Päätös lopettaminen vs. vähentäminen

Heippa kaikille,

Ensimmäistä kertaa täällä ja mielenkiinnolla luen muiden tarinoita. Tuli tarvetta kirjoittaa ja pallotella, koska omasta lähipiiristäni ei tässä asiassa ole keskusteluavuksi (syyt myöhemmin) enkä koe että työterveyshuoltoa tarvitsee asiaan “sotkea” tässä vaiheessa.

Alkoholi on kuulunut - kuten monella muullakin täällä - elämään sieltä teinivuosista lähtien. Ystävien kanssa pidetyt illanvietot ja mökkireissut ovat aina olleet kosteita, joskin samaisten ystävien kanssa voidaan yhtä hyvin viettää vaikka joogaviikonloppua ilman alkoholia.

En koe juovani kovinkaan usein, keskimäärin ehkä kerran 1-1,5 kuukauden välein. Valtaosa kerroista menee oikein hyvin ilman minkäänlaisia morkkiksia tai katumuksia, siis sellaisia hauskoja iltoja mitä muistellaan vedet silmissä myöhemmin. Alkoholi ei myöskään ole aktiivisesti mielessä oikeastaan koskaan perusarjessa, juhlissa valitsen herkästi auton/holittoman linjan koska ei yksinkertaisesti siinä hetkessä tee mieli juoda. Elämä ei pyöri juomisen suunnittelun ympärillä, ja oikestaan liikuntaharrastus on esimerkiksi tärkeämpi kuin joka viikonloppuinen krapula.

ONGELMA joka on tullut kuvioihin viimeisen 5 vuoden aikana on n. kerran puoleen vuoteen tapahtuva “illan venähtäminen”. Eli, juominen jatkuu seuraavalle päivälle joko ilman unia jossain paikallisessa pubissa tai muuten vaan krapulapäivän tasotteluna joka venähtää kännin puolella. Erittäin konkreettinen esimerkki minkä takia kirjoitankin nyt on kulunut viikonloppu. Perjantai-sunnuntai vietettiin ystävien kanssa vuokramökillä erittäin kosteissa merkeissä, mutta sunnuntaina otin sitten järkyttävään krapulaan hieman “korjaussarjaa” joka lipsahti vahingossa humalan puolelle ja sitä kautta paikalliseen, jotta en häiritse puolisoa kotona. Mitään “tasureita” en normaalisti harrasta.

Haluaisin oppia ymmärtämään mistä tämä käytös johtuu. Aidosti pohdin, että koska tämä ei suinkaan ole jatkuvaa niin ihan ns. puhtaasta suoraviivaisesta alkoholismista ei ole kyse. Siitäkin on lähipiirissä kokemusta, ja en tunnista omia tunteita ja ajtuksia niistä kertomuksista. Mutta eihän tämä myöskään normaalia käytöstä ole.

POHDIN siis tällä hetkellä että voinko vielä jatkaa ns. kohtuukäytön-linjalla ja jollain tavalla varmistaa että näitä useamman päivän bendereitä ei tule vaan juominen olisi sitä “normaalia” ja hauskaa sen yhden illan, tai miksei vaikka sen mökkiviikonlopun pe-la illat. Mikä kullekkin on normaalia :smile:

KYSYMYS - Jos joku jaksoi lukea tänne asti ja on ollut vastaavassa tilanteessa ja päässy eroon tuonlaisesta käytöksestä, mitä teitte? Jos olisitte vastaavassa tilanteessa, yrittäisittekö pysyä kohtuukäytössä vai lopettaa kokonaan? Oma haasteeni on se, että kuitenkin pidän tuota juomista 1-1,5kk välein oikein mukavana tapahtumana ja sinänsä en haluaisi siitä kokonaan luopua. Vierastan absolutismia ellei se ole välttämätöntä, koskee siis ihan kaikkea kuten vaikka ruokaherkuista luopumista :slight_smile:

Kirjoititpa mielenkiintoisia @Marja90. Itselläni ei ole antaa vastauksia, koska omat kokemukseni ovat niin erilaisia (en pysty juomaan kohmelossa). Mutta jään kuulolle, toivotaan että muut kommentoivat! Kiinnostaa itseänikin.

Käytätkö koskaan alkoholia esim. kotona, ruoan kanssa tai muuten maistellen? Vai onko käyttösi harvakseltaan tapahtuvaa ja sitten sellaista iloista viihdekäyttöä ja juhlimista? (mistä olen itsekin tykännyt, mutta nyttemmin se on jäänyt eikä oikeastaan harmita)

Oma alkoholismini puhkesi kukkaansa 100% tasoittavien myötä ja liikakäyttö muuttui ongelmaksi. Jos pystyt kerran kerrasta lopettamaan juomisen yhteen iltaan, en näe syytä miksei alkoholi voisi olla osa elämääsi. Jos jatkat tasoittavien ottoa, syöksy voi olla nopea.

2 tykkäystä

Itselläni ei ole kokemusta vastaavasta, mutta jos jokin piirre omassa toiminnassa herättää huolestuneita ajatuksia, niin kannattaa niitä kuunnella. Niinkuin nyt teetkin. Jatkaisin itse ehkä ensin entiseen malliin, sillä erotuksella että esim. mökkireissun sunnuntaina korkki pysyisi visusti kiinni. Eli kotiinpaluupvänä on jo ehdottomasti paluu arkeen sen asian suhteen. Sitten jos se päätös ei sujuisi niin omalla tähänastisella kokemuksella olisin enemmän huolissani.

Hei @Marja90 ja tervetuloa palstalle!

Jos pidät krapularyyppyä ja kakkospäivän tissuttelua huonona juttuna, mutta et pysty niitä välttämään vaikka haluaisit, niin eihän päihdekäyttö ole täysin hallinnassasi.

Kuten @Projekti_0.0 tuossa sanoi ja mikä omakin kokemukseni on, niin tuo on sellainen tie, joka voi viedä nopeaan alamäkeen.

On hyvä, että pohdit asiaa. Mitään taikatemppuja ei kuitenkaan taida olla tarjolla, vaan näen kolme vaihtoehtoa:

  1. Päätät, ettet ota krapularyyppyjä ja pystyt pysymään siinä ja jatkamaan kohtuukäyttöä.

  2. Sorrut silloin tällöin tasureihin ja kakkospäivään vaikka tiedät, ettei niin pidä tehdä. Jos noin käy harvoin, se voi pysyä siinä, mutta voi johtaa tuhoisiin seurauksiin. Vähintään morkkiksiin.

  3. Lopetat alkoholinkäytön.

5 tykkäystä

Yksi ajatus tuli mieleen. Auttaisiko iltojen venähtämiseen, jos sopisit itsellesi jotain sitovaa ja toimintakykyä vaativaa menoa seuraavalle päivälle? Vielä vaikkapa kummilasten kanssa, niin pitää olla oikeasti raikkaana kuin avomaankurkku! :sunglasses: Itsellä ei ole tosiaan ollut tapana korjailla, mutta krapulat ovat olleet voimallisia - ne eivät ole haitanneet ketään, koska asun yksin ja olen potenut voinnin kotona itsekseni. Helppoa kuin mikä! Ja samalla melkoinen sudenkuoppa. (Oli mukava päästä eroon.)

Myös minun rankka alamäkeni alkoi, kun aloin juoda tasoittavia. Se jäi päälle ja välillä käyttö on päivittäistä, kun on (muka) tasoiteltava. Neuvoisinkin ensimmäisenä lopettamaan heti sen tasoittelun. Jos se ei onnistu, ottaisin alkoholiongelman paljon vakavammin. Kovasti tsemppiä❣️

@Marja90 Jotenki mä näkisin, että kyllä sä varmasti pystyt tuohon kohtuukäyttöön. Sellasta kyllä suosittelen, että älä ota joka viikonloppu eikä ainakaan liian usein noita kahdenpäivän ryyppy viikonloppuja kannata harrastaa, muutoin se äkkiä altistaa siihen, että krapulaan pitää ottaa niitä tasureita mikä harvoin ja harvalla pysyy “lapasessa” toi tasoittaminen on “kirurgin” tarkkaa työskentelyä😁 Mutta se mikä siihen tasuri taipumukseen on johtanut, niin saattaa olla että alkoholista on jonkin asteinen ongelma tullut vaikka nyt mistää suoraviivaisesta alkoholismista voikaa puhua, ainakin itselläni huomasin, että jossain välissä ku noi tasurit astui kuvioon mukaan, niin suhtautuminen alkoholiin oli muuttunut ja kroppa jollain tavalla “tottunut” alkoholiin. Sitte siitä voi myös tulla vähä niinku tiedostamattakin sellanen selvitymiskeino, että ku on oikeen paha krapula, niin pääkoppa ikäänkuin muistaa, että alkoholi siihen viimeksikin auttoi, niin nytkin siihen pitää alkoholia ottaa.
Se mitenkä siitä pääsee eroon tai ainaki itse olen päässyt tai ei ainakaa niin usein tuu noi tasurit kuvioon mukaan, on se että vaikka kuinka tekis mieli ottaa tasureita ja vaikka kuinka tuo pää ja mieli yrittää ohjata sen alkoholin pariin, niin senkun tiedostaa ja yrittää pitää mielessä että ei se todellisuudessa mitään auta, niin sitä pystyy “taistella” mielitekoa vastaan.
Tai yks on vaikkapa lauantaina krapulassa, että asettaa targetin jonneki vasta illalle, että klo18 voin ottaa oluen, jos sillon vielä mieli tekee. Voi olla että iltaan mennessä se ajatus onki muuttunut, että ei huvitakaa ottaa sitä olutta enää tai näin ainaki mulle on käynyt joskus😁

1 tykkäys

Puhut asiaa. Audit-kyselyssä ei turhaan kysytä kakkospäivien korjaamisesta / tasottamisesta. Sitä pidetään nykytiedon valossa yhtenä riippuvuuden indikaattorina.

1 tykkäys