Kysymys: Työmarkkinatuki ja 5000 euron vipit

Päihdelinkin toimitus välittää kysymyksen:


Työmarkkinatuella olevan yksin vuokra-asunnossa asuvan mahdollisuus selvitä 5000 euron vipeistä?

Työmarkkinatuesta on tosiaan todella haastavaa lyhentää velkoja, sillä se on käytännössä tarkoitettu kattamaan vain elämisen välttämättömät menot. Tärkeintä olisikin pitää huoli ensisijaisesti siitä että tärkeät pakolliset menot tulee aina ensin hoidetuksi. Näitä ovat esim. vuokra, sähkö -ja vesilasku, puhelin -ja nettiliittymät, vakuutukset, ruoka jne.

Voi kuulostaa tylyltä ratkaisulta, mutta käytännössä järkevintä olisi hyväksyä että velan lyhentäminen ei toistaiseksi ole mahdollista ja ilmoittaa tästä velkojille. Tällöin velka siirtyy myöhemmin ulosottoon, joka itseasiassa selkeyttää tilannetta kun velat ovat täten yhdessä paikassa hoidossa eikä kaikilta velkojilta tule jatkuvasti erillisiä maksumuistutuksia. Tosin ulosottokaan ei tavanomaisesti voi velkaa lyhentää, jos tuloina on pelkkä työmarkkinatuki. Tällöin velan hoito tulisikin ajankohtaiseksi vasta kun tulot nousevat ja mahdollistavat myös velan lyhentämisen. Velan voisi maksaa silloin pois joko suoraan ulosoton kautta tai selvittää olisiko velan pois maksaminen järkevämpää ja mahdollista kunnan sosiaalisella luotolla tai Takuusäätiön takauksella.

Jos taas työttömyys on jatkuvaa ja pitkäaikaista, voisi jossain vaiheessa tiedustella yksityishenkilön velkajärjestelyyn pääsemistä oman kotikunnan talous -ja velkaneuvonnasta.