Tissutteleva vanhempi

Hei plinkki. Olen näitä läheisten, vähentäjien ja lopettajien tekstejä täällä hetken lukenut kirjautumatta. Päätin kuitenkin uskaltautua kirjoittamaan omasta tilanteesta…

Olen kahden eläkeikäisen vanhemman aikuinen ainut lapsi. Kirjoitan tänne, sillä huoli äidistäni on suuri.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana perheessämme on ollut niin henkisen kuin fyysisen terveyden haasteita. Äitini on löytänyt alkoholista keinon rentoutumiseen, ja alkoholi on kuulunut elämään ”tissuttelun” muodossa jo usean vuoden ajan. Olutta on mennyt viime vuosina salakavalasti varmaan päivittäin. Pääasiassa hän juo mietoja, mutta juominen on päivittäistä. Juominen tapahtuu salaa, ja tölkkejä on löytynyt vaatekaapista ja siivouskomerosta.

Viime aikoina tuntuu että tilanne on kriisiytynyt entisestään. Hän kärsii myös Mt-ongelmista, kuten masennuksesta ja ahdistuksesta ja itsetuhoisuutensa seurauksena joutunut myös psyk. osastojaksolle.

Osastolta palattuaan turvasuunnitelmaan kirjattiin alkoholikielto. Tästä huolimatta hän on jäänyt useasti kiinni salaa juomisesta, ja nyt juomaksi on valiutunut aiemman oluen ohella myös vahvempia alkoholijuomia. aina hänen jäädessä ”kiinni” asiasta on käyty tiukka keskustelu, ja sovittu että salajuomisen täytyy loppua.

Alkoholismia on suvussa. Äitini mielestä hän ei ole alkoholisti, sillä ei ole väkivaltainen tai juo itseään änkyräkänniin kuten alkoholismista kärsineet sukulaiset. Alkoholi rentouttaa, eikä sen nauttimisen kanssa ole ongelmaa. Hän perustelee salajuomista sillä, että me lähimmäiset ”räyhäämme” juomisesta.

En haluaisi olla aikuisen vanhemman lapsenvahti tai järjen ääni. Toisaalta pelottaa ajatus siitä, että isä ottaa ja lähtee (mitä on jo suunnitellut sillä ei enää jaksa) ja äiti jää ns. Minun vastuulleni. Hän ei tunnu pelkäävän tai välittävän vaikka minä ja isä olemme sanoneet että hänen tulee hakea itselleen apua muuten jää pullon kanssa yksin. Toisaalta hän tietää että olemme hänen tukena, koska olemme tehneet kaikkemme hänen parantumisena eteen… emmekä haluaisi jättää sairasta ihmistä yksin.

Muilla samanlaista tilannetta? Miten saada ihminen ymmärtämään että hänellä on ongelma? Tuntuu myös vaikealta olla ”kova” kun taustalla on mt-haasteita ja itsetuhoista käyttäytymistä.

Ihmiselämä on aikamoista kiertokulkua. Toki perheitä on moneksi, mutta sinun kohdallasi asiat ovat vähitellen keikahtaneet vääjäämättä asentoon, jossa huomaat olevasi - ainakin henkisessä mielessä - yhä enenevässä määrin vastuussa vanhemmistasi. Sinun osasi ei ole helppo. Ei ole yksinkertaista ottaa korostunutta vastuuta vanhemmistaan, semminkin kun he ikääntyvät ja heidän fyysinen ja psyykkinen kuntonsa päivä päivältä heikkenee.

Mielenterveyden häiriöihin liittyy usein sairauden tunnottomuutta aivan kuten alkoholismiinkin. Sairastuneen lähipiiri huomaa merkit, mutta asianomainen itse kieltää - joko tahallisesti tai tahatta - sairastavansa. Alkoholi on pieninäkin määrinä nautittuna myrkyllistä, mutta “myrkkyä” se on masentuneelle ja erityisesti eri tavoin itsetuhoisuudesta kärsivälle henkilölle. Iäkkäänä ihminen kestää yhä vähempiä määriä alkoholia ja psyykenlääkkeiden kanssa nautittuna alkoholi voi laukaista vakaviakin ongelmia. Ymmärrän, että äitisi alkoholin käyttö huolestuttaa sinua ja isääsi.

Olette isäsi kanssa keskustellut äitisi juomisesta joskin heikoin tuloksin. Isäsi ja sinä ette voi syyttää itseänne siitä, että viestinne ja vakava huolenne ei ole saavuttanut äitiänne ainakaan siinä määrin, että sillä olisi ollut toivomanne vaikutus hänen raitistumiseensa. Äitinne kokee rentoutuvansa juomalla. Siinä syy hänen juomiseensa (tai ainakin yksi varteenotettava syy mahdollisten muiden syiden ohella). Toistuvasti todetaan, että ennen mahdollista pysyvää raitistumista alkoholistin on kyettävä oivaltamaan ne syyt, jotka altistavat hänet käyttämään päihteitä. Äitinne kokee tarvitsevansa olutta ja nyttemmin vahvempia juomia rentoutuakseen. Hänen kohdallaan - kuten niin monen muunkin kohdalla - tarve juoda yhä suurempia määriä kasvaa toleranssin noustessa. Tällainen kierre vahvistaa itseään ja johtaa kerta kerralta yhä vahvempaan päihtymykseen. Humalassa ihminen ei ole suinkaan parhaimmillaan eikä edes oma itsensä. Ymmärrän hyvin isäsi turhautumisen ja jopa halun vetäytyä pois parisuhteestaan kohdattuaan yhä uudestaan vaimonsa humalassa. Niin oudolta kuin se ehkä tuntuukin, aika moni ihminen eroaa vanhemmiten puolisonsa jatkuvan ja liiallisen päihteiden käytön seurauksena. Toivottavasti sinun vanhempasi kykenevät selättämään tämän kiusallisen ongelman ja voivat keskittyä elämiseen ilman asunnon kätköistä paljastuvia tölkkejä ja pulloja.

En tiedä miten äitisi suhtautuisi ajatukseen keskustella isäsi ja sinun kanssasi alkoholin käytöstään ja sen jälkeen jomman kumman teidän ja lääkärinsä kanssa yhdessä alkoholismistaan sekä sen mahdollisesta hoidosta. Kerroit teidän keskustelleen toistuvasti ja vakavaan sävyyn äitinne kanssa hänen retkahdettuaan juomaan, mutta ehkä lääkärin kytkeminen tähän mukaan voisi olla ikään kuin uusi avaus. Jollakin tavalla äitinne pitäisi saada vakuuttuneeksi päihteetömyyteen pyrkimisen välttämättömyydestä. Nuorten ihmisten kohdalla lääkehoito rentoutumisen edistämiseksi ja heidän rauhoittamiseksi ei useinkaan ole mahdollista lääkeaineiden aiheuttaman mahdollisen riippuvuuden vuoksi, mutta ehkä lääkäri voisi äitinne kohdalla harkita myös eri vaihtoehtoja punniten sellaista ratkaisua, joka tekisi äitinne kohdalla alkoholista luopumisen helpommaksi.

Ajattelen, että äitisi voisi hyötyä päihdekuntoutuksesta. Se voisi antaa hänelle hänen kenties tarvitsemansa alkusysäyksen päihteettömyyteen. Tästäkin vaihtoehdosta voisitte ehkä keskustella lääkärin kanssa. Kerrot perhettänne viime vuosina kohdanneista fyysistä haasteista. Mikäli ne kohdistuvat äitiinne ja hän ei ole niiden vuoksi kykenevä olemaan päihdekuntotuksessa, voisi hyvä vaihtoehto olla nettiterapia. Jo muutava terapiakerta voisi auttaa äitinne alkuun.

Lähipiirin tuki on usein tärkeä apu alkoholistille, mutta ulkopuolinen ammattihenkilö voi joidenkin yksilöiden kohdalla toimia lähipiiriä paremmin ainakin ajatuksen virittäjänä ja kirittäjänä kohti päihteetöntä tai raittiimpaa elämää.