Miehet <3

Miehet, äijät, poitsut, hemmot, sedät. Olette ihmisiä, ja arvokkaita.

Suurin osa yritysjohtajista ja muillakin johtopaikoilla istuvista on miehiä. Niin on myös suurin osa asunnottomista, vangeista, syrjäytyneistä ja päihdehuollon asiakkaista.
Mutta millainen on se ns. miehuuden kriisi tahi ns. toksinen maskuliinisuus, joka altistaa paitsi väkivallalle, myöskin päihdeongelmille? Miksi valkoinen lihaa syävä heteromies tuntee joskus olevansa maailman syrjityin olento, vaikka on ilmiselvässä valta-asemassa? No varmaan siksikin, että lähiöräkälässä keppanaa kiskova työtön reiska ei ole sama henkilö kuin joku presidentti, vaikka molemmat miten valkoisia heteroita olisivat.
Entä voiko lihan syöminen olla meriitti tai miehisyyden mitta, jos sen ostaa kuitenkin marketista valmiiksi siististi paloiteltuna? No, ei mennä siihen.

Onneksi nykyisin lienee huomattu, että mieskin saa itkeä ja näyttää tunteensa. Se näkyy muun muassa miesten vähentyneissä itsemurhissa, jotka ovat tosiaan vähentyneet ilahduttavan jyrkästi 1980-luvulta asti.
Silti on edelleen liian paljon miehiä, jotka arvelevat ettei tunteitaan saa näyttää, vaan ne pitää hukuttaa pulloon. Pahimmillaan se purkautuu väkivaltana, vihana ja raivona. Tai itsemurhana.

Pojista voi olla huolissaan. Koulupudokkaat ovat enimmäkseen poikia, ja poikia ovat myös ne syrjäytyneet nuoret, jotka hakeutuvat ääriliikkeisiin, oli ääriliike sitten mallia white power tai jihad. Uuslukutaidoton on useimmiten poika, vaikka enemmistö nuorista olisikin fiksumpaa kuin omat vanhempansa.

Me feministit tiedämme, että myös mies voi joutua syrjityksi sukupuolensa takia. Yleisin esimerkki lienee lasten huoltajuuskiistat avioeroissa, joissa isät sysätään helposti ulkolaidalle. Tai isänpäivän aliarvostus äitienpäivään verrattuna.

Miehelläkin on kuitenkin oikeus olla oma itsensa, sopi se oma itse sitten sukupuolirooleihin tai ei. Saa olla juuri niin alfa kuin itsensä tuntee, tai olla olematta jos ei siltä tunnu. Miehellä on oikeus seksuaalisuuteensa, tunteisiinsa, omaan itseensä siinä kuin naisilla ja muun sukupuolisillakin.

Kuinka monta sukupuoleen liittyvää kriisiä tai pahaa oloa onkaan hukutettu pulloon ikävin seurauksin? Toivottavasti ei enää tarvitsisi.