Kysymys: Milloin laskut vanhenevat?

Päihdelinkin toimitus välittää kysymyksen:


En tajua perintäfirmoja kun ulosottoon menee laskuja vuodelta 1998 ja nyt on yksi vanha lehtitilausmaksukin maksettu, mutta perintäkuluja perivät - Meneekö nämä milloin vanhaksi ja miksi 15v odottavat ennenkuin ulosottoon menevät? Olisi aikaisemmin menneet niin olisi jo vanhentuneet.

Velan vanhentuminen on oikeastaan kohtuullisen monimutkainen monen lain säätelemä kokonaisuus ja vanhentumisajat vaihtelevat mm. velkatyypistä ja sen perintätavasta riippuen. Yleisesti velka vanhenee lopullisesti 20 vuodessa mikäli sille ei haeta maksutuomiota sen siirtämiseksi ulosottoon. Maksutuomion päivämäärästä menee taas tavanomaisesti 15 vuotta kunnes velka vanhenee.

Täten tässä sinun kertomassa tapauksessa taitaa valitettavasti käydä niin, että jos velalle nyt on vasta haettu maksutuomio ulosottoon siirtämiseksi, alkaa 15 vuoden vanhentumisaika tuosta maksutuomion päivämäärästä. Sinänsä kyllä ikävää, koska velka olisi muutoin vanhentunut tänä vuonna kun 20 vuotta tulee sen alkuperäisestä erääntymisestä kuluneeksi. Valitettavasti velkojilla ei ole velvoitetta siirtää velkaa ulosottoon ja joskus se tosiaan voi viedä useita vuosia.

Hetkinen…eikö lakimuutos tullut juuri tämän takia, että velkojat eivät voi vuositolkulla roikuttaa ihmistä löysässä hirressä, vaan velallisen niin halutessa velkojan on pakko laittaa velka oikeudelliseen perintään.

Itse olen ymmärtänyt että 20 vuotta siitä kun koko velka erääntyy?, eli oli ulosotossa tai ei.
Joka tapauksessa, näistä asioista on yleisesti hankala hakea tietoa, ja monessa paikassa on eri informaatiota…lisää velallisen tuskaa entisestään