Saako poliisi tehdä kotietsinnän tai onko heidät päästettävä sisään jos
he epäilevät kannabiksen käyttöä asunossa? Saako poliisi mielivaltaisesti
tutkia taskut/repun, jos ei - millaisilla perusteilla saa?
Lain mukaan kotietsintä voidaan toimittaa, jos on syytä epäillä, että on tehty rikos, jonka rangaistusmaksimi on vähintään 6 kuukautta vankeutta. Huumausaineen käyttörikoksen rangaistusmaksimi on 6 kuukautta, joten muodollisesti tällainen epäily täyttää kotietsinnän toimittamiselle säädetyn edellytyksen. Kotietsinnän toimittamisen tulisi kuitenkin olla myös suhteellisuusperiaatteen mukainen eli kotietsinnän tulisi olla puolustettavaa ottaen huomioon tutkittavana olevan rikoksen törkeys, rikoksen selvittämisen tärkeys sekä rikoksesta epäillylle tai muille pakkokeinon käytöstä aiheutuva oikeuksien loukkaaminen ja muut asiaan vaikuttavat seikat.
Korkein oikeus on kahdessa tuoreessa ratkaisussaan katsonut, ettei tapauksissa pelkkä epäily huumausaineen käyttörikoksesta riittänyt suhteellisuusperiaate huomioiden edellytykseksi toimittaa kotietsintä.
Poliisin käskyä on periaatteessa noudatettava ja heidät on sisälle päästettävä, mikäli kotietsintää tulevat toimittamaan. Kotietsinnän kohteeksi joutunut voi kuitenkin jälkikäteen saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi, onko kotietsinnälle ollut edellytyksiä ja onko siinä toimittu lain mukaisesti. Tällainen tutkimusvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa siitä, kun vaatimuksen esittäjä on kotietsinnästä saanut tiedon.
Poliisi ei saa mielivaltaisesti tutkia henkilöiden taskuja tai tavaroita. Taskujen ja mukanaan olevien tavaroiden tutkimisessa on kyse ns. henkilötarkastuksesta. Rikoksesta epäillylle henkilötarkastus voidaan tehdä, jos on syytä epäillä rikoksesta, jonka rangaistusmaksimi on vähintään 6 kuukautta vankeutta sekä muista pakkokeinolaissa erikseen luetelluista lievemmistäkin rikosepäilyistä kuten näpistyksestä ym.
Kotiosoitteessaan ei kannata säilyttää tai kasvattaa mitään laitonta. [Poistettu sääntöjen vastaista - Päihdelinkin moderaattori]
Madaltuuko poliisin kynnys tehdä henkilötarkastuksia tai kotietsintöjä jos kohteella on aikaisempi(a) huumausainerikos/-rikoksia? Riittääkö se pelkästään perusteeksi?
Lakiasiantuntijoiden teemaviikko meni jo, mutta tämä kysymyskin taitaa liittyä enemmän lainvalvojien omaan harkintavaltaan. Mitään yleistettävää en osaa sanoa, mutta muutamien ystävieni (viime vuosikymmeneltä olevien) kokemusten perusteella näyttäisi siltä, että aiemmilla kiinni jäämisillä saattaa olla ainakin jonkinlaista merkitystä.
Eräässä tapauksessa asuinhuoneistoon oli alunperin menty sen jälkeen, kun poliisi oli pysäyttänyt ystäväni tämän ajaessa autolla punaisia päin töihin mennessään. Koska ystäväni oli puhalluskokeen avulla todettu olleen selvinpäin, asianmukainen seuraus oli rikesakko. Sakkoa kirjoittaessaan poliisi oli kuitenkin kiinnittänyt huomiota ystäväni tietoihin: ystävälläni oli tilillään aiempi käyttörikos (joskin tuomio oli ollut laiton, koska kiinnijäämishetkellä käyttörikosta ei vielä ollut lakiin kirjattu). Tämän perusteella poliisi olikin päättänyt tehdä varmuuden vuoksi kotietsinnän. Kommuunityyppisestä huoneistosta oli löytynyt useampia kannabisviljelmiä eri asukkaiden huoneista. Seurasi syytteitä, sakkotuomioita sekä ystävälleni ajo-oikeuden menetys, joka on ollut “toistaiseksi” voimassa siitä asti eli reilut kymmenen vuotta.
Tämän jälkeen poliisi kävi samassa asunnossa useamman vuoden ajan noin puolen vuoden väliajoin, vaikka ketään asukkaista ei olisi (lain mukaan) ollut syytä epäillä mistään rikoksesta. Kiinni jäämisestä johtuva leima seurasi kaikkia kommuunin asukkaita jo ennen lainvoimaisia tuomioita. Liikkumavaraa noissa säännöissä näkyy olevan aika lailla.