Olen huolissani veljestäni

Veljeni on ollut kohta raittiina vuoden. Sitä ennen käytti noin puolivuotta amfetamiinia suonen sisäisesti ja kaikkea mahdollista. Hällä on muutaman vuoden ikäinen poika ja avovaimo.
On käynyt ryhmissä mutta nyt on alkanut jättäytyä niistä pois eikä oikein mielellään lähde niihin kuin harvoin. Ennen kävi aktiivisesti.
Saanut rahaa paljon ja kertoi avokilleen että oli käynyt mielessä käyttämään lähteminen. Tuhlannut rahat jonniinjoutavuuksiin. Luulen että sen takia ettei raha polttele taskuissa ja tule mielitekoa .
Kertonut kiukuspäissään ja uhkaillut milloin minkäkin syyn varjolla että jos ei saa sitä ja tätä ja tuota niin sama on sitten lähteä käyttämään. Nämä puheet yleistyneet nyt vuodenvaihteen jälkeen.
Meillä sukulaisilla on sellainen veikkaus, että hän sortuu käyttämään aineita ennen kesää. Ei halua keskustella aineiden käytöstään eikä halua jatkaa pissakokeissa käyntiä. On levoton ja suuttuu herkästi. Arvellaan tämän johtuvan mieliteoista.
Tuo puolivuotta oli yhtä helvettiä kun käytti aineita. Uhkaili ja kiristi silloin ja käännettiin hänelle selkä. Silloin vasta ymmärsi hakea apua kun jäi yksin .
Jos nyt lähtee käyttämään niin tehdään sama juttu.
Ei ole osannut pyytää anteeksi käytöstään kun käytti ja arvellaan että se on yksi syy miksi ei käy ryhmissä . Siellähän taitaa tulla eteen se että pitäisi pyytää läheisiltä anteeksi ja hän ei sellaiseen taivu.
Yrittää kuumeisesti kehittää päiviinsä sisältöä ja se näyttää ulospäin hyvin kaaottiselta. Yrittää aloittaa urheiluharrastusta mutta kaikki me tiedetään että tekee sen ettei aineet pyörisi mielessä niin paljon ja on sen itsekin sanonut.
Vähän näyttää siltä, että vauhti kiihtyy kunnes tulee seinä vastaan ja käyttö alkaa uudestaan. Sellaisia merkkejä on ilmassa aika vahvasti.
Olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon aineet pyörii hänen mielessään mutta ei sitä voi siltä kysyä. Hermostuu ja jättää vastaamatta.
Tuo puolivuotta kovetti minut ja teki minut kyyniseksi hänen suhteen. Itseni ja perheeni takia toivon ettei juttu toistu. Sitten saa taas pelätä millä milloinkin uhkailee ja ilmestyykö oven taakse kinuamaan rahaa tai syötävää.

Hei Fincoco.

Et kerro minkä ikäinen veljesi on. Itsellä tytär joka käyttää kannabista ja bentsoja. Hänellä kaksi veljeä. Käyttöaika on raskasta kaikille, huoli ja murhe tulee kokoajan päälle. Veljet murehtii omalla tavallaan. Miten käänsitte veljellenne selän, ettevastannut puheluihin, nähneet vai mitä? Kuinka nopeasti tehosi niin, että lähti hakemaan apua? Itsellä pohdinnassa tuo sama jos se herättäisi ennenkuin aina syvemmälle joutuu. Oma jaksaminen loppuu myös.

Voimia teille, kovin kuulostaa kieltämättä vauhdin kiihtymiselle.

Tirppana

Hei,

Itse pyrkisin tuomaan esille elefantin huoneessa vaikka veljesi ei halua sitä nähdä tai myöntää sen olemassaoloa. Veljesi ei selkeästi ole päässyt yli aineista ja petailee niiden käyttöä. Hän varmaan painii sen kanssa, että osittain tietää käytön aiheuttavan harmia, mutta haluaa sitä silti. Kirjoitit, että sinua kiinnostaisi tietää paljonko veljesi ajattelee käyttöä, uskaltaisin veikata, että jatkuvasti.
“Uhkaillessaan”, että sama se on käyttää tms. voi hänelle todeta, että hänen asiahan se on mitä elämällään tekee.

Jos olet halukas, voisit yrittää rauhallisesti kertoa olevasi huolissaan hänestä ja hänen tilanteestaan. Kertoa, että koet hänen ryhmistä pois jättäytymisen huolestuttavana ja kysyä miksi hän ei siellä enää halua käydä. Muistuttaa käyttöajan negatiivisista asioista. Todella varovainen saa olla, että toinen suostuu kuuntelemaan eikä koe itseään syytettävän. Ihminen yleensä kuuntelee helpommin, jos asiaa lähestyy ymmärtäväisestä näkökulmasta ja tosiaan huolen kera, sekä muistuttaa avun olemassaolosta jos sitä haluaa ottaa vastaan. Hänen olisi paljon helpompaa pyrkiä nyt henkisesti eroon kun ei ole käyttänyt hetkeen. Voi toki olla, että hän tarvitsee muistutuksen siitä, kuinka hirveää käyttöaika oli. Toki veljesi voi olla niin kierroksilla jatkuvasti, ettei kykene tai halua kuulla mitään.

Käytön alkaminen uudestaan on hyvin mahdollista ja siihen kannattaa yrittää varautua. Hienoa, jos teillä läheisillä on jo omat rajanne tiedossa ja pidätte niistä kiinni.