Pohdinta: erityiskorvattavat lääkkeet

Mielenterveyden teemaviikko/lomakekysymys:

Budjettisuunnitelmissa on kohta, jossa säästötoimenpiteenä ehdotetaan erityiskorvattavien lääkkeiden myyntiä vain kuukauden annos kerrallaan. Tämä on pirullinen juttu toteutuessaan. Se ensinnäkin lisää näiden kulut kolminkertaiseksi ja suurempi riesa on jatkuva kalenterin ja pilleripurkin seuraaminen, eikä jatkuvat apteekkimatkatkaan ole ilmaisia.
Liiton on reagoitava tähän, sillä hyvin monen jäsenen kelakortissa on 112.

Kela kortin merkintä 112 tarkoittaa erityiskorvattavia (100 %) psykoosilääkkeitä, jotka ovat edelleen kokonaan korvattavia. Ainoa muutos, jota tähän esitetään on, että näitä lääkkeitä jatkossa saisi vain kuukaudeksi kerrallaan. Nythän apteekista saa kolmen kuukauden lääkkeet kerrallaan. Omavastuuosuus on 4,50 euroa/lääke/ostokerta. Toki kustannus nykyiseen verrattuna kolminkertaistuu, mutta ei ole kysymys kovin isoista kustannuksista.

Mielenterveyden keskusliitto ry on ottanut kantaa yhdessä muiden potilasjärjestöjen kanssa esitettyihin merkittäviin heikennyksiin lääkekorvausasioissa. Hallituksen säästötavoitehan on n. 130 miljoonaa euroa ja tullee vaikuttamaan kaikkiin lääkkeitä käyttäviin kansalaisiin.