Masterchef Vähentäjät

Tervehdys arvon juo… vähentäjät! :wink:

Kuten kautta aikain, ruoka ja juoma ovat kuuluneet erottamattomasti yhteen. Joillekkin ihmisille, kuten allekirjoittaneelle, juoma on kuulunut enemmän… öö… yhteen! Ruokapuolen krediitit lankeavat näillä uusaduttomien mailla eittämättä semmoisille kulinaristististen tähtihetkien tarjoajille kuten Atria, Saarioinen, Pirkka, Rainbow…

Kautta aikain, on myös ylistetty erinäisiä juomia jotka sopivat erityisen hyvin tiettyjen ruokien kanssa. Allekirjoittanut taas on huomannut, että kaikki alkoholia sisältävät juomat tekevät kaikista ruo’ista erityisen maukkaita. Varsinkin jos ne nauttii ennen ateriaa. Aperatiiviksi kai näitäkin kutsutaan.

Tämän vuoksi tahdonkin kysyä, arvon vähentäjiltä, että mitä juomaa suosisittelette ja minkä ruoan kanssa? Mitään hirveän fiiniä en toki odota, onhan omakin menuni hellyttävän alkeellinen: 3,5 desiä raakaa rommia, jonka nauttimisen jälkeen valmistetaan valmistiskiltä metsästetystä karjalanpiirakasta, hampurilaiskastikkeesta, kalkkunanakeista, sekä juustosta mitä erinomaisin juoppo-masterchefin iltapala!

Yksinkertaiset että kyvyttömät ihmiset, kuten allekirjoittanut, tyytyvät hädintuskin ihmiselle kelpaavan einesruoan yhdistelemiseen. Mutta olisi kuitenkin kiva tietää arvon vähentäjien keskuudessä, että onko olemassa minkäänsortin toteuttamisen soveltuvia komboja, joilla saisi edes hetken ajaksi itsetuntonsa Gordon Ramsey -tasolle?

Bonuskysymys: Juodaanko ruoanlaitton tarkoitetut viinit etukäteen, ruoan jälkeen, vai tuhaltaanko koko kallisarvoinen nektari paistinpannulla jonkun ankan iloksi? :wink:

Yst.terv.

  • Ehkä joskus ihan oikeaa ruokaa tekevä

Suurpiirteisesti sanoen punkkua lihan kanssa, valkkaria kalan kanssa. Eri lintulajeista voisi sanoa että mitä punaisempi/rasvaisempi lintu, sitä punaisempaa pitää viinin oleman. Tosin valkkarikin käy yleensä lintujen kanssa minun mielestäni. En tiedä mitä sanoo Gordon.

Ja totta: mikä tahansa alkoholi käy aperitiivina. :sunglasses: Aperitiivien liiallinen nauttiminen saattaa aiheuttaa sen, ettei muista seuraavana aamuna mitään edellisen illan vaivalla ja sydämellä aikaansaaduista kulinaristisista elämyksistä. Se vituttaa etenkin silloin kun on köyhimyksenä käyttänyt hävyttömän määrän rahaa hyviin ruoka- aiheisiin. Pahinta se on silloin kun aamukrapulassa kömpii kohti keittokomeroa uskoen vakaasti että siellä on vielä paljon edellisen illan sapuskoita, ja sitten törmää vain suureen tiskivuoreen yhdistettynä käsittämättömään määrään tyhjästä ilmaantuneita roskia kaikkialla. Katsoo jääkaappiin: tyhjää täynnä. Katsoo työpöydälle, katsoo tiskipöydälle… ei mitään, ei missään. Tyhjiä lautasia, tyhjiä ruoka- astioita kaikkialla.

Se sellainen maksimoi krapulakärsimyksen. Se ei ole kivaa sellainen.

Joten meille vähättelijöille en suosittele aperitiiveja.

Kaikki kokit ovat juoppoja, mutta kaikki juopot eivät ole kokkeja.

Tämä menee nyt vähän sivuun aloitusviestin kunnianhimoisesta ja ilmeisen voittoisasta makujen liitosta rommi + eineskarjalanpiirakka, mutta enpä anna sen itseäni rajoittaa. Olen tässä viime viikkojen aikana pyrkinyt vähentämään talouden alkoholivarantoa, kuitenkin täysin kykenemättä ihania juomia viemäriin kaatamaan, ja siltä tieltä on mm. tällaisia vähentäjäismasterchefreseptejä:

  1. Parhaillaan uunissa saksanhirven käristyslihapata (tänään ja varmaan huomennakin Lidlissä tarjouksessa 4,99 e / 600 gramman pussi, kipi kapi kauppaan) tummassa oluessa (tässä tapauksessa valitsin Nikolain enemmän lasten makuun, jos tekisin vain aikuisille niin olisin ehkä napannut juomavarojeni tuhottavista Leffen). Lihapussin lisäksi laitoin kaksi isohkoa sipulia, kolme pienehköä porkkanaa, puolikkaan valkosipulin (kynsiä oli ehkä 5 kpl) ja puoli pulloa Heintzin barbeque-kastiketta. Ruskistin lihat nopeasti voissa, sitten lisäsin kaiken muun ja nyt odottelen että parin tunnin hautumisaika tulee täyteen. Lisänä keitettyjä perunoita ja salaattia.

Tämän kanssa käy yhtä hyvin punaviini kuin tumma olut, jos sille tielle lähdetään.

  1. Uudestavuodesta jäi kuohuviiniä, sen käytin simpukkapastaan. Ostin reilun kilon eläviä simpukoita ja niistä jokunen kuoli reissussa, joten ruokaan päätyi hieman alle kilo kuorineen. Ilman kuoria olisi riittänyt paljon vähempi, mutta ei olisi ollut yhtä pramea annos. Ensin laitoin spagetin kiehumaan. Kastikkeeseen tuli yksi normisipuli ja taas puolikas valkosipuli (n. 5 kynttä), yrittisekoitusta, suolaa ja murskattua kuivattua chiliä, joita hetken kuullotettiin oliiviöljyssä. Kaadoin kastikkeen sekaan puolisen litraa kuivaa kuoharia ja tölkin tomaattimurskaa. Kun soosi oli tekeytynyt vähän aikaa, heitin simpukat perään ja suljin kannen kunnes ne kuolivat ja avautuivat. Melkein saman tien yhdistin valutetun spagetin simpukoihin.

Tämän kanssa parasta olisi ehkä vehnäolut, myös valkoviini tietysti olisi käynyt hyvin.

  1. Joulusta jääneet punaviinit laitoin tomaattikeittoon, mutta en ole ihan varma oliko se viisasta. Makuelämyksen kanssa olisi ehkä mennyt se rommi ja eineskarjalanpiirakka…

Mun mielestä ruuan kanssa nautittuna alkoholi ei sovi. En oikeastaan muutenkaan juo mitään ruokaillessa, vasta ruokailun jälkeen sitten vettä. Tästä poikkeuksena on pizzan ja kaljan loistavasti toimiva avioliitto.

Pikainen ja halpa krapulaisen rasvasuola-annos

Valmiskarjalanpiirakoita, hetken mikrotus niille. päälle meetwurstia ja suolakurkkua. Tällä on noustu manalan majoilta joskus henkikirjojen jäseneksi takaisin.

Lihamureke (-tai pullat) ja pottumuusi

2 pkt (800g-1kg) jauhelihaa. Sekaan purkki kermaviiliä ja “ranskalainen sipulikeitto” jauhepussi. Sekoitetaan ja annetaan tekeytyä vartti-30min, sen aikaa kun uuni lämpeää n.200 asteeseen, kolmisen varttia riittää uunitusta, joskus tunti, tarkkailee ulkonäköä vaan. Muotoile pullat tai mureke leivinpaperille. Uunin puuskuttaessa duunataan muusi, ei mistään jauheista vaan ihan rehtiä perunaa 10-15 kpl, pari desiä punaista maitoa ja nokare voita, hippasellinen suolaa. Sitten vaan SURVOMAAN, voi vaikka purkaa krapula-angstiaan tähän. Raikkautta näinkin rehellisen perusruuan rinnalle tuo tomaattisiivut jonka päällä rinkula laimeaa salottisipulia tai punasipulia, kerroksittain vaan astialle ja oliiviöljyä päälle.

Helppo hapanimeläkana

Keittele makuusi sopivaa riisiä, itselläni tämä on basmatiriisi. Kanansuikaleet öljyyn pannulle tirisemään kunnolla kypsiksi asti. Sweet n sour kastikepurkki kanojen päälle ja kauniisti riisin viereen tätä niin on aika hyvää

Jokainen varmasti tietää olotilan känni-illan jälkeen: Turvottaa ja vaaka sanoo yliluonnollisia lukemia. Tämä johtuu yleensä siitä että edellisenä iltana on syöty alkoholin nostattamaan ahmimisreaktioon runsaasti hiilihydraattipitoista roskaruokaa, ja kehoon on päässyt kertymään hirmuiset määrät nestettä. Tämä näkyy seuraavat pari päivää pullottavina poskina ja lihasten “katoamisena”. Myös krapulapäivänä suoritettu hiilaritankkaus (pizzaa prkl!) aiheuttaa tämän epäesteettisen spektaakkelin.

Ratkaisu on karppaajille ja muille ulkonäöstään huolehtiville nauttia alkoholin kera runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältävä ateria, mikä pitää hyvin nälkää huolimatta nopeasta nousuhumalasta, sekä tasapainottaa alkoholin imeytymistä elimistöön. Lisäbonuksena ateria poistaa kehosta ylimääräistä nestettä kuin viimeistä päivää.

Tarvikkeemme ovat:

50 gr hera-/soijaproteiinijauhetta
4 kananmunaa
50 gr suolattomia pähkinöitä/manteleita

Yhteensä n. 835 kcal, 52gr rasvaa, 13gr hiilaria, 78gr proteiinia.

Ruokajuomaksi suositellaan max 7 annosta kirkasta viinaa/viskiä/rommia/konjakkia. Parempi kuitenkin jos alkoholin jättää kokonaan pois, mikäli tahtoo seuraavana olla sporttinen & hehkeä.

Proteiinijauhe sekoitetaan 5 desiin vettä. Kananmunat keitetään tai paistetaan. Aterioinnin yhteydessä nautiskellaan pähkinöitä/manteleita ja huuhdotaan proteiinisheikillä alas. Alkoholi suositellaan juotavaksi vasta aterioinnin jälkeen, jolloin sen imeytyminen hidastuu ja positiivinen vaikutus mielialaan kestää pidempään.

Tämä ateria on syytä pitää känni- ja krapulapäivän ainoana kiinteänä ateriana, mikäli tahtoo ettei juhlinnan seurauksena kerry läskiä. Karppauskänni / Krapulakarppi on hyvin kätevä ja nopea tapa pitää ylimääräiset nesteet poissa ja päätyä takaisin ihmiseltä näyttävien kirjoihin! :wink:

Edit: Poistettu suolat pähkinöistä, ja lisätty 7 annoksen alkoholirajoitus.

Milläköhän perusteella toi ateria poistaa nestettä kehosta, kun kaikki suolapitoinen lisää sitä turvotusta? :unamused: Sitten voisi miettiä ihan niinkin - ZOMG - radikaalia ratkaisua että jättää juomat juomatta jos haluaa näyttää skarpilta, ei ne lihakset runsaasti dokailevalla pysy vaikka kuinka vetäis prodea nassuun, saati sitten turvotukset loitolla. No ehkä parikybäsenä vielä jonkin aikaa joo.

" :wink: :wink: :wink:"

Totta turiset! Nyt on alkuperäisestä menusta poistettu suolat pähkinöistä, ja lisätty kehoitus jättää alkoholi kokonaan pois, tai max 7 annosta.

Kuulepas nyt, Arkkitehti. Jos sulla on tarkoitus kovastikin pudottaa painoasi, niin ehkä ei kannattaisi niin hirveästi vähätellä sitä juomistaan, vaan siirtyä ihan kunnon spurgulinjalle :wink: . Alkoholi toimii vallan mainiona laihdutuslääkkeenä, mutta se edellyttää sitä, että viinaa on kiskottava siihen malliin, ettei turhanpäiväiseen ruokaan jää rahaa, eikä siinä sitä paitsi edes ehtisi syömään, kun pitää ryypätä koko ajan niin pirusti. Vieläpä jos onnistuu tuhoamaan haimansa juopottelullaan oikein perusteellisesti, ei pelkoa lihomisesta enää juurikaan ole, vaikka söisi kermakakkuja laardipäällysteellä kaiket päivät :wink: . Empiirisen tutkimukseni mukaan alipainoiset ovat rappioalkoholistien keskuudessa huomattavasti edustetumpi ihmisryhmä, kuin ylipainoiset.

Ei, ei! Tuolla linjalla joutuisin ennenpitkää Lopettajien puolelle, ja se olisi kaiken hauskan loppu! :wink: Kyllä ne siitä läskit sulaa, kunhan vaan pitää päällä päivittäistä negatiivista kaloritasapainoa, ja pyrkii käyttämään alkoholia siten ettei suurkulutuksen rajat ylity. Puolessa vuodessa on kuitenkin saatu 8 kiloa pois ja vielä 16 jäljellä ennen kesää. Sitten on sixpäkki omasta takaa eikä tarvitse mennä kaupasta hakemaan.

Miksi olet sitä mieltä, että päihteetön elämä on kaiken hauskan loppu?

^^ Ei kai sitä spurguasteen ryyppäämistäänkään mikään pakko ole lopettaa, paitsi toki siinä vaiheessa, kun lopetus tulee eteen ihan luonnollista tietä :confused: .

Niin, vakavasti ottaen tuo kysymys on aina ajankohtainen. Vastauksena tarjoan, että “koska päihteet puhuvat päihteiden käyttäjän puolesta.”

Päihteet tuppaavat vähitellen korvaamaan elämästä kaiken muun hauskan. Hauskuus lienee kuitenkin vakio, ja mitä vähemmän kaikkea muuta, sitä enemmän päihteitä. Siksi päihteiden lopettaminen, tai jopa vähentäminen, saa elämän tuntumaan vähemmän hauskalta.

Täten jokaisen vähentäjän pitäiskin seurata omia jalanjälkiään takaisin siihen pisteeseen missä päihteiden käyttö aloitettin, ja jolloin oli vielä hauskaa ilman päihteitä. Tulisi löytää uudelleen kaikki ne aktiviteetit, mitkä olivat hauskoja ennen päihteitä. Näin päihteiden hauskuus vähenee sitä mukaa kun saa elämään muutakin sisältöä.

Jotkut juovat, jotkut syövät. Parannuskeino suurkulutukseen ja lihavuuteen on mielestäni pitkälti samankaltainen. Ei kuitenkaan aina, mutta ehkä useimmiten. Siksi on todennäköistä että kun löytää hauskuuden uudelleen muualta kuin ruoasta ja juomasta, niin syöpöttely ja juopottelu vähenevät sitä mukaa

Kiitos asiallisesta vastauksesta Arkkitehti. Olen samaa mieltä, että alkoholi pikkuhiljaa alkoholisoitumisen myötä valtaa alaa hauskanpidolta ja muiltakin elämänaloilta.

Mielestäni ja havaintojeni mukaan kun on riittävän pitkälle edetty on hyvin vaikeaa monelle pikkuhiljaa muita aktiviteetteja kehittelemällä palata kohtuukäyttöön. Selkein tapa on lopettaa kokonaan. Sitten voi opetella uusia taitoja kuten seurallisuutta ja hauskanpitoa raittiina.

Jos koko elämänsä vain douppaa itsensä alkoholilla seuralliseksi, niin eihän sitä opi lainkaan normaaleja ihmissuhdetaitoja.

Itselläni, kun lopetin juomisen, vasta alkoikin hauskat ajat ja vauhdikas elämä,. Eikä se kovin tylsää ollut sitä ennenkään. Jäi vain pois kännimokat, valehtelut ja typerät selittelyt, että kun olin kännissä.

Tähän vahvaa komppausta, lisäisin vielä sen että jos/kun lopettaa kokonaan niin kun malttaa pysytellä selvin päin vähän pidempään kuin sen pari viikkoa niin sitä saattaa löytää itsensä nauttimasta ihan sellaisistakin asioista mitkä ennen tuntuivat kovin vastenmielisiltä - esim. eilen kun tiskailin illalla astioita tuli valtaisa ahaa-elämys siitä, ettei tää nyt loppupeleissä ihan hirveän kamalaa tää talouden puhtaanapito olekaan, kun aina aikaisemmin siivous on ollut ns. välttämätön paha siinä vaiheessa kun kämppä alkaa näyttää siltä, että puolet irtaimistosta kävelee itsekseen kohta ulos ovesta :mrgreen: Eikä sitä vaikkapa mistään urheiluharrastuksestakaan kovin tavoitteellista, saati sitten säännöllistä saa jos puolet viikosta tai enemmän kuluu joko kännissä tai krapulassa, jos edes löytää jostain sen motivaation lähteä kohottamaan kuntoaan…

Kah, Dave kerkesikin jo sanoa aika samat jutut :slight_smile:

Monelle tulee varmaan otsikosta mieleen tummanruskeana kiiltävät munat jotka suorastaan pakottavat itsensä suukkiin, mutta ei, tänään käytämme puhtaan valkoisia munia ja valmistamme ihan kotimaista savumunanousukasta.

Tarvikkeemme ovat:
4 valkoista kananmunaa.
100 grammaa savujuustoa.
4 dl rasvatonta maitoa.
350 millilitraa tummaa väkijuomaa.
150 grammaa naxuja (vapaaehtoinen).

Prosessi on seuraava:

Koko päivä ollaan nälässä, ja vasta 16+ kellonlyömän jälkeen saa ryhtyä rakentamaan tätä ateriaa. Aluksi, laitamme munat kiehumaan joko kattilaan tahi vedenkeittimeen, ja odotamme sen vartin verran että munat ovat ehtineet koviksi. Energiaasäästävässä vedenkeittimessä suosittelemme noin vartin ajanjaksoa, jona aikana vedenkeitin käynnistetään vielä pari kertaa.

Munien kovettumisen välillä MasterChef Vähentäjä naukkailee kullanruskean väkijuomansa kitusiin, ehkä vähän kakoen, ja väliin vesihörrpyjä huikkaillen. Tärkeää tässä vaiheessa on saada nopea nousu, onhan tämä sentään kotimainen tiukka nousukas, eikä mikään ulkomaalainen lerppalounas!

Kun tyhjä vatsa on täynnä rommia/konjakkia/whatever on syytä alkaa viilentää halkeamaisillaan olevia munia keittimessä, sillä ne käyvät todella kuumina! Parasta onkin tyhjentää kaikki kuuma vesi keittimestä, ja täyttää se jääkylmällä vedellä. Tämä toistetaan pari kertaa jonka jälkeen munat ovat riittävän viileitä lopullista kohtaloa varten.

Yhdistä munat ja savujuusto hurjassa MasterChef -loppufinaalissa, ja nautiskele viinan imeytymisestä tyhjään ruoansulatuselimistöön samalla kun herkuttelet proteiinirikkaasta sekä rasvaisesta Vähentäjien MasterChef -ateriasta. Aterian aikana kannattaa tyhjentää reseptissä mainitut 4 desiä maitoa, jotta maha ei ala kapinoimaan moista herkuttelua vastaan.

Suosittelemme seuraamaan television välittämiä, suuria tunteita nostattavien ruokaohjelmien kanavia. Ehdotamme erityisesti nauttimaan aterian eläinkuntamme ehkä ehdotommimman elittimme, Gordon Ramseyn suorittaman viattomienn ravintoloitsioiden piiskaamisnöyryttämisen todistamista television välityksellä! :smiling_imp:

Loput 150 grammaa jälkiruoaksi tarkotettuja naxuja voi kuluttaa haluamallaan tavalla, tai jättää kokonaan syömättä. Naxut vähentämällä ateria kustantaa noin 1200 kcal ja naxujen kanssa noi 2000 kcal. Kumpikaan vaihtoehto ei lihota mutta naxujen poisjättö takaa kevyemmän olon seuraavana päivänä! :wink:

Arkkitehti: Sä vältät painetehtävän eli oot jatkossa!

En välttämättä, sillä sorruin kameralta piilossa, studiokulisseissa ahmimaan kebabpizzan, gorgonzola-juustokastikkeen sekä suussasulavan gouda-juuston yhdistelmän. Ja mikä pahinta, mukana ei ollut enää lainkaan väkijuomaa!!! Ei sovi vähentäjiin tämä, joten odotan että rangaistus on nopea ja välitön, viimeistään aamun punnistuksessa synnit painaa! :blush:

EDIT - Seuraavana aamuna: Ei tehnyt eilinen yhtään hyvää laihduksprojektin kannalta, joten ehkä tänään olisi vesipaasto kohdallaan! :wink:

Mä tuossa joku päivä pohdinkin, miten se Arkkitehdin kuntoilu- ja painonpudotusprojekti on lähtenyt käyntiin, mutta näiden viimeaikaisten tekstien perusteella se ilmeisesti päättyi ennen kuin ehti kunnolla alkaakaan :confused: . Sitä se teettää, kun viina vie :frowning: .

Edit: Enkä nyt edelleenkään tiedä, ovatko nuo sinun vesipaastosi ja päivät nälässä kitkuttelusi kovin hyviä ideoita, kun ne verensokerien heittelyt tosiaan saattavat tehdä sitä, että repsahdat herkemmin ryyppäämään, mutta tee kuten tykkäät. Minähän en ole kovin hyvä esimerkki saarnaamaan oikeanlaisesta syömisestä tahi raitistelusta :wink: :mrgreen: .

Elokuu 2013: 89 kg
Helmikuu 2014: 79 kg

Periaatteessahan tuo olisi ilman viinaksia ja hedonismissa rypemistä jo 69 kiloa, mutta kyllä se rasvamaksa tykkää jo tästäkin. Helposti sitä laihtuu jos ei dokaa, ei tunnu raittiina päivinä nälkää juurikaan 1000 kcal päiväannoksilla. Eli jos ei dokaisi, laihtuisi aika varmasti kilon viikossa. Dokausviikko tosin tuo samaisen kilon takaisin. Eikä tarvitse edes paljoa ottaa. Yksikin siideri saa himoitsemaan kaikkea kauheaa pakastimen pohjalta.

Kohta pitääkin perustaa Masterchef Keventäjät, jossa yleisin resepti on vesipaasto! :wink: