Jaetaanko tähän hyviä ruoka reseptejä? Ravitsemus on yksi tärkeä kulmakivi raitistumisessa eikä ruoan tarvitse olla kallista. Kun on vatsa täynnä niin mielitekojakin päihteitä kohtaan kestää paremmin.
Mulla on alkuun siskonmakkarakeiton ohje:
Vettä niin että just ja just peittyvät ja loppuvaiheessa keittoon lisätään 2 DL ruokakermaa.
Pilko ja kuori kasvikset. Lisää vesi niin että peittyvät juuri ja juuri ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja Lisää siskonmakkara puristellen pieniä palloja. Keitele kypsäksi ja lisää ruokakerma.
Tästä annoksesta riittää kahdelle hengelle kolmeen ruokailuun. Suolaa on sekä makkarassa että käyttämässäsi liemikuutiossa ja sinapissajoten suolaa ei tarvitse välttämättä lisätä
Pussillinen kuivattuja herneitä
2l vettä (lisää vettä keittämisen yhteydessä tarvittaessa)
1 pkt savusuikaletta tms. tai paketillinen esim. Jauhelihaa joku 350-400 g
1-2 sipulia
2tl meiramia
1-2 Tl suolaa
Huuhdo herneet. Laita herneet likoamaan edellisenä iltana veteen.
Laita herneet kiehumaan vedessään. Keittele reilu tunti. Voit joko kypsentää jauhelihan tai lisätä sen raakana. Kypsyy keitettäessä mutta pitää pilkkoa pieneksi ennen keittoon lisäämistä. Lisää jauheliha tai savuliha keittoon ja pilkottu sipuli sekä mausteet.
Keittele muutama tunti ja lisäile vettä mikäli keitto näyttää liian paksulta.
Itse haudutan keiton pienellä lämmöllä 4-5 tuntia.
Tästä syö kaksi ihmistä ainakin kaksi kertaa
Tänään tein pitkästä aikaa makkarakastiketta. Pidän melko perinteisistä ruoista koska ne on helppo tehdä ja on edullisia.
Paketti lenkkiä
1 sipuli
50 g voita
4 RKL vehnäjauhoja
1tl paprikajauhetta
1tl valkosipuli jauhetta tai 2 kynttä
1tl maustepippureita
1rkl tomaattipyrettä
1rkl lihaliemijauhetta
Vettä
Paloittele lenkki ja hienonna sipuli. Käytä ne paistinpannun kautta ja ota niihin väriä ruskistamalla. Kilpaa makkarat pieneen kattilaan ja sulata pannulla n. 50 g voita. Kun voi on sulanut niin lisää vispilällä sekoittaen 4 RKL vehnäjauhoja. Levy saa olla täysillä. Jossain vaiheessa tätä ennen kannattaa keittää vajaa litra vettä vaikka vedenkeittimellä.
Ruskistele jauho ja rasva seos maapähkinän väriseksi. Lisää joukkoon kuumaa vettä loraus koko ajan varovasti vispilällä sekoittaen ( varo ettet polta itseäsi. Höyry on kuuma ja äkäinen) lisää vettä pikkuhiljaa huolellisesti sekoittaen niin ei muodostu paukkuja. Kun kastike on sopivan paksuista niin kumoa kastike kattilaan makkaroiden päälle tai jos pannu on riittävän iso voit kumota makkarat pannulle kastikkeen joukkoon.
Laita levy ykköselle ja lisää mausteet. Hauduttele puolisen tuntia ja lisäile vettä tarpeen mukaan.
Hyvä idea tämä ketju. Minulla ei nyt juuri ole laittaa tähän mitään reseptiä, mutta mainostan, että melkein kaikkiin jauhelihaa sisältäviin ruokiin voi käyttää myös soijarouhetta jauhelihan sijasta.
Soijarouhe on melko edullista ja helppokäyttöistä, ja se säilyy kaapissa pitkään. Se kannattaa vaan maustaa huolella ja paistaa pannulla, lisäten hieman nestettä mukaan.
1 dl soijarouhetta kuivana vastaa noin 200 g jauhelihaa. Siinä on isosti proteiinia. Jotkut ovat myös sanoneet, että eivät pysty erottamaan jostain makaronilaatikosta, onko siinä jauhelihaa vai soijarouhetta.
Soijarouhe on myös siitä monikäyttöistä, että sitä voi ripotella sellaisenaan kuivana esim. jogurtin tai rahkan sekaan.
1kg perunasipulisekoitusta
N. 400 g rainbown savulohta
5dl arki ruokakermaa
1tl pippurisekoitusta
Suolaa maun mukaan
Savulohesta poistetaan nahka ja syötetään koiralle. Lohi revitään käsin voideltuun vuokaan johon on laitettu perunasekoitus ja mausteet. Kissalle annetaan vähän lohta niin pysyy tyytyväisenä. Sekoitetaan lohi perunan sekaan. Lorautetaan sekaan 5 dl kermaa ja paistetaan uunin keskitasolla 200 asteessa tunti.
Annokselle tulee hintaa reilu 3€ ja tästä syö kaksi ihmistä kahdesti
Lohturuokaa
Kinkkukiusauksen saat vaihtamalla lohen tilalle kinkkusuikaleet
^ Tuosta savulohikiusauksesta saa helposti vegaanisen version, kun vaihtaa vain lohen tilalle savutofun ja lehmänmaitokerman tilalle kaurakerman. Kannattaa katsoa, että kaurakerma on sitten todella kaurakermaa, eikä mitään kookosrasvalitkua, jossa on nimen vuoksi 1 % kauraa. Itse tykkään pilkkoa perunat ja sipulit ihan itse hevi-tiskin emmeistä. Valmiista perunasipulisekoituksesta tehdystä laatikosta tulee minun makuuni vähän vetistä, mutta kukin tyylillään.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ruskista paistileikkeet pannulla. Mausta pipurilla ja suolalla.
Kuullota sipulit
Kumoa paistileikkeet ja sipulit uunivuokaan.
Kaada päälle tomaattimurska ja ruokakerma.
Raasta yhden sitruunan kuori ja sekoita kanan joukkoon. Purista sitruunan mehu mukaan
Hienonna 2-3 rkl tinjamia mukaan ja kippaa mukaan 0,5 tl sokeria
Kypsennä uunin keskitasolla 35-45 min ja keitä esim. Riisiä kaveriksi
Kaksi versiota carbonarasta. Molemmat valmistuu vartissa. Tein ensimmäisen version tänään ja ruoka oli lautasella alle kaksikymmentä minuuttia lauseesta “Isi, mulla on nälkä”. Kumpikaan versio ei oikein kestä säilyttämistä vaan suoraan lautaselle.
Spagetti alla Carbonara neljälle
Guanciale - 80g
Pecorino - noin desi
Keltuainen - 4kpl
Kananmuna - 1kpl
Mustapippuria - runsaasti
Suola - keitin veteen
Spagettia (esim Rummo) - 400g
Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan ja lisää vähän suolaa.
Laita spagetti kiehuvaan veteen.
Kuutioi Guanciale (noin puolisenttiä sivu) ja laita se kuivalle pannulle keskilämmölle. Sekoittele satunnaisesti.
Vatkaa keltuaiset ja kananmuna metallikulhossa kuohkeahkoksi.
Lisää hienolla terällä raastettu Pecorino ja mustapippuri. Sekoita hyvin.
Siirrä kullanruskeat Guancialet ritilälle tai vaikka talouspaperille. Poista rasva (ei viemäriin)
Ota spagettien keitinvettä talteen kahvikupillinen.
Spagettien keittoaika on pakkauksessa merkitty aika miinus yksi minuutti.
Nosta spagetit kulhooon, jossa on Pecorinon ja kananmunan seos.
Laita kulho kattilan päälle, jossa on keitinvesi vielä poreilemassa.
Sekoita ja lisää Guancialet mukaan (jätä muutama kuutio koristeluun)
Lisää tilkka keitinvettä kerrallaan, jos kastike on liian kuivaa.
Ruoka on valmista kun kastike on kermaista. Tähän menee se yksi keittoajasta miinustettu minuutti.
Annoksesta saa nätin, kun kieputtaa spagetin kahden haarukan ympärille ja nostaa keskelle syvällelautaselle. Kaavi kulhon pohjalta kastiketta spagetin päälle ja nosta muutama guancialekuutio annoksen päälle.
Miilunpolttajan spagetti neljälle
Pekoni - puolipakettia
Kovaa juustoa (Parmigiano/Pecorino/Gran Padana/sekoitus näistä/joku muu) - noin desi
Kananmuna - 5kpl
Mustapippuria - runsaasti
Suola - keitin veteen
Spagettia - 400g
Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan ja lisää vähän suolaa.
Laita spagetti kiehuvaan veteen.
Viipaloi pekoni pieniksi paloiksi ja laita se kuivalle pannulle keskilämmölle.
Sekoittele satunnaisesti.
Vatkaa kananmunat kuohkeahkoksi.
Lisää raastettu juusto, mustapippuri ja kypsä pekoni kananmunien joukkoon. Sekoita hyvin.
Ota kuumaa spagetin keitinvettä talteen kahvikupillinen.
Keitä spagettia paketin ohjeiden mukainen aika. Siivilöi spagetti.
Voit sekoittaa nyt kaikki ainekset keskenään, mutta riskinä on ettei lämpö riitä pelkästä keitinvedestä ja kastike jää vetiseksi. Jos laitat kattilan takaisin liedelle, riskinä on munakokkeli. Suosittelen metalliastiassa sekoittelua ja vesihauteen käyttöä kuten ensimmäisessä versiossa. Sillä tulee helpoiten oikeanlainen koostumus.
Suolattua lihaa. Porsaan poskea. Vähän kun pekoni joo. Vähän hankala löytää. Lastuina löytää joskus, mutta pancettaa saa palana ainakin pks isoista marketeista. Toimii sekin.
Kuori ja kuutioi perunat. Lisää ne kattilaan. Lisää vettä niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää kattilaan sipuli ja maustepippurit ja liemikuutiot. Keitä perunat lähes kypsiksi. Lisää jäiset kalat ja kuohukerma, keittele miedolla lämmöllä kypsäksi n. 10-15 min. Hienonna tilli nippu ja lisää keittoon. ( tillin voi laittaa myös kalojen kanssa yhtäaikaa) lisää tarvittaessa yrttisuola maun mukaan.
(Kuvassa kalat on juuri lisätty keittoon joten siinä ne ei ole vielä kypsiä)
Keitä makaronit kypsäksi yhdessä litrassa vettä niin ettei vettä tarvitse kaataa pois keittämisen jälkeen. Lisää keittojuurekset ja lihapullat ja luraus kermaa. Makaronit saa mennä ylikypsiksi. Mausta esim pippurisekoituksella ja paprikajauheella. Lisää suola jos tarvitsee. Kasvisten tarvitsee vain lämmetä. On enemmän suutuntumaa. Jos haluat kasvikset pehmeiksi niin lisää ne makaronin keitinveteen
Törmäsin tähän ruokaan ekaa kertaa 2 vuotta sitten kun naapuri tekee tätä. Kokeilin itsekin ja on oikein herkullista ja helppoa
Yksin kotona, tuli nälkä ja kaapista löytyi emmeet. Vartissa valmista.
Linguine alla Puttanesca yhdelle.
Rummo linguine pastaa
2 anjovisfilettä pilkottuna/hienonnettuna (öljyssä ja taitaa tosin olla sardelli)
1 valkosipulin kynsi siivutettyna
teelusikallinen kapriksia
6 kpl kivettömiä oliiveja
Säilyketomaattia puoli purkkia (minulla oli Muttin kokonaisia San Marzanoja)
oliiviöljyä
Kun vesi kiehuu, niin lisää keitin veteen suola ja pastat. Laita ajastin pastan keittoaika -1 minuutti.
Kaada kuumalle paistinpannulle (6/9 lämmöt) oliiviöljyä ja lisää valkosipuli ja anjovis.
Paistele muutama minuutti ja lisää sen jälkeen kaprikset ja oliivit.
Jatka paistamista pari minuuttia samalla hieman sekoitellen.
Lisää säilyketomaatit ja riko ne lastalla.
Kun pasta on melkein valmista, ota puoli kuppia keitinvettä talteen ja siivilöi pasta.
Heitä pasta pannulle kastikkeen päälle ja sekoita.
Lisää keitin vettä ja kypsennä pari minuuttia.
Tuli aika tuhti annos, mutta hyvää oli taas. Laitoin vähän parmesaania päälle, vaikka ei se kai tähän pastaan enää kuuluisi.
Tee taikinaksi ja anna turvota jääkaapissa vuorokausi. Sekoittele välillä.
Paista kuumalla paistinpannulla voissa ja nauti. Nämä ei tarvitse edes hilloa koska letussa on kivasti makua.
Voit paistaa myös ulkona muurinpohja pannulla. Savolaiseen aitoon muurinpohjalettuun tulee aina ohrajauhoja vähintään 1/3 osaa. Siihen ei sotketa vehnän lisäksi muita viljoja ja ainoa hyväksytty rasva taikinaan ja paistamiseen on voi. Muussa tapauksessa ne on vain muurinpohjalla paistetut letut mutta ei muurinpohja lettuja.
Taikinan ei pidä olla paksu koska nämä ei ole myöskään pannukakkuja. Kun taikina saa turvota vuorokauden ei ohra aiheuta niin herkästi vatsakipua herkkävatsaisille ja lettujen käsittely on helpompaa kun letut ei repeile käännettäessä. Perus paistinpannulle riittää noin 3/4 dl taikinaa. Siitä tulee juuri sopiva lettu.
Kananmunia menee litraan max 4 kpl koska kyseessä ei ole myöskään munakas!
Sokeri suluissa. Sen pois jättämällä voit tehdä lettuihin halutessasi vaikka lohitäytteen