Kysymys: Saako masennuslääkkeiden kanssa juoda?

Mielenterveyden teemaviikko/lomakekysymys:

Jos syö masennuslääkkeitä niin voiko silloin juoda alkoholia? Miten ne vaikuttaa toisiinsa? Ja miten alkoholinkäyttö vaikuttaa masennukseen?

Hei, kiitos kysymyksestä. Heti näin maanantaiaamuun varsin laaja asia, johon yhtä selkeää kaikille sopivaa vastausta on vaikea antaa.
Päihteet ja masennuslääkkeet ovat aina erittäin kyseenalainen yhdistelmä. Molemmat aineet kun hidastavat keskushermoston toimintaa. Jo yksin pelkästään masennuslääkkeiden vaikutukset henkilöön ovat kovin yksilöllisiä. Masennuslääkkeitä on hyvin erilaisia, joista jokaisella on omat vaikutustapansa. Alkoholi ja masennuslääkkeiden yhdistelmä voi jopa pahentaa masennusoireita.
Siksi olisikin parasta keskustella avoimesti oman hoitavan lääkärin kanssa, jotta asiaan löytyisi itselle sopiva tie ja saisi asiantuntevaa opastusta juuri itsellä olevan lääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutuksesta omassa tapauksessa.
Runsas alkoholin käyttö itsessään aiheuttaa ahdistusta ja masennusta ja heikentää lääkehoidon tehoa.
Jos taustalla ei ole päihdeongelmaa ja masennuksen lääkitys ja oma vointi ovat tasapainossa ei liene mitään estettä kohtuudella silloin tällöin lasillista ottaa, esim. ruuan kanssa.
Masennus sairautena on sellainen, että siitä toipuminen vaatii paljon ajatustyötä, omien toiminta- ja ajatusmallien työstämistä. Harvoin, jos koskaan runsas alkoholin käyttö antaa siihen työskentelyyn kovinkaan hyvää pohjaa.