Kysymys hyvästä elämästä on lopulta aika vaikea.
Tavoitteet… joo. Tavoite tietysti on sekin että toivoo huomisaamuna heräävänsä, elämänhaluisena ja suhtkoht hyvinvoivana. Ja toisaalta tavoitteet voivat olla sellaisia että ne suorastaan kahlitsevat, teettävät ihmisellä työtä niin ettei elämään kerkiä. Mutta kun semmoisenkin sitten huomaa vasta jälkikäteen.
Toiselle hyvä elämä voi merkitä vauhtia ja vaihtelua, uusia asioita joka päivälle.
Toiselle taas elämä on hyvää niin kauan kuin mikään ei muutu miksikään, vain tuttu ja turvallinen on onnellista elämää.
Toiselle hyvä tarkoittaa sitä että tulee hyväksytyksi toisten silmissä, joillekin jopa niin että tärkeätä on sen oman kehonkuvan saama ihastelu, se normienmukainen kauneus-terveys-liikunnallisuus-seksikkyys-jne
Toinen taas on aivan tyytyväinen silloin kun itse tykkää itsestään ja vähät välittää minkälaisia pisteitä muiden takanapäin pitämissä arviointipalavereissa saa.
Raha ja asema, virka, titteli ja sotilasarvo, salin seinustalla palkintokaappi ja siihen vielä koristeeksi edustava puoliso… tuonkaltaisiakin tavoitteita olen tavannut, jos ei nyt suoraan sanottuna niin kuitenkin siellä sivulauseissa ilmaistuna että kyllä minäkin sitten olisin elämääni tyytyväinen (kun nuo olis vähän paremmin kuin naapurilla)
Ja se itsensä arvostaminen? kun ei sekään ole ihan välttämätöntä, jos asian sattuu toisin ajattelemaan. Onpa niitä sellaisiakin ajattelijoita jotka ovat varmoja siitä etteivät tässä maailmassa ole hiukkaakaan paskakärpästä arvokkaampia, eivätkä ole siitä arvottomuudestaan lainkaan pahoillaan.
Joskus tosin niistä jutuista paistaa läpi se, että niiden ajatustensa takia taitavat itseään just muita arvokkaampina pitääkin, heh. Vähän niinkuin ne joiden on ihan ääneen julistettava että minäpäs se olen niin nöyrä, niin nöyrä… että kait nyt kaikki kuulivat ja osaavat arvostaa tätä nöyryyttäni!
mutta joo, menee hakoteille taas…
se nyt vaan on niin, ettei ole ihan helppoa määritellä hyvää elämää.
Normittamaan tarttis päästä, hiukan joka asiassa, sopivia isku- ja mietelauseita tarttis löytää, mieluummin sellaisia jotka voitais laittaa jonkun eksoottisen mystisen filosofin sanomiksi ja jotenkin siis arvokkaammiksi… ja hiukan sitten taas laittaa niitä jotka eivät usko, omaan laatikkoonsa häpeämään.
Yhteisiä piirteitä varmaan on, niissä hyvissä elämänmuodoissa, mutta ne taitaa sittenkin olla siellä yksinkertaisimmissa perustarpeissa? Ne nyt kuitenkin on jokaisella ensin kuntoon saatava… nälkä ja vilu nyt kumminkin on semmoisia ettei niitten kanssa oikein nautiskele elämästään…ellei sitten ne harvat tosimasokistit jotka siitäkin osaisivat riemuita. Mutku en tunne yhtään…