Mitä käyttäjän tulisi tietää -infokortti

Ajattelin, että voisimme yrittää saada teiltä foorumilaisilta ideoita kaikkia käyttäjiä hyödyttävän tietoläpyskän tuottamiseen, josta on ollut aiemmin puhetta YAD:n Myssyryhmäläisten eli täällä vertaisohjaajina toimivien tyyppien kanssa. Oma ideamme tämä ei ole, vaan inspiraationa idealle on ollut ns. bust card, jonka brittiläinen Release on tehnyt käyttäjien avuksi ongelmissa virkavallan kanssa. (http://www.release.org.uk/publications/bust-card)

Samaa ajatusta voisi mielestämme soveltaa Suomessa, mutta sekä lait että oikeuskäytännöt ovat Suomessa ja Briteissä melko lailla erilaisia, joten pelkkä käännös ei tietenkään riitä.

Tarkoitus olisi siis tuottaa opas, joka auttaisi käyttäjiä (ja kasvattajia) varautumaan kohtaamisiin virkavallan kanssa, tuntemaan kansalaisoikeutensa ja tietämään, mitä virkavallan edustajat saavat ja mitä he eivät saa tehdä. Keskustelua tästä aihepiiristä on aiemmin herättänyt esimerkiksi lain suoma oikeus kuvata virkavaltaa, kun he suorittavat virkatehtäviä.
Millaisiin tilanteisiin tällaisessa tietoiskussa sinun mielestäsi tulisi antaa opastusta? Muutkin tähän liittyvät ideat ovat tervetulleita!

Oisiko eri tilanteisiin sopivat ohjeet, esim poliisi ovella, poliisi tien päällä tai poliisi puistossa/julkisessa paikassa.

Ainakin sen verran tiedän että henkilöllisyys on osoitettava pyydettäessä (joko henkkarit tai nimi ja vakituinen osoite/hetu). Eikä tikkutestiin tarvitse suostua (itsekriminointisuoja).