Miehen tie... minneköhän se vie?

Hei.

Kirjoitan tälle palstalle ensimmäistä kertaa. Olemme mieheni kanssa olleet yhdessä lähes kymmenen vuotta, ja meillä on kaksi pientä lasta. Jo joitakin vuosia olen ymmärtänyt, että mieheni alkoholinkäyttö ei ole hänen omassa hallinnassaan. Hän ei käytä alkoholia joka viikonloppu, ei edes joka kuukausi, mutta silloin kun hän aloittaa alkoholia kuluu niin paljon että vintti kertakaikkiaan pimenee (ja vintin pimentämiseen tuntuu kuluvan vuosi vuodelta yhä enemmän alkoholia). Mies ei tarvitse juomiseen kavereita, hän saattaa mennä kaupungin nuhruisimpiin kuppiloihin vain yksikseen juopottelemaan. Toisinaan hän ajautuu siellä jopa tappeluihin, sillä hänellä ei ole minkäänlaista kontrollia itsestään. Tyyliin kaatuu jonkun isomman “äijän” päälle, joka hermostuu ja käy kiinni. Mies ei ole itse väkivaltainen, eikä koskaan ole käyttäytynyt uhkaavasti pienessäkään määrin niin minua kuin lapsiakaan kohtaan. Itseasiassa lapset eivät ole nähneet isäänsä humalassa, sillä minä olen tainut tehdä miehen väistämisestä näissä tilanteissa oikean taiteen lajin. Lähdemme usein silloin äitini luo sopivasti yökylään, kun arvelen että mies tulee rymyämään huonossa kunnossa kotiin. Kuluttavaahan tämä silti on, eikä tällä tavalla voi elää ikuisuuksia: lapset kasvavat koko ajan, ja pian hekin ymmärtävät asian laidan.

Miehellä itsellään ei tietenkään ole ongelmaa juomisen kanssa: hän ei ymmärrä mitä valittamista minulla on kun hän juo niin harvoin. olen yrittänyt selittää, että minulla ei varmastikaan olisi mitään sitä vastaan jos hän kävisi kerran parissa kuukaudessa baarissa, mutta kun siinä on näitä lieveilmiöitä. Pelkään että jonain päivänä hän satuttaa itsensä todella pahasti. Lisäksi olen huomannut, että hän jatkaa juomista viikonloppuisin heti aamulla kun saa silmänsä auki, ja jatkaa harrastuksensa parissa aina sunnuntaihin asti. Pari maanantaitakin on ollut, kun hän ei ole kyennyt töihin.

Olen itkenyt, raivonnut, yrittänyt keskustella rauhallisesti: ihan kaikkea. Onko nyt niin, että minun on todettava että mieheni asialle ei pysty tekemään mitään kun hän ei itse halua apua? Itselläni menee usko, sillä noin puoli vuotta hän pystyy olemaan raittiina, mutta sitten jo viimeistään taas tapahtuu jotakin “lystikästä.” Minua myös hävettää, sillä sukulaisemme ja ystävämme ovat nähneet näitä toilailuita ja tiedän heidän ihmettelevän mitä vielä teen tämän miehen kanssa? Hän on kuitenkin hyvin hellä isä ja mukava mies selvin päin, ja pitkien selvien jaksojen aikana yhteinen elämämme on hyvin mukavaa ja iloista. :slight_smile: Tuntuu niin väärältä, ettei mieheni näe mihin suuntaan on menossa, ja hanki itselleen apua. Olen usein sanonutkin ystävilleni, että olisin jättänyt hänet “jo miljoona kertaa” jos hän olisi muutenkin miehenä täysi ääliö. Mutta hän on oikeasti fiksu, hauska ja kiltti mies. Tämä sairaus vaan näyttää pilaavan kaiken, ja näen jo kuinka kymmenen vuoden päästä tuosta miehestä on enää vain muisto jäljellä: en minä tyhmä ole, jos tämä ei lopu niin sehän vain pahenee -niin kuin nytkin on jo pahentunut.

Hei Adelina!

Vastauksena kysymykseesi, kyllä, niin kauan kun päihderiippuvainen ei itse halua raitistua, ei ole muuta tehtävissä kuin yrittää irrottautua tilanteesta.

Teet mielestäni oikein kun katoat kotoa silloin kun miehellä on putki päällä. Sillä viestität, että tuo addiktio on miehesi, ei sinun. Usein läheiset ottavat alkoholistin ongelmat itselleen, muuttuvat ns. para-alkoholisteiksi siinä rinnalla, ja pian sairaus pyörittää koko perhettä, lapsia säästämättä.

Omat rajat kannattaa miettiä, ja niistä on pidettävä kiinni. Olet tilanteessa vapaaehtoisesti, ja aina voit lähteä, kun käy liian raskaaksi. Omaa terveyttäsi voi edistää vaikka al-anon ryhmissä, tai tutustumalla al-anon kirjallisuuteen. Toisten ihmisten alkoholismille emme voi mitään, yhtä vähän kuin pystymme parantamaan toisen ihmisen syöpää, mutta onneksi omaa itseämme voimme parantaa ja hoitaa loputtomasti. Silloin kun itse voi hyvin, voivat lapsekin hyvin. Ulkomaailman asiat peilaavat yleensä sitä omaa sisäistä sieluntilaa. Eli jos omat sisäiset palikat ovat järjestyksessä, tapahtuu ulkomaailmassakin onnellisia asioita. Näin on ainakin minun kohdallani! Kaaos on jäänyt menneisyyteen, eikä siinä kumppanien raitustumisilla ollut mitään osaa ja arpaa. Kaikki on kiinni itsestä.

Voimia sinulle!

Hei, minun kiltin, uskollisen ja älykkään mieheni tie on vienyt jo aika rankkaan alkoholismiin. Yhteistä elämää on eletty klassiset 20 vuotta ja niistä viimeiset kaksi vuotta olen tehnyt eroa, joka nyt alkaa kääntyä loppusuoralle. Vaati kaksi eri hakemustakin, ennen kuin itsekään uskoin.
Nyt kun olen päässyt näin pitkälle, olen todella helpottunut, muutama kuukausi ollaan asuttu erillään. Näin kyllä selvästi ja pitkän aikaa, että millään mitä tein tai jätin tekemättä ei ollut vaikutusta. Monet läheiseni sanovat minulle, että kukaan ei olisi jaksanut noin kauan. No, onneksi tiedän, että meitä on monia… :slight_smile:
En itse kuitenkaan ole itseleni tai elämälle katkera, tästä mennään eteenpäin ja toivon myös, että mieheni joskus pääsisi irti viinasta.
En tiedä, saisinko mitään neuvoa sinulle, mutta vuosien vierimistä kannattaa seurata ja kysyä itseltään aika ajoin, onko onnellinen. Jossain vaiheessa ehkä tilanne on se, että tietää olevansa vaikka yksinkin onnellisempi ja silloin alkaa tapahtua.

Lehvästö,

Lohdullista kuulla, että osaat olla ei-katkera ja ettet ole itsellesikään vihainen. Niin monesti kuulee sanottavan: olisi pitänyt lähteä jo paljon aikaisemmin. Mutta kuten sinäkin totesit omasta miehestäsi eivät ne alkoholistitkaan läpeensä pahoja ole. Selvinä aikoina on paljon hyviä hetkiä ja sitä haluaa antaa niille mahdollisuuden viimeiseen asti. Toivon, että minunkin elämäniloni tästä elämänvaiheesta huolimatta säilyy.

Adelinankin aloituskirjoituksesta huokuu se ilmiö, että kun toinen alkaa juoda menee aikansa, ennenkuin itse tajuaa, että juominen on nyt riistäytynyt. Eihän tällaisiin asioihin kukaan osaa varautua. Lastenhoidossa jokainen äiti on lukenut, että uhmaikä tulee ja murrosiässä lapsi alkaa käyttäyty näin. Mutta eipä ole opusta, jossa kerrottaisiin, että 10 vuoden avioliiton jälkeen toinen aikuinen alkaakin tehdä tällaista ja kymmenessä vuodessa tilanne on jo kehittynyt näin pitkälle. Sitä on aivan ihmeissään ja ymmällään siitä, kuinka fiksusta ja rakkaasta puolisosta tulikin itsekäs ja täysi ääliö! Aluksi ajattelee ehkä, että nyt on “sellainen tilanne ja vaikeaa töissä”. Vuoden päästä huomaa, että samanlainen tilanne toistuu. Alkoholismi - ainakin meillä - on ollut hitaasti hivuttautuva ja sairastuttava tauti.

Minä olen ajatuksissani nyt siinä vaiheessa, että olen luvannut itselleni muutoksen. Jos ei mies muutu niin sitten aloitan uuden, oman elämän lasteni kanssa. Vaikka sisimmissäni yhä toivon parasta ja muutosta, niin jollain tavalla olen helpottunut siitä, että voin jo edes ajatella elämääni yksin. Eikä se tunnu - ajatuksen tasolla - aivan hullulta ja kauhealta.

En voi olla ihmettelemättä, kuinka paljon fiksuja ja ymmärtäväisiä puolisoita näilläkin palstoilla kirjoittelee! Saan voimia teidän muiden hyvistä ajatuksista ja neuvokkaista kirjoituksista. Emme me mitään luusereita ole :smiley:

Olethan, syyslintu, lukenut Viikonloppujuoppo -keskustelua? Tämä sinun tekstisi kun muistuttaa kovin paljon mm. minun ja Delfin kertomuksia miestemme juomisista. Näen erityisesti yhtäläisyyttä oman mieheni toimintaan. Hänkin saattaa kuukausien ajan nauttia elämästään ilman juuri yhtäkään olutta, mutta sitten tulee aika, jolloin alkaa maistumaan joka perjantai-ilta. Useimmiten tuo aika käynnistyy alkukesästä, kun valoisat ja lämpimät illat vetävät “liikenteeseen”. Hyvin usein tapa on loppunut elo-syyskuussa, mutta tässä meidän 20 vuoden yhteiselämän aikana on nyt kaksi kertaa tuo tapa jäänyt päälle ja kestänyt yli talven. Toinen näistä jaksoista tapahtui viisi vuotta sitten eli juomista kesti kesästä 2008 kevätkesään 2009. Sen jälkeen elimme oikeastaan ihan parhaat yhteiset vuotemme, mutta syystä tai toisesta toissakesänä alkanut “kesäfiilistely” jatkuikin sitten läpi talven ja on muutaman viikon taukoa lukuunottamatta jatkunut tähän saakka.

Tuossa viisi vuotta sitten tavallaan traumatisoiduin miehen toimintatapaan eli uuvuin (silloin elämässä muutakin kuormittavaa). Kävin sen jälkeen parissakin eri terapiassa, jotka osaltaan auttoivat ns. voimaantumaan. Nyt miehen juominen ei samalla tapaa mene “ihon alle”, kuin takavuosina, mutta en minä sitä edelleenkään pysty ymmärtämään ja valehtelisin, jos väittäisin, ettei se haittaa minun elämääni.

Meillä tilanne on näiden reilun 20 vuoden aikana kärjistynyt eropuheisiin kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla kymmenisen vuotta sitten, jolloin miehen jonkin sortin kriisi päätyi siihen, että muutimme paritalosta omakotitaloon. Sen jälkeen tuntui, että alkoi tosi seesteiset vuodet, kunnes tosiaan tuli tuo 2008-2009 -vaihe, mutta siitäkin selvittiin (puhumalla ja “tahtomalla”, kuten kestävässä avioliitossa on pakkokin :slight_smile: ).

Nyt en tiedä, tulemmeko tästä “vaiheesta” enää selviämään. Tahto alkaa itsellä olla lujilla ja miehellä se tuntuu olevan todella todella vähissä, jos sitä on lainkaan. Ja tarkoitan nyt tahtoa jatkaa avioliitossamme.

Minä olen jo vuosien ajan ajatellut niin, että MINÄ en voi miehen juomiselle tai tekemisille yhtään mitään. Hän itse säätelee tuota elämäänsä ja onkin pystynyt ns. ryhdistäytymään muuttamalla elämäntapojaan terveemmiksi. On käynyt lenkillä, kuntoillut, syönyt terveellisesti ja jättänyt perjantai-iltojen kaljoittelut. Mies on myöntänyt itsekin, että esim. mieliala pysyy paljon parempana noin. Nyt tämän reilun vuoden aikana on kyllä lenkkeillyt enemmin ja vähemmin aktiivisesti ja aika-ajoin kiinnittänyt huomiota myös ruokavalioonsa (painonhallinnan takia). Noin kuukausi sitten hankki vähän vitamiinejakin kuntonsa tukemiseksi, mutta samalla sallii itselleen tuon perjantai-illan viihteen. Varmastikin kokee, että mitä haittaa siitä kenellekään on, jos hän käy perjantaisin baarissa “muutamalla”. Meillähän mies ei jatka juomista seuraavana päivänä saati että joisi arkena, vaikka onkin pitkäaikaistyöttömänä kotona.

Siitä huolimatta, että miehellä tuo juominen pysyy jossakin ruodussa ja arkisin eletään ns. normaalia elämää, juo hän mielestäni liikaa. Onhan minulla kuitenkin vuosien ajalta tietämys siitä, että mies pystyy olemaan myös juomatta ja tällöin nauttii selvästi enemmän elämästään, kuin nykyisin. En kuitenkaan, edelleenkään, voi itse tuolle mitään. Voin vain keskittyä omaan hyvinvointiini tapaamalla ystäviä, käymällä harrastuksessani ja pitämällä huolta kunnostani.

Onneksi meillä lapset ovat jo isoja, toinen muuttanut syksyllä pois jo kotoakin, joten ei tarvitse murehtia heidänkään puolestaan (jos ei ole tarvinnut kovin paljon ennenkään - perusturva kun on kuitenkin aina säilynyt).

Mitäköhän halusin nyt sanoa :slight_smile: … Ehkä lähinnä suositella lukemaan tuota Viikonloppujuoppo -keskustelua, jossa löydät parilta viime vuodelta ns. vertaiskokemuksia.

Voimia ja iloa päiviisi! Nauti täysillä kaikista näistä ajoista, jolloin miehesi ei juo eli koita olla miettimättä menneitä tai tuleviakaan. Siinä vielä yksi kokemisen arvoinen vihje sinulle :slight_smile: