Läheisen aggressiivinen päihteidenkäyttä

Olen veljeni 47v päihdetaivalta seurannut reilut 25v. Olemme perhe (äiti nyt 73v ja isä 76v laitoksessa Alzheimerin takia ja minä pikkusisko 43v).
Päihteidenkäyttö on ollut joskus vielä hurjempaa, varsinkin silloin n.15v sitten kun hän käytti huumeita. Nyt hän lääkitsee itseään alkoholilla ja laillisilla lääkkeillä, ja hänestä tulee hyvin epämiellyttävä ja suorastaan aggressiivinen. Me “emme auta häntä”, “häntä vaan syytetään”, vaikka olemme jatkuvasti varpaillamme hänen päihteidenkäytön takia. Emme uskalla sanoa mitään, koska hän tulkitsee sen aina niin, että olemme häntä vastaa.
Tällä hetkellä suurin kriisi on:
Meillä on mökki, mikä on isän omistuksessa 100%, vaikka vanhempamme ovat olleet 50v naimisissa. Ongelmana on nyt myös se, että veljeni tulee mökille rähjäämään ja juomaan viinaa vaikka äidilläni olisi vieraita.
Auttakaa! Mitä me voimme tehdä? Onko lakineuvoja?

Moi!

Jos veli käyttäytyy mökillä aggressiivisesti tai uhkaavasti, tai vain häiritsevästi muita ihmisiä kohtaan, paikalle voi aina soittaa poliisin setvimään tilannetta.

Periaatteessa kai mökin omistajalla olisi oikeus päättää ketä mökille saa tulla, mutta jos mökin omistajalla on alzheimer, tilanne voi olla vaikeampi. Hänellä pitäisi kuitenkin olla joku tietty ihminen, joka päättää asioista hänen puolestaan ellei hän itse pysty päättämään. Eli siis joko puoliso, joku jälkeläisistä, asianajaja tai edunvalvoja.

Mutta siis periaatteessa väkivaltaisiin tai uhkaaviin tilanteisiin aina poliisi hätiin. Samalla sille veljelle voisi vaivihkaa alkaa markkinoida ajatusta, että josko hän lähtisi hakemaan apua päihdeongelmaansa jostain.

Jep, poliisi paikalle vain aina, kun veljesi ilmestyy nurkkiin riehumaan ja rähjäämään. Ei poliisi toki kenenkään päihdeongelmaa, rähinätaipumusta tai vittumaista luonnetta ratkaise, mutta rauhoittaa ainakin akuutin tilanteen. Lähestymiskieltoa voi myös hakea tällaisissa tapauksissa. Ei lähestymiskielto tietenkään lopulta estä ketään lähestymästä, jos henkilö on vakaasti päättänyt sen tehdä ja joihinkin ei mikään tehoa. Suuri osa porukasta kuitenkin uskoo ja kunnioittaa lähestymiskieltoa ihan hyvin sen saatuaan.

Rajoja voi vetää myös ihan itse, eli kertoa ihan suusanallisesti velipojalle, ettette halua olla missään tekemisissä hänen kanssaan niin pitkään, kun päihteiden käyttö ja päihtyneenä rettelöinti jatkuvat. Sitten näistä ukaaseista myös tulee pitää kiinni, eikä vain antaa ns. tuulen heiluttaa huulia. Jos päihdeongelmainen rähjääjä ei ota kuuleviin korviinsa läheisten sanoja, vaan tunkee niistä huolimatta karmit kaulassa sisään, niin sitten tosiaan virkavalta apuun.

Jepulis, samaa mieltä vadelmamunkin ja Winstonin kanssa, poliisi vain paikalle jos tilanne riistäytyy käsistä. Mutta en haukkuisi ketään ihmistä tunnevammaiseksi joka rähisee ja tulee väkisin kesämökin pihalle sekoilemaan. Loppupeleissä hän on vain ihminen joka tarvitsee pikaista hoitoa. Hän yrittää viestittää teille että hänellä on paha olo. Selvinpäin ja omana itsenä hän voi olla erittäin mukava ihminen.