Opamox, auttakaa ymmärtämään tämä lääke

Hei vain kaikille. Tarvitsisin neuvoa ja apua.

Pohjatieto:

Kaksi vuotta sitten tapahtui todella ikäviä asioita. Vasta 6kk sitten aloin saamaan apua kun tajusin aktiivisesti hakea, enkä tyytynyt vähättelyyn.

Alkuperäiset oireet:

Valtava ahdistus ja keskivaikea masennus. Jälkimmäinen diagnosoitu jo pari vuotta sitten kun asiat tapahtuivat.

Ahdistus on sitä että pyörin päiväkaupalla ympäri asuntoa koska mikään ei auta. Vaihtoehtoisesti saan ahdistuskohtauksia, jossa kouristelen ja itken maassa.

Normaalitila on se että kokoajan ahdistaa enkä oikein pääse siitä eroon, mutta pystyn elämään, en kovin laadukasta elämää.

Hyvä tila on se että olo on lähes normaali. Tätä on todella harvoin.

Opamox:

Sain alunperin päivystyksestä purkin ja minut ohjattiin mt-puolelle. 1-2 kpl tarvittaessa.

Määrätty määrä päihdyttää ja en tykkää siitä. Parissa kuukaudessa käyttö meni siihen että huomasin pienemmän annoksen kerran päivässä pitävän minut hyvin tasaisena. Sain ajettua sen 7.5 mg per päivä ja sillä pärjäsin. Todellinen käyttömäärä jos lasketaan nämä “tarvittaessa” tilanteet mukaan on sitten varmaan 10mg per päivä keskiarvolla.

Muutin uudelle paikkakunnalle. Otin heti mt-puoleen yhteyttä ja aloitin taas psykiatrisella hoitajalla käynnit ja kävin kuuntelemassa vähättelyä sekä tarinaa arjen ahdistuksesta… Kun tuli aika uusia resepti tapasin normaalin ylilääkärin. Hän uusi reseptin ja vähensi annostusta 7.5 mg päivä eli otti sen “tarvittaessa” elementin pois.

En myöskään saa haettua uutta purkkia kuin 2:n kuukauden välein. Se ei riitä. Käytölläni purkki kestää 1.5 kk. Yritin neuvotella asiasta mutta taisin saada riippuvaisen ihmisen leiman. Lisäksi päätettiin lääkärin puolelta että lääkitystä aletaan lopettamaan.

Nyt olen muuttanut takaisin paikkakunnalle, jossa hoito aloitettiin. Tein tämän kunta-kikkailun töitten takia koska oli pitempi työkeikka toisella puolella Suomea.

Lääkityksen muuttaminen yhdistettynä leimaan ja vähättelyyn, sai korttitaloni luhistumaan, eli se hyvä työ mitä olin itseni kanssa saanut aikaiseksi tämän 6 kuukauden aikana taidettiin vain pyyhkiä pois. Lisäksi meni työt vituiksi heti tuon päätöksen jälkeen, lopetin työt ja sattumalta tuli ahdistavia asioita elämään lisää.

Jouduin syömään enemmän kuin minulle on määrätty. Olen ollut todella ahdistunut enkä tiedä mihin lääkkeet on kadonnut. Koskaan en ole syönyt enempää kuin sen 30 mg vuorokaudessa. Uutena asiana on se että olen ollut kuukaudesta 10 päivää ilman lääkettä, koska olen yrittänyt säästellä niitä, jotta riittää ns. tarvittaessa. Mutta siis nyt on mennyt melkein koko purkki kuukaudessa, joista 10 päivää kokonaan ilman.

Minulla on lääkkeet loppu ja pelottaa ettei niitä uusita koska vielä pitäisi olla kuukausi ilman ennen kuin saan uuden purkin hakea.
Minulla on kuitenkin psykiatrisella sairaanhoitajalle aika perjantaina, missä pyydän että keksikää nyt hyvät ihmiset jotain apua minulle.

Tämä on elämäni ensimmäinen kerta Opamoxia tai muita rauhoittavia. Ymmärrän perusteet: Se on vain oireisiin, koukuttaa, ei loppuelämän lääke.

Voitteko auttaa minua ymmärtämään mikä tämä lääke nyt on ja miksi se on näin demoni? Olenko todella nyt riippuvainen kun kuvittelen että tämän lääkkeen avulla elämänlaatuni on huomattavasti parempi?

Mitä minulle tapahtuu jos syön tätä pitkään ja onko 7.5-10 mg päivässä keskiarvolla todella niin paljon että sitä ei voi minulle antaa 6 kuukautta pitempää?

Eikö oireita poistamalla voi myös käsitellä asioita ja sitä kautta parantua? Luulin että olen tehnyt sitä nyt useita kuukausia mutta olenko ollut rauhoittava-pöllyssä vain ja kuvitellut kaiken?

Hitto että hitottaa tämä tilanne. Kaikki oli niin hyvällä mallilla ennen kuin sitä alettiin mielivaltaisesti vähentämään.

Miten esitän tämän asian perjantaina sairaanhoitajalle, kuka toivottavasti sitten konsultoi minua aiemmin hoitanutta psykiatria.

PS. Terapia ei ole vielä alkanut. B-lausunto jäi saamatta koska muutin. SSRI lääkkeisiin en ole vielä suostunut.

Kyseessä on maamme miedoin rauhoittava lääke (ja annoksesi on hyvin pieni) mutta julkinenpuoli on lähivuosina käytännössä demonisoinut aivan kaikki bentsot ja pääpiirteittäin ne pyritään ajamaan kaikilta potilailta alas jos vain suinkin mitenkään mahdollista.

Perimmäinen syy tähän toimintaan/linjaukseen on RAHA koska bentsot ovat puoli-ilmaisia eikä niitä määräämällä kukaan tienaa yhtään mitään. Potilaille määrätään huomattavasti mieluummin uudempia ja kymmeniä kertoja kalliimpia lääkkeitä (ja joiden riippuvuus/haittavaikutusprofiilikin on paaaaljon isompi).

Varaa ihmeessä aika jollekkin kokeneelle yksityiselle psykiatrille Mehiläiseen, Pihlajalinnaan, Aavaan tai vaikka Terveystalolle. Siellä lääkäri kyllä ymmärtää tilanteesi ja tämän älyttömän rauhoittavien kanssa vääntämisen turhuuden.

Selkeästi oksatsepaamin käyttösi ei ole addiktiivista väärinkäyttöä, keskimääräinen tarvittava annos on käytännössä kirpun kokoinen ja lääkkeen hyödyt vaikuttavat paljon haittoja suuremmilta joka on tässä ehkä se merkittävin asia kaikista.
Mutta se on kyllä harvinaisen totta, että taustalla olevat ongelmat kannattaa pyrkiä terapian (tai jollain muulla tavoin) ratkaisemaan ettei sitä Opamoxia tarvitsisi ihan kuitenkaan loppuikäänsä popsia…

Liittyen ensimmäiseen viestiini. Minulle uusittiin resepti heti seuraavana päivänä. Näkemättä, pelkän pyynnön perusteella.

Nyt minulla on kaksi reseptiä. Yksi 7.5 mg Opamoxia per päivä ja toinen 7.5 mg tarvittaessa kerran päivässä eli max 15mg yhteensä.

En halua sanoa että tässä on ollut kaikenlaista. Mutta sanon. Perheessä yksi ihminen tekee kuolemaa syöpään, oma terveys reistailee fyysisesti eikä keksitä mikä on, kyseessä on oikea fyysinen vika ihoon liittyvä enkä siis keksi tätä päästäni. Lisäksi muutakin, en jaksa liikaa luetella ettei ole liian tunnistettavaa tekstiä.

Soitin hoitopaikkaani, että voinko väliaikaisesti nostaa annosta edes vielä yhdellä 7.5mg per päivä että selviän tästä pahimmasta kun pitää kohdata ja olla kuolevan perheenjäsenen kanssa.

En kuulemma saa ettei toleranssi kasva. Tarkoitus olisi pikimmiten vaihtaa lääkitys toiseen ahdistusta poistavaan.

Vissiin tarkoittaa SSRI, en tiedä. Ongelma on etten suostu syödä sitä lääkettä ennen kuin minut on diagnosoitu, että onko se tämä lääke nyt varmasti minulle oikea. Olen käsittänyt että sillä on valtavasti pahempia haittavaikutuksia kuin nykyisellä lääkkeellä.

En vaan jaksaisi käyttää energiaa noiden lääkäreiden kanssa tappeluun. Tosi ahdistavaa tämä lääkepelleily.

Moi! Olisi tärkeää löytää ahdistuksesi kaikki juurisyyt ja tiedostaa ne, silloin niiden työstämisen aloitus usein helpottuu. Mainitsit terapian, toivottavasti saat B-lausunnon sitä varten. Bentsot on oman kokemukseni mukaan hyvä pitää vain väliaikaisena ratkaisuna jos on aivan pakko. Sellaisen vaikutelman kyllä tekstistäsi sainkin, ettet niitä kai lopun ikääsi ajatellutkaan syödä. En suosittele kenellekään SSRI -tai SNRI-lääkkeitä. Etenkin kun kerrot selkeitä syitä pahalle olollesi, niin on luonnollista myös tuntea sillon erilaisia tunteita, eikä niitä tunteita ole tarpeen yrittää poistaa kokonaan ja vieläpä jollain kemikaalilla. Siksi terapia ja työskentely oman itsen kanssa on mielestäni tärkein eheytymisen väline kun miettii tulevaisuutta, vaikkakin on hyvä tietää koska terapian aloitus on “oikea-aikaista”.

Bentsojen määräys etenkin kunnallisella puolella tuntuu tosiaan muuttuneen juurikin melko Opamox-keskeiseksi, ainakin täällä missä itse asun. Itse en kuitenkaan haittojen takia tue bentsojen syöntiä aivan pakollista aikaa pidempään. On omakohtaista kokemusta, eniten Rivatrileista, ja haittoja pitkäaikaiskäytössä minulla olivat esimerkiksi muistin selkeä heikkeneminen, äkkipikaiset valinnat ja lopulta ahdistuksen selkeä paheneminen kaikkine käytösvaihteluineen jne. Lista on melko pitkä… Huomasin kyllä muutoksen itse ja läheiseni mainitsivat siitä useasti, mutta aloin ymmärtää tilanteeni vakavuuden/todellisen riippuvuuden vasta kun olin jo “lääkärin määrämässä” koukussa… En juurikaan puhunut hoitohenkilöstölle lääkityksestä tai mitenkään painottanut sitä, joten siksi he eivät saaneet kai vaikutusta minkäänlaisesta liika/väärinkäytöstä kohdallani. Riippuvuus tulee salakavalasti ja sen tunnistamisessa kysytään sitä itsetuntemusta.

Toivottavasti asiasi selviää parhainpäin. Toivon myös, että löydät ja tulet vielä käyttämään todellisia keinoja (lääkkeiden sijaan) olosi parantamiseen. Kaikki on sinussa itsessäsi ja vain sinulla on avaimet oman elämäsi muutokseen. <3

Luonnon masennuslääke - https://nuvialab.com Olen ollut uniongelmainen ja ajoittain masentunut jo esiteinistä asti. Ystäväni suosituksesta päätin kokeilla Restilen-valmistetta ja olen ollut todella tyytyväinen. Unenlaatu on parantunut enkä ahdistu enää yhtä herkästi. Käytän tuotetta ensisijaisesti masennuksen ennaltaehkäisyyn.