Luottotiedot kuntoon

Kohta on ulosotto hoidettu. Ostin (7,9e) tänään omatiedosta luottotietorekisterini. Siellä on 3 merkintää, jotka on pian maksettu.

Tilanne ei ole niin paha kuin luulin: 2 UMS-merkintää ja 1 UMV-merkintä :sunglasses:

UMS- merkintä poistuu HETI kun velka on kokonaan suoritettu (todellisuudessa noin viikon kuluttua maksusta)

"Takuusäätiö

Pääsääntönä on, ettei merkintää saa pois, vaikka maksaisi velan.

Ainoat poikkeukset ovat ulosoton ilmoittamat niin sanotut UMP ja UMS-merkinnät. Luottotietorekisteriyhtiö poistaa ne heti kun saa ulosotosta tiedon ulosoton päättymisestä tai velan maksusta. UMP-merkintä poistuu heti myös velkojen vanhentuessa. Ulosotto toimittaa rekisterinpitäjälle tiedon

UMP = Velallisen palkan tai muun toistuvaistulon ulosmittaus on jatkunut kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukauden ajan
UMS= Velalliselta ei ole suppeassa ulosottomenettelyssä löytynyt varoja velan suorittamiseksi tai velallisen olinpaikasta ei ole tietoa.

".

UMV-merkintä ei poistu heti kun lasku on maksettu, mutta sen kesto lyhenee vuodella kun velka on maksettu (hoitaa siihen REF-merkinnän).

Luottotietoni olisivat näin ollen puhtaat arviolta 16.1.2021 :smiley: :smiley:

Lainaa saatan saada halutessani jo parin kk päästä. (Siis kun on vakityöpaikka)

“SVEA-LAINA.”
Sinulla saa olla korkeintaan 2 maksettua ja ref-merkinnällä varustettua maksuhäiriömerkintää, eikä uusia merkintöjä ole saanut tulla viimeisen vuoden ajalta"

Mielestäni Suomen luottotietolaki on aika armoton. Luottotiedot voi olla kuralla vielä 2-3 vuotta sen jälkeen kun on hoitanut kaikki velat :cry: , toki silloin saa REF-merkinnän, mutta silti.

Onneksi eduskunnassa on käsittelyssä nyt monen kansanedustajan laittama aloite siitä, että luottotiedot saisi puhtaaksi melkein heti sen jälkeen kuin velka on maksettu. Maksetussa velassa on mukana kuitenkin myös ne maksetut korot ja kulut. Ne voi olla moninkertaisia alkuperäiseen velan pääomaan nähden. Siinä vaiheessa kun velka on maksettu niin kaikki tahot ovat saaneet rahansa korkojen kanssa.
Täyttä rahastusta on se, että omat luottotiedot voi tarkistaa maksutta vain kerran vuodessa :imp:

Ei maksuhäiriömerkinnän pitäisi mikään rikosrekisteri olla. Kuka tahansa voi sairastua, jäädä työttömäksi tms ja velat kaatuu päälle.

Jos elämälleen haluaa muutosta niin se muutos pitää tehdä itse ja heti. Ihan ensiksi pitää karsia kaikki se paska elämästä, jotka aiheuttaa hankaluuksia, oli ne sitten asioita tai ihmisiä.

Niitä olikin sata, luulisi lakimuutoksen onnistuvan :smiley:

"Yli sata kansanedustajaa haluaa muuttaa lakia siten, että maksuhäiriömerkinnät eivät jäisi näkyville velan maksamisen jälkeen.

iltalehti.fi/politiikka/a/2 … 2201025025 "

Tämä tuli yllätyksenä… vaikka joutuisi ulosottoon niin merkintää ei tule kovin helposti jos vaan säännöllisiä tuloja riittää.
Toki jos ulosotossa on paljon velkaa niin silloin tulee väkisinkin merkintä, koska on ollut yhtäjaksoisesti 18kk ulosotossa.

Takuusäätiö.

Ulosoton ilmoittamat merkinnät

Käytännössä ulosoton merkintä tulee joko siitä, ettei tulojasi pystytä ulosmittaamaan tai siitä, että sinulla on pitkäkestoinen ulosotto. Ulosotto ilmoittaa luottotietorekisteriin merkinnän, jos

sinut on todettu varattomaksi tai tulosi ovat liian pienet ulosmitattaviksi
sinua ei ole tavoitettu tai olinpaikkasi ei ole tiedossa
tulojasi on ulosmitattu pitkäkestoisesti: viimeisen kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukautta yhtämittaisesti.

Asiakastiedosta vastattiin seuraavasti kun kyselin milloin luottotiedot on puhtaat.
8kk päästä :mrgreen:

Hei

Voit pyytää ulosottoa ilmoittamaan meille tiedon velkojen maksusta, emme valitettavasti saa tietoa automaattisesti.

Kun saamme tiedon, nuo ulosoton UMS (suppea ulosotto) merkinnät poistuvat heti. Muilla on lakisääteinen tallennusaika.
UMV merkinnän tallennusaika lyhenee vuodella ja poistuisi 16.1.2021 ja luottotietosi tulisivat kuntoon.

Keskustelin eilen myös ulosottomiehen kanssa asiasta. Asia on todellakin niin, että luottotietoni tulevat puhtaaksi tammikuussa.
Vaikka ulosottoon tulisi nyt ennen sitäkin jotain asioita vireille niin niistä ei tehdä maksuhäriömerkintää mikäli maksukykyä löytyy lyhennyksiin ( eli on siis työpaikka, josta säännölliset palkkatulot).

Tavallaan hyvä, että luottotiedot palautuu vasta 8kk päästä, ehtii vähän ennne sitä miettiä asioita ja selättää muut ongelmat alta pois.
Sitten on helppo aloittaa “uusi elämä puhtaalta pyödältä”. Hienoa saada luottotiedot kuntoon, niitä en sössi enää ikinä.

Luulin oikeasti, että luottotietoni olisivat kuralla ainakin 2023 asti. Onneksi selvitin asiat ja 2kk päästä on ulosotot maksettu.

Hei helvetin hieno suoritus! Oot saanu kaiken ikävän jälkeen otteen elämästä taas. Tammikuuhun ei lopulta ole niin pitkä aika odottaa, kyllä ae sieltä nopeesti tulee. Sitä ennen vaan just kannattaa miettiä asioita mitä on tehny ja ottaa kunnolla opikseen.

Onnittelut ja tsempit jatkoon!

-MS