Kysymys proviisorille: psykoosilääkkeet ja alkoholi

Päihdelinkin toimitus välittää Dosetin teemaviikolla 2019 proviisorille tulleen kysymyksen:

[size=110]mulla käytössä leponex, lito ja ketipinor. kuinka vaarallista on käyttää alkoholia näiden kanssa samaan aikaan? oma kokemus on että leponex alkoholin kanssa (ihan pieninä määrinäkin, 2-3 drinkkiä) aiheuttaa kovan humalatilan ja oksentelua.[/size]


Voit jättää oman kysymyksesi 18.10.2019 klo 16 asti tällä lomakkeella. Tämän jälkeen voit lähettää kysymyksesi keskustelualueella vielä 20.10.2019 klo 15 asti.

Hei!

Tutkin hieman Lääkeinteraktiot ja -haitat tietokantaa (maksumuurin takana) sekä mainitsemiesi valmisteiden valmisteyhteenvetoa.

Lyhyt vastaus: on vaarallista, älä käytä.

Pitkä vastaus: käyttämiesi lääkkeiden valmisteyhteenvedossa joko suoraan kielletään alkoholin käyttö kokonaan (Leponex) tai sitä ei suositella (Lito) tai ainakin pyydetään olemaan varovainen (Ketipinor). Yhteiskäyttö johtaa voimakkaaseen tokkuraisuuteen, kuten kirjoituksessasi itsekin olet havainnut. Yliannostus on tullut todella nopeasti, ihan muutamasta juomasta jo.

Noista kolmesta lääkkeestä Leponex lienee kaikkein voimakkaimmin yhteisvaikuttava; toki annosvahvuudet tulisi ottaa huomioon myös. Leponexin puoliintumisaika elimistössä on pitkähkö (keskiarvo 12 tuntia, vaihtelee 6-26 tunnin välillä!), joten annoksen ottamatta jättäminenkään ei tilannetta välttämättä merkittävästi muuta. Riskit ovat edelleenkin merkittävästi koholla.

Mainitsemiasi lääkkeitä käytetään muun muassa vaikeiden mielialahäiriöiden hoidossa. Alkoholin käyttö voi itsessään vaikeuttaa hoitotasapainon löytämistä. Tosin sanoen: se aiheuttaa esimerkiksi epävakaata oloa ja masentuneisuutta. Kannattaa siis pyrkiä olemaan käyttämättä alkoholia tai ainakin pitämään käytetyt annokset mahdollisimman pieninä ja mietoina (esimerkiksi pieni lasillinen olutta ruoan kanssa?).

Jos koet voimakasta tarvetta alkoholin käytölle, sinua voisi auttaa esimerkiksi Antabus-lääkitys (disulfiraami; paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/ … i-antabusr ). Tästä kannattaa tarvittaessa keskustella hoitavan tahon kanssa.