Mistä tunnistaa Subutexin käytön?

Läheisellä on päihdeongelma jonka laajuudesta ei vielä tietoa. Alkoa, pilveä ja sieniä ainakin köyttää, ilmeisesti myös bentsokokeiluja. Elämänhallinta pettänyt, asunnossa homehtuvia ruokia ym. ja aiemmin ulkonäöstään ollut tarkka, nyt kulkee ryysyissä. Huomattava oire voimakas kutina ja näppylää siellä täällä, johon ei ole esim. syyhylääkettä aloittanut. Kutina ei ole tarttunut muihin. Voiko kyse olla Subutexin aiheuttamasta oireesta?

Heippa. Vastaan, vaikka itsellä ei vastausta kysymykseesi olekaan. Tiedän vain miltä tuntuu arvuutella, ongelman laajuutta ja sisältöä. Se on kuluttavaa, miettiä kaikkea käytöstä onko jostain aineesta johtuvaa. Itselläni tytär, kannabista ja bentsoja käyttänyt. Omasta hygieniastaan huolehtii onneksi, mutta muuten elämänhallinta asuntoineen, laskuineen, koulu tai työ on olematonta. Yritämme olla olemassa tyttärelle, eilenkin kävi ja oli ihana nähdä kaikesta huolesta huolimatta. Ostimme hänelle ruokaa, rahaa emme anna. Aina jos vähänkään tulee tunne, että on väsynyt muistutamme hoidon mahdollisuudesta. Muuten olen saanut otettua vähän etäisyyttä tyttäreen, en enää heitydy siihen elämään mukaan vaan yritän elää elämääni niinkuin ennenkin. Ajattelin hetki sitten, että minun täytyy katkaista välit kokonaan jos haluan elämäni takaisin. Huomaan ettei tarvi vain etäisyys riittää. Voimia sinulle. Palstalla on hiljaista, mutta itse kirjoitan tänne kuten päiväkirjaan, jäsennelläkseni asioita päässäni ja jos joku vastaa on se pelkkää plussaa ja ajatuksia herättävää vaikka surullista onkin, että joku muukin kokee samaa.

Tirppana

^^ Kutina on hyvin yleinen Subutexin ja yleensäkin opioidien sivuoire. Ihottumaakin voi tulla ja kynsiä itsensä verille, jos on kovin herkkä opioidihistamiinireaktiolle.

Yksin kutinan ja ihottuman vuoksi en kuitenkaan tekisi kovin vedenpitäviä johtopäätöksiä siitä, että henkilö käyttää Subua. On moniakin syitä, jotka aiheuttavat kutinavaivoja ja monet niistä eivät ole millään tapaa tarttuvia. Se, ettei ole mennyt lääkäriin vaivansa vuoksi, voi johtua ihan siitä, ettei masennukseltaan ja elämänhallintaongelmiltaan ole saanut aikaiseksi. Varsin masentuneeltahan tuo kuvaamasi meininki vaikuttaa. Päihteet voivat omalta osaltaan pahentaa masennusta ja ainakin passivoida, mutta sitten tullaan tähän muna-kana -kysymykseen, että kumpi oli ensin. Harvoin mikään päihde aiheuttaa masennusta tai muutakaan häikkää täysin terveeseen päähän, mutta sen sijaan on hyvinkin yleistä, että erinäisiä MT-ongelmia ym. pahaa oloa itselääkitään päihteillä. Tervepäiset ja hyvinvoivat ihmiset harvemmin myöskään alkavat käyttää päihteitä ongelmallisesti. Satunnainen viihdekäyttö on sitten asia erikseen. Ehkä ei ole hirveän hedelmällistä pohtia päätään puhki käyttääkö jotakin tiettyä ainetta ja pistää kaikkia ongelmia sen piikkiin, vaan ennemmin miettiä kokonaiskuvaa. Toki Subu/opioidit ovat tietyssä mielessä riskaabelimpia(Jos on I.V. -käyttöä, hengityslaman riski, jos käyttää samaan aikaan muita PKV-lääkkeitä…), kuin esim. kannabis tai sienet, mutta psyykkisiä ja sosiaalisia haittoja voi tulla roppakaupalla pelkästä kannabiksestakin, jos on siihen taipuvainen.