Väkivaltarikokset ja alkoholi

…hiljaiset ja rauhaa rakastavat Suomalaiset saattavat olla yllättävän vaarallisia, sanoin Zarah Leander varsin osuvasti aikoinaan.

Tuo viimenen kohta on itseasissa huomattavasti pienenpi kun olisin olettanut, henk.ko. kun muistelee niin koskaan ole nähnyt selvinpäin olevien ihmisten (aikuisten) käyttävän väkivaltaa eli minulla tuo prosentti on 100%… no tuota kai laskee koulu/perheväkivalta jota tietty tapahtuu selvänäkin ja miten sitten lienee eroteltu eri päihteiden osuus niin moni kun nykyään ottaa “viinaa vahvempaa”…

Aika harvinainen tilasto kun vastaa mututuntumaa :slight_smile:
Päihteet toimii rikoksen mahdollistajina laukasemalla estot pois huulluutta estämästä.
Aika moni joskus elämänsä vaiheessa haluais tappaa milloin mistäkin syystä .
Selvänä ollessa harva tarttuu toimeen, humalassa onkin sitte toinen juttu.

Poliisi tuttuni kertoi tilanteista joissa menevät herätteleen putkasta muistamatonta murhamiestä.
Menee naama valakiaksi kun alakaa muistikuvat palautumaan.
Rajua on tajuta puolison olevan kylmänä hämärien tappelumuistikuvien takaa :frowning:
Siinä hetkessä olis valmis mihin tahansa muuhun ku todellisuuden kohtaamiseen.

Ollaan ihmisiksi Terveisin Kanttoona

Alkoholi on aina kuulunut yhteiskuntaan laillisena huumeena, niin ihmisten on helppo ummistaa silmänsä, suurin osa sen käyttäjistä kun on tavallisia ihmisiä, ei alkoholisteja jos nuo prosentit olisivat kaikki aihettanut alkoholi ongelmaiset, olisi yleinen mielipide aivan toinen… tosin ei sittenkään alkoholi vastainen vaan alkoholisti vastainen… huumeissa on taas helppo syyttää narkkareita kun ihmiset vetää rajat, on joko narkomaani tai 100% raitis, viinassa kun se ikävä välimuoto eli kohtuukäyttäjät eli ne ns. tavalliset ihmiset…

vähän OFF TOPIC mut nimenomaan ne “tavalliset” jotka harvoin ottaa tuntuu olevan kaikista eniten typeriä, en tosiaankaan tarkoita rikoksia ja väkivaltaa vaan yleistä sekoilua ja lässytystä, ainakin mun tuttavapiirissä näin. Se kai kun harvoin ottaa niin humalatila on niiiiin outo että… aivan sekainen olo tulee siitä viinasta…

Mulla on ollut aina sellanen mielikuva, että väkivaltarikoksista ainakin pahoinpitelyissä, tapoissa ja niiden yrityksissä alkoholi ja vahva humalatila olisi osallisena yli 90 % tapauksista.
Raiskaukset tosiaan on sitten ehkä hieman eri asia siten, että niissä tyypillisesti uhri on humalaisempi kuin tekijä. (kotiväkivaltaan liittyvät parisuhteen sisäiset raiskauket tosin oma lukunsa).
Raiskaus on nähdäkseni ennenkaikkea myös väkivaltarikos, ei niinkään intohimorikos tms.

Suomalaiset on tosiaan aika kummallinen kansa väkivaltansa ja viinansa kanssa. Eipä sikäli, kyllä kaikkea tällaista taphtuu paljon muuallakin, mutta suomalainen väkivalta ja viha on siitä eriskummallista miten “onnellisessa” ympäristössä se tapahtuu.

Suomalaiset ovat viimevuotisen World of happy nations -barometrin mukaan maailman kuudenneksi (6.) onnellisin kansa, ja muistaakseni Euroopan 3. onnellisin. Me ollaan siis onnellisia, eikä mitään myrtsejä mököttäjiä. Ja onhan meillä syytäkin; on demokratiaa, tasa-arvoa, sosiaalihuoltua, hoitoa ja huolenpitoa, terveyttä ja pitkää ikää, kaunista luontoa ja puhdasta ilmaa, lakia ja järjestystä. Suomessa on siis kivaa ja mukavaa. Vuonna 2009 Suomi on maailman vaurain maa mittauksessa, jossa BKT suhteutetaan mm. demokratian toimivuuteen ja korruption vähäisyyteen.

Silti tässä viheliäisessä maassa tapahtuu käsittämättömiä asioita, joita ei selitä järki ei diagnoosit. Joskus harvoin jopa selvinpäin.
Koulusurmaajat Saari ja Auvinen olivat selvinpäin. Savion puukottaja oli selvinpäin. Murhaaja-hoitajat (perus- ja sh) olivat selvinpäin.

Tämänkin käsittämättömän teon tehnyt, asiakaspalvelutyössä taksikuskina työskennellyt nuori mies oli selvinpäin.
mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/ … 12/1021591

Kaupan lehtihyllyssä näin jonkin lehden, olikohan Alibi tms., jonka kannessa retorisesti kysyttiin: “miksi nuori nainen tapetaan?!”
Niin, mikä siinä on? Miksi nuori, puolustuskyvytön ja useissa tapauksissa kaunis nainen herättää joissain sairaissa ihmisissä murhanhimon? Mikä on uhrin virhe, mitä kauheaa tappaja hänessä näkee?
Kuka psykologian tai psykiatrian tuntija osaisi selittää sen? :open_mouth:

Juuri pari kuukautta sitten erään espoolaisen ammattiopiston lähihoitaja-opiskelija, noin kaksikymppinen nainen, katosi ja löydettiin pari viikkoa myöhemmin metsästä surmattuna. (r.i.p. kollega)

Kun ihminen pahoivoi ja tappaa hyvinvointiyhteiskunnassa, onko ryyppääminen seuraus vai syy, vai kuuluuko alkoholi aina edes asiaan.

PS. Tällaisten asioiden makaaberius korostuu tietysti kun niitä pohtii vieläpä tälleen joulun aikaan, joten tämän ketjun voi tietysti jättää nyt tältä osin tähän.
Rest in peace siis myös tämä aihe. Rakastakaa, ihmiset.

Itse jopa itsestäni huomasin miten agressiivisuuteni oli kasvanut juomisen loppuvaiheessa.
Ehkäpä juuri sen takia pelkäsin oikeasti ihan hysteerisesti humalaisia ihmisiä pari kuukautta sen jälkeen kun lopetin juomisen; he ovat arvaamattomia, äkkipikaisia ja omaavat uskomattoman ajatusten kulun, omasta kokemuksesta sen tiesin :imp:
Edellelleen välttelen kännipäisiten ihmisten kanssa suoranaista kontaktia jos mahdollista, muutaman metrin päässä on suhteellisen turvassa, sillä heidän näkö- ja toimintapiirinsä ovat melko rajalliset, senkin tiedän kokemuksesta :laughing:

Noita onnellisuustilastoja tehdään mitä koomisen perustein, kuten bkt:n, ostovoiman ja autojen määrän :open_mouth:

Tuossapa yksi, jossa voisi olla hieman enemmän pohjaa, joskin tälläkin tavoin tehty otanta saattaa olla kysymyksenasettelusta - ja paikasta kiinni. Kysyttäessä vaan “Oletko onnellinen?” saatiin podiumille aika eksoottinen kolmikko Tanska, Puerto Rico ja Kolumbia.

news.bbc.co.uk/2/hi/7487143.stm

kahleeton

PS. Muistaakseni (en jaksanut hakea lähdettä) Yhdysvalloissa väkivaltarikoksista 9/10 tehtiin kännissä. Myös eräinä vuosian Suomessa on päästy muutamissa rikosnimikkeissä tuonne 90 hujakoille, riippuu vähän tilastointitavoista ja esitutkinnan tarkkuudesta.

PPS. Myös itseen kohdistuneessa väkivallassa etanoli näytteli merkittävää osaa (muistaakseni 90-luvun lukemia), noin 25 % itsemurhan tehneistä oli “alkoholiongelmaisia”. Toinen 25 % (tiedä sitten onko tilastoitu päällekkäin vaiko rinnan) oli depressiosta kärsineitä.

Tämän päivän Metro-lehdessä joku kolumnoi, että Suomi voisi liittää brändiinsä onnellisuuden, korkean teknologian ja koulutuksen rinnalle. Siis samaan tapaan niinkuin Bhutan; tuo pieni buddhalainen kuningaskunta Himalajalla.
Onhan Suomen presidenttinäkin mukava muumimamma (jota ennen oli muumipappa) ja nykyisellä ulkoministerillä on maailman levein hymy. Tollanen just, mutta silmälasien kanssa → :smiley:

Onnellisuutta on vaikea mitata jopa itseltään, saati sitten kokonaiselta kansakunnalta. Ja onnellisuudella on kääntöpuolensa: Bhutanilla köyhyys ja kurjuus, Suomella päihteet ja väkivalta.

Tämän ketjuna aloittanut viesti katosi viestihistorian mukana, joten tässäpä se uusiksi.

Alkoholin ja muiden päihteiden vaikutuksen alaisina olleita rikoksentekijöitä 2005-2008

Murha, tappo, surma alkoholi 68% muu päihde 12%
Henkirikoksen yritys 76% muu 11%
Pahoinpitelyrikokset 64% muut 2%

Voisko taustalla olla jonkinlaista katkeruutta? Jos nuori jeppe on epävarma, ehkä kokematonkin ja itsetuntokaan ei ole kovinkaan korkea, hän saattaa ottaa naisilta saamansa pakit hyvnkin henkilökohtaisesti ja kohdistaa vihansa itsevarman oloisiin naisiin. Kun tyypit vielä ravitsevat mielikuvitustaan nettipornolla ja elvät muutenkin vahvasti visruaalimaailmassa, kuva naisista tai miten naisten kanssa ylipäänsä käyttäydytään, saattaa vääristyä täysin. Nuorille kavereile onni saattaa olla yhtä kuin kaunis nainen kainalossa, nopea auto ja rahaa millä rällätä.

Sellaisenkin piirteen olen huomannut, että monet miehet (ainakin vanhemmat ukot ja landepaukut) pitävät humalaista naista edelleenkin “huonona naisena” eli jos tämä on humalassa, hän on vapaata riistaa. Huonoa naista saa käyttää hyväksi. Tämän mahdollistaa jopa Suomen löyhä laki. Harvoinpa tulee ehdonalaista kummempia tuomioita rikoksista, joissa humalainen nainen on lähtenyt itse raiskaajan tai hyväksikäyttäjän matkaan (todennäkäisesti mielessä jatkot ja juominen, ei seksi).Ja kovin innolla miehet tarjoavat lisää juotavaa, vaikka naisen kunto ei sitä enää kestä. Hyvin harva nainen edes tekee rikosilmoitusta tällaisista tapauksista, sillä se on täysin turhaa. Turha nöyryytys. Varmasti jokainen meistäkin on joskus herännyt jostain mistä ei kuuluisi herätä ilman kummempia muitsikuvia. Valitettavasti tällainen hyväksikäyttökin tuntuu olevan trendi. Sitä ei pidetä edes rikoksena täällä Suomessa.

Ruoska - Suomi Lukuina

youtube.com/watch?v=CLMKH-wiV04

Tarkoitus ei ole puolustella väkivaltaa, mutta kiintoisa artikkeli aiheeseen liittyen: http://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/article294038.ece

Sama syy joka ajaa monet raitistuneet juomaan vaivaa vielä juoviakin näköjään…

Tilastoissa ollaan… eikä ole mikään herkku juttu näin “uhrina”.
Väkivalta näyttää kummasti lisääntyvän sekä naisissa että miehissä,
kun on päihteen vaikutuksen alaisena.
Toivon ettei kukaan muu joudu kohtaamaan väkivaltaa.