Levozin ja ketipinor

Voiko näitä kahta ottaa samanaikaisesti? Jos sais paremmin nukuttua.

Levozin (levomepromatsiini) ja Ketipinor (ketiapiini) vaikuttavat molemmat useisiin eri järjestelmiin elimisössä. Molemmilla on vaikutuksia muun muassa dopamiini- ja serotoniinijärjestelmiin. Et maininnut Levozinin ja Ketipinorin vahvuuksista mitään, joten vastaan yleisellä tasolla. Yhteisvaikutustietokantojen sekä valmisteyhteenvetojen perusteella ehdottaisin, että et käyttäisi yhtä aikaa nukahtamisapuna.

Perustelut:

1) Molemmat lääkkeet lisäävät yhteiskäytössä merkittävästi kouristusriskiä ja antikolinergisiä vaikutuksia (sekavuus, kaatumisriski, virtsaamisvaikeudet…). Ei kuulosta hyvältä.

2) Vaikka molemmat lisäävätkin väsyttävyyttä (sitähän tässä haettiin), niin samalla lisääntyvät jonkin verran sydämeen kohdistuvat vaikutukset (ns. QT-ajan pidentyminen). Ei kuulosta tämäkään hyvältä.

3) Molemmat ovat mm. skitsofrenian hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Ei todellakaan kuulosta hyvältä ajatukselta pitää näitä ensisijaisesti nukahtamislääkkeinä!

4) Jjos käytössä on muita lääkkeitä ja päihteitä, niin riskit voivat olla entistä suuremmat.

Jos ei uni tule, niin kysäise hoitavalta lääkäriltäsi [size=85](onhan sinulla sellainen?)[/size] sopivia keinoja univaikeuksien hoitoon. Paljon käytetään nykyään mm. melatoniinivalmisteita ja esimerkiksi pieniannoksisia mirtatsapiinivalmisteita. Eivät nämäkään autuaaksi tekeviä ole eivätkä sovi kaikille, mutta lähtökohtaisesti huomattavasti parempia vaihtoehtoa kuin mainitsemasi valmisteet. [size=85]Sitten myös perinteinen lääkkeetön litania: rauhoitu hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, vältä voimakasta urheilua myöhään illalla, vältä näyttöpäätteen tuijottamista, syö monipuolisesti ja terveellisesti, viileässä nukuttaa paremmin, jotkut hyötyvät korvatulpista/unilapuista jne jne.[/size]

Ymmärrän että suositellaan luomu - unta kuten viileää makuuhuonetta etc. ja unilääkkeistä melatoniinia, mutta jos kärsii niin pahasta unettomuudesta että nämä " pehmeät " keinot eivät auta niin on mielestäni perusteltua käyttää järeämpiä unilääkkeitä vaikka vain satunnaisesti.

Unettomana yönä tulee helposti ahmittua roskaruokaa joka lihottaa ja on muutenkin epäterveellistä. Joku saattaa unilääkkeiden puutteessa turvautua alkoholiin. Unettoman yön jälkeen saattaa autolla ajo töihin vastata rattijuopumusta ja työpäivä olla tehoton. Mielestäni uni on ihmisoikeus!

t. Juhani

^ Kokeile vaikka hydroksitsiinia, agomelatiinia, doksylamiinia, doksepiinia, amitryptiliiniä, trimipramiinia tai tratsodonia reseptillä (tosin konsultoi ensin asiantuntevanpaa tahoa annoksista ja sopiiko nämä ylipäätään psykoosilääkkeidesi kanssa joilla totta tosiaan ei kannattaisi unettomuutta hoitaa varsinkaan samaanaikaan). Tai valeriaanaa, timjamia tai kamomillaa. Unettomuutesi syyt olisi myös tärkeää selvittää jonkin ammattilaisten tuella.

Ja luomu keinoista ehdotan lisäksi painopeittoa joka on n.10% painostasi, syvähengitysharjoituksia, meditointia, mindfulnesia, metsäkävelyitä, saunomista, rauhallista/hiljaa soivaa musiikkia ja piikkimattoa sekä iltapalaksi jotakin hiilihydraattipitoisia kasviksia.

Ps. Proviisorin virheiden etsimis kysymykseen vastaan, että lauseen tulisi käsittääkseni mennä seuraavasti.
Mielipiteistä ei voi kiistellä, niin väännetään sitten faktoista. “Tässä lauseessa on kolme virhettä.”

Tuskin yksittäisenä tekona tuo autuutta, mutta kun combottaa moneen muuhun pieneen tekoon niin tilanne voi olla toinen. Luonnollista unta ja unensaantia kannattaa edistää, koska virkistävä vaikutus on aivan erilainen kuin kemiallisella unella.

Järeämpiäkin menetelmiäkin saatetaan tarvita ja sekin on ihan OK. Skitsofrenialääkkeiden käyttö edes tilapäisenä nukahtamisapuna kuuulostaa kuitenkin hieman turhan järeältä menetelmältä; etenkin jos kyseinen lääkitys ei muuten ole käytössä/tarpeen. Onneksi käyttösi on vain satunnaista!

Totta joka sana!

Otahan ilta-/yölukemiseksi annos Unettomuuden Käypä hoito -suositusta:
kaypahoito.fi/hoi50067

Ihan älyttömän paljon voi tehdä asian eteen itse; lääkitys on vain yksi mahdollinen tapa hoitaa. Ei kannata lukea suositusta alusta loppuun vaan soveltuvin osin. [size=85]Alusta loppuun lukeminen voi toki edistää nukahtamista… etenkin jos lukee myös lähdeluettelon :laughing:
[/size]

+1 tälle ääni. Pohjasyyt selvittämällä ja asianmukaisesti hoitamalla/käsittelemällä elämänlaatu paranee; ei pelkästään yöunet. Ja hyväksyttävä kait sekin asia on, että joskus meillä kaikilla on unettomia/huonosti nukuttuja öitä - syystä tai toisesta. Liika on kuitenkin liikaa.

Hyvä yritys, mutta virheen etsiminen kohdistuu vain lauseeseen: Täsä lauseessa on kolme virhetä.

^ No sitten vastaan arvuutukseen näin.

Tässä lauseessa on kolme virhettä. Nimittäin niitä on kolmen sijaan vain kaksi jonka voi myös kolmanneksi virheeksi laskea :smiley:

Oikein! :smiley: [size=85]Arvuutus tuli vastaan jokunen vuosi sitten erään helsinkiläisen hotellin aulassa. Sain ratkaistua! :mrgreen: [/size]

^ Hieno juttu! :mrgreen: Väittäisin ilman pienintäkään omakehua, että ei muuten onnistu ihan joka sälliltä. Minulla kesti korjata vastaukseni n.3min.