Kysymys proviisorille: Masennuslääkkeet ja alkoholi

Päihdelinkin toimitus välittää Dosetin teemaviikolla 2019 proviisorille tulleen kysymyksen:

[size=110]Jos on masennuslääkitys (Brintellix tai Optipar), niin voiko silloin käyttää alkoholia? Ja onko sillä merkitystä tässä asiassa, että masennuslääkitys vasta äskettäin aloitettu?[/size]


Voit jättää oman kysymyksesi 18.10.2019 klo 16 asti tällä lomakkeella. Tämän jälkeen voit lähettää kysymyksesi keskustelualueella vielä 20.10.2019 klo 15 asti.

Hyvä kysymys!

Lyhyt vastaus: ei kannata käyttää alkoholia.

Pitkä vastaus: Brintellixin tai Optiparin osalta alkoholilla ei ole suoranaista yhteisvaikutusta, joten lääkeaineiden näkökulmasta voisi käyttää. Sitten alkaa sarja MUTTIA: Brintellix, Optipar ja alkoholi kaikki heikentävät elimistön natriumtasapainoa. Yhteisvaikutuksena voi olla niin sanottu hyponatremia, mihin liittyy esimerkiksi sekavuutta, kouristuksia ja kramppeja. Paroksetiini heikentää natriumtasapainoa kaikkein eniten noista kolmesta.

Kokonaisuutena pitäisin suurempana syynä alkoholin välttelyyn sitä seikkaa, että alkoholin käyttö lisää masentuneisuutta ja heikentää täten lääkityksen tehoa. Sekä Brintellixin että Optiparin valmisteyhteenvedot suosittelevat alkoholin käytön välttämistä (kuten muidenkin psyykelääkkeiden) käytön aikana. Minkään päihteen käyttö tuskin edistää masennustilasta paranemista?

Mielialalääkityksen aloitukseen liittyy se harmillinen seikka, että hyvät vaikutukset tulevat esiin vasta 2-4 viikon kuluttua mutta mahdolliset haitat heti kättelyssä. Jos tähän yhdistää merkittävää alkoholin käyttöä, niin haitat saattavat tuntua entistä pahemmilta ja riskinä on mm. lääkkeen käytön lopettaminen. Hyvät vaikutuksetkin saattavat jäädä miedommiksi.

Annetaan nyt sen verran joustoa, että jos alkoholin käyttö pysyy oikeasti satunnaisena, järkevänä ja maltillisena, niin voinee annoksen nauttia. Tarkoitan tällä nyt tasoa “yksi saunaolut” tai “hieman viiniä ruoan kanssa keskiviikon kunniaksi” - en jokapäiväistä juomista enkä eteenkään humalahakuista juomista!

[size=85]Sivuhuomautus: Brintellixiä ja Optiparia ei muuten saa käyttää yhtäaikaa! Brintellixin eli vortioksetiinin pitoisuudet voivat nousta niin merkittävästi, että serotoniinisyndrooman riski on todellinen. Lääkärin tulisi ohjeistaa annosmuutokset, esimerkiksi Brintellix-annoksen pienentäminen 50%. [/size]

Minulla on Mehiläisen lailliset luvat psykedeeliterapiaan (psilosybiini, lsd ja Mdma) jotka tutkitusti voivat edistää merkittävästi masennuksesta toipumista. Nämä lääkeaineethan lasketaan maassamme laittomiksi päihteiksi/huumeiksi.

Myös ketamiini-infuusio on käytössä maassamme ja se kemikaali vasta päihdeaine onkin.

Luulisi tietoa näistä asioista olevan jos on perusteellisesti tutustunut hallusinogeeneihin.

No joo, pakko täällä keskustelupalstalla on hieman yleistää koska muuten menee väitöskirjantasoiseksi pilkunviilaukseksi ja poikkeuksen-poikkeuksen-poikkeuksien listaamiseksi. Mutta kyllä, oikeassa olot. Esimeriksi Ayahuascalla ja LSD:llä voidaan hoitaa esimerkiksi alkoholismia.

On kuitenkin eri asia käyttää netistä tilattua tavaraa kotona vs. tarkat pitoisuudet sisältävää tavaraa valvotussa ympäristössä. Oletan, että psykedeeliterapiasi tapahtuu tai on tapahtunut valvotussa ympäristössä? [size=85]Sivukommentti: jos sinulla on blogia tms. kokemuksistasi, niin laita privaviesti. Luen mielelläni.[/size]

Niin muuten olen, ainakin tällä kertaa :smiley:

Erilaisilla psykedeelisillä lääkeaineilla voi hoitaa masennuksen ja alkoholismin lisäksi myös esim. itsemurhapäänsärkyä, nikotiini/opioidi riippuvuutta (kenties myös peliriippuvuutta), erilaisia traumoja, joitain kipuja, syöpää ja kuolemansairaiden pelkoja.

Tottakai on tarkat pitoisuudet/laatu ja valvottu ympäristö sekä tarkka jälkiseuranta vielä kylkeen. Lisäksi sairaanhoitajatkin joutuvat käymään todella tarkan seulan lävitse, että voivat ylipäätään päästä hoitoihin mukaan potilaiden tueksi.

Ensin näitä asioita potilaan pitää käydä opiskelemassa ns. “deelikerhossa” sekä tutustumassa aiheseen/hoitaviin tahoihin kunnolla. En ole vielä kerinnyt sinne saakka. Nämä hoidot ovat myös aika kalliita.

Ayahuosca/Dmt eri muodoissaan, Ibogaiini, Lsa, Salvia divinorum ja hyvin korkeat hasis annokset syötynä sekä Meskaliini ovat vielä ns. maanalla.

^Mielelläni kerron sinulle kokemuksistani/vasteista kun aika on siihen kypsä.