Korvikkeiden käyttö - kansallinen epäkohta!

Maassamme on 6.000-8.000 korvikkeiden käyttäjää. Maamme lisäksi korvikkeiden käyttöä esiintyy vain Venäjällä, Baltiassa, Ruotsissa, Norjassa ja paikoin Kanadassa. Syynä maamme korvikkeiden käyttöön on korkea alkoholiverotus (esim. Koskenkorvan hinnasta on verojen osuus n. 73%). Asiaan on saatava muutos! Maamme pieneläkeläisille ja työmarkkinatuen varassa oleville alkoholisteille on taattava oikeus ostaa omaan käyttöön alkoholijuomat verotta. Osto-oikeus voitaisiin helposti toteuttaa kuvalliseen Kela-korttiin tehtävällä merkinnällä. (Työlliset, ansiosidonnaisella olevat ja suureläkeläiset eivät alennettuja hintoja tarvitse). Myyntirajoitteena esim. 2 litraa Koskenkorvaa tai 5 pulloa Gambinaa per päivä. Syrjäseutujen miesten tulisi taas saada ostaa keskiolutta verovapaaseen hintaan. Järjestelystä saamme seuraavat edut:

  1. Korvikkeiden käyttö loppuu.
  2. Alkoholisteille jää rahaa myös ruokaan → vitaminointitilanne helpottuu.
  3. Trokareilta häviää markkinat (heille ei myytäisi verovapaaseen hintaan).
  4. Kiljun tekeminen loppuu, pontikan teko jää vain syrjöseutujen miesten harrasteeksi.
  5. Ne alkoholistit, joiden päihteiden käyttö on itsetuhoista joisivat itsensä nopeammin hengiltä, eivätkä jäisi yhteiskunnan riesaksi.
  6. Protestijuomareiden ja tuurijuoppojen elämän laatu kohenisi merkittävästi.

Alkoholistiksi voitaisiin määrittää laboratoriotutkimusten perusteella ja määrittelyyn voisi kuulua myös tentti (mikä on juoksupullo, mitä tarkoittaa tömäyttäminen jne).

Helpoin tapa olisi varmaan laittaa viinakauppoihin myyntiin oma syrjäytyneille alkoholisteille tarkoitettu juoma. 4 litran pahvipakkauksessa voitaisiin myydä 20%-seksi vedellä laimennettua teollisuusetanolia nimikkeellä “juoponviina”. Juotava voitaisiin vahvalla elintavikevärillä värjätä aniliininpunaiseksi, jottei sitä tavikset alkaisi käyttää booleissa. Juoma voitaisiin varmaankin myös vitaminoida kohderyhmän tarvetta vastaavaksi. Hintataso vain riittävän alas - vaikka reilusti alle Viron hintojen, niin trokareilta ja kiljukauppiailta ohenisi leipä. Ostorajoitus vois olla päivän tarvetta vastaava kanisteri kumpaankin käteen.

Minun mielestäni kroonisille alkoholisteille voisi rakentaa kaupunginosan kokoisen lähiön tai peräti oman kaupungin jonnekin keskelle korpea. Jokaisessa kämpässä olisi kraana, mistä tulisi alkoholisekoitusta, jonka pitoisuus ja koostumus olisivat tarkkojen tutkimusten pohjalta harkittuja. Siinä voisi olla vaikka vitamiineja mukana sekä kukaties myös joitakin tarkasti valikoituja lääkeaineita. Ne esim. poistaisivat aggressioita. Jotain naltreksonin tapaistakin, kenties, ja ehkä vielä “jarruakin”, joka torjuisi seksuaalisuuden aiheuttamia ei-toivottuja vaikutuksia alkoholistien käytöksessä. Kroonikot saisivat silloin sen määrän alkoholia, minkä heidän solutasolla tapahtuneiden muutosten aiheuttama tilansa vaatisi, mutta kuitenkin kaikki tapahtuisi vähimpien haittojen periaatteen vaatimusten mukaisesti.

Päästyään tällaiseen “korvaushoitoon” kyseiseen kaupunkiin monet voisivat tehdä jonkinlaista työtäkin, kun kunto paranisi ja kun kaikki aika ei menisi enää viinan ja Lasolin metsästykseen. Siinä voisi olla joku helvetinmoinen tehdas vieressä, jonka tuotanto perustuisi laajamittaiseen manuaalisen työvoiman käyttöön.

Korpeen tuskin monikaan olisi valmis muuttamaan. Monilla ainakin pk-seudulla asenne on se, ettei pois lähdetä. Manuaalisen - kouluttamattoman - työvoiman käyttöön perustuvalla tehtaalla ei liene maassamme menestymisen edellytyksiä korkean palkkatason vuoksi. Alkoholistit tuskin töihin menisivät, ellei palkkataso olisi selvästi suurempi kuin eläke/työttömyyskorvaus. Manuaalisen ja kouluttamattoman työvoiman käytöstä laajassa mitassa tulee mieleen lähinnä vain Ilmalan postinlajittelukeskus.

Halpaa “Juoponviinaa” ostaisivat/ostattaisivat muutkin kuin alkoholistit kuten opiskelijat, teinit ja pienituloiset. Tällaisen tuotteen osto-oikeus pitäisi rajata alkoholisteihin. Alkossahan on jo nyt jopa etikettiään myöten vähävaraisille suunnattuja “viinejä” (V&S:n Valdemar ja Alkon Jorma) mutta ne eivät ole vähävaraisen kannalta ollenkaan halpoja.

Houkuttelevuudestaan huolimatta tuolla ei ainakaan parannettaisi tilannetta.

Entäpä jos tutkimusta pitäisi suunnata siihen, MITÄ myydään ja millä hinnalla. Kaikkihan tiedämme jo esimerkiksi sen, miten eri tavoin esimerkiksi jenkkiviski ja kossu vaikuttavat. Mutta miksi ne vaikuttavat eri tavoin? Entäpä jos tutkimuksen ja kehitystyön avulla saataisiin aikaan juomia, joilla olisi vähemmän haittavaikutuksia - ne tutkitusti tekisivät ihmiset esim. vähemmän aggressiivisiksi - niin niitä voisi silloin myydä halvemmalla. Juomiin voisi lisätä tutkimusten hyviksi havaitsemilla tavoilla myös esimerkiksi lääkeaineita. Pakko niiden olisi tietysti päähän nousta. Mutta eikö tuotakin voisi tutkia tarkemmin: millä tavoin mikäkin “nousee päähän”? Siitäkin voisi löytää vähemmän haitallisia muotoja kuin juuri ne pahimmat.

Entäpä, jos alkoholin hintaa ylipäätään laskettaisiin ja siihen lisättäisiin seksuaalista halukkuuta alentavaa lisäainetta. Tässähän se olisi resepti juoponviinalle ja kansakunnan raitistamiselle yhdessä paketissa. :smiley: Pullon kylkeen vain iso varoitusteksti - “kun juot, et nai.”

Tutkittua tietoa eri juomien eroista (en muista lähteitä - luin monta vuotta sitten)

  • värittömästä viinasta tulee pienempi krapula alhaisemman sikunapitoisuuden vuoksi kuin värillisistä viinoista (vanha amerikkalainen tutkimus ja Iltalehdessä tai Iltasanomissa ollut juttu ruotsalaisesta tutkimuksesta ihan viime aikoina)
  • hiilihapollisesta alkoholista saa hieman suuremman vaikutuksen kuin hiilihapottomasta
  • noin 20% alkoholiliuos imeytyy parhaiten tätä miedompi ei imeydy kunnolla ja tätä väkevämmän imeytymisen estää mahaportin sulkijalihas

Em. perusteella vaikuttaa siltä, että humalatilan maksimoinnin kannalta kossuvissy vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta. En usko, että alkoholijuomiin saadaan nykyisen lainsäädännön mukaan lisätä lääkeaineita.

Niin, fyysisistä vaikutuksista tutkimusta - mutta onko kukaan tutkinut “humalapsykologiaa” ja erilaisten aineiden vaikutusta käyttäytymiseen suhteessa määriin, joita nautitaan?

Mikseivät alkoholinvalmistajat kiinnitä huomiota siihen, millainen känni heidän tuotteistaan tulee? Kovan linjan juoppoja vain koekaniineiksi valvottuhin, kliinisiin olosuhteisiin. Sehän olisi ihan kaupallisestikin loistava asia. Markkinointiakin voisi kohdentaa, ja - kun kyse olisi haittojen vähentämisestä - voisi jopa viinan mainonnan sallia. “Meidän isä ostaa aina GENTLEMAN-viinaa. Eikä se ala koskaan rähinöidä!”

No eipä ne pitkän linjan ammattilaiset taida muutenkaan kauheasti lakanoita laulattaa. :smiley:

No jaa… onko se naiminen nyt sitten niin paha asia jos molemmat tykkää…???

Ja gentlemanniviina olisi hyvä ratkaisu moneen asiaan jos se sitten myös toimisi.

En olisi lainkaan sitä vastaan jos asiaa tutkittaisiin, päihdeasioissa on tehty ja tehdään kalliilla hinnalla tarpeettomampiakin tutkimuksia.

Minä nyt taas ajattelen nurinkurisesti, mutta voisiko osassa tapauksista olla vähän näinkin kuin metsänreunalaisen ajattelu epäilee, eli eivät ne raiskaukset, puukotukset, ohikulkijoiden mukiloinnit olisikaan aina viinan syytä vaan joskus ihan sen tekijän omaakin syytä?

Muutosagenttipuliukot

Sosiologiassa erotetaan nk. muutosagentteja, jotka kuuluvat jäseninä useampaan ryhmään ja toimivat kommunikaation kanavina. On olemassa pienehkö määrä (en osaa arvioida tarkkaa määrää, koska olen erakkoalkoholisti) nuorehkoja muutosagenttipuliukkoja, jotka ovat ns. pelimiehiä eli naisia riittää. On myös työelämästä syrjäytyneitä miesalkoholisteja, joiden naisystävä on töissä ja saattaa esim. antaa rahat Gambinapulloon. Naisalkoholisteilla taas seuran löytäminen on miesalkoholisteja helpompaa, sillä runsaasti alkoholia käyttäviä naisia on alan piireissä vähän.

Niimpä. Suutaan kyllä osaavat piestä, oon huomannut. :laughing:

Sehän on se “tavisnaisten” ainainen vaara. Tapaa jonkun upean miehen ja vie sen kotiinsa. Sitten se osoittautuukin muutosagenttipuliukoksi.

youtube.com/watch?v=NF5zmr5X … re=related

“A man who lives a life of danger…” :laughing: Yllä oleva video kertoo minun elämästäni muutosagenttipuliukkona. Aina sattui ja tapahtui.