Tervehdys kaikille, sain viimein aikaiseksi rekisteröityä palstalle.
Kysymykseni koskee alkoholinkäytön ns. todellisia riskirajoja. Paljonko on oikeasti liian paljon?
Nykyiset suositukset tuntuvat ainakin itselleni hymistelyltä. Olen johtavassa asemassa ja liikun lähes aina autolla, koska asun maaseudulla. Kotona juon noin viinipullollisen illassa. Aamuisin en ole koskaan kokenut mitään ‘haikuja’.
Onko syytä huoleen ja mikä olisi järkevä tapa lähestyä asiaa? Tykkään viinistä ja koen sen liittyvän elämäntapaani.
Tietysti ensin voisi kysyä, onko mitään oireita. Väsymys, vitutus, stressi, mahavaivat, ylipaino, sokeriarvot, erektio, virtsarakko ??
Mitään tarkkaa rajaa ei voi määritellä. Maksa kestää aika paljon.
Se, että menee viinipullo illassa kun kuuluu elämäntapaan eikä aamulla ole kankkusta kertoo onnistuneesta treenauksesta. Elimistön sietokyky on kohdallaan ja maksa on oppinut polttamaan tehokkaasti. Kohta syntyy fyysinen riippuvuus aineeseen, ellei ole jo syntynyt. Se taas johtaa helposti määrän kasvuun, mutta ei kaikilla.
Kokeile parin viikon nenänvalkaisua. Kertoo jotain ainakin riippuvuudesta.
Mä en oikeastaan käytä enää annoksia suurkulutuksen rajaamiseen, vaan määrittelen kulutuksen määrän sen perusteella että kuinka monena päivänä on juonut viimeisen 100 päivän aikana. Alkoholistilla ja hardcore-tissuttelijalla se on 100 ja viikonloppujuopolla noin 20. Kaikki 20 ja 100 päivän välillä ovat mielestäni suurkuluttajia.
Riskirajat on oikeasti yksilöllisiä, ja niihin vaikuttaa moni asia. Yleiset riskirajat on hyvin summittaisia ja suuntaa-antavia, ja vaihtelevat eri maissa. Esim. Jenkeissä riskirajat on matalammat kuin Suomessa.
Viinipullo joka ilta ylittää kyllä viralliset riskirajat täällä Suomessakin. Siitähän tulee varmaan 40 - 50 annosta viikossa.
JouluSontulle voisi tosiaan ehdottaa kokeeksi sitä mitä jo edellä ehdotettukin, eli tipatonta periodia psyykkisen riippuvuuden testaamiseksi.
Maksa-kokeissakin voisi käydä. Rasvamaksa voi olla pitkään oireeton.
Noin kuusi annosta joka ilta yli 40 annoksen viikkovauhdilla on pidemmällä aikavälillä varmuudella liian paljon. Krapulattomat aamut ei ole indikaattori sille juoko liikaa, jos juo joka päivä useita annoksia.
Kannatan ehdotettua tipatonta jaksoa, ainakin pari viikkoa, niin tiedät tarvitsetko elämäntaparemonttia. Maksa-arvot kertovat myös tilanteesta, jos on tullut pidempään harrastettua.
Käyttösuositukset ja riskirajat ovat kyllä hevonpaskaa, sillä ihmiset ovat niin yksilöllisiä. Esim. Duff MacKagan tissutteli 90-luvulla 10 pulloa viiniä päivässä, mutta siinä taisi olla yksi puteli liikaa, sillä parin vuoden viiniharrastuksen päätteeksi haima paisui jalkapallon kokoiseksi ja sanoi poks! 10 pulloa viiniä päivässä on siis todistetusti haitallista, luultavasti vielä yhdeksänkin, mutta kunhan miehen päiväkulutus pysyy viidessä putelissa viiniä (alkoannoksia 30-35), niin ei ole syytä huoleen.
Sanoo herra Korkkis, joka ei ole vieläkään saanut ties kuinka monen vuoden putkeaan poikki… Vai katkeaako putki aina silloin tällöin kun sossun rahahanat, syystä tai toisesta, menevät kiinni? Trollaa vaan menemään, jos se sua helpottaa, mutta yli 40 viikottaisen alkoholiannoksen nauttimisen tuomitsemisen “holhoukseksi” tai “hevonpaskaksi” kertoo ehkä enemmän sun oman riippuvuutesi laaudsta kuin niistä ns. virallisista rajoista.
Jos haluaa olla syövän saadessaan varma ettei se johdu alkoholista niin 16 annosta ( miehellä ja 7 naisella) on yläraja. Jos haluaa pitää aivonsa kunnossa niin kolmen päivän juominen vaatii aina kolme alkotonta päivää. Kukaan ei tismalleen tiedä perimääsi ja et myöskään kertonut mitään iästäsi/kunnostasi tms. Toisilla menee terveys nopeammin kun toisilla ja alkoholisti ei nää ensimerkkejä oman terveyden menemiseen. Miettisin myös oman ahdistuksen testaamista. Alkoholin ahdistava vaikutus lakkaa kahden viikon juomattomuuden jälkeen eli kuukauden tipattomalla ja omia oloja kuulostelemalla pitäisi selvitä. Lisäksi kannattaa varmaan miettiä lähipiirin suhtautumista asiaan.