Selviytymistarinani - halu juoda lopulta sammui

Aloitin alkoholin käytön lukiolaisena tutussa mukavassa porukassa seurakuntaleirikavereiden kanssa. En muista tarkalleen ihan sitä ensimmäistä kertaa. Aiemmin olin kuitenkin läpi yläasteen ollut niin kiltti, ettei silloin alkoholin käyttö olisi tullut mieleenkään. Olin järkyttynyt, kun riparibileissä näkyi pöytä täynnä tyhjiä olutpulloja. Mutta kun sitten alkoholia joskus 16-vuotiaana otin, olisiko ollut kirsikkavodkaa spritella vai lonkeroa, muistan nauttineeni päihtymisen tunteesta. Ei mitään överikänniä, vaan sillä tavalla sopivan sievästi päihtymyksestä nauttien. Aika pian alkoholi sitten alkoi kuulua useammin illanviettoihin – ei kuitenkaan edes viikoittain, vaan silloin tällöin. Bileitilanteisiin (juhannus, vappu, jotkut harvat iltabileet, lukiojuhlat ja -risteilyt) hallittu päihtyminen kuitenkin tuli olennaiseksi osaksi eikä juhlajuttuja ilman alkoholia enää oikein ollut. Muistan erityisen hyvin ensimmäisen nautinnolliselta tuntuneen isomman päihtymyksen juotuani 0.375 litran valkkaripullon spriteen sekoitettuna noin 16-17 -vuotiaana.

23-vuotiaana halusin ensimmäisen kerran lopettaa alkoholinkäytön kokonaan ja sitä silloin myös yritin. Noin seitsemän vuoden ajan jaksoon (16–23 v.) ehti kuulua kiihtyvällä tahdilla jo varsin runsaasti alkoholin juhlakäyttöä: lukion juhlia, mökkijuhannuksia, opiskelujen aloittamiset rientoineen ja sitten aika isossa osassa ensimmäiset töiden parissa pidetyt juhlat. Armeija-aikana 19-vuotiaana en vielä kuitenkaan kummemmin kaivannut iltalomille tuoppia nostamaan, mutta muutamaa vuotta myöhemmin olin entistä useammin vahvastikin päihtyneenä ja siitä nauttien – tuntui, että tapahtui hauskoja ja yllättäviä uusia asioita, kun seikkaili humalassa. Ei silloinkaan koskaan kontrollia menettäen, vaan sillä tavalla pitkän kaavan mukaan iltaa viettäen. En myöskään muista, milloin ensimmäisen kerran join yksin ollessani. Tai olinhan varannut itselleni valkkaripullon palkinnoksi yo-kirjoitusten loputtua – halusin palkita luku-urakan päättymisen pelaamalla huoneessani tietokoneella ja samalla yksin viiniä siemaillen. Ja joskus vähän vanhempana muistan vitsailleen ystävilleni, että turhan harvoin tulee istuttua baarissa yksin – samalla se tuntui oikeastikin hieman kiehtovalta ajatukselta, johon tosin ei talous antanut myöten.

Päihtymistarkoitus oli läsnä alkoholin käytössäni alusta pitäen; se oli syy koko juomiselle, koska se hallittu päihtymyksen tunne miellytti. Tämä näkyi mm. opiskelijabudjetin juomavalinnoissa; laivareissuilla kannatti mielestäni maun kustannuksella investoida ennemmin 50-volttiseen Finlandia-vodkaan tai 60-volttiseen Stroh-rommiin. Ja baarissa kannatti juoda tunkkaista vahvaa portteria keskioluen sijaan. Kun tuli ensimmäisiä tilaisuuksia saada alkoholia ilmaiseksi, se kuuluisa ilmainen viina todellakin maistui niin töihin liittyvissä tilaisuuksissa kuin illalliskutsuillakin. Jopa lentomatkalla Göteborgista Helsinkiin, sen lyhyestä kestosta huolimatta, ehdin juoda sopivaan humallukseen riittäneen annosmäärän, kun kerralla lentoemännältä tilasin runsaan ja kattavan juomasetin (se oli siihen aikaan mahdollista). Samaisella reissulla olin muuten saanut ensimmäistä kertaa kuulla aamulla Göteborgissa päivän ohjelman alkaessa, että haisin vanhalta viinalta. Tämä reissu ajoittui aikaan pian sen jälkeen, kun olin 23-vuotiaana ensimmäisen kerran tehnyt lopettamispäätöksen, pitänyt siitä onnistuneesti pari kuukautta kiinni ja sitten Espanjan reissulla päätynyt juomaan aika lailla päivittäin (kun se oli siellä niin edullistakin). Mutta juoden aina sillä tavalla sopivan mukavasti ja kontrolloidun reippaasti.

Ruotsin risteilyjä, 24-h risteilyjä, Tallinnan matkailua, häitä, polttareita, baari-iltoja, bileitä erilaisin tekosyin, työpaikan juhlia, joskus yökerhoja, teemabileitä, kotibileitä, ulkomaan reissuja. Kerran junamatkalla dokailin itsekseni niin, että alkoi mukaan varaamani salmari oksettaa yhdessä ravintolavaunussa juotujen nelosoluiden kanssa. Ainakin silloin muistan ihan tarkoituksellisesti juoneeni itsekseni ja että sekin tuntui jotenkin hienolta. Alkoholin kanssa olin seikkailulla, jolloin saattoi tapahtua jotain odottamatonta ja kiehtovaa. Joskus kaksipäiväisissä bileissä tai mökkireissuissa oli mahtavaa, kun sai jo aamulla juoda lisää ja vetää päivikit ihan ”luvalla”.

Kontrolli kuitenkin säilyi, työt tein huolella ja alkoholi yhdistyi lähinnä vain viikonloppuihin tai bileisiin ja niin, ettei krapulassa tarvinnut mennä töihin. Samoihin aikoihin vanhemmallani alkoi olla näkyviä ongelmia juomisen kanssa ja kävin itse alkoholistien läheisille tarkoitetussa vertaisryhmässä joitain kertoja. Tuntui pahalta nähdä, kuinka alkoholi vaikutti vanhempani yleiskuntoon, töiden hoitamiseen ja perhesuhteisiin. Meni kuitenkin todella pitkä aika, että myönsin itselleni läheisen alkoholiongelman. Niin vahva oli mielikuva, että pusikon pultsari se vasta alkoholiongelmainen on. Me muuthan osasimme nauttia sopivasti ilakoiden joulupöydän eri viinilajit ja sitten kermaliköörit aterian päälle.

Omalla kohdallani kävi niin, että käyttömäärät kasvoivat tasaisen hitaasti eikä esimerkiksi avioliitto tuonut siihen ainakaan pienentymistä. Myös vaimoni nautti kosteista illanvietoista kavereiden kanssa; niissä merkeissä olimme tavanneetkin. Kun molempien lähipiirissä oli alkoholista nauttivaa porukkaa, meillä olikin yhdessä tuplasti illanviettoja osallistuttavana eikä olisi tullut mieleenkään jättää bileitä väliin. Olimme usein itse myös juhlien koollekutsujina ja olimme varmaan jollain tapaa ylpeitäkin pitkiksi venähtäneistä illanvietoista ja laajasta, kiinnostavasta ja sopivan dekadenttisestä kaveripiiristämme. Yhden ystäväpariskunnan kanssa muodostimme mahtavasti yhdessä viihtyvän neljän kimpan, joka yhteisillä ulkomaan matkoillaan käytti runsaasti alkoholia ihan joka ikinen ilta ja usein jo vaikka aamupäiväbrunssilta alkaen – sehän oli vain coolia ja ansaittua lomatoimintaa. Jossain vaiheessa yhdessä asumisemme myötä meillä alkoi vaimoni kanssa sitten tulla tavaksi palkita silloin tällöin myös arki-iltoja viinillä tai oluella. Ja kun viikonloppuna oli lisäksi vilkas sosiaalinen elämä, tuli juhlakäytön päälle vielä satunnaiset arkiviikon viinittelyt.

On mielenkiintoista, kuinka sitä onkin löytänyt ystävikseen niin paljon muita saman henkisiä, alkoholista nauttivia ja keskipäivänkin juomajutut sallivia kavereita. Seuraa pitkiin illanistujaisiin on aina löytynyt eikä itselle olisi tullut mieleenkään olla koskaan selvin päin – koko homman pointtinahan oli, että olimme kokoontuneina yhdessä hilpeästi humaltuen hauskaa pitämään. Samaan aikaan työt hoidettiin ja varsin urheilullinen kunto myös. Alkoholihuvit tuntuivat ansaituilta, vaikka jossain vaiheessa alkoi olla hieman noloa vaimon kanssa valmistautua tulevaan illanviettoon, kun molemmilla piti olla oma pullo viiniä ja lisäksi sopivasti olutta, jos oli tiedossa, että vielä sitten illan aikana muutakin juomaa meille tarjottaisiin. En kuitenkaan missään vaiheessa ajatellut, että minulla olisi ongelma alkoholin kanssa. Olihan tipaton kuukausikin onnistunut, ja alkoholi oli vain itsestään selvä osa rentoa vapaa-ajan viettoa. Ei sillä ollut mitään tekemistä katujen rappioalkoholistin tai vanhempani alkoholiongelman kanssa.

Avioeron myötä minulla alkoi olla aikaa olla yksin, ja surusta selviämiseen alkoholi tarjosi lohtua. Ja silloin tuli myös yritykset lopettaa alkoholin käyttö kokonaan, parikin kertaa. Toinen juomattomuuden jakso kesti puolisen vuotta, ja huomasin nauttivani sen myötä saadusta paremmasta olosta. Mutta eräissä pikkujouluissa jätin sitten tarkoituksella kysymättä, oliko alkuglögissä terästettä, mikä antoikin sitten hyvän syyn nauttia koko ilta kaikkine lukuisine alkoholijuomineen pitkän kaavan mukaan. Kohdallani päti se, että juominen palasi sitten nopeasti takaisin ja isompana himona kuin koskaan ennen. Sosiaalinen elämä oli alkanut keski-ikäistyessä vähentyä, mutta uudesta työkaverista tuli läheinen ja me molemmat viihdyimme erittäin hyvin oluen äärellä, usein ja myöhään. Eikä haitannut yhdessä töitä tehdessä, jos oli viihdytty baarissa yömyöhään asti, kun aamulla sitten tehtiin krapulassa hommia yhdessä.

Olin myös alkanut ostaa itselleni kotiin illaksi olutta ja viikonloppuna lisäksi viiniä. Ensin silloin tällöin; myöhemmin lähes joka päivä. Enää ei ollut rahapulaa; minulla oli varaa hankkia juomia aina kun halusin. Ja ostaa vähän hienompia merkkejä ja erikoisoluita ja juuri niitä tölkkejä ja pulloja, joita teki mieli. Kioskilta isompaan hintaan, kun tölkit olivat siellä valmiiksi niin hyvin kylmenneinä. Tai saatoin pistäytyä koska vain baariin vaikka kotimatkalla juomassa tuopin tai pari. Tai jos illalla tölkkioluet kotona loppuivat, pystyi hyvin mennä vielä lähibaariin ottamaan yksi tai kaksi ennen nukkumaan menoa. Työt hoituivat yhä, mutta eron myötä alkanut onneton olo ja stressi vaivasivat. Nyt urheilu oli jäänyt. Pitkään omassa mielikuvassani olin silti yhä se sama suht kovakuntoinen treenaaja, vaikka kiloja oli kertynyt parisenkymmentä lisää. Pieneksi käyneet vaatteet toki huomasi, ja ahdistihan se. Alkoholi oli kuitenkin iltojen lohtu, arjen palkinto sekä juhlajuoma aina juhlasyy löydettäessä. Työpäiviä ei jäänyt väliin, vaikka joskus aamutapaamiseen mennessä pitikin purkkaa käydä hankkimassa ja toivoa, että päivästä selviäisi (mistä olikin sitten hyvä illalla palkita itsensä kioskin kylmällä Budweiserilla). Usein illan menoja piti muistaa ajoittaa niin, että sain pidettyä huolen siitä, että ehdin ennen kello iltayhdeksää vielä kauppaan tai kioskille, että voisin sitten rentoutua sohvalla 3-4 pintin kanssa. Koskaan jääkaappiini ei jäänyt seuraavalle päivälle tölkkiä.

Parilla leirireissulla oli hyvä yritys olla viikon verran ilman alkoholia, ja annoin itselleni lupauksia rajoittaa viikoittaista alkoholimäärää, kun kerran täyslopetus ei ollut onnistunut. Elämä ilman alkoholia tuntui merkityksettömältä ja vastenmieliseltä. Olihan alkoholi lohtu, palkinto, juhlistaja, arjen turvallinen kaveri tai muuten vain kiva pubiin pistäytymisen syy. Tiedostin kyllä, että aiemmat alkoholittomat jaksot olivat olleet minulle hyväksi, mutta muistin niiden yhteydessä jatkuvan kaipauksen punkkuhetkien ja terassibissejen ääreen, joita alkoholittomat korvikkeet eivät mitenkään tyydyttäneet. Se ihana humalluksen tunne ja eläminen siitä nauttien – olisi ollut elämän tuhlaamista luopua niistä! Myös Tinder-treffien lomassa oli huolehdittava, että ennen ysiä ehti kaupasta iltaoluet itselleen hankkimaan. Ajattelin, että sellainen reteä suhtautuminen alkoholiin oli myös yksi tyttöystävältä kaipaamani edellytys.

Aloin seurustella erään viinipiknikin seurauksena. Kun teimme tuoreen seurustelukumppanini kanssa vaikkapa viikonloppureissuja, pidin tietysti huolen siitä, että viiniä oli riittävästi mukana. Hieman ajattelin, että juon kyllä selvästi kumppaniani enemmän ja että onkohan se hänelle ok, että haluan olla aika ison osan minilomasta hieman päihtynyt. Huomasin myös, että puhuin hänelle ja myös muille läheisille aina todella alkoholiorientoituneesti heittäen aina juttua alkoholin oletettavasta kivasta roolista. Oletin, että alkoholi kuuluu laajasti kaikkien toiveisiin lähes kaikissa erilaisissa konteksteissa ja varmaan omalla puheellani yritin normalisoida laajaa alkoholin käyttöäni myös läheisteni suuntaan.

Itselläni herätys tapahtui liikenneonnettomuuden myötä, jossa meinasi käydä todella pahasti. Itse onnettomuudessa alkoholilla ei tosin ollut ollut osuutta. Selvisin vähin vammoin mutta jalkaani kuvattaessa sairaalassa tuli jotenkin erityisen paha olo. Minua hoitivat sporttiset itseäni nuoremmat lääkärit ja heidän minulle antamansa uintilupa juoksukiellon yhteydessä tuntui kovin kaukaiselta – tajuntaan iski, etten ollut juurikaan enää vuosiin harrastanut liikuntaa. Ja ylipäänsä sekavaan mielialaan vaikutti se kokemus, että onnettomuudessa olin juuri ollut lähellä menehtyä tai vammautua vakavasti. Seurusteleminenkin ahdisti, kun voin itse niin huonosti. Pian onnettomuuden jälkeisenä yönä purin sitten kokonaisvaltaista pahaa oloani seurustelukumppanilleni ja maalasin kuvaa kaipaamastani terveestä elämästä. Uskalsin tuoda hänelle esiin myös kokemukseni siitä, että alkoholista oli päässyt kehittymään itselleni ongelma, josta halusin eroon. Kuten myös ainakin kymmenestä kilosta.

Siitä alkoi raitis elämäni, vaikka alun perin en ehkä suunnitellutkaan luopuvani alkoholista kokonaan ja lopullisesti. Aloitin kuntokuurin, jonka yksi osa oli alkoholista luopuminen. En kyennyt vielä silloin aloittaessani näkemään sitä, että en enää ikinä palaisi alkoholin pariin ehkä siksi, etten uskonut, että ihan oikeasti himoni alkoholiin voisi sammua. Mutta niin tällä kertaa kävi. Mietin, miten tämä erosi aiemmista lopettamisyrityksistäni. Yksi syy oli pelästyminen liikenneonnettomuudessa ja sitä kautta tullut eloon jäämisen ilon kokemus; varmaan siinä tuli itselle se pohjakosketus. Toinen syy oli tuen saaminen liikunnasta. Aloin nimittäin oikeasti käydä uimassa ja pian sitten myös lenkkeillä, kun jalka oli saatu kuntoon. Onnettomuuden myötä tuli halu liikkumiseen ja sen arvostaminen. Ratkaisuksi työstressiin löysin liikunnan aikatauluttamisen päiviini ensisijaisena. Aika nopeasti sain kiinni liikunnan tuottamasta mielihyvästä, joka alkoi tukea muuta jaksamistani. Muutokset elämäntavoissa alkoivat siis tuntua ilahduttavan nopeasti ja huomasin voivani selkeästi paremmin. Lisäksi iso tuki oli siinä, että aloin jakaa seurustelukumppanilleni tuntemuksiani alkoholista ja vointini kehittymisestä – samalla suhteemme alkoi vahvistua.

Koin itse vahvasti sen, kuinka valtavan iloinen aloin olla elämästä ilman alkoholia. Nautin aamuista, nukuin paremmin (mm. kuorsaus loppui) ja aloin nähdä unia ja kävin säännöllisesti liikkumassa. Kuinka ollakaan, ne paljon puhutut terveet elämäntavat ihan oikeasti antoivat energiaa ja iloa arkeen. Havaitsin, kuinka paljon riemuitsin siitä, etten enää juonut alkoholia ja tein samalla havainnon, että tämähän on ihan itsestä kiinni; minun ei enää ole koskaan pakko juoda alkoholia, jollen kerran halua. Tiesin, etten halunnut palata siihen sohvabissettelyn kierteeseen ja tajusin myös, ettei siitä itse asiassa ollut enää mitään uhkaakaan, kun en kerran enää kerrassaan halunnut juoda tai enää kaivannut punkkuiltojen äärelle. Riemuitsin päihteettömästä elämästä ja liikkumisen ilosta. Tuntui suorastaan hykerryttävältä, kun minkä tahansa arjen vastoinkäymisen keskellä pystyin tuottamaan itselleni iloa vain ajattelemalla sitä, että ainakaan en enää juo alkoholia enkä kaipaa sitä lainkaan.

Olin aiemmin alkoholia vielä käyttäessäni ohittanut kaikki ”onko sinulla ongelmia alkoholin kanssa” -testit ja sujuvasti vaikkapa työterveyteen ilmoittanut vain murto-osan oikeista käyttömääristäni. En ollut lainkaan kiinnostunut raittiudesta; sehän on uskovaisten ja muiden tylsämielisten puritaanista elämän ilosta kieltäytymistä. Kun olin ollut useamman kuukauden juomatta ja olin saanut itselleni varmuuden tilanteestani (että riemuitsin aivan uudella tavalla elämästäni ilman alkoholia), menin suorastaan innolla kirjakaupan hyllylle katsomaan, millaisia alkoholiin liittyviä teoksia onkaan olemassa. Hankin Annie Gracen Selvin päin -kirjan ja ihmetyksekseni luin sieltä aivan niitä samoja havaintoja, joita olin itse tehnyt. Luin ja alleviivasin kirjaa yhä uudelleen ja se oli itselleni aina kovin antoisaa: kuvattiinhan siinä juuri minun raitistumisen kokemuksiani. Tämän lisäksi sain seurustelukumppaniltani joululahjaksi Ira Koivulan kirjan Vapaa viinistä, joka kuvasi jälleen nämä samat kokemukset mutta nyt vieläpä suomalaisen kulttuurin näkökulmasta. Oli tärkeää lukea spontaanin raitistumisen ilmiöstä ja saada sitä kautta vahvistus omalle kokemukselle. Uskon, että kirjoista oli suuren lukuilon (niihin on yhä mahtava välillä palata, kuin myös Johanna Pohjolan Isä pullossa -teokseen) lisäksi se hyöty, että niissä tuli pohdittua vielä alkoholin olemusta syvemmin ja sen roolia yhteiskunnassamme. Uskon, että kirjoihin tutustuminen juuri oman kokemuksen tuossa vaiheessa oli myös erittäin hyödyllistä vahvistaen sitä, että voin todellakin syystä ja suurella ilolla riemuita uudesta elämästäni vailla pelkoa paluusta alkoholin pariin.

Hienoa oli huomata se, kuinka nopeasti juomisen lopettamisen jälkeen olo alkoi kohentua. Oma keinoni oli yhdistää alkoholin lopettamiseen vankka liikunnan lisääminen ja terveellinen syöminen (ihan vain lisäämällä ruokavaliossa kasvisten määrää ja vähentämällä herkuttelua) – suosittelen! Liikunnasta nauttimalla (ja kun siitä nauttii, sille myös haluaa löytää lähes päivittäin aikaa) painoni putosi vuodessa reilun 15 kiloa. Alkoholista saatu liikaenergia todellakin näyttäytyi. Välillä tuntuu, että elämäni alkaa olla ihan kuin jostain hyvän elämän trendikirjasta tai lehtijutusta: aamu-uinteja, iltalenkkejä, työpäivää rytmittäviä kalakasvispainotteisia nautinnollisia lounashetkiä, pitkiä yöunia ja rauhallisia aamiaishetkiä, luonnollista laihtumista, uhkuvaa hyvää energiaa ja sitä kautta myös jatkuvaa arjen iloa. Nyt kun alkoholin käytön lopettamisesta on minulla kulunut yli neljä vuotta, olen siitä pitäen ollut onnellisempi elämässäni kuin koskaan ennen. Vähänhän tuo edellinen tuntuu näin kirjoittamaani läpilukiessa ärsyttävältä onnellisuus-paatokselta ja jonkin sortin liikunta/terve-elämä -riippuvuudelta.

Ajoittain pohdin mennyttä 25 vuotta alkoholin parissa. Tiedän, että tuohon ajanjaksoon mahtui valtavasti mahtavia hetkiä. Jollain tavalla kuitenkin harmittaa ja hävettääkin se, kuinka suurta roolia alkoholi niin usein on tuolloin näytellyt. Nyt alkoholin läsnäolon muistaminen tavallaan himmentää monia aiempia hyviä muistoja: pitikö ne kaikki hääjuhlat viettää niin humaltuneena ja olisiko ulkomaan reissuilla voinut olla ihan ilman niitä lukuisia viinipullojakin? Kun muistelen menneitä kaveritapaamisia ja juhlia, en muista oikeastaan yhtään tilaisuutta ilman alkoholia ja onhan se aika surullista: olen kokenut suurimman osan näistä tapahtumista päihtyneenä ja usein myös keskittyen siihen, että onhan alkoholia varmasti pian ja riittävästi saatavilla. Sitä tunsi aina olevansa perillä ja rauhoittuvansa vasta sitten, kun oli saanut tuopin eteensä, ja kohta jo miettikin seuraavaa juomaa. Miten nyt sitten pitäisi tuohon omaan menneisyyteen suhtautua? Ainakin ajattelen, että olen todella onnellinen, että onneksi kuitenkin nyt viimein pääsin alkoholista, kun elämää on toivottavasti vielä runsaasti edessäkin päin. Jos kuitenkin jotain menneisyydestä saisin muutettua, niin toivoisin, että se jo 23-vuotiaana tekemäni ensimmäinen lopetuspäätös olisi pitänyt. Tai että en olisi koskaan alkoholia päätynyt käyttämäänkään.

10 tykkäystä

Kiitos rohkaisevasta tarinastasi.

2 tykkäystä

Tämä on hyvä kysymys. Itse käyn läpi suruja, joita alkoholismi on elämääni aiheuttanut yli kahden vuosikymmenen aikana, jolloin alkoholi oli se juttu, kuten sinullakin on ollut tarinasi perusteella.

Haluaisin myös kysyä, ovatko ystäväsi, joiden kanssa vietit kosteita illanviettoja, vielä ystäviäsi ja elämässäsi läsnä?

Onhan tuo suhde juomatuttuihin muuttunut ja monen kanssa kokonaan katkennut.

Tuossa tekstissä mainitsemani työkaverin kanssa emme ole olleet enää missään tekemisissä - hänellä tosin valitettavasti juuri alkoholin käytöstä johtuvan elämänhallinnan pettämisen vuoksi loppui työt emmekä siis ole enää samoissa töissä. Vaikka aiemmin vietimme kovastikin vapaa-aikaa yhdessä, ei nyt olla enää edes viestejä vaihdettu. Samaan tapaan monen muun baari-työtutun tai jossain elämänvaiheessa merkittävän (juoma)kaverin kanssa on yhteydet katkenneet. Ne tosin saattoivat jäädä myös jo alkoholia käyttäessäni, koska ne olivat usein sellaisia siihen hetkeen sopivia tuttavuuksia, joiden kanssa ei kummemmin ystävystyttykään vaan olimme toistemme juomaseurana.

Pitkäaikaisempien ystävien kanssa on käynyt niin, että ne joiden kanssa juominen oli isossa roolissa, emme vain juuri enää tapaa tai ole kovinkaan aktiivisesti yhteydessä. Ei niin, että yhteys olisi kokonaan katkennut. Saatamme joskus tavata tai vaikka osallistua samoihin juhliin tms. Ylipäänsä vain näkeminen on vähentynyt, koska monen kanssa se yhdessä päihtyminen oli kuitenkin näkemisen perimmäinen syy. Joidenkin kanssa (tekstissä mainitsemani pariskunta) tuntuu, että alkoholittomuuteni on aiheuttanut sen, ettemme oikein ole enää löytäneet kulmaa entisenlaiselle tiiviille yhteydelle ja että juomattomuuteni on ollut heille pettymys.

Yksi ystäväni on puolestaan ollut hyvin kiinnostunut raitistumisestani ja nykyään aina kun näemme hän tavalla tai toisella tuo esiin toivettaan päästä myös itse irti alkoholista ja kysyy minulta neuvoa. Tunnistan hänen tilanteensa hyvin ja mielellään tietysti omasta kokemuksestani kerron.

Mutta kyllä se juomattomuus tosiaan isosti ystäväsuhteissa näkyy. Ja toki sitä itse on myös epäaktiivisempi. Osallistun kyllä mielelläni kaikkiin juhliin ym., mutta huomaan, että en jaksa kovin myöhään mukana valvoa. Ja niinhän se on, että porukan päihtyessä ei siinä oikein ole hirveästi enää pointtia mukana alkuillan jälkeen ollakaan.

Seurustelukumppanini suhteen tein aikoinaan (onneksi) tavatessamme arviointivirheen. Silloin tosiaan toivoin/edellytin suhteelta vankkaa yhteistä viinipohjaa. Lopettaessani alkoholin käyttöäni tajusin samalla, kuinka vähän hän itse asiassa alkoholia käytti (= oikeasti se yksi lasi joskus jossain tilaisuudessa ilman halua isompaan päihtymiseen). Näin ollen parisuhteessani ei alkoholi ole mukana ja nyt tuntuu, etten sellaista jatkuvaa päihtymyskäyttöä kyllä jaksaisikaan sivusta seurata.

1 tykkäys

Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta @mätästäjä . Luin tekstisi kahteen kertaan ja löydän sieltä paljonkin asioita mitkä koskettavat omaa elämääni. Hienoa että olet jaksanut kirjoittaa tarinasi eri vaiheita, miten kaikki on saanut alkunsa.
Itse olen aloittanut 15-vuotiaana ja nyt viimeiset 10-vuotta join päivittäin. Nimenomaan viiniä.
Palkitsin itseäni viinillä, hyvin hoidetuista arkiaskareista. Toki sitä juotiin iloon, suruun, ahdistukseen, juhliin, omaksi seuraksi yksinäisiin iltoihin jne.
Valitettavasti oma terveyteni alkoi reistailla viime vuosina ja silloin aloin tiedostaa että ainakin osa syynä oli alkoholi. Tämän kuitenkin tiukasti suljin pois mielestäni, ettei vaan tarvitsisi lopettaa juomista.
Lopulta tilanteeni meni siihen pisteeseen että sain todella kovan vatsakivun joka säteili selkään ja aiheutti oksentelua. Täällä kohtalo toverit sanoivat että kyseessä voisi olla haimatulehdus?
Olin niin kipeä viikon etten pystynyt ajattelemaan viiniä. Jugurttia pystyin vain syömään ja välillä oksensin senkin ulos.
Lääkäriin en tietenkään mennyt koska pelkäsin että huomataan miten paljon ja kauan olen juonut. Onneksi oloni kuitenkin koheni viikossa mutta kaikkein tärkeintä on se että silloin päätin lopettaa kokonaan.
Minun kohdallani kohtuu käyttö ei ole mahdollista koska jos käytän niin käytän päivittäin. Onneksi sen itselleni myönnän.
Minullakin on paljon tuttuja jotka nimenomaan ovat ”juomaseuralaisia”. Luulen että meidän yhteiset illanvietot hiipuvat pois pikkuhiljaa kun en enää juokkaan. Toisekseenkin he ovat nähneet minut aina vain humalassa, silloin olen aivan eri ihminen kuin normaalisti, hauskuuttaja, estoton, puhelias, menevä…
Oikeasti olen ujo ja viihdyn aika paljon yksikseni.
En edes tiedä miten ”tutut” suhtautuisivat normi minuun.
Mutta ehkä on hyväkin että ystäväpiirini hieman vaihtuu ja voin elää itseni näköistä elämää.

3 tykkäystä

Kiitos kovasti kommenteistasi @Nainen38 ja oman tarinasi jakamisesta. Hienoa, että olet onnistunut lopettamaan vaikkakin noin kurjan terveyshuolen myötä.

Kyllähän sitä päihtyneenä on aika eri ihminen kuin selvänä. Ja ainakin itse pidän itsestäni juurikin selvänä enkä kaipaa enää päihtyneeseen mielenmaisemaan enkä päihtymistä ylipäänsä.

Mukavaa syksyä sinulle!

2 tykkäystä

Hieno tarina @mätästäjä, kiitos sen jakamisesta! Minua jäi kummastuttamaan miten helposti sait lopetettua. Ikään kuin et olisi alkoholisti laisinkaan ja päätit vain laittaa elämäntapasi kuriin.

En tarkoita mitenkään kriittisesti, itse en lainkaan arvosta lokerointia alkoholisteihin ja kohtuukäyttäjiin. Samalla luiskalla ollaan kaikki, toisella luiska on jyrkkä ja tuho nopea, osa ei pääse luiskan loppuu eläessään. Noh, nämä on varmaan niitä kohtuukäyttäjä. Joka tapauksessa, uskon että jokaisesta saa juopon juomalla.

Mitä ajattelet tästä, koetko olevasi alkoholisti ja miten puhut asiasta kiinnostuneille henkilöille?

@Raisumojito Kiitos viestistäsi ja aiheellinen kysymys!

Tuumaisin, ettei tuo lopettaminen ainakaan omasta mielestäni kovin helposti käynyt. Useampi yritys ja repsahdus johtaen aina isompaan käyttöön. Iso halu lopettaa, mutta ei tuntunut onnistuvan ja epäonnistumiset tietty sitten kalvoivat.

Määrittelylinjalla alkoholiongelman/alkoholismin eri asteista voisin itseni määritellä seuraavasti: Minulla oli ennen alkoholiongelma, joka näyttäytyi alkoholin suurkulutuksena ja riippuvuutena halliten liian isoa osaa elämästä ja ajatuksista.

Tokihan tilanne voisi tietenkin olla tuosta huomattavasti hankalampi ja hirveämpi, joka tekisi myös lopettamisesta moninkertaisesti hankalampaa. Esimerkiksi arkena en koskaan töissä juonut vaan vasta sitten kotona. Puhumattakaan muunlaisista hirvittävistä tilanteista ja riippuvuusoireista.

Määritelmää alkoholisti en ole itsestäni käyttänyt käymissäni keskusteluissa, koska näkisin, että olin juurikin sillä luiskalla mutta vasta siellä suurkulutuksen äärellä ja tilanteessa, jossa alkoholi tuntui jo ajatuksia ja arkea ihan päivittäin hallitsevan.

Ajattelin jakaa tarinaani tänne sen vuoksi, että käsittääkseni aika moni on tilanteessa, jossa on havahtunut alkoholin liian isoon rooliin elämässään eikä lopettaminen tunnu olevan mahdollista/vaihtoehto. Niin tosiaan itsekin ajattelin eivätkä lopettamisyritykset onnistuneet. Huoleni kasvoi vuosien mittaan, koska tajusin siellä luiskalla olevani ja suunnan olevan koko ajan (vaikka hiljaalleenkin) alaspäin. Ja kuinka lopetusyritykset aina kuitenkin epäonnistuivat, koska halu päihtyä oli lopulta niin suuri.

Itselleni tuon lopettamisen myötä tuli tosiaan samalla iso elämänmuutoksen tarve tai ne liittyivät toisiinsa. En olisi silloin uskonut enkä luvannut silloin itselleni, että juominen todella loppuisi lopullisesti. Mitään aiempaa näyttöä sellaisen onnistumisesta ei ollut. Siinä kävi jotenkin niin, että sillä kertaa sitten löysin itsestäni uuden voimakkaan halun terveempään elämään, jossa merkittävin askel oli alkoholista luopuminen. Ja huomasin, etten kerta kaikkiaan enää halunnut olla päihtyneessä tilassa, tavoitella sopivaa känniä tai löytää rentoutusta arki-illan viinipullollisesta. Aiemmissa lopetusyrityksissä olin aina haikaillut ja kaipaillut alkoholia ja siihen liittyviä tilanteita. Tällä kertaa ehkä sen onnettomuuden jälkimainingeissa uskalsin myös itselleni rehellisemmin katsoa kokonaistilannettani ja haastaa aiempaa kokemustani siitä, että alkoholista oli muka ollut paljon iloa ja hyötyäkin elämässä.

Olen jo vuosien ajan lukenut täällä vierailijana keskusteluja. Kirjoitin tuon oman pätkän ensin vain itselleni jo parisen vuotta sitten. Mietin pitkään, jakaisinko sitä tänne lainkaan mutta lopulta päätin niin tehdä ja samalla siis tänne kirjautuakin. Taisin ajatella jotenkin niin, että haluan ensin varmistaa, että olisin lopettanut ja että siitä olisi kulunut riittävän pitkä aika (vaikka eihän täällä mitään sellaista tarvetta tai painetta moiseen olisi - päinvastoin). Se oli jotenkin itselle niin iso ja aiemmista lopetusyrityksistä eronnut kokemus tuo kuvaamani halun sammuminen. Juuri se tuntui aina niin mahdottomalta - että aidosti ei enää kaipaisi alkoholin ja päihtymisen äärelle ja olisi valmis luopumaan myös kohtuukäyttöhaikailuista. Se oli kirjoitukseni tarkoitus - yrittää ymmärtää ja kuvata sitä omaa kokemustani siitä, kuinka halu voi lopulta sammua ja ehkä sen kautta tarjota toivoa/tukea toisille.

4 tykkäystä

Todella hyvin kirjoitat ja ainakin minä (kutsun itseäni alkoholistiksi, raittiiksi holistiksi) samaistuin noihin humalahakuisten ystävien kanssa vietettyihin muka hauskoihin iltoihin. Minä en kyllä muista mitään hauskaa, kun muisti meni useimmiten, tai aina join niin että sammuin. Ja että ne ystävät jäivät sitten pois elämästä, tosin olen muuttanutkin usein elämäni aikana joten sekin varmaan teki sen että ystävät vaihtuivat.
Mutta se että sinne juhlimaan sitä mentiin, hauskaa pitämään jonnekkin, jossa oli viinaa ja musiikkia tai muuta. Tai niinkuin minulle kävi sitten että taisin viihtyä liikaa kotona yksin juodessa, surkeaa itsesääli juomista.
Kiitos jakamisesta.

1 tykkäys

Mielestäni alkoholisti on hän joka sanoo olevansa alkoholisti. Ei toinen voi tietää miten paljon joku kärsii omasta juomisestaan.
Kyllä minäkin pähkäilin kauan että olenko alkoholisti? Alkoholisti oli mielestäni hän joka juo joka päivä ja näkyvästi, meilläpäin sanottiin “pultsariksi”. Mutta kun menin AA:han niin siellä ymmärsin ettei tarvi juoda sille asteelle. Ja jos menee sille asteelle niin ei sieltä pääse ehkä enää pois, koska aivot ja mieli on jo tuhoutunut. Sekin tuli selväksi kun kävin luennolla missä selitettiin mitä alkoholi tekee ihmisen aivoissa, miten vaikuttaa mieleen, tunteisiin, kehoon. Olihan se järkyttävää kuunneltavaa ja ainakin minä säikähdin että olenko jo tuhonnut kehoani, mieltäni liikaa, paranenko koskaan enää. Sen verran alkoholi oli minua tuhonnut että sairastin masennusta ja muuta mieliala häiriötä muutaman vuoden, ennenkuin tasaannuin.
Olen ikikiitollinen että pääsin viinasta irti ja iso kiitos AA-ryhmille ja Korkeimmalle!

3 tykkäystä

Näin minäkin ajattelin @Vieraammaksi54, että alkoholisti on juurikin semmoinen pultsari joka norkoilee puistonpenkillä. Siksi itsellä kestikin niin kauan ennenkuin tajusin että kyllä, minähän olen alkoholisti.
Näin jälkikäteen ajateltuna olen kyllä juonut aika runsaalla kädellä, mutta kummasti sitä vuosien saatossa jotenkin hämärtyy niille määrille. Ne ei tunnukkaan mitenkään suurilta.
Olen kyllä alkanut nauttimaan jo hieman selvänä olosta, kokoajan mennään parempaan suuntaan. Toki vaikeita hetkiä on välillä mutta kuuluu prosessiin.

3 tykkäystä

Kiitos tarinasi jakamisesta ja tervetuloa palstalle! Kyllähän siinä taas on ihan todella paljon tuttua.

Sama tilanne oli minulla jo paljon ennen kuin havahduin ongelmaani. Ihan normikäyttöä, tuollainen. Kaikkihan nyt sen verran ottaa, ellei sitten ole joku raitis.

Tämä on jossain vaiheessa raittiutta hävettänyt minua aika kovastikin. Oli karua ymmärtää, miten paljon siitä oli tullut puhuttua ja vitsailtua, samalla kun se oli ihan oikea ongelma. En tiedä kuinka moni on osannut vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä, mutta en nykyään ihmettele, jos joku onkin.

En minäkään. Nykyään suhtaudun jo siihen skenaarioon toiveikkaasti, koska en halua enää koskaan lopettaa. Mutta toisaalta välillä on ihan lohdullistakin ajatella, että tuollahan sitä on kaupan hyllyt tulvillaan, jos siltä tuntuu. Ettei tässä mitään pakkoa sillä tavalla ole, aikuisella ihmisellä. Mutta eipä houkuta siihen maailmaan hypätä. Se on niin nähty, toisin kuin tämä uusi meno ja meininki.

Jep. Olen jättänyt väliin lukemattomia tapahtumia, mihin ei kuulunut alkoholi. Tai jos en ollut varma, onko ok juoda omia juomia. Miksi mennä sinne esittämään, että onpa mukavaa. Kiva tunnelma ja hauskat jutut. Kun oli ihan selvää, ettei voi olla. Sen sijaan alkoholi itsessään riitti syyksi, vaikka puitteet muuten olisivat olleet heikommatkin. Jotenkin niin surullista ja säälittävää.

Nimenomaan näin. Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa.

Tämän kanssa tuli myös kipuiltua aluksi. Siksi tuntuu erityisen hienolta, että olet oivaltanut tuon jo nyt. Ei siinä mitään menetä, vaan nimenomaan saa.

Nimenomaan. Koin olevani paljon parempaa seuraa päihtyneenä, ja pelkäsin tosissani etten kelpaa selvänä. No vähän sellaista on ilmoilla ajoittain ollutkin, mutta olen opetellut ajattelemaan, ettei se johdu minusta vaan heistä. Eihän minun tarvitse kelvata kenellekään terveyteni ja hyvinvointini kustannuksella. Varsinkin, kun nykyään pidän itse itsestäni enemmän selvänä. En minä halua olla se spontaani möläyttelijä, joka ei ehdi miettiä ennen kuin toimii. En halua vetää mitään muitakaan aineita sen takia, että olisin sekoillessani hauskaa katseltavaa. En ole koskaan halunnut, ja nyt laitan etanolin osaltani samaan laariin.

Tätäkin on niin vaikea sanoa toisen puolesta. Olen joskus tuntenut jopa hieman syyllisyyttä, kun onnistuin (ainakin tällä erää) jättämään alkoholin heti liittyessäni Lopettajiin. Ajattelen sen luovan ehkä osin valheellisenkin illuusion prosessin helppoudesta. Se mikä ei näy, oli se, miten valmis olin jo siinä vaiheessa. Miten paljon olin kipuillut ennen sitä ja mitä elämä tarkalleen ottaen oli sen jälkeen. Koin tänne liittymisen niin suurena steppinä, etten uskalla tehdä sitä kevein perustein, ennen kuin olen asiasta satavarma ja onnistumisen mahdollisuus joku 90 %. Kun liityn lopettajaksi, olen lopettaja, lopettanut, en muuta. Joku muu kokee toisin ja se on ok, mutta nämä erot saavat ehkä joskus katsomaan muiden tilannetta liikaa omasta kuplasta.

Eli sinä veit tuon vielä muutamaa astetta minuakin pidemmälle. Tämä kuvaa nimenomaan hyvin sitä, miten erilaisia suorittajia kaikki olemme. Mutta tosiaan, kyllähän tänne mahdumme kaikki.

Kiitos vielä kokemuksistasi ja mainiota, raitista jatkoa!

1 tykkäys

Kiitos kommenteistasi @Vieraammaksi54!
Hyvin samankaltaisia kokemuksia - kyllä näiden jakaminen tuntuu todella merkittävältä!

Se on kyllä kiinnostavaa, kuinka pitkään sitä tosiaan itsekseen pähkäilee, että onkohan tässä ongelma ja jos on, niin kuinkahan vakava sellainen. Samalla sitä ei haluaisi mitään ongelmaa myöntääkään, ettei tarvitsisi muuttaa mitään tai ainakaan alkaa edes ajatella alkoholista luopumista.

Kyllä - niin kiitollinen myöskin minä olen, että pääsin irti juomisesta.
Kiitos!

1 tykkäys

Tuntui tärkeältä tämä viestisi @Hiiri - kiitos!
Todella paljon samankaltaisuuksia kokemuksissasi, joita yhdistettynä osuviin pohdintoihisi oli kiinnostavaa lukea. Kiitos jakamisesta!

Näin tosiaan on ja hassua, että olemme tosiaan näköjään aika samankaltaisesti ajatelleet tänne palstalle liittymisestä.

Itse tosiaan työnsin vuosien ajan syrjään kaikkea alkoholiongelmaan liittyvää materiaalia, koska ne ahdistivat. Vasta sitten kun tunsin ikään kuin olevani jo vahvoilla lopettamisesta, uskalsin alkaa lukea aiheesta ja sitten täällä palstallakin käydä.

1 tykkäys

Soitin tänään Keusoteen. Ei tämä alkoholistin elämä ole kivaa. Olen lukenut koko aamun aiheesta ja tämä postaus on ehkä samanlainen “kirjoitan vain itselleni” puhdistus kuin AP:lla.

Minulla on monta hyvää syytä olla alkoholisti. Äiti sairasti lapsuudesta saakka maanisdepressiivistä tai mitä se nykyään on bipolaarista mielialahäiriötä. Isälle maistui kuppi. Molemmat kuolleet, toinen viinaan ja toinen oman käden kautta. Oma parisuhde ei ole toimiva. Noh, parisuhdetta ei voi laittaa alkoholismini syyksi, koska se alkoi jo ennen sitä.

Olisko sitten ne geenit vai mitkä, mutta jo nuorena olin se, jolle maistuu. Olin se tyyppi, joka on aina sammuneena illan päätteeksi. Tajusin ongelmani jo kaksikymppisenä. Olin pitkään siinä uskossa, että en ole alkoholisti, koska opiskelen, käyn töissä jne. Isäni vaimo, juoppo hänkin, sanoi yhden illan päätteeksi, että on sullakin noi geenit näköjään. Otin vielä yhden oluen ennen nukkumaan menoa. Se oli vähän shokki, mutta näin jälkikäteen ajateltuna… senhän mä teen. Jos vielä yksi? Joku himo sitä ajaa ottamaan aina vielä yhden.

Alkohomismini on olosuhteista riippumatta ollut myös hyvän harjoittelun tulosta. Myyntihommissa alkoholia on aina tarjolla ja loungeissa on aina ollut ilmaista viinaa. Sen kun juot pois ja mitäs muutakaa tekemistä tässä nyt olis? Toisaalta juuri kirjoitin, että se on ollut ongelma jo nuorena. Ei tästä nyt työtäkään voi syyttää.

Raha on yksi osa ongelmaani. Nuorena sitä ei ollut, mutta sitten sainkin sitä yhtäkkiä. En nyt missään lotossa voittanut, mutta tuoppi baarissa tai siksari mukaan kaupasta ei ole heiluttanut kassaani millään lailla. Minulla on ollut jo monta vuotta varaa ryypätä itseni hengiltä. Toivottavasti en nyt kuitenkaan isäni polkua kulje.

Yritän nyt tosissani irti viinasta. Päihdehoitajan kanssa aika sovittu. Noh, ei ole eka kerta. Yritän miettiä, miksi minä juon. Yllä olevat seikat ovat tosia ja varmasti vaikuttaneet elämääni. Onko se vaan niin, että mulla ei ole kontrollia? Vai onko noilla elämässäni kohtaamilla vaikeuksilla vaikutusta? Voinko ne korjata keskustelemalla?

3 tykkäystä

Tervetuloa palstalle, olet oikeassa paikassa @Sivistynyt ! Hyvä, kun haet aktiivisesti apuja ja helpotuksia.

En osaa sanoa, mitä on mahdollista korjata keskustelulla. Psykoterapiaprosessikin pohjautuu siihen, että keskustelun lisäksi läpieletään ne tunteet, mitä tapahtuneisiin asioihin liittyy. Käsittääkseni se tunteiden läpieläminen turvallisessa psykoterapiasuhteessa on se olennainen osuus, joten jos löydät sellaisen keskustelusuhteen, missä tunteiden läpieläminen on mahdollista, on siitä todennäköisesti myös hyötyä.

Hei!
Kertomuksesi - tavoitteeni👍

1 tykkäys

Tavoitteeni on kulkea polullasi, perässä tullaan, kiitos kertomuksestasi❤

Toivottavasti pääset tavoitteeseen @bri ja uskoa siihen, että muutos on mahdollinen!

Itseäni auttoi sen huomion tekeminen, että minun oli turha haikailla jotain kylmää terassiolutta tai punaviinihetkeä, koska jos olin rehellinen itselleni, ei mikään yhden tai kahden nauttimisen fiilis ollut se, mitä itse asiassa halusin tai miten tulisin koskaan juomaan. Kyllä - siitä yhdestä juomastahan ilta aina alkoi, mutta ei missään nimessä tulisi siihen loppumaan. Halusin voida juoda enemmän ja päihtyä. Tämä on ehkä itsestäänselvä asia silloin, kun on myöntänyt, että on alkoholiongelma. Mutta itsellä juuri sen ongelman myöntäminen, joka piti sisällään tuon edellisen huomion, oli keskeistä.

Se johti sitten siihen, että uskalsin alkaa suhtautua koko päihtymisen haluuni (ja myös niihin ekoihin juomiin) kriittisesti. Oliko ylipäänsä päihtyminen ja alkoholiriennot lainkaan mukavia? Ja vastaan pani ajatukset: mutta miten sitä muuten illalla rentoutuisi ennen nukkumaan menoa, niin paljon hauskaa tapahtuu alkoholin parissa ystävien kanssa, ei elämässä ole mieltä jollei voi juuston kanssa saada punaviiniä ja saunassa olutta jne. Ja varmaan myös se toiveikas ajatus, että eihän tässä ehkä mitään ongelmaa ole ja voin sitten vain yrittää vähän katsoa määrien perään.

Iso oli siis aluksi se vastustus omassa mielessä ja sen vuoksi usea aiempi lopetusyritys oli epäonnistunut. Kun lopettaminen sitten onnistui, niin silloin:

  • Aloin nauttia kohentuneesta olotilasta ja ymmärsin, että yhdistettynä alkoholin käyttöön se hyvä perusvoinnti ei olisi mahdollinen. Hyvä vointi oli niin ihana asia, etten halunnut siitä luopua (muistossa oli joku aiempi 6 kk juomaton jakso, jolla olin silloinkin voinut hyvin, mutta sen sitten menettänyt taas vuosiksi palattuani tuopin äärelle)

  • Uskalsin kriittisesti tarkastella alkoholin roolia elämässäni: eli että alkoholi oli siinä liian isossa osassa, juomiseni oli aina vain päihtymistä varten eikä mitään fiiniä fiilistelyä, ymmärsin ettei pieni kohtuukäyttö voisi siksi koskaan sopia minulle eikä sitä kannattanut tavoitella tai siitä unelmoida, uskalsin kritoisoida oman elämäni alkoholipainotteista menneisyyttä jonka ajattelin aiemmin olleen jotenkin coolin rempseän seikkailullista ja myöntää että itse asiassa juominen ei ollut edesauttannut elämääni millään lailla.

  • Selätin tunteen siitä, että jäisin jostain paitsi ja uskalsin osallistua limulinjalla kekkereihin ym. Huomasin, että niistä oli oikein kiva myös lähteä ajoissa pois.

  • Itselleni toimi se, etten myöskään käyttänyt vaikkapa alkoholittomia oluita. Monta kertaa aiemmin alkoholittomasta olin siirtynyt ykköseen (ja ehkä 3,5 %:een) ja siitä sitten pian ihan normikaljaan. Vichyt ja limut alkoivat maistua.

  • En tehnyt itselleni aluksi lupausta, että en enää koskaan juo. Sitten olon kohennuttua ja noiden alkoholikelojen kautta löytyi se oma aito oivallus, että en ihan oikeasti enää edes halua juoda enkä haikaile minkään alkoholikuvion perään ja että minä voin nyt alkaa nauttia elämästäni täysillä raittiina ja hyvästä voinnista iloiten ilman pelkoa siitä, että enää palaisin juomisen pariin.

  • Liikunnan ja ulkoilun tuleminen tilalle edesauttoi huimasti, kun niidenkin kautta olo koheni ja niistä sai itsestään nautintoa.

  • Annoin itselleni luvan käyttää rahaa lounasbuffetteihin (joissa hyvät valikoimat mm. salaatteja) ja liikuntajuttuihin (uimahallin kausikortti, juoksukengät).

Kuten tässä ketjussa jo aiemmin on tullutkin esiin, niin haasteet ja lähtötilanteet ovat tietysti kaikilla erilaisia. Kuin myös ne tavat, jotka auttavat tavoitteessa päästä eroon alkoholista.

Kaikkea hyvää sinulle ja muille lopettaneille tai lopetuksen tiellä oleville!

4 tykkäystä