Saunan säännöt

Saunan toimintaperiaatteena on haittojen vähentäminen. Sallittua on päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvä mielipiteenvaihto sekä tuen hakeminen. Saunassa voi puhua päihteiden vaikutuksista, annostelusta ja riskeistä ainoastaan haittojen vähentämisen näkökulmasta.

Monet Saunan kirjoittajat tietävät rajoitukset Saunassa ja niitä hyvin noudattavat – kiitos siitä. Selvyyden vuoksi tässä lista Saunassa kielletyistä keskusteluaiheista. Jos ylilyöntejä tapahtuu paljon, toimitus antaa varoituksen foorumin kautta (varoitusten määrän näet omien asetusten etusivulla). Kolmannesta varoituksesta saa porttikiellon keskustelualueelle kuukaudeksi. Jos tämänkin jälkeen sääntörikkomukset jatkuvat, käyttäjälle voidaan antaa porttikielto pidemmäksi aikaa tai lopullisesti – tilanteen mukaan. Myynti- ja ostoyrityksistä seuraa aina pysyvä porttikielto ilman erillistä varoitusta.

Saunan keskusteluissa kiellettyjä ovat seuraavat aiheet:

Erotteluohjeet, myös erottelua koskevat kyselyt.
Suora linkittäminen erottelua neuvovalle sivulle on kiellettyä.

Valmistusohjeet, myös valmistusta koskevat kyselyt.
Suora linkittäminen valmistamista neuvovalle sivulle on kiellettyä.

Kasvatusohjeet, myös kasvatusta koskevat kyselyt.
Suora linkittäminen kasvatusta neuvovalle sivulle on kiellettyä. Keskustelu hamppuharrastuksesta on sallittua hyvin yleisellä tasolla.

Päihteiden hankkiminen: ostaminen, myyminen, vaihtaminen.
Myös päihteiden hankkimista koskevat kyselyt. Kiellettyä on myös tarkka keskustelu mm. sienipaikoista, smart shopeista Hollannissa ja klinikoista Baltian maissa.

Huom! Päihteiden hankintaa koskevasta viestistä seuraa pysyvä porttikielto Päihdelinkin keskustelualueelle ilman erillistä varoitusta. Suhtaudumme tähän hyvin vakavasti.

Yllyttäminen ja suosittelu
Yllyttämisestä on kyse silloin, kun viestiin ei sisälly käytön tai siitä aiheutuvien haittojen vähentämisen näkökulmaa. Älä suosittele huumeidenkäyttöä, suurempia annoskokoja tai riskialttiimpaa käyttötapaa. Älä myöskään vähättele päihteiden käytön riskejä. Omista kokemuksistaan ja annostelusta on sallittua keskustella.

Hintakeskustelu
Päihteiden hintoja sisältävät viestit poistetaan.

Riskialttiin käyttötavan ohjeistus ja suosittelu
Riskialttiin käyttötavan (suonen sisäinen käyttö) suosittelu, ohjeistus ja tiedustelu on Päihdelinkissä kiellettyä.

Reseptien väärentäminen
Kyselyt ja neuvot reseptien väärentämisestä on Päihdelinkissä kielletty.

Seulojen huijaaminen
Seulanpuhdistusohjeiden kysely ja antaminen on kielletty (näkymisajoista saa keskustella). Myös linkittäminen neuvovalle sivulle on kiellettyä.

Fentanyyli
Fentanyylin käyttö päihteenä on uhkarohkeaa, koska ero toivottujen vaikutusten ja vaarallisen annoksen välillä on hyvin pieni. Fentanyylin väärinkäyttö voivat johtaa yliannostukseen ja/tai kuolemaan. Tämän vuoksi keskustelu fentanyylistä tulee painottua ainoastaan käytön riskien esilletuomiseen.

Asiattomat kuvat
Piikityskuvat, pornokuvat, väkivaltaiset kuvat, loukkaavat kuvat, lasten kuvat

Mainokset
Kaiken kaupallisen toiminnan linkittäminen on Päihdelinkissä kiellettyä (linkit nettikauppohin, osto ja myynti -ilmoitukset, mainokset)

Arkaluontoinen tieto
Nimien, puhelinnumeroiden ja osoitteiden kirjoittaminen palstalle. Jos päättää julkaista sähköpostiosoitteensa Sauna-keskustelussa tai ylipäätään missä tahansa internetissä, on aina mahdollisuus joutua virusten, mainospostin tai muiden asiattomien yhteydenottojen kohteeksi.