Kuivahumala, masentuneisuus ja ahdistus

“Kuivahuikkaaminen” tarkoittaa alkoholinjuomisesta haaveilemista. Sitä ilmenee joskus mm. päihdehoidon asiakkaille, etenkin katkolla, mutta myös kuntoutushoidossa.

Kuivahumala puolestaan on syvempi oireyhtymä, joka liittyy suoraan juomisen lopettamisen jälkeisiin ahdistukseen ja masennukseen.
Matti Rossi listaa kuivahumalan oireiksi mm. kireyden, isottelun, masentuneisuuden, elämän sisällön ja harrastusten puutteen, toisten vikojen penkomisen, huonon itsetunnon, syyn etsimisen itsensä ulkopuolelta (mm. yhteiskunnasta ja muista ihmisistä).

Hyvin monet päihteidenkäytöstä toipuvat, päihteenkäytön lopettaneet ovat törmänneet masennukseen ja ahdistukseen, johon määrätään helposti mielialalääkkeitä.
Tällöin masennusta ei ole useinkaan tunnistettu pitkittyneeksi päihteen vieroitusoireeksi.

Yksi parhaimpia kuivahumalan kuvauksia löytyy raittius.netin sivulta, ja sen on kirjoittanut nimimerkki gtjk.
Kuvaus on niin osuva, että siitä on pakko copypeistata iso rimssu suoraan tähän.

Kuivahumala saattaa olla ympäristölleen isompi haaste kuin juova alkoholisti. Kuivalle ominaista on itsekeskeisyys. Hän tuntee juomattomuutensa olevan uhraus, jonka vuoksi ympäristön pitää olla kiitollinen ja palkita ja kunnioittaa häntä tämän uhrauksen takia. Juomattomuus antaa hänelle oikeuksia, joita muilla ei ole. Hän käyttää rehellisyys-käsitettä väärin. Rehellisyys oikeuttaa sanomaan toiselle loukkauksia, koska hänhän on vain rehellinen arvostellessaan toisia.
Muiden pitäisi toimia hänen ideoogiansa mukaan, eikä hän hyväksy muunlaista ajatusmaaimaa. Onhan hän hyvä ihminen ja harrastanut itsetutkiskelua sekä lopettanut juomisen. Nämä tekevät hänestä yli-ihmisen, joka tietää oikean ja väärän, myös muiden elämässä.

Aamen. Tuohon voisi vielä lisätä, että “kuiva” suhtautuu myös muiden ihmisten alkoholinkäyttöön henkilökohtaisena loukkauksena itseään kohtaan.
Jokainen päihteenkäytön lopettanut saattaa joskus tunnistaa itsessään joitain kuivahumalan oireita, ja niiden kiistäminen olisi itsepetosta. Aika usein esim. juomisen lopettanut kiistaa suureen ääneen kaipaavansa koskaan alkoholia.
Isossa Kirjassa sanotaan, että tällainen kuivattelija “on kuin pikkupoika, joka viheltelee pimeässä lievittääkseen pelkoaan”.

Viinanhimon tunteilla voi olla suoraan myös fyysisiä syitä. Alkoholistit kärsivät usein hypoglykemiasta, eli alhaisesta tai epätasaisesti heilahtelevasta verensokerista.
Alhaisen verensokerin oireet täsmäävät yksiyhteen kuivahumalan oireiden kanssa; mm. ärtyneisyys, masennus jne.

Tähän auttaa terveellinen, hiilihydraattitietoinen ruokavalio, joka pitää verensokerin tasaisena, ja kylläisyyden tason yllä ilman lihomista.

Muutenkin säännöllinen liikuntaharrastus, ja terveellinen ruokavalio ovat parhaita keinoja hoitaa myös masennusta, ahdistusta ja elämän sisällyksettömyyden tunteita.
Hyvinvoivassa, hyväkuntoisessa kehossa myös itsetunto ja itsevarmuus paranevat. Fyysinen hyvä olo johtaa psyykkiseen hyvään oloon.

:laughing:
Mielummin kuiva mulkvisti kuin humalainen mulkvisti.

Jaaha, siellä on taas joku “raitis” päättänyt keksiä yhden salanimen lisää. Kukahan näitä pörinä-pete, mörinä-masa, tarina-tane, surina-sulo nimisiä nikkejä hatustaan oikeen jaksaakin vääntää. :astonished: Pärinä-perttu nyt vaikuttaa melko harmittomalta hahmolta, joten välttämättä kyseessä ei ole sama.

Mun mielestä tää on hyvä aihe, ja tästä voisi keskustella ihan fiksusti ja asiallisesti, ilman muiden herjaamista, syyttelyä ja riitelyä vaihteeks. Jos kanttia siis on. :slight_smile:

Mistäs päättelet että ukko on raitis? Kuivattelen telakalla ja vaimo on ainakin tyytyväisempi. Mielummin kuiva kuin humalainen. Kysy vaikka siltä

Empä usko. :slight_smile:

Mutta saapa nähdä, miten monta salanimeä tähän ketjuun vielä roiskiikaan, ja millaista tekstiä! Lienenkö osunut jälleen kerran arempaan aiheeseen kuin etukäteen tajusinkaan. :open_mouth:

Tuskin kiinnostaa ketään. Juttujen perusteella näyttää siltä, et ainoo kuivahumalasta kärsivä täällä oot sä. Ja ehkä toi Rahvas. Raitis, kuiva, vähentäjä, whatever. Taidan mennä tonne vähentäjien puolelle.Näkemiin.

Tervetuloa palstalle minunkin puolestani. :smiley:

^ Eiköhän Mörinä-Masa nimimerkin takana lymyävä ressukka ole palstalla oleillut jo aika kauan, ja paljon hampaankoloonsa aikojen saatossa kerännyt. :slight_smile:
Tässä ketjussa on nyt 7 viestiä, ja yhä odotellaan ensimmäistä kunnollista kommenttia avausviestin jälkeen ja itse asiasta.

En mä tulisi pottuilemaan… Olenhan kertonut että olen ihastunut Sinuun… :blush: :blush: :blush: :blush:

No, mitäpä tuohon tietoiskuun lisäämään tai vähentämään, tuollaistakin elämä voi olla osalla meistä juomisen lopettaneista. Saattaapi tuo koskettaa jossain määrin itseänikin, tai saattaapi olla koskettamatakin… :slight_smile: Paha mennä sanomaan, kun ei ole vertailun vuoksi kokemuksia toipumisesta muuten kuin omissa nahoissani.

–kh

Kun oppisitte siellä päihdekoulutuksessa puhumaan omista kokemuksista, niin vertaisapu voisi toimia. Jos jaatte omia kokemuksianne, niin muutkin voivat yhtyä tai samaistua, mutta jos jaatte kuin muiden yläpuolelta, niin ei ole ihmekään, ettei ketään kiinnosta.
Hyvä MM, kun hyppäsit linjoille ja tervetuloa uudestaan tännekin puolelle, jos vähentäjien jutut ei riitä, kun kaikki täällä ei ole kuivahumalassa, eikä kaikkien tarvitse juoda lainkaan, paitsi … no se on jokaisen oma ongelma, jos ei ole halua raitistua oikeasti.

Tästä tulikin taas ihan hassu ketju, mutta jokseenkin ihan Plinkin ja Me Lopettajien tyyliin. :smiley: Tavallaan kaikki viestit ehkä jollain tapaa vastaavat itse aiheeseen, mutta vain rivien välistä tulkiten.

Positiivisimmat kommentit tällä kertaa PärinäPertulta ja Kuivahikalta, kiitos.

Olen tosi otettu tarhis…Mites ois jos kuutamoa katselisimme eräässä romanttisessa paikassa jonka tiedän? Raitistellen toki tietenkin. saat vapaasti nojata muhun. PS. en ole lainkaan pahannäkönen kundi…mut kun olen juopottelemassa ollut niin kuka nainen nyt hoippuvaa örisijää ottas? Mut nyt voimme korjata tilanteen ja selvinä kuherrel;o)

Mulle voipi laittaa sekä ihailijapostia että vihailijapostia, sekä kivoja kaveriviestejä, sekä vihanpurkausviestejä ja palautetta osotteeseen riikkared@yahoo.com . Saa laittaa myös treffikutsuja, helvettiintoivotuksia, yhtä lailla päivunelmia kuin kirouxia, jos siltä tuntuu. :smiley: Siis sekä ruusuja että risuja, karkkia että kepposia.
Lupaan vastata kaikille jotain. Jos vastaus tuntuu viipyvän, en ole taas muistanut tsekata yahoon meilejäni toviin.

Pääsääntösesti käytän nimittäin koulun ja työpaikan sähköposteja mutta niitä en tietty kerro Plinkissä.