Mitä mieltä Minnesota-hoidosta?

Ajattelin laittaa uuden topicin kyseisestä hoidosta, kun se voimakkaana näilläkin sivuilla esiintyy. Mitä te olette siitä mieltä, että hoidossa olevan ihmisen kaikki ongelmat johtuvat alkoholismista. Kyseissä laitoksessa ei esim. tunneta masennusta, paniikkihäiriötä, maanis-depreevisyyttä tai skitsofreniaa. Hoidon käyneitä kuulemalla ja itsekin läheisenä viikonlopun kyseisessä laitoksessa viettäneenä voin vain ihmetellä asiaa. Potilas joka menee sinne hoitoon, niin kaikki lääkkeet mitä hän on tähän mennessä sairauksiinsa syönyt otetaan kerralla pois. Nyt puhun siis mielialalääkkeistä. Kun potilas esittää esim. paniikkihäiriö-diagnoosia, vastaus on "sulla on krapula,kyllä se menee ohi. Sama vastaus on kaikissa mielenalueen liittyvissä lääkityksissä. OK. Henkilö jättää sitten esim. kaksisuuntaisenmielialahäiriön tai skitsofreniadiagnoosin jotka molemmat ovat psykoottistason sairauksia lääkkeet ottamatta. Tottakai hän alkaa sekoilla ja tulee harhoja ja ahdistava olo. Kommentti onkin seuraavaksi, että sulla on krapula nyt noista lääkkeistä. Laitoksessa on yksi terveydenalan henkilö töissä ja hänkin on lähihoitaja. Lääkärin tarkastuksen suorittaa yksityinen terveyskeskuslääkäri ja tähän lausuntoon he vetoavat. Lääkkeet pois, ei vähennystä eikä hiljalleen alaslaskua vaan matto alta heti. Sitten näitä potilaita menee takaisin mielenterveystoimistoon laittamaan lääkityksensä kohdalleen, oltuaan ensin “hoidon” jälkeen suljetulla muutaman viikon. Jos syöt esim SSRI-lääkkeitä et laitoksen mukaan ole raitis. Jos otan yhdenkin Imovanen ennen nukkumaan menoa , olet retkahtanut ja sinun on aloitettava alusta. Lisäksi laitoksessa on ollut paljon holisteja, jotka ovat saaneet raittiutta AA:ssa esim. 5 vuotta, paras kuulemani oli Kokkolalainen kaveri joka oli ollut 28 vuotta raittiina AA:n avulla, oli retkahtanut ja mennyt minneen. Kaverit kertoivat että kun nämä henkilö tulevat “hoidosta” pois, niin silmät ovat suurella ja puhuvat etteivät ole koskaan raittiina olleetkaan. Meillä pääkaupunkiseudulla on useita hoidon käyneitä joita tunnen, mutta ovat joutuneet kuitenkin turvautumaan lääkärin apuun. En halua loukata hoidon käyneitä tai laitosta, mutta ongelmia mielestäni voi olla muitakin ihmisellä kuin alkoholismi. Jos itse otan stilnoctin tai imovanen tarvittaessa en mielestäni ole todellakaan retkahtanut. Kommentteja!!!

Tuliko tuo vuodatus väärään osoitteeseen?
Vastaukset saat osoitteesta www.minnesota-hoito.fi

Ei sinne kannata soittaa, kun siellä ei ole lääkäriä. Eihän alkoholisti voi vastata kenenkään lääkityksestä vaikka olisi kuinka vastaava päihdeterapeutti. Kysyin vain mielipidettänne.

Kuulostaa aika hurjalta tuo aloittajan kertomus. Mä en ole ollut minnessota-hoidossa, olen ollut myllyhoidossa. Ne kyllä tuon asian suhteen eroavat toisistaan, vaikka niillä on sama pohja. Myllyssä kyllä tunnustetaan psykiatriset sairaudet ja sallitaan niihin määrätty asiallinen hoito. Riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä ei kuitenkaan hoidon aikana sallita. Ne tulee lopettaa kuukautta ennen hoidon alkua ja asia varmistetaan virtsanäytteellä tulopäivänä. Mikäli virtsassa on ko. aineita, ohjataan potilas takaisin siviiliin ja vieroitushoitoon. Lääkkeiden käyttöä ei edes ehdoteta lopetettavaksi kertaheitolla. Kalliolan kilinikalla on oma lääkäri, joka tekee tulotarkastuksen ja on käytettävissä tarvittaessa myöhemminkin. Lääkäri pitää myös hoidon aikana luentoja päihderiippuvuudesta ja varsinkin alkoholin vaikutuksista elämistössä. Nuo luennot pohjautuvat Suomessa hyväksyttyyn päihdelääketieteeseen, ei mihinkään uskomushoitoon. Alkoholismihan on sairaus tautiluokitustemme mukaisesti. Tuo luokitusjärjestelmä on kansainvälinen, ei mikään “jenkkikeksintö” kuten joku aikaisemmin sanoi. Klinikalla työskentelee myös sairaanhoitajia, jotka jakavat/antavat klinikan lääkärin määräämät lääkkeet potilaille. Jos jotain akuuttia sattuu, potilaat viedään kunnan terveyskeskukseen. Klinikalla on myös psykologin ja sosiaalityöntekijän koulutuksen saaneita työntekijöitä, sekä päihdeterapeuteilta edellytetään koulutusta oman päihde- tai läheiskokemuksen lisäksi. Olin hoidossa vuonna 2005 ja sinä vuonna Helsingin kaupunki oli suurin Kalliolan asiakas. Sekin jo kertoo siitä, että kyse ei ole huuhaa-hoidosta, vaan yleisesti tunnustetusta ja kontrolloidusta toiminnasta.

Näin minulle on kerrottu vuonna -05 siis. Tämä kertomukseni perustuu siihen tietoon. Kuten sanoin, en tiedä minnessotasta mitään. Ketjun aloittajan kertomuksesta en tunnista omaa hoitopaikkaani ja tämän pyydän kaikkien huomioivan kun vierailette minun ketjussani, jossa on otsikkona molemmat.

avominne.fi/avominewww/tekst … avi_id=224
Ja minnesota-hoito.fi/

Lukemalla tiedätte enemmän.
Olen käynyt hoidon, joten tiedän tuon aloituspuheenvuoron olevan kaikkea muuta, kuin asia tietoa. Mm. jokaisella Minnesota-hoidon asiaakkaalla on lääkäri käytettävissä koko hoidon ajan.

Lainaus Minnestä:

[i]Minnesota-Hoito on hoitomenetelmä, joka on kehitetty USA:ssa Minnesotan osavaltiossa 40-luvun lopulla Willmarin valtionsairaalassa. Minnesota-Hoito on kautta aikojen menestyksekkäin alkoholismin ja/tai sekakäytön hoidossa käytetty hoito. Minnesota-Hoidon perusperiaatteet ovat:

-Alkoholismi on sairaus
-Tervehdyttämisohjelman ovat alkoholistit itse tehneet alkoholisteille.
-Alkoholistit itse ja pitkän aikaa yhdessä alkoholistin kanssa eläneet henkilöt omaavat syvimmän tiedon sairaudesta, ja näin ollen omaavat parhaat edellytykset Minnesota-Hoidon mukaiseen hoitotyöhön.
-Hoidossa on välttämätöntä kokonaisvaltainen ihmiskäsitys.
-Hoidossa oleva alkoholisti on potilas, jota kohdellaan kunnioituksella ja myötätunnolla. Hoitokeskuksessa tulee vallita avoin, rehellinen, rakastavainen ja turvallinen ilmapiiri.

Minnesota-Hoito alkaa 4 viikon pituisella intensiivisellä hoitojaksolla. Hoitoaikaa voidaan tarvittaessa pidentää potilaan tarpeen mukaan. Hoitosuunnitelmassa painotetaan ajankäytön suhteen seuraavaa:

-Potilaan on saatava kokea raittius.
-Potilaan on saatava aikaa sopeutua terapeuttiseen ympäristöön ja sen kokemiseen.
-Potilaan on saatava aikaa tiedon hankkimiseen ja työskentelyn aloittamiseen oman itsensä kanssa.
-Potilaan on saatava aikaa aloittaa itsensä muuttaminen.

Luonteenomaista Minnesota-Hoidolle on yksinkertainen perusnäkemys ihmisestä ja hänen päihderiippuvuudestaan. Asiat, jotka ovat muodostuneet potilaalle liian mutkikkaiksi ja sekaviksi, lasketaan sellaiselle tasolle, että ne tulevat ymmärrettäviksi ja niiden suhteen on mahdollista ryhtyä toimenpiteisiin. Potilas oppii olemaan rehellinen itseään ja muita kohtaan, soveltamaan ja kehittämään omaa arvomaailmaansa sekä löytämään hänelle parhaiten sopivat tasapainoiset elämäntavat. Hoito perustuu rehellisyyteen, omakohtaiseen vastuunottamiseen sekä siihen, että potilas irrottautuu itsekeskeisyydestään ja oppii välittämään itsestään ja myös toisista.
[/i]

Mikä on sinun pääkaupunki? danasoft.com/citysign.jpg

Minnesota hoito on tietyin reunaehdoin puoskarointia. Asiasta on tehty ilmoituksia TEO:seen ja se tutkii asiaa. Kyse on psyykelääkityspotilaitten lääkkeitten “ryöstämistä” eli lääkityksen välittömän lopettaminen. Siitä on tehty myös kanteluja EU:n oikeusturvakeskukseen. Se on lääketieteellinen pahoinpitely. Vielä kun sen tekee taho jolla ei ole pätevyyttä muuten kuin “AA-Liikkeen” armosta ja kokemuksesta. Minnesota hoito on erittäin haitallista mieliala- tai psyykelääkkeitä lääkärin valvonnassa ja ohjeitten mukaan käyttäville.
40 luvulla kehitetty hoitomuoto sen aikaisine farmakologisine tietoineen ei ole millään muotoa sopivaa nykyaikaan. Sillä ei ole mitään lääketieteellistä pohjaa. Lääkkeet ovat nykyään aivan erilaisia kuin silloin. Oikeastaan yhtäkään sen aikaista psyykelääkettä ei ole saanut käyttää 60-luvubn jälkeen. Mielialalääkkeistä ei edes uneksittu silloin. Minä olen erityisen huolestunut alkoholisteista joilla on eriasteisia mielenterveysongelmia.

98% alkoholisteista on myös mielenterveyspotilaita. Joko tietäen tai tietämättään.

Mihinkäs tutkimukseen tuo tieto perustuu, että 98% alkoholisteista olisi mielenterveyspotilaita?

AA:n mukaan 100. Ja sitäpaitsi kerkisit ennen. :sunglasses: Oikea luku on 89. Ja kyse on oikeastaan niin alkoholistesta kuin narkomaaneistakin yhdessä.

Piää kai nyt sitten etsiä linkki. Jos en ihan väärin muista niin yliopisto missä tutkimus oli tehty on Madridissa.

Mun mielestä AA puhuu mieleltään sairaista ihmisistä, ei mielenterveyspotilaista.

Sovitaanko nyt kuitenkin ennen kuin paha riitely taas alkaa, että lääketieteelliset diagnoosit tekee lääkärit ja me alkoholistit täällä keskitymme vain ja ainoastaan tukemaan toisiamme riippumatta siitä miten tai miksi haluamme/yritämme raitistua? Jookos.

Selitä nyt kuitenkin mikä ero on mieleltään sairaasta ja mielenterveyspotilaalla. Minusta ne ovat synonyymeja. Eri aikakausien termejä kuten vaikkapa hullu ja mielenvikainenkin.

Minä koitan kovasti olla riitelemättä nykyään. Minusta se ole hauskaa. Minä haluan vain tuoda oman näkökantani esille. Joka on myöskin kokemuspohjainen.

Olen käyttäynyt varmaan hieman huonosti mutta en kadu.

Osallistunpa minäkin Minnesota-keskusteluun. Vilkaisin netistä Minnesota-ohjelmaa. Hyvin AA tyyppinen hoito, mutta se mikä minua hämmästytti Avominnessä, oli hinta! Siis 2550€! Jos haluaa lopettaa juomisen ja maksaa siitä hyvästä noin paljon, tarvii kyllä rauhottavat lääkkeet että kestää ja jaksaa istuskella kokouksissa! :confused:

Lainaus tuolta tutkimuksesta;

Ja kun tieteessä tutkitusti tiedetään, että vain 3% alkoholisteista sairastaa muita mielisairauksia alkuperäisenä sairautenaan,
niin niitä on jokseenkin turha yleistää näissä asiayhteyksissä. Mikäli joku noista sairauksista ilmenee alkoholismin oireena se kyllä poistuu, kun alkoholismi, tuon oireen aiheuttaja, hoidetaan pois alta. Joten keskitytään hoitamaan alkoholismia ja nautitaan tuloksellisista hoitokokemuksista.

Asiaan liittyy myös omia kokemuksia. Joten allekirjoitan tuon käsityksen oman ja kymmenien muiden tuntemieni alkoholistien sairauskokemusten kautta.
Tuskinpa kukaan teistäkään on erilainen. Nuo 3% joilla on alkuperäinen diagnoosi mielisairaus, eivät kirjoittele. Ei ainakaan täällä.

Ja tuo hoidon hinta.
Kun minulla juoma-aikana homma karkasi käsistä oli lasku per kerta yleensä ottaen jopa suurempi. Joten halvempaa se on, kuin minunlaiseni tuurijuopon ryyppyputki.

Psykiatriassa puhutaan mielenterveyden häiriöistä ja psykiatrisista sairauksista erikseen. Alkoholismi aiheuttaa edelliseen ryhmään kuuluvia tunnetiloja.

Minusta on mukava lukea sinun kirjoituksiasi. Olen oppinut niistä uudenlaisia näkökulmia. Koen olevani kiihkoAA:laisten ja sinun realismisi välimaastosta. Vaikka itse uskon 12 askelen ohjelman helpottavan elämääni, en näe sitä ainoana vaihtoehtona toipua.

Toivoisin kovasti, että koko AA-kirjallisuus ja askelohjelma saataisiin tulevaisuudessa muokattua vähän erilaiseen muotoon. Ei sisällöltään, vaan noin ulkoisesti, sillä kuten sanottu, se on hyvin yksinkertainen ja ns. tavallinen elämäntapa, jonka avulla voi elää normaalia elämää.

Olisi muuten kiva kuulla tuon minnessota-hoidon rakenteesta vähän laajemmin. Minkälaisia tehtäviä siellä tehdään? Kirjallisia? Suullisia? Onko luentoja? Ollaanko pienryhmissä vai kaikki samassa porukassa? Onko vapaa-aikaa? Käydäänkö talon ulkopuolella ryhmissä? Saako alueelta muutoin poistua? Kuinka paljon potilaita on sisällä samalla kertaa? Miten hoito-ohjelma etenee? Onko arviointijaksoa? Onko mahdollisuutta pidennettyyn hoitoon?

Hyvä kysymys.
Kaikkea noita tehdään ja kaikki perustuus vapaaehtoisuuteen.
Ryhmäkoko noin 10 hlö.

Hoitopaikan voi vapaasti valita. Tässä jokunen vaihtoehto;
crossroadsantigua.org/
minnesota-hoito.fi/
avominne.fi/

Huomaa, että Minnesota-hoito on maailmanlaajuisesti toimiva hoitokokonaisuus päihderiippuvuuksien hoitoon.

ReVia hoidolla on tieteellien pohja ja tutkitut tulokset.
contralclinics.fi
a-klinikka.fi/tiimi/arkisto/ … hoito.html

Siksi toisekseen ei ole olennaista merkitystä sillä miten raitistuu, vaan sillä mitä raitistuvalle silloin tapahtuu. Minusta AA on oikeinvhyvä vaihtoehto sellaisille ihmisille joilla sosiaaliset kontaktit ovat kadonneet ja haluavat saada uusia. AA noin jo toveriseurana mahdollistaa sen. Mutta AA saattaa aiheuttaa ongelmia ihmisille joilla on omat sosiaaliset verkostot “katkolla”. Eli kun AA ja se toveri piiri imaisee mukaansa toimintaan ja taas ollaan pois kotoa.

Eli tässäkin päästään siihen mikä on hyvä ja etenkin siihen ettei ole patenttitotuutta saati absoluuttista hyötyä. Vaikka niin kovasti täälläkin on väitetty olevan.

Kyllä jokaisen ihmisen tilanne ja todelliset tarpeet pitää pohtia ihan yksilöllisesti. Ja merkittävin henkilö asiassa on se asianomainen henkilö itse. Ei mikään ryhmä tai edes koulutettu terveydenhuollon ammattilanen. Jälkimminen. ryhmä sen tajuaa ja tiedostaa. Ja ottaa huomioon ne tarpeet. Mutta myöskin koittaa sovittaa asiakkaan tarpeet ja hoidolliset tarpeet niin että ne olisivat harmoniassa ja kaikkien olevan motivoituneita yhteiseen päihteittömään päämäärään. Tai edes päihteiden käytön haittojen minimoimiseen.

Hyvä Merhol!

Kun vastasit viestissäsi näin, miksi siis hyväksyt esim. Minnesota-hoidosta vastaavan “Toipuneen” alkoholistin tekemän diagnoosin ihmisen psyykkeestä. Eikö se kuulu nimenomaan asiantunijoiden eli lääkärien työhön. Lapuallahan vedetään matto alta kaikilta potilailta lääkkeiden suhteen. Ja kuten aiemmin sanoin, se lääkärin valvonnassa toteutettu alaslasku on valetta. Todellisuudessa siellä on vain tulotarkastus ja thats it, siinä kaikki. Lääkärinä on tk lääkäri. Kun potilas tulee sisään diagnoosinaan esim. Kaksi-suuntainenmielialahäiriö niin sitä diagnoosia laitoksessa ei tunneta. Se diagnoosi on siellä alkoholismi ja mielialalääkkeet pois. Minusta se on huolestuttava piirre. Se on hienoa jos ihminen saa avun esim. sieltä niin mikäs siinä. Mutta kun näitä alkuperäissairauksia on muitakin, esim. yllä mainittu diagnoosi on periytyvä sairaus ja siihen on otettava sairauden vaatima lääkitys. Mutta lääkityskään ei ihmistä auta jos juominen ei lopu. Raitistuminen on ensiarvoisen tärkeää. Kun alko jää pois voi lääkehoitokin auttaa sillä tavalla kuin se on alunperin tarkoitettu. Miettikääpä tätä, onko olemassa vain yhtä ainoaa teoriaa…

Olen täysin samaa mieltä Mastiffin kanssa.
lääkehoidon puoskaroinnilla saataa olla
arvaamattomia seurauksia.

Mastiffi:

Minä en ole käynyt Minnesota-hoitoa, joten en voi ottaa kantaa siihen mitä siellä tapahtuu tai miten siellä hoidetaan potilaita. Olen itse saanut hyvää myllyhoitoa Kalliolan klinikalla Nurmijärvellä ja siitä ei ole mitään pahaa sanottavaa. Kalliolassa kaikki henkilökunta on koulutettua. Heillä on joko sosiaali- tai terveydenhuollon koulutus sen lisäksi, että ovat toipuneita päihderiippuvaisia. Luotan siis heidän ammattitaitoonsa.

Psykiatrisen diagnoosin voi tehdä ainoastaan psykiatrian erikoislääkäri. Diagnoosin tekeminen edellyttää vähintään kolmea tapaamiskertaa potilaan kanssa. Ko.diagnoosia ei siis voi tehdä kukaan muu, eikä kukaan voi kyseisiä diagnooseja myöskään muuttaa tai lääkityksiä poistaa/muutella. Se pitää ehdottomasti olla koulutetun hoitavan lääkärin valvonnassa oleva asia.

Käsittääkseni jokainen Minnesotaan menevä potilas on täysi-ikäinen ja tavallaan myös itse vastuussa siitä, kenen antaa itseään hoitaa ja lääkityksiään muutella tai poistella. Voi olla, että klinikan vetäjän vastuulle emme voi kaikkea sysätä. Jo maalaisjärjen pitäisi sanoa, että lääkehoito-ohjeita EI SAA vastaanottaa keneltäkään muulta kuin lääkäriltä ja lääkärin ohjeita noudattavalta koulutetulta hoitajalta.

En tiedä tarvitaanko Minnesotaan lähetettä. Kalliolaan ei ainakaan pääse ilman lähetettä ja lähetteen tekee lääkäri. Hän on siis omalta osaltaan katsonut, että lähetteen saaja on henkisesti sellaisessa tilassa, että hän hyötyy hoidosta. Neuroleptien ja bentsojen syöminen on este hoidolle, koska ne vaikuttavat tunteita tasaavasti, joka taas on itse hoidon vastaista, sillä hoidossa yritetään nostaa pintaan tunteita ja sitten käsitellä niitä ja muuttaa ne hallittaviksi. Kalliola ei kiellä psykiatrisia sairauksia tai “vieroitushoida” ketään pois lääkkeistä. Se tulee tehdä asiantuntijan valvonnassa ennen hoitoon tuloa. Huomioitava on, että esim. skitsofreniaa sairastava saattaa tarvita lääkitystään loppuelämäksi, eikä myllyhoito näin ollen tule hänen kohdallaan kyseeseen.

Minä en siis missään tapauksessa hyväksy ei-lääkäreiden tekemiä diagnooseja. En fyysisiä, enkä psykiatrisia diagnooseja.