Maksa-arvojen kohoilu juomisen loputtua

Oon ollu kohta 23kk täysraittiina ja ihmetystä herättää mun GT-arvon ajottainen kohoilu.Raitistrumisen alkaessa arvo
oli hulppeat yli 2000.Noin puolessa vudsessa laski sadan paikkeille.Sit sain unilääkkeeks Remeronia ja kahes viikos arvo
oli päälle 300.Lääke lopetettiin ja hiljalleen GT laski jopa lukemaan 44.Nyt taas hiljalleen noussu n.80 paikkeille.Unilääk-
keitä,bentsoja,kolesterolilääkkeitä,verenpainelääkkeitä menny jo muutaman vuoden.Energiajuomia juon liikaa.Oisko vaa
niin että maksa kerkes sen verran vaurioitua et tullu yliherkäks joilleki kemikaaleille?Lääkärit vaa kummastelee.

Huimiin lukemiin oot kyllä aikanas saanut GT-arvos, ei niitä ihan pikku tissuttelulla sinne saa :slight_smile: Mutta ainakin oma päihdelekurini sanoi, jotta bentsot/bentsojohdannaiset eivät maksa-arvoja nosta. Antabus voi sitä tehdä kuten monet erityyppiset särky/kipulääkkeet.
Kolesterolilääkkeistä ja verenpainelääkkeistä en osaa sanoa mitään, outoa mikäli lääkärisikään ei osaa?? Energiajuomia en kyllä lähtisi tästä asiasta syyttämään koska niissähän on pääsääntösesti vaan kofeiinia, guaranaa ja tauriinia (riippuen energia juomasta) ja nämä eivät maksa-arvoja nosta.

Joten näin maallikona veikkaisin syyllisen johtuvan joko kolesteroli/verenpaine tropeista.
Mitä taas tulee siihen, että onko maksasi sitten tullut jotenkin “herkemmäksi” kun aikanaan dokasit niin paljon, niin saattaahan siinäkin olla perää, mutta onhan nuo tämän hetken arvot kuitenkin aivan inhimillisellä tasolla verrattuna siihen mitä ne noin 2v sitten olivat, siis tyyliin maksa piiputti tosissaan viimeisiään…

Itsellä on maksa-arvoja nostanut ainakin Litium, jota vähän aikaa käytin.

Ja sekin on outoa et alat-arvo pysyny jo kohta reilun vuoden n.20-30 paikkeilla,eli normaali.Kuulemma senki pitäs nousta
jos syy lääkkeissä tms.

Ei sulla sappitiehyissä ole ongelmia (sappikohtauksia?)? Ne voisi tota GT-arvoa kanssa nostella.

Mut jos on sapesta johtuvaa, niin sitte usein afos nousee kanssa?

Ei tietoo.Mitenköhän sappivaivat oikeen oireilee?

Ylävatsakipua, joka tulee monesti kun on syöny esim. rasvasta ruokaa, kaalia, omenaa ym. Usein on tosi kovaakin kipua, mut ei välttämättä. Menee jossain vaiheessa ohi itekseen, monesti vähän sellasta aaltoilevaa.

Kiinnittäisin huomiota tuohon energiajuomien kulutukseen. Lainaus osoitteesta uusisuomi.fi/kotimaa/98571-e … asvamaksaa

Yhteys energiajuomien ja maksa-arvojen kohoamisen välillä on hyvin tunnettu. Energiajuomat, limsat ja nimenomaan light-juomat, joissa on makeutusaineena paljon fruktoosia ja aspartaamia, aiheuttavat rasvamaksan, Färkkilä sanoo.

Toki rasvainen ruokavalio ylipäätäänkin kuormittaa maksaa.

–kh

Onko ollut juttua lääkäreidesi kanssa siitä mitä kaikkea lääkkeitä sinä myös syöt, jos nekin vaikuttaa elimistöösi haitallisesti, kuin estäen tervehtymisesi, niinkuin minulla oli. Minulla oli useampi lääkäri ja useammat lääkkeet, mutta kenellekään en kyennyt puhumaan muiden kirjoittamista resepteistä, kun tarvitsin ne kaikki ja eikä edes riittänyt. Podin kaikenlaisia nivelsärkyjä, lihaskramppeja, mahaongelmia ja heikkouksia, mutta eritoten alkoholismia joka laittoi minut syömään epäterveellisesti kaikkea, myös niitä lääkkeitä.

Ihmeparannuksesta voi olla vain tänäänkin iloinen, kun enää ei tarvitse sairastaa mitään muuta, kuin pakollisia syys ja kevätflunsia ja sen ihmeen takia edes syödä mitään epätervettä missään muodossa.

Kuivahikan laittama linkki oli hyvin informoiva. En lainkaan tiennyt asiasta. Eli kannattaa tämän informaation valossa todellakin lopettaa niiden energia juomien lipittäminen.

Todella outona kyllä itsekkin pidän sitä, että GT-arvot nousevat mutta ALAT-arvot pysyvät paikallaan.

Tietääkö kukaan mikä ero on näillä Alat ja GT -arvoilla? Nyt ovat normaalit 20/75, mutta ovat olleet koholla ennen raitistumisyrityksiä n. 1,5 vuotta sitten. Noin kaksinkertaiset normaalirajoihin verrattuna. GT 2000 tuntuu tosi hurjalta.

ALAT ja ASAT mittaavat maksasolujen vauriota, eli jos nämä nousevat merkittävästi niin voidaan pelätä maksatulehdusta.
Eli jos vaikka dokaa kuukauden putken niin yleensä ALAT-arvot reagoivat siihen jollakin tavoin mutta GT-arvo ei välttämättä juuri lainkaan.

AFOS-arvo nousee sappitaudeissa ja maksan kasvaimissa.

GT-arvon nousun yleisin syy on pitkäaikainen liiallinen alkoholinkäyttö.

Kyllä GT aika usein reagoi helpostikin alkoholin käyttöön, herkemmin ku ALAT. Saattaa jopa yks railakas viikonloppu GT:tä nostaa hetkeksi, mutta viikossa normalisoituu jos ei dokaa tai ainaki vähentää.