Mistä maksusitoumus päihdekuntoutukseen?

Tästä aiheesta on paljon epätietoisuutta ja ehkä liikkeellä vääriäkin tietoja, joka ei tietenkään ole päihdehoidon asiakkaiden tai sitä tarvitsevien vika. Käytännöt nimittäin taitavat vaihdella aika paljon eri puolilla maata, riippuen mm. kunnan tai kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenteesta, ja miten päihdehoito on sinne asemoitunut. Päihdehuoltolaki pitäisi kuitenkin olla sama koko maassa. Tai siis virallisesti se on sama koko maassa.

Itse tunnen parhaiten Helsingin järjestelmän, joten joudun kirjoittamaan lähinnä siitä. Jos sinulla on tietoa oman paikkakuntasi käytännöistä, kerro niistä toki.

Maksusitoumus hoitoon tunnetaan myös virallisella nimellä sijoituspäätös, ammattislangilla sipä.

Helsingissä maksusitoumuksen eli “sipän” päihdehoitoihin ja päihteettömiin asumispalveluihin saa kunnan päihdepoliklinikalta. (ei siis sossusta tai Kelasta).
Päihdepoliklinikoita Helsingissä on neljä kappaletta ja ne sijaitsevat Töölössä, Kalasatamassa, Vuosaaressa ja Malmilla. Asiointi niissä on sinulle maksutonta. Entiseltä nimeltään Helsingin päihdepoliklinikat ovat A-klinikoita, vaikka niillä ei ole mitään tekemistä tätä Plinkkiä ylläpitävän A-klinikkasäätiön kanssa.
Asiakkaaksi voi hakeutua aamuisin ilman ajanvarausta, jolloin päihdepoliklinikoilla päivystys klo 9 - 10.30. Samaa kautta pääsee alkoholikatkolle ja huumevierotukseen.
Pitkiin hoitoihin täytyy kuitenkin tehdä pitkäjänteinen hoitosuunnitelma, johon sitoutumista ja valmiutta arviodaan.

Maksusitoumusta ei saa mihin tahansa päihdehoitolaan, vaan niihin joiden kanssa Helsingillä on ostopalvelusopimus. Niitä ovat mm. Myllyhoito, Sanaskoti, Hietalinnayhteisö, Ridasjärvi ja Järvenpään Päihdesairaala. Tämä valikoima hieman vaihetelee eri vuosina sen mukaan, miten kilpailutukset menneet.

Muiden paikkakuntien käytännöistä minulla ei ole paljon tietoa. Siksikin tämä ketju, että jos sinulla on tietoa tai kokemuksia, olisi kiva jos jakaisit niitä. Muukin keskustelu hoidoista suotavaa, koska sitä foorumilla ei ole ihan kyllästymiseen asti.

Kiitos tästä avauksesta. Jospa tänne kerääntyisi käytännön ohjeita eri paikkakunnista. Tietysti arkuus paljastaa omaa sijaintia voi hiukan vähentää intoa kertoa niistä.

En minäkään kerro nyt paikkakuntaa, koska ohjeitakaan ei ole. Kommentoin vaan hoitokäytäntöjen valtavaa eroa paikkakunnittain. Luulen, että myös muut asiat vaikuttaa hoitoon pääsyn helppouteen/vaikeuteen. Uskon, että töissä oleva saa maksusitoumuksen helpommin, ehkä myös jos on lapsia. Työtön tai muuten työelämän ulkopuolella oleva voi jäädä ilman. Itse kun yritin raitistua tämän kaupungin päihdepalvelut koin huonoiksi. Osin uskonnollispohjaisen säätiön katko ja ryhmätoimintaa, terveyskeskuksen puolelta päihdehoitaja. Minusta tuon säätiön toiminta oli aika kyseenalaista. Eräällä ryhmätapaamisella oli yllättäen aoheena perheväkivalta ja asiantuntija puhumassa siitä. Yksi väkivaltaa kohdannut ihminen romahti ja muutamat miespuoliset kommentoivat aihetta tyyliin, että nalkuttaminen on ihan hyvä syy lyödä. Hirveää ja ammattitaidotonta puoskarointia, että asiaa käsitellään ryhmässä jossa voi olla sekä tekijöitä, että uhreja. Paikalle oli myös roudattu katkolta bentsokyllästeessä olevia ihmisiä sekoilemaan.

Läheiseni yritti lääkärin kautta saada apua ja sinnitteli viikon juomattakin, että olisi kunnossa asiaa hoitamaan. Ei ollut lääkärin mielestä paha ongelma kun kerran pystyy olemaan viikon juomatta, toisaalta sai kuulla, että juodut määrät on valtavia ja johtavat sairastumiseen muutamassa vuodessa. Päihdehoitaja-aikoja järjestyi 3-4 viikon välein, mikä on ihan riittämätön tahti. Hän koki keskustelut ihan hyödyllisiksi, mutta taas ratkettuaan juomaan, ei ole jaksanut hakeutua sinne uudelleen. Eikä hänelle kukaan puolla tai kirjoita lähetettä mihinkään monen viikon hoitoon. Jotenkin tuntuisi, että jos orastava halu on, siihen alkuun tarvittaisiin vähän enemmän tukea.

Onko muuten jossakin joku joka on saanut lähetteen kalliimpaan ja pidempään hoitoon, tilanteessa jossa on työtön tai vaikka eläkkeellä? Entä jos on jotain muita fyysisiä tai psyykkisä sairauksia alkoholiongelman lisäksi? Ymmärrä kyllä toisaalta, että kannattaa panostaa niihin, jotka mahdolliseesti toipuvat tuottaviksi yhteiskunnan jäseniksi. Silti vaikea tai mahdoton avun saaminen on yksilölle ja läheisille aikamoiden tragedia, kun se omalle kohdalle sattuu. Moni työpaikkahan kai maksaakin päihdehoitoja. Mulla on vahva tuntuma, että hoitojen saamisessa on eriarvoisuutta paikkakunnittain ja elämäntilanteen mukaankin.

Ainakin Helsingissä suurin osa päihdepalvelujen asiakkaista on työttömiä, eikä työtilanne vaikuta varsinaisesti hoitoon pääsyyn. Joskus voi olla niin, että asiakas itse kokee työnteon esteeksi hoitoon menolle, koska ei saa vapaata töistä hoidon ajaksi, tai ei halua kertoa työnantajalle että on päihdehoidossa.
Laitoskuntoutukset on lyhentyneet ajan mittaan, mutta on ne nykyisinkin sellaisia 4 - 6 viikon mittaisia, johon voi hakea jatkoa perustellusti. Joku terapeuttinen yhteisöhoito voi olla helposti 3 kuukautta, jota suositellaan siinä minimiksi.

Asunnoton voi hakea kuntoutuksen jatkoksi asumispaikkaa päihteettömässä asumispalvelussa.

Ihmisen voimavarat ja terveydentila tietysti sitten vaikuttaa siihen hoitopaikan valintaan. Samoin hoitohistoria. Jos hoitoja on käynyt jo useita elämän aikana heikoin tuloksin, niin voi joutua perustelemaan erityisen tarkkaan, mikä nyt on eri tavalla kuin aiemmilla kerroilla. Jotkut kuntoutukset voi puolestaan olla sen verran intensiivisiä ja “rankkoja” (esim. Myllyhoito) ettei niihin voi ohjata kovin heikossa psyykkisessä kunnossa olevia, tai sellaisia joilla kognitiiviset kyvyt ovat jo alentuneet.

Katkaisuhoito ja kuntoutus pitäisi kyllä pitää aika erillään. Katkaisuhoito tai vierotushan on se lyhyt alkuhoito jossa hoidetaan vain fyysiset tärinät loppuun, ja kuntoutus on pitkä hoito johon mennään vasta kun pää on selvinnyt ja vierotusoireet helpottaneet.

Hmm. Ilmeisesti noita päihdepoliklinikoita ei ole kuin joillakin paikkakunnilla, jos ovat A-klinikoita ennen olleet. Täälläkin on päivystys tuon mainitsemani säätiön järjestämänä aamuisin ja paikkatilanteen salliessa pääsee katkolle viikoksi. Ja tosiaan ryhmiä ja jotain keskusteluaikojakin. Terveyskeskuksessa sitten päihdehoitajat ja depressiohoitajat. Mielenterveystoimistoja ainakaan ei enää ole.
Resursseja on liian vähän, koska noita aikoja saa niin huonosti. Uskonnollispohjaista asumispalvelua on myös erittäin huonoon jamaan ajautuneille.

Nuorille oli suunnitteilla ainakin joku yksi luukku ja nopeampaa apua sekä päihde- että mielenterveysongelmien hoitoon.

Mahtaako sitten ollakin niin, että jokut työpaikat ohjaa esim minnesota-tyyppisiin hoitoihin ja yleisellä puolella saa apua vasta kun tilanne on todella paha? Siinä välissä sitten jää helposti ongelmansa kanssa yksin ja se pahenee koko ajan. Minusta aika tärkeä kohta on se, kun ihminen ensimmäisen kerran myöntää ongelmansa ja hakee apua. Ehkä siinä nopea pääsy vaikka kuukauden hoitojaksolle olis hyvä. Tietty ne on vähän turhia, jos useammastakaan ei ole olut apua.

Oma motivaatiokin tietysti ratkaisee ja vähin kustannuksin on moni raitistunut AA:n avulla tai itsekseenkin. Julkiselta puolelta toivoisin nopeaa apua, sitä sieltä ensimmäistä kertaa hakevalle ainakin.

A-Klinikka, paikallinen terveyskeskus (sieltä päihe/mielenterveyspuoli), myöskään hakeutuminen Kelan tukemaan psykoterapiaan voi hyvinkin auttaa ja rahalla vaikka mihin hoitoon (lääkkeettömään tai lääkkeelliseen) moneenkin maahan jossa putken katkasukin hoidetaan usein pätevämmin ja paremmin safkoin, laajemmin labroin ja tarkemmalla seurannalla+virikkeillä.

Ainuttakaan 12-askeliin perustuvaa hoitamallia en suosittele.

Mikä on paras päihdehoitomaa…? entä huonoin missä kaikki jätetään heitteille? :open_mouth: Venäjää epäilen vahvasti maaksi jossa ei ole minkäänlaisia kunnon katkaisuhoitoja? oisko Ruotti tai Tanska kenties paras? :open_mouth:

Eri paikkakunnissa taitaa tosiaan olla isoja eroja. En uskalla kuvitella, millaista on jossain Helsingin tai kehä kolmosen ulkopuolella, mutta Helsingissä näkisin avun saatavuuden aika hyväksi. Päihdepoliklinikoiden asiakkuus on maksutonta, eli ei ole mitään käyntimaksuja tai edes pois jäänneistä sovituilta ajoilta ei veloiteta. Ensikertalaiset pääsee kuntoutuksiin aika hyvin, eli voi sanoa että kaikki halukkaat. Se suunnitelman tekeminen voi kuitenkin joskus tuntua tuskastuttavalta, jos hätä on akuutti eikä jaksaisi suunnitella elämää pitkälle.
Hoidot kestää kuitenkin vain aikansa, ja sen jälkeen on palattava arkeen ja omaan elämään. Sillekin varalle on hyvä tehdä jonkinlainen suunnitelma, millä raittius pysyy yllä, jos sellaista lähtee hoidon avulla tavoittelemaan.
Pelkkä katkaisuhoito ilman mitaan jatkosuunnitelmaa on pelkkä tilapäiinen laastari, ja niin oikeastaan pitempi kuntoutuskin, jos sen jälkeen putoaa takaisin vaikkapa päihteitä käyttävän kaveripiirin keskelle, ilman mietittyjä tukikeinoja.

Riippuuko se PuliUkkojen määrästä kaupungissa, minkäverran hoitotahoja on tarjollla? on kenties kaupunkeja joissa ei juurikaan PuliUkkoja ole… Helsinginseutu on niin kuluisaa puluikkoaluetta, että sen takia tarjolla on niin paljon… Puliukot ja KassiAlmat asetetaan asumaan suoraan keskustaan sporavyöhykkeelle

) t:Dontti

Tanskaan, Norjaan, Saksaan, Israeliin ja Sveitsiin hoitoon jos saa valita pikaisesti rahalla. Ja yksityispuolen touhuja. Kyllä tarkenee!!

Rappioalkoholistit alkaa olla jo hoitojen ulkopuolella, varsinkin jos joutuvat asumaan ns. märässä asuntolassa Katkaisuhoitoon saattavat päästä, mutta pidempiin kuntoutuksiin alkaa olla tie pystyssä, osin ihan siitä syystä että eivät pysty olemaan erossa viinasta muutamaa päivää kauempaa.

Kuntoutukset vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja kognitiivisia kykyjä, jotka voi olla rappioalkoholistilla jo alentuneet. On joitakin matalamman kynnyksen kuntoutuksia, joissa ei tarvitse olla enää ihan skarpissa kunnossa, mutta selvin päin niissäkin.
Useimmat kuntoutukset on kuitenkin profiloituneet sellaisille päihdetoipujille, jotka joko ovat vielä työelämässä, tai mahdollisesti ainakin hoidettavissa takaisin työelämään.

tuo TYÖ on juuri se vaikea juttu… siellä [Poistettu asiatonta -Päihdelinkin moderaattori] tapaa taas kaikki YLI-Onnelliset rikkaat audeineen ja omakotitaloineen kertomasssa kuinka elämä on yhtä ONNEA JA JUHLAA…päivästä toiseen ja viikosta kolmanteen… Jotkut vannoutuneet [Poistettu asiatonta -Päihdelinkin moderaattori] suosittelevat ainakin vuoden - 3vuoden mittaista jaksoa, jossa käy vaan palavereissa eikä edes mieti mitään töitä… ainakin jouidenkin kohdalla tää on toiminut hyvin… :mrgreen:

Jorg.Buttgreit kirjoitti

Enin osa aa-laisista raittiista alkoholisteista on ihan tavallisia erilaisissa töissä käyviä miehiä ja naisia. Tietenkin on myös lyhyen tai pidemmän ajan työttömänä olleita. jotka raitistuttuaan ovat päässeet työmarkkinoille.

Yhdessä olemme enemmän