat kantamaan vastuuta itsestään ja myös vanhemmistaan aivan liian aikaisin. Tämä on todella surullista ja väärin. On tärkeä ymmärtää, että vika ei ole ollut aiemmin eikä nytkään sinussa. Päihderiippuvaiselle juominen on pakonomainen tarve ja tällöin tärkeätkin ihmissuhteet jäävät tämän tarpeen alle.
Kerrot tosi hyvin tunteistasi; turtumuksesta, surun ja vihan tunteista sekä hylätyksi tulemisen kokemuksesta. On tärkeää, että pystyt tunnistamaan ja nimeämään tunteita ja sanoittamaan nämä. Turtumus omalla tavallaan suojaa ja säätelee sitä, että pystyy käsittelemään asioita itselle sopivassa tahdissa. Rohkeaa on kokea surua ja vihaa, tilanteessasi nämä tunteet ovat täysin ymmärrettäviä. Hyvä, että huomaat ne, etkä yritä peittää tai välttää niitä. Kerroit, että olet itsekin juonut pahaan oloon ja huomannut, että se vain hetken helpotus ja tosiasiassa pahentaa asioita. Näinhän se on. Ja olet selkeästi valinnut toisen tien, hyvä sinä!
Pohdit, miten suhtautua asiaan. Pohdinnan jatkamisen avuksi laitan jotain toiminta vaihtoehtoja, josko näiden kautta asia avautuisi sinulle paremmin. Voit miettiä ja vaikka kirjoittaa itsellesi ylös, mitä todella haluat suhteeltasi isän kanssa? Voisitko ottaa toiveesi puheeksi hänen kanssaan? Rehellinen keskustelu sopivana ajankohtana voi lähentää ja selkeä toive voi avata isäsi silmiä. Tiedän, että keskustelu voi olla vaikeaa, varsinkin jos puhuminen ei ole ollut tapana. Tällöin voi olla helpompaa puhua asiasta ensin jollekin toiselle. Joskus voi olla hyvä myös rajata itselle pettymyksiä ja ikäviä tilanteita aiheuttavia ihmisiä joko kauemmaksi tai jopa kokonaan pois elämästä.
Hylätyksi tulemisen kokemus on voimakas kokemus ja voi latistaa elämää. Siksikin omien ajatusten ja tunteiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Vertaistukea tämän keskustelupalstan lisäksi on saatavilla esimerkiksi varjomaailma.fi/varjoryhmat (nuorille 25v. saakka) tai ammattiapua löytyy esimerkiksi opiskelija- tai työterveyshuollosta, josta saa myös palveluohjausta oman paikkakunnan täsmäpalveluihin tai terapiaan.
Olet nuori ja elämä edessä. Menneisyyttäsi et voi muuttaa, mutta tulevan polkusi voit aina valita. Aika kliseiseltä kuulostaa, mutta se on niin totta.

Tervehdys Sinulle!

Tunnistan musertavan ja turhautuneen tunteesi kohdatessasi jälleen kerran (ties monennenko) päihderiippuvaisen vanhempasi sellaisessa tilassa, jossa olet hänet liian monet kerrat nähnyt. Olet kenties virittänyt vanhempiesi kotiin mennessäsi odotuksesi korkealle mutta joutunut taas pettymään vanhempaasi.

Päihderiippuvaisen vanhempasi perheenjäsenenä olisit kaiketi valmis tekemään kaikkesi saadaksesi isäsi raitistumaan, mutta se kun vaan ei ole mahdollista. Sinun sanojasi lainaten isääsi et voi raitistaa. Syy ei ole missään nimessä sinun. Alkoholismi ei ole oikeastaan isäsikään vika. Vakavssa muodossaan alkoholismi on sairaus, joka olisi otettava vakavasti. Hyvin vakavasti. Isäsi olisi kuljettava sinun jalanjälkiäsi ja kyettävä päättämään sinun laillasi luopua juomisesta. Sinä jos kuka olet asiantuntija arvioimaan miten paljon paremmin isäsi ja koko hänen lähipiirinsä voisivatkaan voida ilman alkoholia.

Haluat tietää muiden “lasisen lapsuuden” kokeneiden ihmisten kokemuksista ja siitä miten heidän vanhempansa ovat heitä kohdelleet. Päihtyneenä ihminen menettää helposti malttinsa ja harkintakykynsä. Myös piilosssa olevat väkivaltaiset piirteet nousevat juopuneena ollessa helposti pintaan. Ylilyönnit ovat tavallisia; jopa kirjaimellisesti. Mustelmat ja muut kolhut itselle ja lähipiirille ovat tavallisia. Laastaria tarvitaan keholle ja mielelle. Kaikesta tästä ja paljosta muusta alkoholistin lähipiiri saa osansa; jsokus jopa leijonan osan. Juopolla voi olla vielä hetkittäin hauskaa - lähipiirillä tuskin koskaan. Tuska ja ahdistus ovat alituisesti lsänä.

Juopuneena ollessa ajatus kiertää kehää. Samat tarinat ja turinat toistuvat uudestaan ja uudestaan loputtomana nauhana. Kaikki on kuultu ties miten monta kertaa. Lupaukset ovat usein katteettomia ja suunnitelmat jäävät toteutumatta. Alkoholisitin elämä kulkee vääjäämättömästi kohti yhä synkempää mielenmaisemaa, ellei hän itse päätä kääntää kulkunsa suuntaa.

Nyt kun olen maalannut tummilla väreillä ja ronskilla pensselillä on aika aika kohdistaa huomioni sinuun ja olla iloinen sinun puolestasi kun olet kyennyt kääntämään oman elämäsi suunnan jja ryhtynyt rakentamaan päihteetöntä tulevaisutta. Toivottavasti isäsi saa esimerkistäsi voimaa!