Retkahtaminen uudelleen

Löysin mielenkiintoista tietoa täältä Päihdelinkin sivustolta. Siinä käsitellään pitkään raittiina olleen henkilön käyttäytymistä kun hän aloittaa uudelleen juomaan, tai käyttämään muita päihteitä, jotka ovat historiasta tuttuja. Nimenomaan varoitusmerkkejä, joiden huomaaminen ja tiedostaminen on ainakain hyvä tunnistaa välttääkseen ns. retkahduksen.

Yksi tällainen merkki oli se, että hakeutuu seuraan ja paikkoihin, joissa ennen tuli käytettyä alkoholia. Esimerkkinä jutussa oli, että menee tapaamaan ravintolaan vanhoja ryyppykavereita entiseen kantabaariin, vaikkakin kahvikupposen merkeissä.

Suosittelen lukemaan ja tarkkailemaan merkkejä itsessä, vaikka olisi takana jo pidempikin raittius.
Itselle ahaa elämyksen aiheutti se, että me täällä surffailevat emme taida olla turvassa koskaan, koska aivot lienevät herkistyneet päihteiden käytölle ja paluun riski entiseen käyttäytymiseen on valitettavasti suuri.

paihdelinkki.fi/fi/oma-apu/huum … martaminen.

Oma raittius on nyt kuukauden ikäinen tällä kertaa ja sikäli kiinnostaa kaikki tällaiset varoitusmerkit. Tunnistin omaa käytöstäni aiemmilta kerroilta ennen retkahdusta. Josko nyt osaisi olla viisaampi.

Jostain sain itselleni luettelon:

 1. Sisäiset muutokset. “kyllä se tästä” vakuuttelut. Lisääntyvää stressiä. Ulospäin ei näy erityistä, mutta tietää itse ettei kaikki ole kunnossa.
 2. Kieltäminen. Ote herpaantuu, ei kerro muille että ote herpaantuu. Huoli kestää lyhyitä hetkiä. Työntää pois ajatuksen, ettei pysy raittiina. Hetkittäisiä hyvänolon tunteita. Läheisimmät ihmiset ounastelevat ongelmia.
 3. Välttely ja puolustautuminen. Ei enää kuuntele muita, valehtelee, selittelee. Ei kerro terapeutille eikä omaisille, ajattelee: mitä se muille kuuluu. Muut tuntuvat rasittavilta. Hoitaa muita ei itseään. Pakonomaista käyttäytymistä. Stressi aiheuttaa poukkoilemista. Aikoo lähteä ulos ja jääkin sohvalle makamaan. Syyttää muita.
 4. Kriisien rakentelu. Ongelmat kasautuvat. Näkee välillä kaiken hyvänä, hylkää vaikeudet, eikä näe “suurta kuvaa” kokonaisuutena. Energia häviää, alamaissa pitkiäkin aikoja, ei puhu siitä. Elämä ei tunnu reilulta. “Vaikka kuinka yritän, mikään ei suju”. Ei näe että voi itse vaikuttaa. Päivästä toiseen ajelehtimista.
 5. Saamattomuus, ote heltiää, “olen yrittänyt parhaani”. Päiväunet. Epämääräinen halu olla onnellinen, mutta mitä se olisi, ei tiedä. Uskoo ihmeratkaisuihin.
 6. Ylireagointi, sekavuus. Keskittymisvaikeuksia, “olen ihan sekaisin”. Välinpitämättömyyttä, dramaattisuutta, “tulenkohan hulluksi”, pelottaa. Pientenkin päätösten, esim. ruokaostoksille meno, tuottaa vaikeuksia. Unohtamisia. Ei voi rentoutua. Henkisen romahduksen pelko. Helisevä olo, ihmiset ovat sietämättömiä. Eristäytyy, koska pelkää alkavansa rettelöidä. Eristäytyminen ennakoi retkahdusta. Muut havaitsevat tilanteen jo selkeästi.
 7. Masennus näkyy. Ei huolehdi itsestään, nukkumis-ja syömishäiriöitä. Raahautuu ehkä töihin, tai sitten päivärytmi rikkoontuu. Hetkittäisiä itsemurha-ajatuksia.
 8. Käyttäytymiskontrollin menetys. Ajatukset ja tunteet eivät ole hallinnassa. Käyttäytyy entistä arvaamattomammin. Välttelee hoitoa, “on tärkeämpääkin tekemistä”, “puree auttavaa kättä”, “haukkuu terapeutin”. Elämä on kestämätöntä, kamalaa.
 9. Tunnustaa että kontrolli menee. Kauhu ja itsesääli. Onnettomuuksien riski kasvaa. Uskoo että pikku lasillinen auttaisi. Tietoinen valehtelu, itsetunto romahtaa.
 10. Romahdus. Uskoo että on vain kolme tietä: hulluus, itsemurha tai juominen.
 11. Retkahdus. Valitsee juomisen.

Syksykierteen jokaisesta vaiheesta voi hypätä pois. Älä jää yksin. Jos et tavoita ystävää soita auttavaan puhelimeen, se vastaa yölläkin.

Olipa terepeuttista kirjoittaa tuo tänne, samalla itseäni tutkistelin, mikä on minun tilanne, onko kaikki ok.
toivottavasti auttaa kysyjää.

^Tuttua^
Ikää on niin paljon ja vuosikausien suhde alkoholiin sekä rauhoittaviin… En tätä kuukauden pituista raittiutta vielä pidä minään. Ryhtiliikkeitä on tehty ennenkin päätöksellä, ettei koskaan enää. Aina sitä on sitten kuitenkin löytänyt itsensä tilanteesta, että alkoholi hallitsee liikaa elämää. Masennus ja itseinho kuuluvat tautiin kohdallani, varmasti monen muunkin.
En ole kuitenkaan mikään putkien juoja, mutta se kerta viikossa-kahdessakin on henkisesti niin kuluttavaa. Mitään nousuhumalan kivaakaan en ole vuosiin kokenut. Jotakin pakkotoimintaa ja vanhan mukavan etsimistä tuo kai on ollut.

Päihdelinkin keskusteluja luen paljon ja tunnistan monessa kirjoittajassa piirteitä itsestäni. Jollakin tavalla on tullut skeptiseksi näihin tarinoihin. Vähän sellainen olo, että odottaa sitä koskahan tuokin tyyppi putoaa. Muiden kautta peilaan näköjään itseäni. Kun ei ole itse onnistunut lopulliseen eroon päihteistä, ajattelee toisten olevan samanlaisia. Eivät kai nuokaan onnistu, kun en minäkään.

Itse olen katsonut parhaaksi, etten lue vähentäjien puolta ollenkaan. Se on tällaiselle enemmän sairaalle vaarallinen ympäristö.
Ärsyynnyn kun siellä porukka tsemppailee toisiaan kohtuukäyttöön. Tekisi mieli huutaa: ETTEKÖ TE HUOMAA, TEHÄN PETÄTTE VAIN ITSEÄNNE. Jos alkoholin käyttö on joskus ollut ongelma, on turha uskotella, että ikinä pystyisi sellaista kohtuukäyttöelämää.
Jo sen, että on yleensä kirjaantunut Päihdelinkkiin, pitäisi jotakin kelloja soittaa. Näin minä ajattelen, toki voin olla väärässäkin ja todennäköisesti olenkin.

Mutta kukin tavallaan. On hyvä ominaisuus, kun tänne voi kirjoittaa ajatuksiaan rekisteröitymättä. Minulle teki hyvää tuulettaa päätäni tänne. Tunnistan muuten itsessäni jotakin merkkejä juomisen valmistelusta. Ehkä tämä kirjoittaminenkin on sitä…
Kirjoitin tuonne ylemmäksi:
“En ole kuitenkaan mikään putkien juoja, mutta se kerta viikossa-kahdessakin on henkisesti niin kuluttavaa. Mitään nousuhumalan kivaakaan en ole vuosiin kokenut. Jotakin pakkotoimintaa ja vanhan mukavan etsimistä tuo kai on ollut.”

^^Sisältää oman alkoholiongelman ovelaa vähättelyä^^.
Minähän en ole määrällisesti juonut paljon ja se on lähinnä kosmeettinen haitta. Valepukki vauhdissa :open_mouth: Ei ehkä enää viime vuosina, mutta aiemmin kyllä. Ja olisi varmaan nykyäänkin, ellen eläisi parisuhteessa täysin raittiin ihmisen kanssa.

Mukava ja raitista vuodenvaihdetta kaikille. Itselleni sellainen raitis tulee. Vaaran paikka on ehkä loppiaisen aikoihin. Yritän luovia siitä läpi.

Luen myös juttuja ja etsin muutosta elämäntapoihihin. Moni näiltä palstoilta varmaan haihtuu, kun ei enää tarvitse kelaamisapua tai jospa on notkahtanut kunnolla. Löytyy täällä myös joitain ikiviisaita, joiden tarinointia lukisi useamminkin. Jotkut toiset hengaavat kai mukana yksinäisyyttään. Mutta sekin on ihan ok.

Seuran vaihtaminen livenä on juopolle aika tärkeää, iästä viis. Itseasiassa hetken yksinäisyyskin on tervetullut.

^ Show Me Your Friends And I’ll Show You Your Future - Legend youtu.be/IiZVMrfnN60

Tässä se lyhykäisyydessään on. Jos hengaa pitkätukkana parturin liepeillä joka päivä, fleda tulee varmasti leikatuksi, jonain päivänä !

Ja ittensä kaa kantsii tulla toimeen. Millä sitten töihin meneekin…

Niin tuttuja ajatuksia, niin tuttuja. Niin monia retkahduksia käyty läpi. Tällä hetkellä 57. raitis päivä menossa. Yhtä paljon kuin itselläni on vuosia mittarissani. Elämä, niin. Ei elämäni näin pitänyt mennä. Vihaan niin alkoholia, miksi ikinä sekaannuin siihen? Miksi olen suhtautunut niin välinpitämättömästi elämän rajallisuuteen, pilannut vuosia, vuosia…

Hei. Mun tiivis suhde alkoholiin on kestänyt 13 vuotta.12/2020 lopetin, ja täysin ilman alkoholia olen ollut nyt nyt tämän vuoden kesälomaan asti…toivon etten nyt kesän alun muutaman yhden päivän retkahduksen vuoksi menetä saavuttamaani. Vaara on oikeasti olemassa…Yksin olen yrittänyt raitistua.

Tässä sitä taas mennään. On takana ns pitkä retkahdus. On tämä on paskamainen, salakavala sairaus. Sekakäyttö alkoi 13-vuotiaana 1973. Viimeiset käyttövuodet 1992-94 meni benzoja, iv-opiaatteja opiaatteja ja viinaa. Onni potkaisi ja olin toipuva NAssa ja AAssa v1994-2001. Sitten työsuoritushumalassa vuoteen 2006, ryhmät jäi, en ehtinyt enää. 2006 tuli sairaalan eristyhuoneessa (fyysinen, tarttuva yleisvaarallinen sairaus) “koppikammo”, johon sain benzoa. Siitä alkoikin laillisilla resepteillä käyttö. 2015 lisäksi nivelkipuihin Tramadolia. Lääkäri ei tietenkään tiennyt nuoruuden päihderiippuvuuksista. 2015-2021 Taramadolia + pameja. Nyt sitten näiden lisäksi viikon verran viskiä. Oh-hoijaa, jospa lakkaiskin jo jaksamasta t. 62v nisti-holisti