Kysymys: Voiko masennuksesta parantua kokonaan?

Mielenterveyden teemaviikko/lomakekysymys:

Voiko masennuksesta parantua kokonaan?

Hei!

Kysymykseesi on vaikea antaa mitään kyllä tai ei vastausta. Mutta vastaan näin vertaisen näkökulmasta ja itsekin masennusta sairastaneena.

Masennus on sairautena hiljaa hiipien tuleva ja toipuminen/paraneminen on myös vähitellen tapahtuvaa. Mitään selkeää yksittäistä hetkeä ei voi sanoa, että nyt masennus alkoi ja nyt se sitten päättyi. Se viimeinen kamelinselän taittumisen hetki on helpompi tiedostaa mutta tosiaankin, alkaminen on tapahtunut pidemmällä aikavälillä ja niin tapahtuu paranemisenkin suhteen. On tärkeää, että masennuksen hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja tehokkaasti, joten avun hakemisessa ei kannata viivytellä.

Mikä sitten on kokonaan masennuksesta paranemista? Meillä jokaisellahan on elämässämme kaikenlaisia vastoinkäymisiä ja ongelmia, jotka vain kuuluvat ihmisen elämään eivätkä suinkaan ole varsinaista sairautta. Ja näiden kahden erottaminen on välillä hyvin vaikeaa. Pääasia on kuitenkin mielestäni aina se, ettei jää itsekseen painimaan vaikeiden asioiden kanssa, vaan pyytää ja hakee apua. Ja toivoa ei missään tapauksessa kannata koskaan menettää. Vaikeistakin asioista pääsee yli, vaikka sitä ei sillä hetkellä itse pystykään näkemään ja uskomaan. Ja näin omakohtaisesti vastaan tuohon kysymykseen, että kyllä masennuksesta voi parantua. Elämässäni on välillä haasteita, vaikeitakin, jotka johtuvat monista asioista, esimerkiksi herkkyydestä. Mutta olen oppinut, että ongelmiin on ratkaisunsa ja solmut aukeavat aikanaan. Usein siihen tarvitsee toisten ihmisten apua ja hyvä niin.