Lievä haimatulehdus?

Nykäsen Matin kohtalon ja otsikoiden jälkeen päädyin googleen ja tyypillisenä google-klinikan omatohtorina epäilen, että jo kuukausia jatkunut lievä vatsakipuni on peräisin haimasta. Vasen kylki ja kylkiluiden alta vasemmalta vaakasuunnassa polttelevaa ja vihlovaa kipua, joskus herään siihen öisin. Aluksi oli vain silloin tällöin, nyt on ollut viime viikot jokapäiväistä ja selvästi pahenee, jos on juonut, ja nyt olen juonut vain vähän. Silti lievää edelleen. Kaikki muutkin sivuoireet löytyvät, etova olo, väsymys ja lievä päänsärky. (Jotka tosin voivat johtua myös yleisesti ottaen alkosta, vaikka käyttö on ollut “vain” suurkulutuksen rajoilla pitkään.)
MUTTA: netti sanoo, että lieväänkin haimatulehdukseen tarvitaan sairaalahoitoa!!! Nesteytykseksi ei siis riitä, että juo paljon (vettä…)? Kokemuksia kenelläkään näin lievästä ja ei-akuutista tilasta? Olen ihan työkykyinen kuitenkin, enkä voi oikein mitenkään ajatella, että menisin terveyskeskukseen ripittäytymään. Enkä toisaalta halua jäädä odottamaan viikoiksi, jos tila ei tosiaan itsekseen parane. Ainakin kohtuullisesti sujuneen tipattoman toukokuun vähäkin juominen loppui nyt kuin seinään. En aio ottaa riskiä, että tilanne yhtään pahenisi. :open_mouth: Hyvää tässä on se, että ei todellakaan maistu ajatus terassikauden avauksesta…

Mene lääkäriin joka tapauksessa. Kerro oireet, he sitten selvittävät mistä johtuu. Jos et halua niin älä heti alkuun avaudu juomisesta. Jos vika on haimassa niin varmaan sitten sitä kysyvät ja silloin on syytä kertoakin. Mutta voi haimassa olla vikaa muistakin syistä joten ei ne sua heti miksikään “deekuksi” leimaa.

Kiitti, Vilma, harkitsen… viikonlopun yli, kerään rohkeutta!

Vilman kanssa täysin samaa mieltä. Ei se haimatulehduksen kanssa leikkimistä. Mulla on ainakin siitä varsin hurjat käsitykset. Tsemppiä, toivottavasti ei pahene.

Ei-akuutti aika varattu, heinäkuun puolelta löytyi ensimmäinen. Että syvässä päässä sote-lammikkoa taitaa tämä pk-seudun terveystoiminta uiskennella… ja yksityiselle en nyt raaskisi lähteä.

Minäkin suosittelisin hakeutumaan lääkäriin noiden oireiden perusteella. Haima on tärkeä elin. Ja voihan se reistailla muistakin syistä kuin alkoholista. Mutta ehdottomasti kannattaa olla nolla-linjalla alkoholin suhteen, parempi niin.

Moikka
Minulta on poistettu sappirakko tähystyksenä,oireita rouheiseen sappikiviin, oli mm. kovahko kylkivihlonta joka vaikeutti normaalisti istumista, yms. En muista kummalla puolella,verikokeissa ei löytynyt poikkeavaa, pyysin monien tutkimusten jälkeen lähetettä UÄ ja syy selvisi. Ajattelin pistää tuonkin omakohtaisen kokemuksen kylkivihlonnasta. :question:

Kiitos myös tästä! Ei kun jonoon odottelemaan ja terveellisemmät elintavat ensiavuksi.

Kiitti Sporttari tsempeistä omaan ketjuuni.
Jos vain mahdollista, käy omakustanteisesti yksityisellä. Minulle sanoi julkisen lääkäri, ettei olisi vielä laittanut minua ultraan ja ohutneulanäytteeseen. Totesi, että on niistä yksityisistäkin joskus hyötyä. Ilman privaattia ehkä vieläkään ei olisi tapahtunut mitään. Muutamalla Alkon ostoksella kustantaa privaatin lääkärin. Mullekin kynnys oli korkea, onnekseni lääkäri tuttavani patisti minua. Näissä asioissa ei kannata pelata aikaa.

Ulpukka, kokemuksen ääni on oikeassa. Yksi lääkärikäynti ei kaada työssäkäyvää, kaksi kuukautta ilman lääkäriä voi kaataa pahasti. On se muuten kumma, miten ilmiselvää tarvetta johonkin asioiden hoitoon on helppo lykätä viikosta toiseen, halua taas ei pysty lykkäämään joskus kuin tunteja. Ihmismieli…

yksityinen tietty maksaa mutta, eikö yksityinen lääkäri kirjoita tarvittaessa lisätutkimuksiin kunnalliselle puolelle? vai olenko väärässä?
eli jos menee ensin yksityiselle, se ei välttämättä tarkoita sitä että yksityisellä hoidetaan myös verikokeet (mikä varmastikin on eka tutkimuksen vaihe) vaan labraan pääsee siis kunnallisellekin puolelle. ???
et mitenkään voi Sporttari odottaa heinäkuulle saakka eli olen samaa mieltä kuin muut, varaa aika yksityiseltä. voithan soitella eri puljuihin ja kysellä hintatiedustelujen lisäksi mitä tapahtuu jos jatkotoimenpiteitä vaaditaan. hitto, ikävä tilanne. lasku kirpaisee mutta kuten sanot pystyt kyllä sen hoitamaan.
piinaava odottelu heinäkuulle on liian vaativaa ihan mielenrauhan takia. jos kipu lisääntyy voit mennä myös päivystykseen. tiedän, ei mikään houkutteleva ehdotus tämäkään mutta kivun syy on kerta kaikkiaan selvitettävä!
kovasti tsemppiä sulle!

Ihan oikeassa olet Sylvia. Minäkin marssin seuraavana päivänä yksityisen tekemän ultran lausunnon kanssa akuuttiin, ja sanoin, että tämä yksityinen lekuri kehotti kiireelliseen ohutneulanäytteen ottoon. Eli nyt odotan vastausta julkiselta puolelta, ja jatko järjestyy sitä kautta. Yksityiseltä tuloksen saaminen näytteestä olisi kestänyt yhtä kauan. Asia vaan lähtisi Sporttarinkin osalta tarvittaessa etenemään nopeammin.

Jos kipuja on ja olet huolestunut, niin mene yksityiselle jos vaan mahdollista!
Aina on helppoa lykätä asioita. Tiedän itsestäni ja alkoholihäpeä on voimakas.

Entä jos ajattelet niin, että sama asia on joka tapauksessa kohdattava joko pikaisesti yksityisellä tai sitten viikkojen odottelun jälkeen julkisella. Ei ole kiva odottaa kovin pitkään ja stressata asiasta. Ymmärrän tosi hyvin, jos tuntuu ikävälle puhua alkoasiasta. Koville se otti mullakin… mutta jos jotain ongelmaa on, niin varmasti fiksua oman terveytesi kannalta voisi olla pikainen lääkäri.
Tsemppiä ja rohkeutta. Ihmisiä ne lääkäritkin on! Ja Lääkärillehän meno on osoitus siitä, että olet huolestunut tilanteessasi eli välität itsestäsi.

Päivitys tähän lievemmän sairastelun tapausketjuun: päätin tilata ma aamuna ma illaksi yksityisen. Viikonlopun otin iisisti ja join paljon (siis vettä ym. :sunglasses: ), ja kun ma aamuna heräsin, kipu oli selvästi vähentynyt, enkä ollut herännytkään kertaakaan. Päätin lykätä päivällä ajanvarausta ja tänä aamuna kipu oli jo lähes poissa. Pidän heinäkuun julkisen ajanvarauksen kyllä vielä voimassa, mutta nyt on todella korkea motivaatio viettää tipatonta touko- ja kesäkuuta. Jospa tämä oli hyvä opetus siitä, mitä tuleman pitää, jos jatkan lähes päivittäistä latkimista. Tänään tyytyväinen, raitis ja rauhallinen.