Puolison riippuvuus toiseen

Mies oli yli vuoden raittiina. Kävi katkolla ja sieltä pääsi 1kk mittaiseen hoitoon hoitolaitokseen. Tässä muutaman päivän aikana tuli ilmi että hän on alkanut käyttää huumeita. Hänellä on selkä kipuja jonka vuoksi on syönyt kipulääkkeitä. Ei voi tehdä mitään fyysisiä hommia enään selkänsä takia. On ravanut lääkäreillä. Hän kertoi että kaikki alkoi siitä kun ei voinut enään käydä töissä ja rahat jatkuvasti tiukilla. Sai reseptillä kipulääkkeitä jotka eivät kuulemma auttaneet kipuihin. Rupesi syömään niitä enemmän kun on määrätty. No kuitenkin nyt menee niitä kotona ja kavereilla sitten jotain muuta. On sanonnut että katsellut itselleen yksiötä. Haluaa takaisin hoitoon. On käynyt kerran pyytämässä apua. Kuulemma ei mikään hyvä palvelu kun täytyy mennä kerran viikossa kusemaan purkkiin eikä pääse suoraan katkolle. Että mikä hoito semmonen oikee on. Hän pääsi ennen suoraan katkolle 2 viikoksi kun hän haki apua alkoholiongelmaansa. En oikein ymmärrä eikö huumeiden käyttöön ole samaa kaava hoidossa. Olemme muuttaneet kanta-hämeeseen ja täällä ei kuulemma ole semmosta katko paikkaa mikä uudellamaalla on. Olen hämmentynyt… Että mitä oikeen pitää tapahtua että pääsee sinne katkolle ja sieltä kautta hoitolaitokseen. Kauanko hänen täytyy käydä seuloissa. Sitten mietin sitä täytyykö niis seuloissa aina näkyä jotain vai ei. Että pääsee sinne hoitoon. Mies sanoi ku voi olla välil ettei ole käyttänyt mitää ja seulat puhtaat. Niin varmana hän mihkää pääse.

^ Kuntakohtaisia eroja(Nyt vuodenvaihteen jälkeen sote-alueet) voi tosiaan olla paljonkin tuossa päihdehoidossa ja siihen pääsyssä.

Jos ihan miehesi tilannetta miettii, niin ensinnäkin alkoholin vieroitusoireet voivat hyvinkin olla akuutisti hengenvaaralliset, jos on vähänkin reippaampi ränni takana. Opioidien(oletan, että näitä miehesi käyttää, koska puhuit kipulääkkeistä. Koskee kyllä monia muitakin huumeita) vieroitusoireet aniharvoin ovat. Vieläpä jos miehesi riippuvuus ei ole niin paha, että päivittäin pitäisi lääkkeitä/huumeita käyttää, niin eihän tuossa mikään armoton kiire ja hengenhätä sinne katkolle ole. Tietysti voi ajatella, että hoitoa on parempi saada ajoissa, eikä siinä vaiheessa, kun on jo ihan katuojassa, mutta katkoille tuppaa olla tunkua ja resurssit ovat mitä ovat, joten toki ne kiireellisemmät potilaat priorisoidaan ensimmäisiksi.

Toisekseen; opiodiriippuvuutta “hoidetaan” nykyään helposti lähinnä korvaushoitona ja siihen pääsy ei nykyisin ole enää kovinkaan kummoisten kommervenkkien takana. Hoidontarpeen arviointi toki tehdään, mutta enää ei välttämättä tarvita niitä kämmättyjä katkoyrityksiä ym., jotta hoitoon pääsisi. Purkkiin kuseskelulla selvitetään luonnollisestikin sitä, että käyttää opioideja oikeasti. Henk.koht. olen entisenä opioidiriippuvaisena sitä mieltä, että korvaushoito ei ole, eikä sen pitäisi olla mitään ensisijaista hoitoa. Joissakin tapauksissa se toki on täysin perusteltua ja paras ratkaisu. Suurimman osan kohdalla kuitenkaan ei, jos puhutaan suht nuorista ihmisistä, joilla ei ole vuosikymmenien huumehistoriaa ja reseptorit kärähtäneet lopullisesti.

Päihdehoidossa voi olla paljonkin parantamisen varaa ja usein onkin. Tätä en yritäkään kiistää. Noinkohan silti koko totuus on tuo, että pitää vain kusta purkkiin ja siinä se, semminkin, jos miehesi on käynyt vain yhden kerran siellä hoitoinstanssissa. Monet päihdeongelmaiset innostuvat valittamaan, että hoito on ihan paskaa, jos siellä ei heti hypitä juuri heidän pillinsä mukaan. Ei tämä tosin mikään päihdeongelmaisten yksinoikeus ole. Kovasti muodikasta se on muillakin valittaa julkisen terveydenhuollon surkeutta, vaikka todellisuudessa siinä hoidossa ei mitään isompaa vikaa olisikaan.

Puoliso käynyt kerran viikossa seuloissa. Edellisen kerran seulat oli puhtaat. Hänelle kerrottiin että käyt vain täällä terveyskeskuksessa seuloissa kerran viikossa. Puolisoni kertoi että alkoholia ei ole juonut tippaakaan. Hänellä on kokoajan kylmä. Sitten myös sanoi että ei hän pääse mihinkään hoitoihin koska hän on satunnais käyttäjä. Hän olisi vain halunnut saada jotai muutakin kun tuota kerran viikossa käyntiä. Vaikka edes tukihenkilön. Mutta ovat niin kuntakohtaisia asioita nämä.

Siitä on joku laki, että alkokatkolle pitää päästä 3pv sisään koska alkoholin vierotusoireet on hengenvaarallisia, kun taas huumeiden usein ei.

jostain lueskelin, että huumeongelmaisia kipupotilaita laitetaan korvaushoitoon, koska sieltä saavat sitten opiaattinsa valvotusti ja kivunlievitystä siinä samalla. puolisollasi on se hyvä, että kivut on todettu ennen huumeongelmaa eli häntä uskotaan kipuasiassa

opiaattejen korkea katukauppahinta ja nouseva toleranssi saattaa käydä kukkaron päälle jossain vaiheessa

onko AA ja NA ryhmät tuttuja? sieltä saa tukea ja tukihenkilöitä eikä liity julkiseen terveydenhuoltoon mitenkään