Aikanaan luin paljon alkoholismiin liittyvää kirjallisuutta eli tavallaan se oli sitä kuivahuikka-aikaa. Näin suurina linjoina voidaan alkoholisteista sanoa seuraavaa:
-
Perintötekijät altistavat. Kaikki perinnöllisesti alttiit eivät ole alkoholisoituneet, mutta ilman perintötekijöiden vaikutusta on alkoholisoiduttu. Kaikista tulee alkoholisteja, jos juovat riittävän kauan, mutta aika on yksilöllinen vaihdellen puolesta vuodesta kymmeneen vuoteen eli reseptorit tottuvat alkoholiin, kun niitä pommittaa tarpeeksi kauan.
-
Alkoholismi ei liity suoraan ammatteihin pl enemmän alkoholisteja on runsaan vapaa-ajan mahdollistavissa tehtävissä kuten merimiehissä ja taiteilijoissa. Useissa työläisammateissa juodaan muuten vähän - sähköasentajat ovat vähiten alkoholia käyttävien joukossa.
-
Alkoholistit yleensä - eivät aina - välttävät vastuunalaisia asemia. Työkulttuurin muuttuessa alkoholikielteiseksi 80 -luvulla ja viimeistenkin linnakkeiden kuten mainostoimistojen työkulttuurin muuttuessa 90 -luvulla on alkoholistien ollut entistä vaikeampi nousta johtavaan asemaan.
-
Alhainen pettymysten sietokyky noin keskimäärin. On toki viimeisen päälle sitkeitäkin alkoholisteja, jotka eivät hevillä periksi anna.
-
Lyhytjännitteisyys, joka on toisaalta myös alkoholin aiheuttama piirre. Jos raitistuu tästä piirteestä on mahdollista päästä eroon; esim. “Lande” Lindfors loi merkittävän tiedeuran Saksassa raitistuttuaan.
-
Nukahtamisvaikeudet. Alkoholistien lääkityksen tarve nukahtamiseen on ei-alkoholisteja suurempi. Riittävän kauan juomatta olleet alkoholistit taas, keskimäärin, näkevät REM -unta ei-alkoholisteja enemmän.
ELI
Ei ole olemassa mitään alkoholistityyppiä vaan voitaisiin laajan tutkimuksen avulla vain löytää esim. faktorianalyysin avulla erilaisia (toisiinsa nähden päällekkäisiäkin) alkoholistiryhmiä kuten erakkoalkolistit, yhdistävät renkaat (toimivat useissa sosiaalisissa verkoissa ja ovat pelimiehiä naisten suhteen), yhdessäolojohtajat (esim. yrittäjiä tai usein eläkkeellä olevia kaupunginjohtaja/professoritasoisia virkamiehiä, jotka seuramiehinä tarjoavat mielellään). Oikeastaan ainoita kaikkia yhdistäviä tekijöitä voivat olla reseptorien mukautuminen alkoholiin sekä nukahtamisvaikeudet selvänä usein juovilla alkoholisteilla - tuurijuoppoja nämäkään eivät välttämättä koske.