Mediasta poimittua

Jaoin lopettajissa allaolevan artikkelin ja ajttelin sen tännekinn jakaa, koska samoista taidoista on kyse ja varsinkin tuo kohta kolme. Tragic sen jo oli huomannutkin.

hs.fi/elama/art-200000523098 … 05c5e3e2ea

Juu, kiitos Dave artikkelista, koin sen hyödylliseksi! :slight_smile:

Sosiaalipalvelut ja tukijärjestelmämme puhututtavat usein. Kuuluviin tulee usein kritiikki ja negatiiviset kokemukset, koska tyytyväiset eivät ilmaise mielipidettään niin helposti, vaikka olisivat suuri enemmistö.

Tässä kuitenkin yksi tyytyväinen:

20-vuotiaalla yksinhuoltaja-opiskelijalla on vain hyvää sanottavaa suomalaisesta tukipolitiikasta: “En usko, että Kelassa kukaan alkaisi tahallaan kettuilemaan”

yle.fi/uutiset/3-11350656

Lisätään vielä sosiaalisesta mediasta poimittua. Uskontojen Uhrien tuki ry. eli UUT ry. on avannut oman Youtube-kanavan. Tässä ensimmäinen video, jossa yhdistys esittäytyy.
youtube.com/watch?v=JmR_gunSpsg

Sosiaalipalveluihin kohdistettu kritiikki perustukin useimmiten siihen että tässäkin asiassa jalkoihin jäävät ne jotka muutenkin heikoimmilla ovat.
Avun saanti on sidottu omaan osaamiseen pykäläviidakossa ja atk-taidoissa.
On toki selvää että fiksut opiskelijat, joilla on sekä vankka koulutus että harjoittelua takanaan kykenevät sujuvasti seikkailemaan netissä ja perustelemaan aina avuntarpeensa juuri virkailijoiden mielestä oikealla tavalla.

Avun laitamille jäävät ovat pieni vähemmistö. Mutta juuri se vähemmistö jota varten sosiaalitukijärjestelmää on kai alun perin suunniteltu?
Enemmistö tulisi muuten ihan hyvin toimeen ilman varsinaisia tukia, heille ne ovat vain tulonlisiä joiden kanssa voi elellä hiukan mukavammin. Lapsilisät, asumistuet, maataloustuet jne ovat vain osalle saajista sellaisia että niillä korjataan varsinaista nälkää ja kurjuutta, joskin ne pienelle osalle ovat tietysti juuri sitä. Enemmistölle saajista ne ovat toki elintason korottajia mutta tulisivat kyllä ilmankin toimeen.

Kun enemmistöllä menee hyvin, se ei mielestäni takaa sitä että kyseessä olisi ns. reilu meininki.

Sosiaalitukijärjestelmä voisi -ja sen ehkä pitäisi- kohdistaa toimintansa juuri suurimmassa avun tarpeessa olevien auttamiseen, mutta se ei onnistu, koska enemmistö haluaa että enemmistön edut ovat etusijalla tarpeista riippumatta. Olisi poliittisesti kovin tyhmää asettua ns. enemmistöä vastaan ja niinpä kansanedustajien on jaettava rahaa vähän kaikille.

Höpö höpö. Huomattava osa työttömyysturvan ja toimeentulotuen saajista ei ole erityisen perehtynyt lakipykäliin. Joku lähiöbaarin Arska joka on nostanut työttömyyskorvausta viimeiset 10 vuotta ja saa päälle vielä toimeentulotukea ja asumistukea, ei ole lakipykälien tai sosiaalipolitiikan moniosaaja.
Arska ei myöskään ole välttämättä menestyvä opiskelija, vaan hän saattaa olla keski-ikäinen sekatyömies jolta on jäänyt peruskoulukin kesken.
Eikä siinä mitään väärää ole. Päinvastoin. Arskalle kuuluu ne tuet jotka hänelle lain mukaan kuuluu. Ja hän osaa myös niitä hakea. Niin vaikeita haettavia perustuet eivät ole, ettei Arskakin osaisi jopa parin tuopin jälkeen niitä hakea.
Ja sekin Arskan kaveri Reiska joka ei eläessään tietokoneeseen edes koskenut, osaa täyttää paperisen kaavakkeen tai voi saada neuvontaa kädestä pitäen.

Jaa. Tuo kuulostaa siltä, että ne jotka apua saavat, eivät sitä ansaitse, vaan sen ansaitsivat ne jotka eivät jostain mystisestä syystä apua saa? Että terveisiä vaan sinne toimeentulotuen, asumistuen, opintotuen, työttömyystuen saajille, että ei se tuki teille kuulu, kun olette sitä osanneet hakea. :unamused:

Metsänreunan logiikalla siis tuki ei kuulu sille, joka on tarpeeksi “etevä” hakeakseen sitä? Mutta eikös metsänreunan mies itsekin saa jotain yhteiskunnan tukea?

Meillähän on kuitenkin aina joukko ammattimaisia mielensäpahoittajia, joiden mielestä aina menee huonosti vaikka menisi miten hyvin. Syyllinen on joku myyttinen enemmistö, eliitti tai vaikkapa toisenlaiset ihmiset, kuten maahanmuuttajat tms. Tai tietysti kansanedustajat.
Populisti osaa aina osoittaa sormella, mutta rakentavat ehdotukset ovat usein vähissä. Joku tuntee kaunaa kun luulee maahanmuuttajien saavan enemmän etuuksia kuin hän itse, joku ehkä tuntee kaunaa siitäkin kun toimeentulotukea saava Arska osaa täyttää tukihakemuksen.

Mutta kerropas, metsänreunan mies, esimerkki nyt jostakin sellaisesta ihmisestä, joka kaikkien yhteiskunnan tukien ulkopuolelle on jäänyt, tai voi jäädä. :question:

[size=200]- Näin on![/size]