Tietoa fentanyylistä

Fentanyyli (1-fenetyyli-4-N-propionyylianilinopiperidiini) on erittäin vahva opioidi. Se on vahvuudeltaan noin sata kertaa morfiinia vahvempaa. Fentanyylia käytetään nykyisin kipulääkkeenä erityisesti anestesian yhteydessä.

Fentanyyliä sisältäviä lääkkeitä on liuoksena, laastareina, nenäsumutteina ja tabletteina. Esimerkiksi Durogesic on laastarimuodossa oleva fentanyylivalmiste. Sitä määrätään erittäin voimakkaisiin kroonisiin kiputiloihin, esimerkiksi leikkauksien jälkeen tai syöpäsairaille. Laastarin vaikutusaika on noin 72 tuntia.

Fentanyyliä sisältävän laastarin nieleminen voi johtaa lähes välittömään yliannostukseen ja kuolemaan. Myös käytetyt laastarit ovat vaarallisia. Väärinkäytössä fentanyyli on erittäin helposti hengenvaarallista ennen kaikkea sen hengitystä lamaavan vaikutuksen vuoksi. Fentanyylillä on euforisoiva vaikutus ja yliannostuksen vaara on suuri.

Kauppanimet: Abstral, Durogesic, Fentanyl actavis, Fentanyl b. braun, Fentanyl hexal, Fentanyl ratiopharm, Fentanyl stada, Fentanyl, Fentanyl-hameln, Instanyl, Matrifen

Yhden suonensisäisen fentanyyliannoksen euforia kestää vain noin 15 min. Jos yrität ottaa annosta jonka euforia kestäisi 30-45 min olet jo hyvin lähellä yliannosta. Jos laitat iholle yhden Durogesic 100 ug/h laastarin ja käytät sitä 72 tuntia, niin laastarin poiston jälkeen voit varautua siihen, että sinulle tulee jo vieroitusoireita, vaikka et olisi ennen käyttänyt opiaatteja. :frowning:

Opioiditolettoman ei tule missään nimessä liimata iholleen kokonaista 100ug/h laastaria, eikä varsinkaan pitää sitä mainittua kolmea vuorokautta.

Juuri silloinhan ne pahimmat viekkarit tuleekin, jos ei ole ennen käyttänyt jarruja. Jos vetää kolmen vuorokauden putken 100ug/h-laastarilla ja nollatolella, niin paluu todellisuuteen tulee olemaan varsin nihkeä.

^ Tarkoitukseni on huomauttaa, että fentanyyli koukuttaa myös yllättävän nopeasti olit sitten käyttänyt opiaatteja aikaisemmin tai sitten et. Niihin refloihin ei tunnu edes Subutex auttavan…

^ Ok. Juuh, fentanyylireflat ovat karmeita…

Sitten kysymys toimitukselle: Saako Plinkissä nyt puhua vapaasti fentanyylistä kun toimitus oikein aloitti sille ketjunkin? Vai saako ainoastaan kerrata niitä asioita joita toimitus on jo sanonut?

Hei!

Sauna-keskustelualueen tavoitteena on vertaistukeen perustuva huumeiden ja lääkkeiden käytön haittojen vähentäminen. Lääkkeiden ja huumeiden käytöstä sekä omista kokemuksista puhuminen on sallittua. Tarkoituksena ei ole neuvoa huumeiden käytössä vaan asiallisen tiedon jakaminen haittojen vähentämisen näkökulmasta. Keskusteluissa ei sallita “hehkutusta” eikä huumeiden käytön suosittelua, vaan painopiste on nimenomaan haittojen esiintuomisella.

Koska fentanyyli on ollut viime aikoina paljon esillä mediassa ja aiheesta on pyydetty tietoiskua, halusimme nostaa asian esille Saunassa varoituksen muodossa. Keskustelu fentanyylistä tulee painottua ainoastaan käytön riskien esilletuomiseen.

Ystävällisin terveisin,
Päihdelinkin toimitus

Give it to mee!! :mrgreen:

Tämäntyylinen sosiaalipornon kriteerit kattava uutisointi kroonisen kivunhoitoon käytetyistä laastareista ei valitettavasti auta ketään(etenkään potilaita). Median tapa uutisoida “tappohuumeista” (niin ja tarkistakaapa tilastokeskuksesta tai muualta mikä huume se eniten tuhoa tekee) vääristää kuvaa niin kyseisestä substanssista kuin myös potilaista jotka joutuvat pitämään laastaria kuukausia, vuosia. Lopputulos näillä korteilla ja pelityylillä on että takapajulassa nimeltä Suomi tulee entistäkin vaikeammaksi saada kovaan, vaikeaan krooniseen kipuun, syöpäkipuun tai vastaavaan asianmukaisia lääkkeitä.

Lyön 50 euroa pöytään että Norspan on seuraava uhri, kiitos laastareista opioidia liottelevien mm. IV-käyttäjien ja laastareiden suuhun tunkijoiden. Ei päässä kovinpaljon mahda olla liikennettä. Kuten buprenorfiinista, fentanyylista myös on olemassa resoritabletteja siihen käyttöön. Ja vaikka buprenorfiinilla yksinään on mahdoton saada itseään hengiltä tietämättömät tai välinpitämättömät sekakäyttäjät saattavat tämänkin laastarin pian hyvään valoon ala Iltalehti/Iltasanomat.

Moni nisti on ahne ja ahneellahan tunnetusti paskainen loppu. Olen ehkä tunnekylmä ihminen, mutta minulta ei heru minkäänlaista sympatiaa tai surua fentanyylin väärinkäyttöön kuolleille, sama pätee myös buprenorfiinistien sekakäyttöön. Sitä saa mitä tilaa vanhan kansan sananlasku.

Kummatkin lääkkeet(laastarit) ovat tarkoitettu kivunhoitoon, “epäoikeudenmukaisuuteen” kyllästyneet reseptejä viihdekäyttöön kerjäävät narkit hankkikoon itselleen keskivaikean tai vaikean kroonisen kivun, ehkä lähtee hohto lääkkeillä leikkimisestä kun mikään opioidi ei euforisoikaan odotetulla tavalla.

[Poistettu hehkutusta ja haittojen vähättelyä. -Päihdelinkin toimitus]

[Poistettu fentanyylin hehkutusta ja haittojen vähättelyä. -Päihdelinkin toimitus]

Kylläpä ne pahimmat olot tulee kun on toista vuosikymmentä noitte kans pelleilly. Voin sanoa. :sunglasses: Eihän hitaisiin jää kii ku hitaasti. Toiset sanoo etteivät jää ikinä. Tällähetkellä 1 sanoja n.30:nestä on pitäny sanansa.

Hyvä Jskoonas!

Jyväskylässä kaksi kakaraa tappanut Fentanyyli oli peräisin syöpäpotilaan lääkekaapista. Sukulaiset olivat pöllineet laastarit ja poistaneet ne kadulle! Ei väliä vaikka sairas sukulainen kärsii syöpäkivuista kun nämä nilkit veivät potilaan lääkkeet. Mitä meistä nisteistä voisi sanoa? Kävisikö vaikka tämä: Luihu, Luihumpi, Narkomaani. :imp: Narkomaani, joka on valmis myymään vaikka äitinsä, että saisi mitä haluaa…

mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/ … 10/1197351

Yllä uutisten likki:

VH

Kovat ovat tuomiot. Syytetty myi 10 kpl fentanyylilaastareita ja tuomio tulee olemaan kolme vuotta ehdotonta :unamused: . Aika ison riskin laastareiden myyjät ottavat. Ajatellaan että esim. yhdestä 100 ug/h laastarista saisi vaikka 80€, niin laastareiden myyjä lähti 800€ tulojen takia istumaan kolmeksi vuodeksi!!!

mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/ … 10/1207134

Luulenpa että fentanyyliä ei tule jatkossa vastaan kadulla koska riski on aivan liian suuri voittoon nähden…

VH

Tuohan on vasta syyttäjän vaatimus, mutta kova on kyllä. Itse asiassa tästä ei voi juurikaan sanoa, miten tulee käymään ennen kuin tulee hovioikeudesta tuomio. Itse asiassa veikkaisin, että menee korkeimpaan oikeuteen asti, fentanyylistä kun ei ole vielä ennakkoratkaisua.

Itse tuossa aikaisemmin (uutis-topikissa) pohdiskelin, että 10 100ug/h laastaria vastaisi väärinkäyttöannoksiltaan n. 15-30g heroiinia. Heroiinista taulukonmukainen tuomio olisi 15-50g=1-2v. vankeutta. Tähän nähden siis syyttäjän vaatimus näyttäisi todella ylimitoitetulta, olkoonkin, että fentanyyli on heroiinia vaarallisempi huumausaine. Paljon tulee riippumaan siitä, keneltä asiassa pyydetään lausuntoa (tyypillisesti esim. terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitos, ks esim. Gammaa koskeva ratkaisu KKO 2009:53) ja mikä lausunnoissa asetetaan tyypilliseksi väärinkäyttöannokseksi.

Usein nuo lausuntojen antajat ovat myös aivan kuutamolla, ennakkoratkaisun KKO 2005:63 mukaan bentsojen huumausainekäyttönä pidetään aina tabletin liuottamista ja saadun liuoksen pistämistä suoneen (kyseisessä tapauksessa yksikään tableteista ei sisältänyt midatsolaamia) sekä kodeiinin väärinkäyttöannoksena 60mg.

Täytyy kyllä sanoa että minulla on ollut suojelusenkeli mukana kun olen leikkinyt fentanyylilaastareiden kanssa!

[Poistettu valmistusohjeita –Päihdelinkin toimitus]

Olot olivat hyvät mutta jos en olisi 2 tuntia ennen fentanyylin pistämistä ottanut 8 mg Subutexiä olisi varmasti hengenlähtö ollut lähellä. Enpä taida enään koskaan käyttää fentanyyliä vaikka sitä vastaan tulisi :unamused: .

Yksi tutun tuttu kuoli tuohon fentanyylisatsiin josta minäkin laastarini ostin :frowning: .

VH

No nyt tuli käräjäoikeuden päätös!

Kymmenestä fentanyylilaastarin myynnistä tuli kolme vuotta ehdotonta. [poistettu hintatietoja - Päihdelinkin toimitus] :laughing: .

Outo juttu, että päätitte sensuroida hinnat. Nehän mainitaan myös MTV3-sivuilla!!!

mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/ … -ehdotonta

VH

Tervehdys!

Kivunhoitoon 80 kg miehelle annetaan maksimissaan 0,4 mg Fentanyyliä. Yhdessä 100 ug/h laastarissa on fentanyyliä 16.8 mg. Voimme siis laskea yhden laastarin tuovan 42 kivunlievytys annosta joka varmasti tuo myös euforian. Tämä julkinen tieto helpottaa annoksen arvioimista… [Poistettu haittojen vähättelyä –Päihdelinkin toimitus]

VH

Huh huh, mitkä tuomiot. Ihmettelen suuresti, jollei muutu hovissa.

En nyt täysin ymmärrä tuota laskuoppia, mutta kai tiedät, että vaikka 100ug/h-laastari sisältää 16,8mg fentanyyliä, normaalisti iholla käytettynä siitä vapaututuu kolmen vuorokauden aikana vain 7,2mg.

Ehkä vain en tajunnut laskuoppiasi, mutta ajattelin kuitenkin huomauttaa tästä.