suurvelallisen avautuminen

Hei kohtalotoverit,

pitkää teksitä tulee. Monia ketjuja täällä aiheesta on mutta halusin avata uuden saadakseni tsemppiä, toivoa ja vertaistukea omaan tilanteeseeni. ja kylmiä faktoja. kuulla kokemuksia ihmisiltä jotka ovat itse eläneet tai elävät samassa tilanteessa.

elikä haluaisin kuulla kokemuksianne ja selviytymistarinoitanne ulosotosta ja veloista selviämisen kanssa. kuinka paljon teillä oli potti ulosotossa? paljonko lyhensit kuukausessa? montako vuotta siihen kului?

lisäksi kaipaisin tietoa siitä minkälaisella rahamäärällä te muut pärjäätte ruoka/bensa/päivittäis kulutustavaroiden osalta?

myös kiinnostaa tapukset joissa ulosotto on vielä kesken. paljonko olet lyhentänyt kuukaudessa? paljonko velka on lyhentynyt sinä aikana

itselläni tilanne on tämä. Olen keski-ikäinen nainen ja onnellisessa asemassa koska tuloni ovat kohtalaiset. ulosotto alkoi vasta ja lyhennän lainaani seuraavasti:

 • peruskuukausi (8) 1150
 • talvilomaraha kuukausi (1)~1350
 • kesälomaraha kuukaudet (2)~1650
 • Bonus kuukausi (1) 3000-5000

Bonuskuukausi on suuri kysymysmerkki koska palkkion suuruuteen vaikuttaa niin moni tekijä. tässä matkan varrella kahdesta vielä alaikäisestä lapsestani tulee täysi-ikäisiä joten jossain kohtaa lyhennysten määrä luonnollisesti nousee perus ja lomarahakuukausien osalta. nämä nousut olen huomioinut laskelmissani. enempää en voi ulosottoon lyhentää hyvistä tuloista huolimatta koska UO:n lisäksi on velkaa ulosoton ulkopuolella. jep, karua.

olen tehnyt itselleni excel laskurin johon olen laittanut :

 • alku potti (90k!)
 • UO maksu → nyt siinä on arviot ja aina maksujen edetessä laitan siihen toteutuneet maksut
 • korot ja kulut/kk → 2 eka vuotta laskukaava laskee 9% koron mukaan, siitä eteenpäin 7% (joo, olen toiveikas siitä että viivästyskorko pysyy tuossa)
 • pääoman lyhentyminen → UO maksu - korot ja kulut

kun olen seurannut tilannetta UO asiointipalvelussa niin nämä laskelmat ovat pitäneet aika hyvin paikkansa. laskurista tuli yllätyksekseni aika näppärä ja syötän siihen manuaalisesti vain kuukausittainen UO maksun arvion tai päivitän todellisen tapahtuneen maksun.
laskurin mukaan selviän ulosotosta kuiville vuoden 2026 aikana. jos tulee pieniä bonuspotteja niin myöhemmin, jos suuria niin jopa 2025 lopussa.

voin kuulostaa tekstissäni tosi kovalta ja analyyttiselta joten valoitan hieman taustaa. tähän tilanteeseen päästin melko hurjalla alamellä joka oli muhinut jo monia vuosia.

 • “lasinen lapsuus”, köyhyys perheessä
 • siitä johtunutta kiusaamista
 • parisuhde ongelmat liitossa alkoivat kun lapset olivat aika pieniä. suurimpana syynä varmaan minä ja ongelmani.
 • liiallinen alkoholinkäyttö
 • masennusta, ahdistusta, viiltelyä → lääkityksellä hoidettiin
 • ensimmäinen nettikasinokokeilu ja koukussa välittömästi
 • avio-ero
 • ADHD diagnoosi → en aloittanut lääkitystä
 • hullu vippi kierre

kun katson tuota listaa niin kyllä ihmettelen miten olen tuon kaiken sivussa onnistunut perustamaan perheen, opiskelemaan hyvän ammatin, luomaan hyvän uran.

matkan varrelle on mahtunut niin suuria surun ja ahdistuksen hetkiä että en osaa niitä sanoiksi pukea enkä nyt edes yritä.
pelaamiseni on ollut todella sairasta, siis todella. en ole hakeutunut hoitoon. tällä hetkellä taistelen viimeisten pelihimon rippeiden kanssa. koska lainaa ei enää saa niin pelailen sillä mitä tilistä jää, pienillä talletuksilla. olen menossa psygologille ensi viikolla ja tarkoitus on aloittaa ADHD lääkitys nyt koska oireet ovat alkaneet haitata arkea ja vastuiden kasvaessa työssä pärjäämistä liikaa. tämä toivottavasti tukee myös peliriippuvuudesta selviämistä koska impulsiivi toiminnan häiriöt ovat yksi suurin ongelmani.

asiat ovat muuten kunnossa. en juo kuin ns normaali tavalla joskus viikonloppuisin. minulla on ihana, ihana, ihana parisuhde miehen kanssa joka tietää koko tilanteeni ja tukee minua selviämisessä ja taistelussa.

paljon työstän asiaa mielessäni. ja vaikka tiedän että pitäisi mennä hoitoon mahdollisimman pian niin silti minulla on tällainen tavoite ja tahtotila tuon pelaamisen hallinnan kanssa: olen antanut itselleni aikaa tämän vuoden loppuun asti. jos vielä vuoden vaihteessa näyttää että tilanne ei ole hallinnassa niin hakeudun. saapa nähdä miten käy. itse olen aika luottavainen että pystyn tähän mutta kaiken koneena ymmärrän toki realiteetit. olen kuitenkin valmis taistelemaan sekä itseni että rakkaitteni tulevaisuuden puolesta.

tässä kirjoittaessani näköjään laajeni sisältö ulos raha-asioista mikä ei alkujaan ollut tarkoitus. Mutta menkööt nyt painoon kun tuli kirjoitettua :smiley:

kaikesta huolimatta koen olevani onnellisempi kuin vuosiin vaikka ahdistus ja epätoivo ajoittan hyökyy yli kuin tsunami.

Havuja perkele, täältä noustaan!

kiitos kun jaksoit lukea, vielä suuremmat kiitokset jos jaat oman kokemuksesi! ja hurjasti tsemppiä kaikille kohtalon siskoille ja veljille!!!

Ulosotossa kaikki on niin yksilöllistä, pääosin kaikki on vaan kiinni omasta kulutuksesta. Ulosoton jälkeen elämiseen jääviä menoja on mielestäni aika turha lähteä erittelemään sen tarkemmin, koska joku ostaa autoonsa bensaa, toinen ostaa vaatteita, kolmas matkustelee, neljättä ei kiinnosta mikään. Omia valintoja.

Keskituloinen tienaa esim. 2600-2700 brutto/kk. Netto on siis noin 2000-2100. Hänelle jää ulosoton jälkeen 1400/kk (lapseton)
Sillä pitää maksaa laskut ja kaikki… kyllähän sillä summalla pitäs pärjätä.

Aloittajalle: Pidä ihmeessä kynsin hampain kiinni nykyisestä työpaikastasi jos sinulla on kerran noin hyvät mahdollisuudet lyhentää ulosottosi pois 2025-2026 mennessä. Melkoinen pelihullu olet kyllä kieltämättä ollut, noin paljon velkaa pelaamalla.
UO 90k + Yksityiselle 35K. Onko pelihulluus varmasti selätetty?

Kerroit vähän historiaasi. Siinä näytti olevan eroa, päihteitä, lääkitystä yms. Pelit ovat luultavasti olleet sinulle se “pakopaikka”, hetki pois todellisuudesta. Historiasi on luultavasti kuitenkin aika normaali. Tottakai pelit koukuttaa. Peliautomaattien ääressä näette miten omissa maailmoissaan pelihullut ihmiset on. He eivät kommunikoi , he ei näe yhtään mitään mitä ympärillä tapahtuu. Jos puhelin soi niin siihen ei vastata tai se pyritään lopettamaan mahdollisimman pian. Kotisohvalla on luultavasti vielä enemmän pelien lumoissa.

NYT ON NYT ja pelit on loputtava välittömästi kaikilta, joille se on ongelma, oli kellä mikä historia tahansa niin siihen ei voi vedota.
Maailmassa on miljardeja ihmisiä, joilla menee tuhat kertaa paljon huonommin kuin teillä. Voimia kaikille sen kuvottavan ja likaisen pelihulluuden nujertamiseen :astonished:

Hei jokuvaan ja kiva kun kommentoit!

olen itse miettinyt pääni puhki ja yrittänyt ymmärtää mikä ihme siinä on että pelaaminen on noin koukuttanut. en kokenut sitä pakopaikkana pahasta maailmasta. se voittamisen tunne vaan oli ensi hetkestä lähtien niin käsittämättömän hyvä ja voimakas että silloin vietiin akkaa ja kaikki järki katosi. kuten sanoin, pelaamiseni on ollut todella hullua, ei sitä muuten voi kuvata. en syytä tapahtuneesta elämäni tilanteita tai käänteitä, vastuu on kuitenkin minulla enkä sitä kiellä. halu ymmärtää tämän sairauden mekanismeja on kuitenkin suuri. ymmärrys auttaa minua hyväksymään tapahtuneen ja jaksamaan eteenpäin.

ja paljo olenkin päässyt eteenpäin. enää ei ole itsetuhoisia ajatuksia vaan voimakas selviytymisen halu. yksi ratkaiseva käänne oli kun elokuussa uskaltauduin UO sivuille katsomaan kokonaistilannetta ja se kun tein sen laskurin ja ymmärsin että tästä selviää. lisääntyvä inho pelaamista kohtaan on jotenkin itsetään vähentänyt pelaamista ja pääsin siihen pisteeseen että päätin: vuoden loppuun mennessä tämä loppuu. joko haen apua tai olen lopullisesti kuivilla.

minulle on aina sopinut tämä tapa että päätän jonkun päivän jolloin ratkaisun on tapahduttava. en tied miksi. tein saman kun lopetin tupakan polton. ja alkoholilla läträämisen. ja onnistuin. tämä on vaikeampaa ja vakavampaa mutta näin nyt teen. elikä, kuten kirjoitin, peliongelma ei ole täysin selätetty. mutta minulla on tavoite ja suunnitelma sekä kohtalainen varmuus siitä että onnistun. motivaation on niin kova. varmaan kerron viimeistään vuoden vaihteessa miten eukon kävi :slight_smile:

jos minulla olisi pelkkä ulosotto niin elelisin suhteellisen “normaalisti”. niukasti, mutta pysyttäis ruuassa. mutta tuo yksityisen velka vie ajoittain ahtaalle jos tulee muita menoja. olen karsinut kaikki ylimääräiset menot itseltäni pois ja olen opetellut todella säästäväiseksi ruoka ostosten ja muiden henkilökohtaisten hankintojen suhteen. säästeliäs elämäntyyli, kierrättäminen, nolla hävikki ja muut penninvenytystoimenpiteet ovat tietyllä tapaa uusi harrastukseni ja auttavat tsemppaamaan. kun oppii uusia tapoja pärjätä ja säästää niin tulevat vuodet eivät tunnu niin lohduttomilta. itseni puolesta en sure rahan vähyyttä koska en ikinä ole ollut tavaran perään. suren lasteni puolesta, kuten monet täällä.

minulla on myös säästösuunnitelma alkaen tammikuusta (koska lasten joulu). siinä yksi syy miksi minua kiinnostaa kuinka vähällä rahalla muut pärjäävät. voinko ehkä vielä nipistää jostain, oppia uusia tapoja säästää?

olen saanut paljon voimaa täältä lukemistani keskusteluista ja selviytymis tarinoista. kukin purkaa omat tuskansa tavallaan ja jokaisella on oma tarinansa kerrottavana. valitettavast tieto siitä että monilla on asiat huonommin ei täysin poista niitä omia henkilökohtaisia suruja, pelkoja ja ahdistuksia. mutta auttaa toki laittamaan asioita mittakaavaan. tiedän olevani onnkekas kaikesta huolimatta.

Minullakin oli Excel taulukko käytössä uo:n aikaa. Se toi mielenrauhaa, kun näki tilanteen, koko ajan vähä vähältä velkasumman pienenevän.
Sama täällä, alkoholi ja tupakka selätetty. Peliongelmaan vastaan taistelen yhä.
Paljon tsemppiä sinulle.

Hei. Itsekin mietin mikä kumma saa minut pelaamaan ja miksi se irrottautuminen siitä peliautomaatilta on niin tuskaisaa. Sitten you tubessa löysin tällaisen kun Matti Nokelan luento peliriippuvuudesta. Siinä hän kertoo aivojen toiminnasta ja aika seikkaperäisesti selittää miksi pelaamisesta tulee riippuvuus. Tämähän on sairaus josta ei enää ikinä parane.Koteloimaan sen kyllä pystyy jolloin se ei haittaa elämää. itse katson tuota vidota viikottain,on minulle tuki ja turva kun pelihimo yllättää. Lisäksi käyn päihdehoitajalla 2/kk ja psykiatrisen sh.puheilla myös. Tätä plinkkiä luen jopa useita kertoja päivässä. Peluuriinkin olen soittanut,ainakin kuun alussa kun vanhat tottumukset tuppaavat pulpahtamaan pintaan. Onneksi apua ja tukea saa aika kattavasti nykyisin. Paljon se kyllä vaati luonnetta että sanoi ääneen sen että on peliriippuvainen. Olet oikealla tiellä ,ongelman tunnustaminen on jo puoli voittoa. Voimia ja jaksamista,pahoja hetkiä tulee varmasti mutta tämä foorumikin on hyvä tuki silloin.

hei

Sirja, kiitos vinkistä tuon youtube videon suhteen! pitääpä käydä katsomassa. Olen tullut siihen tulokseen että tämä on asia missä tieto ei lisää tuskaa. paljon helpompi ymmärtää tapahtunut ja elää itsensä kanssa kun ymmärtää oman vian/ominaisuuden perinpohjin. ja saada voimaa toipumiseen.

minulla tämä on mennyt niin että siitä asti kun pelaamisen takia ensimmäisen vipin otin 2014 lopulla, olen ymmärtänyt että toimintani ei ole tervettä ja normaalia. siltikään en kyennyt lopettamaan. en edes siinä vaiheessa kun ryssin yksityishenkilön lainan kanssa. en edes siinä vaiheessa kun velkamäärä läheni kaikkinensa 100k. en edes siinä vaiheessa kun jouduin myymään rakkaan asuntoni. tämä oli kova pala ja suren sitä vieläkin, varmaan lopun ikääni. valvotut yöt, eristäytyminen ystävistä ja perheenjäsenistä. kaikki on koettu.

siis vaikka tiedostin että olen riippuvainen, en pysytynyt lopettamaan. pohjalla kävin monta kertaa. luulin aina että nyt oloni on niin surkea että olen saavuttanut sen viimeisen pohjan mutta ei. aina löytyi uusi tilanne ja huomasin että kappas, pääsi sitä vieläkin syvemmälle.

peluriEx, mehän ollaan aika samassa tilanteessa riippuvuuksien kans. selätetään nyt ihan kiusallakin tämä viimeinenkin.
hurjasti tsemppiä teille molemmille!!!

En ole varma tuosta aloittajan lääkityksestä. Luoko lääkkeet pelihulluutta?

Jäin miettimään, kun kirjoittelit henkilöhistoriaasi. Se on totta, että jokainen on vastuussa omista teoistaan ja pelaamisen voi lopettaa vain sinä itse. Mutta miten paljon menneet negatiiviset kokemukset vaikuttavat ja luovat pohjaa addiktioille… Luulisin kaiken vaikuttavan kaikkeen. Ei sillä, että puolustaisin omaa pelaamistani, mutta mielenkiintoinen kysymys.

Hienoa että olet päässyt pahimmasta itsetuhoisuudesta ja masennuksesta irti. Minäkin olen, mutta taistelen peliongelman lisäksi myös alkoholia ja tupakkaa vastaan. Röökin olen lopettanut monta kertaa mutta nyt olen jotenkin stressin kanssa koukussa siihen että lopettaminen tuntuu mahdottomalta. Alkoholin kanssa läträäminen on vähän lähtenyt käsistä, toleranssi on niin valtava että voin juoda todella paljon tulematta kaatokänniin. Krapuloita tulee harvoin, mutta välillä niitäkin. Työni olen hoitanut kuitenkin kunnialla.

MInun peliongelmani alkoivat jo 25v sitten vaivihkaa. Pelasin pokeria ja pöytäpelejä, automaatteja harvemmin. Sitten tutustuin nettipelaamisen kieroon maailmaan ja homma lähti lapasesta samantien. Sitten pääsin nettipeleistä irti ja jossain vaiheessa rupesin pelaamaan automaatteja, bläkäriä ja rulettia myös. Tämä touhu on ollut kummallista aaltoliikettä pelityyleistä toisiin. Luulen että alkoholi ja pelit ovat minulla niin vahva yhdistelmä että jos pääsisin alkoholista eroon niin pelit loppuisivat automaattisesti, jotenkin se peli tarvitsee sen kaljan viereen. Ajattelinkin keskittyä hetken tuonne viinapuolelle jos muutos lähtis sieltä.

Moi pirp,

olen harvemmin tänne kirjoitellut, välillä käyn lukemassa ja hakemassa motivaatiota itselleni pysyäkseni poissa peleistä.
Sun aloituskirjoitus on muutamia asioita lukuunottamatta kuin mun kynästä. Taustoissa mulla ei ole takana parisuhdeongelmia tai eroa, ADHD / masennus tai muitakaan mielenterveysongelmia, paitsi tämä peliriippuvuus, jos se nyt mielenterveysasioihin lasketaan. Mun uo -potti on myös puolet pienempi. Mutta se mikä sai minut nyt kirjoittamaan, on sinun lyhennyssummat uo:oon - mun ‘varmat’ summat on lähes identtiset :unamused:

Jouduin/pääsin uo:n asiakkaaksi viime vuoden lopulla. Tosiaan samoja summia multa menee voudille nyt keskimäärin. Olen kyllä saanut tehdä ja nostaa ylitöitä aika paljon ensimmäisen puolen vuoden uo-ajan aikana, joten mulla potti on lyhentynyt tosi nopeasti. Ilman noita ylimääräisiä talous olisi myös ollut tooodella tiukilla. Uo:n asiointipalvelu ja oma Excel myös kovassa käytössä :wink: jotenkin helpottaa nähdä ruudulla että kyllä se joskus loppuu, valo kajastaa putken päässä. Mä olen omani laskenut niin, että v. 2021 helmikuussa pitäsi asiakkuus olla vahvasti katkolla.

Alkupotti (sis. pääoma korkoineen ja käräjäkulut) mulla oli n. 45k, nyt n. 25k, euroja voudin tilille on siirtynyt n. 23k (palkasta pidätykset + veronpalautukset x 2). Eli n. 3000eur on uo:n aikaisiin korkoihin ja taulukkomaksuihin mennyt tähän mennessä. Velkojen alkuperäinen pääoma oli kuitenkin ‘vaan’ n. 35k, eli kyllähän mun 10 velkaa ehti kovasti isota alkuperäisestään ennenkuin ulosottoon päätyivät. Mulla on myös uo:n ulkopuolista velkaa, eli lisälyhennyksiä ei ole mitään mahdollisuutta tehdä. Mä/meidän perhe elää mun uo-jakson ajan kyllä tosi pienellä - en ole alkanut mitään budjettia tekemään, enkä ole seurannut kulutusta, kaikki mitä maksujen/laskujen jälkeen jää niin menee ihan peruselämiseen. Hengissä vielä, eli just ja just on rahat riittänyt. Mihinkään puskuriin ei kyllä ole senttiäkään ollut mahdollista laittaa, eikä heräteostoksiin ole varaa. Laittaa kyllä miettimään ja pakottaa opettelemaan omaa kulutustaan, mikä on pakollista ja mikä ei. Tarjoukset ja ale-laputetut kovassa käytössä, samoin pakastin. Jos vaan illalla viitsii lähteä ja onni potkii, niin tän yhden ryhmän punalaputetut -30% → -60% tuo kyllä hyvin säästöä ruokakuluihin.

Alku, kun päätin alkaa uo:n asiakkaaksi - tai ei mulla todellisuudessa ollut vaihtoehtoja - ja odotin ulosoton alkua, oli tosi paha henkinen paikka. Sitten kun maksut lähti rullaamaan, niin helpotti. Mutta kyllä välillä tulee vieläkin hetkiä, kun tekis mieli hakata päätä seinään, kääntää aikaa taaksepäin. Oma Excel silmien eteen, vertaistukea täältä ja joistakin blogeista, joita tulee luettua, se helpottaa. Oletko jo tutustunut tähän blogiin: ulosotostaeroon.blogspot.com Sitä lukemalla olen saanut itselleni tukea ja uskoa tulevaisuudeen, kyllä tämä tästä joskus helpottaa.

Oikein paljon tsemppiä sinullekin pirp :slight_smile:

Moi,

Eka viestini tänne.

Itselläni ekat pelit ja vipit heti 18v kasinolle nettipankkitunnuksien jälkeen ja lapasesta välittömästi. “Onneksi” en saanut kerrytettyä kuin 7k ulosottoon ja maksoin ne vuosien aikana pois.

Nyt kuitenkin opiskeluiden jälkeen ja työelämän myötä on kelkka lipeämässä uudestaan kokonaan käsistä. Vielä on narunpää hyppysissä, mutta yhteensä 750e menee kuukaudessa suoraveloituksena lyhennyksiä, joita maksan kahdelle eri pankille. Olen siis korjannut virheitäni kahdella vakuudettomalla lainalla. Laskennallisesti ne on maksettu 2034.

Viimeksi tänään pelasin 700 euroa luotolta kasinolle, tätä edelsi pitkä monen kuukauden pelaamattomuus. En muistanut kuinka oksettavalta tämä tuntuu ja tekisi vaan mieli repiä hiukset päästä sekä huutaa. Minulle jää kiinteiden kulujen jälkeen 600euroa käteen kuukaudessa. En osta mitään ja kerran kk käyn kotipitsassa. Tällä taktiikalla eteenpäin.

Eniten ahdistaa joka päivä se, kuinka paljon jäisi enemmän käteen, jos minulla ei olisi näitä lainoja. 40k pelaamiseen tuhkana tuuleen. Tsemppiä kaikille.

Monta pitkää yötä ja tälläkin hetkellä mietin, että mikä siinä pelaamisessa viehättää ja tiedän tekeväni väärin kun talletan rahaa pelitilille. En pysty kontroilloimaan itseäni vaan hävittyäni talletan lisää. Luojalle kiitos että sain lopetettua 700 eurom kohdalla tänään.

hei kaikki,

olen pitänyt pienoista tuumailutaukoa viime viikot.

retkahdushan se tosiaan tuli. paha sellainen. rahallisesti on ollut hulluimpina aikoina pahempiakin mutta kokonaisuudessaan tämä oli pahin. hirtti kiinni niin pahasti että pelasin vuokrarahat ja koko perheen kuukauden käyttövarat. tilin siis nollille. ainoa jonka sain maksettua oli UO maksu. muutaman päivän rallin jälkeen seurasi muutama päivä jolloin kirjaimellisesti meinasin seota. siitä kuitenkin tokenin ja ei auttanut kuin kertoa rakkaalle mitä tapahtui ja taas kerran tuntui että ei hirveämpää hetkeä elämässä ole ollut.

nyt on tehty tässä kohtaa kaikki mahdollinen mitä voin ajatella. trustly maksukielto uhkapelisivustoille, kaikki kasinot suljettu peliriippuvuus -syyllä. kännykässä on esto kasinosivuille jota en voi poistaa (mieystävä hallinnoi tätä oman kännykkänsä kautta). hakemus laitettu peli poikki -ohjelmaan. miesystävän kanssa hoidetaan kaikki rahaliikenne; minulle jää tilille rahaa siten että joka viikko on budjetoitu. loput rahat laitetaan erillisille tilille johon kerätään puskuri rahastoa. muutenkin hänellä on lupa milloin vain pyytää minua näyttämään nettipankkini. muuta en enää keksi…

eli siis olen nöyrtynyt holhottavaksi. ja se tuntuu hyvältä koska nyt minulla ei ole mahdollisuutta pelata jos haluan parisuhteeni säilyttää. ja minä haluan.

motivaatio on palautettu ja suunnitelma on selvä. kiitollinen olen että rakkaani jaksaa pysyä mukana. yritän taas jaksaa uskoa tulevaisuuteen. ehkä tästä vielä palautuu omaksi itsekseen. vielä on vaisu olo.

:open_mouth: :open_mouth: Tuo on sairas teko. Voin kuvitella vaan mikä tunne on ollu kun kaikki hävitty ja todellisuus iskee päin naamaa.