Kysymys proviisorille: Luontaistuotteet

Päihdelinkin toimitus välittää Dosetin teemaviikolla 2019 proviisorille tulleen kysymyksen:

[size=110]Millä luontaistuotteella voi tehostaa pkv lääkkeiden tehoa?[/size]


Voit jättää oman kysymyksesi 18.10.2019 klo 16 asti tällä lomakkeella. Tämän jälkeen voit lähettää kysymyksesi keskustelualueella vielä 20.10.2019 klo 15 asti.

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Se on totta, että luontaistuotteet voivat vaikuttaa lääkkeiden tehoon. Osa voi menettää tehoaan ja osan vaikutus voi vastaavasti voimistua. Valitettavasti en voi neuvoa keinoja PKV-lääkkeiden tehon lisäämiseksi tai siihen kannustaa.

Varoituksen sananen kuitenkin: esimerkiksi masennuksen hoitoon käytetty mäkikuisma (hypericum perforatum) muun muassa pienentää metadonin vaikutusta ja voi aiheuttaa vieroitusoireiden pahenemisen. Mäkikuisma voi toisaalta samalla lisätä duloksetiinin (masennuslääke) kanssa käytettynä serotoniinisyndrooman riskiä.

Toisin sanoen: jokaisella luontaistuotteella on omat yksilölliset vaikutuksensa. PKV-lääkkeiden kanssa käytettynä haittavaikutusriskit voivat lisääntyä tai pienentyä. Jokainen kombinaatio tulisi tutkia erikseen. Sekakäyttö ja vaikutusten boostaamisyritykset ovat aina riskipitoisia; olipa kyseessä päihteet, lääkkeet tai luontaistuotteet!

Siksi on tärkeää, että hoitava lääkäri tietäisi kaikista käytössä olevista valmisteista - myös luontaistuotteista - hoitoa suunniteltaessa.