Pelivelkojen maksu, lama, työttömyys ja ulosotto

En ole vielä ulosotossa. Pelivelkoja on paljon, mutta pärjään vielä niiden kanssa. Sitten en pärjää, jos tulee työttömyyttä tai korot pomppaavat kattoon. Oikeastaan parinkin prossan nousu koroissa kaataisi korttitalon.
Kuinka ulosotto toimii? Laskin laskurilla, että kun saan käteen noin 2100 per kk, niin siitä menee vajaa 700 e ulosottoon. Se on ihan ok, mutta sitä vauhtia tuskin saan koskaan noin 55 tonnin lainoja maksettua.
Miten ulosotto suhtautuu siihen, että omistan perheen asunnosta puolet? Ei kai sitä voi pakottaa myymään, kun on vielä velaton kämppä ja halpa asua? Tulevat perinnöt ulosotto sitten varmaan veisi kaiken?

Kannattaa lukea tuolta ohjeet miten perintä etenee kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Ma … teneminen/

Korko tippuu lopulta ulosotossa EKP viivekorko + 7%. Nykyisin tuo korko on 7%. Ulosotossa velka vanhenee normaalisti 15 vuodessa.

Tuo yhteisomistusasunto on vähän kinkkinen homma. Jos puoliso pystyy lunastamaan sinun osuuden välttyy varmasti pakkomyynniltä.

minilex.fi/a/yhteisesti-omi … n-ulosotto

oikeus.fi/ulosotto/fi/index/vel … isuus.html

oikeus.fi/ulosotto/fi/index/vel … isuus.html

Moikka!

En itse ole ulosotossa, mutta sen tiedän että koti ei ole se ensisijainen, mitä lähdetään ulosmittaamaan, kerta palkkatulojakin löytyy ja velat ei ole mahdottomat. Lisäksi jos on perhettä, niin se varmasti vaikuttaa myös että koti ei ihan pienin perustein lähde alta. Tuo sinun velkasi on varmasti hoidettavissa ilman että tarvii asunnon menettämistä pelätä! Jos kuitenkin kävisi niin, että asunto uhkaa lähteä, on puolisolla ensisijaisesti mahdollisuus ostaa sinun osasi mikäli vaan se on taloudellisesti mahdollista- jos ei puoliso pysty lunastamaan, vasta sitten uo myy.
Ensisijaisesti kuitenkin kannattaa pyrkiä maksamaan velkoja ilman ulosottoa, mikäli se suinkin on mahdollista. Jos perintöä olet saamassa, ne ulosotto kyllä vie, ellet luovu niistä ja siirrä suoraan vaikka lapsillesi.
Jos näyttöä että olet lopettanut pelaamisen ja yrität hoitaa raha-asiasi kuntoon, niin jossain vaiheessa voi hakea takuusäätiöltä lainatakausta, mutta takaus taitaa olla max. 34000eurolle…

Onko työpaikan menettäminen tai pitkän lomautuksen uhka todellinen? Jos ei, niin ei kannata murehtia etukäteen. Mikäli tiedossa on, että työt saattavat pian loppua, kannattaa ottaa velkojiin yhteyttä jo etukäteen ja neuvotella maksuista, uskon että monet ymmärtävät ja neuvottelevat mielellään maksuista uudelleen- onhan se heillekin parempi kun että ulosoton kautta karhuaisivat rahoja vuosikausia.

Ja niin, olethan lopettanut pelaamisen? Se on se ensimmäinen askel- korttitalo sortuu varmasti jos vielä pelaat, mutta jos et, uskon että selviät veloista kyllä ilman ulosottoakin! Vaikka aikaahan se tulee viemään.

Työllistän itse itseni, tulot ovat epävarmat, mutta kun jo reilut 10 vuotta on mennyt suht hyvin, niin jotenkin olen niihin alkanut luottamaan. Nyt sitten kun korona myllää kaiken, niin on alkanut tulla huoli, että jos tulee paha lama. Mun työni on kuitenkin sellaista, että siitä on asiakkaiden helppo säästää.
Pelit on seis, mutta ikävä kyllä niitä repsahtamisia tulee silloin tällöin.
Jos nyt on lainaa 55 000, niin paljonko sitä olisi kun ulosotto alkaisi? Siinä ilmeisesti tulee aikamoinen siivu siihen päälle?

Realistiset maksusuunnitelmat perintätoimistojen kanssa voisi olla halvin ratkaisu? Riippuu tietysti miten paljon veloissa nimelliskorkoja. Perinnässä koroksi vaihtuu 7% kun 180 päivää on mennyt velan eräännyttämisestä. Pari-kolme kuukautta velka pitää olla myöhässä niin se menee perintään.

Suurin osa mitä itselle tuli ulosotosta velkojen päälle on maksamattomia korkoja. Lisäksi joutuu pari vuotta maksamaan joka lyhennyksestä noin 10% taulukkomaksun ulosoton kuluja riippuu maksusummasta.

Kävin lukemassa sun viestit reilu kahden vuoden takaa, oletko itse lukenut niitä? jos et, niin ehkä pitäisi, jospa se herättäisi… Silloin kirjoitit, että velkaa 35000, nyt summa onkin jo 55000e. Olit myös suunnitellut että tavoitteena saada velat maksettua vuoteen 23 mennessä :question: , no senhän nyt tietää ettei se tule onnistumaan. Mietippä, jos pelit olisi lopettanut jo silloin, voisit kohta olla velaton?

En halua syyllistää tai olla ilkeä, vaan toivon että itsekin ymmärtäisit että sun on oikeesti aika hakea apua, ihan konkreettisesti. Ennen kun pelit on loppu, ei ehkä edes kannata miettiä miten velat saa hoidettua, sillä lopputulema on, että ulosotto on varmasti edessä, oli töitä tai ei- ja sitten ei tarvitsekaan enää itse niitä murehtia… :confused:

Kyllä, muistan oikein hyvin kaksi vuotta vanhan viestin. Ja ottaa todella paljon päähän, kun en sitten silloin ollutkaan valmis lopettamaan. Nyt olis tavoite olla kokonaan velaton 2027. Avun hakeminen on hankalaa, en ole kertonut tilanteesta kenellekään. Jos homma ei nyt lopu, niin sitten on pakko.

Mä ymmärrän täysin sen, ettet ole halunnut kertoa tilanteestasi kenellekään, en ole minäkään kertonut… :blush: Joten en nyt ala siinä asiassa neuvomaan, kuinka ja miksi olisi hyvä kertoa… Väistämättähän se on sitten edessä, jos tilanteesi huononee.

Jos pelaat nettikasinoilla, laita niihin nyt ainakin estot, myös rahansiirrot voi kai estää trustlyn kautta ainakin :question: Ihan varmuuden vuoksi.
Mitäpä jos soittaisit noihin alla oleviin numeroihin? Löytyi tältä sivulta. Noissa ei varmasti kukaan tuomitse eikä tarvitse hävetä. Mutta kuten sanoin, pelkkä velkojen miettiminen ei varmasti riitä, vaan historian perusteella tarvitset apua myös pelaamisen lopulliseen lopettamiseen ulosoton välttääksesi. Uskon, että noista vois oikeesti saada apua ja neuvoja, molempiin asioihin!

Peluuri
on peliongelmissa auttava nimetön ja maksuton auttava puhelin, joka palvelee arkisin klo 12−18 numerossa 0800-100101, ruotsiksi maanantaisin. Palvelun tuottavat Sininauhaliitto ja A-klinikkasäätiö.
Velkalinja ja chat-palvelu
p. 0800 98009, arkisin klo 10-14 (maksuton). Palvelun tuottaa Takuusäätiö.

Joo olen samaa mieltä kun edellinen kirjottaja. Nyt otat itseä niskaperse-otteella kiinni ja haet jotain apua pikaisesti. Tahdon voima ei aiemminkaan pysäyttänyt velkaantumista eikä taida pysäyttää jatkossakaan “liikkuvaa junaa”.

Hieman ulosottoa tutkittuani sehän ei vaikuta ollenkaan kehnolta vaihtoehdolta. Ulosotto veisi multa vähemmän kuukaudessa mitä tällä hetkellä menee lyhennyksiin. Ja mitä harmia siitä muuten tulisi? Ei saa puhelinliittymää tai nettiliittymää (no mulla on jo), ei saa vuokra-asuntoa (mulla on oma, enkä usko että sitä vietäisiin), auton vuokraaminen tai hotellihuoneen varaaminen olisi hankalaa (ei haittaa), eikä saisi enää uutta lainaa (no sepäs on harmi).
Ja ennen kaikkea, jos antaisi mennä ulosottoon, niin loppuisi tämä rimpuilu ja stressi. Kuinkahan monta kertaa olen heräilly öisin, sydän hakannut ahdistuksesta, kun olen miettinyt tilannettani? Ulosotossa olisi homma pelattu loppuun, systeemin vietävänä, ei huolta enää.

Muistithan ottaa laskelmissasi huomioon kaikki ulosoton kulut. 55k Paukku paisuu kyllä ulosotossa aika paljon. Riippuu velkojien määrästä ja mitä ne velat on.

Lyhennyksiin sitten taulukkomaksut… ja korot juoksee. Se on lopulta aikamoinen maksettava jos nettopalkasta menee uo vaan 700e kk. Ekaan kahteen vuoteen ei kyllä kokonaisvelka paljon lyhene.

Hotelleita yms saa kyllä varattua, vaikka luottotiedoissa olisi merkintä.

Vaihtoehtona luottokortille on esim prepaid Mastercard yms. Niillä pystyy maksaa vaikka mitä samalla tavalla. Netti ja puh. liittymät saa yleensä pientä vakuusmaksua vastaan. Jos ei saa niin prepaidit toimii ihan samalla tavalla. Sillä ei ole toiminnassa mitään muuta eroa kuin että lataat itse saldoa etukäteen. Ei tule laskuja tai maksumuistutuksia. Dna rajaton prepaid älypuhelimeen on noin 23ekk.

En olisi ekana luottotiedoista huolissani, noin 400 tuhannella suomalaisella on merkintä, kansanedustajia myöten. Olisin enemmän huolissani tuosta tulevasta 10-15v ulosottohelvetistä.
Olet mahdollisesti persaukinen ainakin 10-15vuotta vaikka teet töitä. :cry:
Jos on vakituinen työpaikka niin merkintä luottotiedoissa ei hirveesti vaikuta elämään.
Toki täytyy huomioida että on hieman eri asia onko ulosotossa esim 2 tonnia vai 80 tonnia. Mistä merkinnät tullu ja velkasumma kokonaisuudessaan.

Ulosoton kurjuuden tajuaa vasta kun sen kokee itse. Uo ja luottotietojen menetys on pelihullulle sopiva ratkaisu, ainakin lisävelkaantuminen hidastuu.

"Ja mitä harmia siitä muuten tulisi? "

Niin, kuka nyt minkäkin asian laskee harmiksi. Kuten Jokuvaan kirjoitti, luottotietojen menetyksestä ei nyt ekana kannata olla huolissaan, vaan just siitä vuosikausien ulosotosta. Kannattaa muistaa, että ulosotto tulee kestämään kohdallasi varmaan ainakin 10 vuotta noilla lyhennyksillä ja siitähän ei sitten pääse eroon, vaikka haluaisi ja uo vie kaiken ylimääräisen sen suojaosuuden jälkeen, mitään ylimääräisiä suurempia hankintoja tai remontteja on turha siis suunnitella seuraavaan 10 vuoteen.

Positiivista toki on, että etpä enää voi velkaantua lisää. Muuta hyvää ei nyt ihan äkkiseltään sitten tulekaan mieleen…

-Uossa löytää velat yhdestä paikasta.
-Ei tarvitse yrittää pitää jotain kamalaa laskukasaa järjestyksessä.
Miten paljon tuohonkin menee tehokasta työaikaa?
-Oikeus vapaakuukausiin
-Kela hyväksyy uon pakolliseksi menoksi. Voi hakea tt-tukea jos ei muuten pärjää. Muut velkojen takaisinmaksut ei ole pakollisia menoja.

Onhan tuossa nyt selviä hyötyjä. :slight_smile:

oikeus.fi/ulosotto/fi/index/vel … ttaus.html

Just näin! En mä varta vasten aio hankkiutua ulosottoon, mutta jos se siihen menee, niin ei se ole katastrofi. Joskus se tuntuisi helpotukselta, kun oikein ahdistaa.
Miten muuten sellainen, että jos alkaa näyttää pahalta, niin voinko mä lahjoittaa osuuteni asunnosta puolisolleni, ja hän vain maksaa lahjaveron? Sitten pyydän vanhempiani tekemään testamentin, että mä en saa mitään, kaikki lapsille ja puolisolle. Voisiko noin tehdä?

Luulen, että jos lahjoittaa tai puoliso vaikka ostaa osuutesi asunnosta, se katsotaan velallisen epärehellisyydeksi ts että yrität ”piilottaa” omaisuutta velkojilta. Tässä pitää olla tarkkana ja kysyä viisaammilta neuvoa.

Testamenttia ei tarvita jos haluaa luopua perinnöstä. Se pitää tehdä kirjallisesti, tähän löytyy netistä pohjia tai ihan ammattilaisia tekemään tämä. Oleellista on, että perintöön ei saa koskea millään tavalla eikä tehdä minkäänlaisia toimenpiteitä, esim alkaa myydä perittyä asuntoa tms eikä saa määrätä, kenelle perintö sinun yli hypätessä menee.

”Perinnöstä ja testamentista luopuminen on laillista myös silloin, kun perillisellä on ulosotossa suuria velkoja eikä perillinen halua jako-osuutensa menevän velkojensa maksuun. Kukaan velkainen perillinen ei ole velvollinen ottamaan vastaan perintöä. Mikäli ulosottovirasto kuitenkin ehtii ulosmittaamaan perintöosuuden ennen luopumisilmoitusta, ei luopuminen sido perillisen velkojia, vaan hänen jako-osuutensa käytetään velkojien saatavien maksuun. Perintöosuuden ulosmittaus tapahtuu usein jo ennen perunkirjoitusta, minkä vuoksi velkaisen perillisen on syytä huolehtia luopumisilmoituksen tekemisestä heti perittävän kuolemasta tiedon saatuaan. Perittävän kuoleman jälkeen velkojia sitova luopumusilmoitus voidaan tehdä kuolinpesää hoitavan osakkaan lisäksi maistraattiin.”

UO siitä helppo, että siellä asiat rullailevat tasaisen varmasti omaan tahtiin. Uo:sta muistuttaa vain palkkanauha ja lauantaisin Suomi.fi:hin tuleva uo:n kuitti suorituksista.

Pari tarkennusta: vapaakuukausia ei saa, jos uo:ssa on elatusmaksuja. Automaattisesti viran puolesta saa 2 vapaakuukautta vuodessa vain jos ulosmittaus on ns. tulorajaulosmittaus. Muuten vapaakk pitää anoa ja syyn pitää olla todella hyvä. Vapaakuukausia saa vasta vuoden tai 1,5 v päästä…en muista nyt tarkkaan…

Olen varoittava esimerkki: 3 vuodessa velat kasvaneet uo:ssa 72000-> 102000e 400e/kk lyhennyksellä.

Suosittelen kaikille, jotka Facessa, liittymään ”Velallisten tukiryhmä VTR”. Siellä paljon tietoa perintätoimistojen kanssa veivaamisesta, velkojen, korkojen, kulujen kiistämisestä, juurikin näistä perintöjutuista ja vaikka mistä, minkä kanssa me persaukiset painitaan.